Site icon runnfun.gr

Ψάρια: Τα καλύτερα του καλοκαιριού και τα οφέλη τους

Πολύς κόσμος αγαπάει τα ψάρια. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής όλων μας και ακόμα περισσότερο όσων αθλούνται.

Αιτία το λευκό γεμάτο πρωτεΐνη κρέας τους και η έλλειψη λίπους που τα καθιστά ίσως την καλύτερη τροφή για δρομείς και αθλητές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η διατροφή των Νορβηγών που θεωρείται η πιο υγιεινή στον κόσμο έχει σαν βάση το ψάρι, ενώ και οι Κενυάτες δρομείς τρώνε κρέας ή ψάρι 3-4 φορές την εβδομάδα στα γεύματα τους.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποια είναι τα καλύτερα ψάρια κάθε εποχής.  Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, είναι ιδανικό για ψαροφαγία. Δείτε ποια ψάρια είναι τα καλύτερα.

Κολιός

Στην κορυφή της λίστας συναντάμε τον κολιό. Τον Αύγουστο μπορεί να τον ψαρέψει κανείς ευκολότερα. Είναι λιπαρό ψάρι, είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά και μια εξαιρετική επιλογή για το καλοκαιρινό μας τραπέζι.

Σαρδέλα

Από τα ωραιότερα ψάρια του καλοκαιριού. Παρά το μικρό της μέγεθος είναι αρκετά λιπαρό ψάρι με Ω-3 και μας κάνει καλό. Ψητή με λεμονάκι και ρίγανη είναι σκέτη απόλαυση.

Αθερίνα και γαύρος

“Βασιλιάδες” των μεζέδων. Και τα δύο γίνονται στο τηγάνι. Η αθερίνα βασικά δεν είναι νόστιμη αλλιώς. Αντίθετα ο γαύρος μπορεί να μπει και στο φούρνο με κρεμμυδάκι, σκόρδο και ντομάτα ή ακόμα και να γίνει ξυδάτος.

Γόπα

Στην καλύτερη εποχή τους το καλοκαίρι φτάνει ακόμα και τα 30 εκατοστά. Η γόπα είναι πεντανόστιμη τηγανητή, αλλά θα πρέπει να προσέξετε το καθάρισμά της. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να φάει κανείς γόπα.

Κουτσομούρα

Λίγο πιο φθηνή επιλογή από το μπαρμπούνι με το οποίο μοιάζει αρκετά. Λευκό κρέας σκληρό, γίνεται στο τηγάνι κυρίως και είναι εξαιρετική επιλογή. Προσοχή στο ψήσιμο, δεν χρειάζεται πάρα πολύ.

Σκάρος

Στην Κρήτη ειδικά το συγκεκριμένο ψάρι έχει πολλούς θαυμαστές. Είτε στα κάρβουνα, είτε ψητός ο σκάρος είναι εξαιρετική επιλογή ψαριού αυτή την εποχή. Καθαρίστε καλά τα εντόσθια και απολαύστε τον.

Μουρμούρα

Εύκολο να το φας, δύσκολο να το πιάσεις. Η μουρμούρες δεν ψαρεύονται εύκολα, αλλά είναι εξαιρετικές, αφού δεν έχουν πολλά κόκαλα και καθαρίζονται εύκολα. Αν τις… πετύχετε πουθενά μη σας ξεφύγουν.

Τα παραπάνω ψάρια δεν είναι οι μοναδικές επιλογές. Κάθε μέρος έχει τις δικές του… σπεσιαλιτέ. Ρωτήστε τους ψαράδες και μη διστάσετε να δοκιμάσετε. Το φρέσκο ψάρι, εξάλλου είναι το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα: Είναι τελικά το σούσι τόσο καλή τροφή όσο νομίζουμε;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version