Είναι τελικά το σούσι τόσο καλή τροφή όσο νομίζουμε;

To σούσι τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές σε παγκόσμια κλίμακα με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.  Ωστόσο οι λάτρεις του θα πρέπει να το ξανασκεφτούν σχετικά με το κατά πόσο πρόκειται για έναν υγεινό τρόπο διατροφής, ειδικά έπειτα από την έρευνα που είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Σε άρθρο τους στην British Medical Journal Case Reports οι γιατροί επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του σούσι στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Οι ειδικοί ανέφεραν την περίπτωση ενός 32χρονου από τη Λισσαβώνα, ο οποίος είχε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του.

O άνδρας αυτός υπέφερε από στομαχόπονο, έκανε εμέτους και είχε πυρετό επί μια εβδομάδα.

Μια εξέταση αίματος έδειξε ήπια φλεγμονή και η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε ευαισθησία.

H διάγνωση…

Ωστόσο, μόνο όταν ο άνδρας αυτός ενημέρωσε τους γιατρούς ότι είχε πρόσφατα καταναλώσει σούσι, εκείνοι υποψιάστηκαν ότι μπορεί να είχε υποστεί ανισακίαση (Σ.τ.Σ: Λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών).

Οι γιατροί εξέτασαν ενδοσκοπικά τον ασθενή εισάγοντας ένα μακρύ σωληνάκι με κάμερα μέσα στο στομάχι του. Τότε διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι είχαν προσκολληθεί στην περιοχή ενός πρησμένου και φλεγμένοντος εντερικού τοιχώματος.

Χρησιμοποίησαν ένα ειδικού τύπου δίχτυ για να αφαιρέσουν τις προνύμφες “και τα συμπτώματα του ασθενή υποχώρησαν άμεσα”, δήλωσε η ιατρική ομάδα από νοσοκομείο της κεντρικής Λισσαβώνας.

Το συμπέρασμα…

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, αλλά προειδοποίησαν ότι “εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε δυτικές χώρες”.

Ο σολομός του Ατλαντικού και η θαλάσσια πέστροφα που ψαρεύεται στις θάλασσες ή σε ποτάμια του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης θεωρούνται επικίνδυνες να έχουν μολυνθεί με κάποια είδη παρασίτων, αναφέρει η ιστοσελίδα του βρετανικού ΕΣΥ.

Η συμβουλή των επιστημόνων προς τους καταναλωτές είναι να αφαιρούν τα εντόσθια του ψαριού, να το καταψύχουν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες και στη συνέχεια να το μαγειρεύουν καλά προτού το καταναλώσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

To καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες, διακοπές και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Τα πάρτι, η ηλιοθεραπεία και τα ποτά στην παραλία θα βρεθούν σίγουρα στην λίστα με τα πράγματα που σχεδιάζετε να κάνετε, ωστόσο υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας.

Το σέρφινγκ, το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα, οι καταδύσεις και το flyboard είναι μερικές από τις επιλογές σας που αξίζουν τον κόπο.

Ράφτινγκ

rafting

Αποτελεί μια άσκηση που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, ιδανικό για άτομα που θέλουν να βρίσκονται σε κίνηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Κάνοντας το συγκεκριμένο σπορ, ενδυναμώνετε τον κορμό και τους ώμους σας. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας, μπορείτε να ξεκινήσετε το ράφτινγκ σε χαμηλά κύματα και λιγότερα εμπόδια.

Stand up paddle boarding (SUP)

stand up paddle boarding

Αν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και ζείτε δίπλα στην θάλασα το SUP είναι η ιδανική λύση. Πρέπει να κρατάτε την ισορροπία όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα κάτι που σημαίνει πως εξασκείτε ολόκληρο το σώμα σας. Θα πρέπει πάντως να δώσετε σημασία στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τζετ σκι

τζετ σκι

Είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ράφτινγκ, ωστόσο είναι και λιγότερο κουραστικό. Επίσης εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα τους κανόνες και να φοράτε πάντα το ειδικό γιλέκο. Κάποιοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για το αν ανήκει στην κατηγορία των κανονικών σπορ, ακόμη και αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά.

Πόλο

ΠΟΛΟ

Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και διασκεδάστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού παίζοντας πόλο. Προσπαθώντας να επιταχύνετε μέσα στο νερό, αποτελεί μια ιδανική άσκηση για εσάς. Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός παικτών. Δηλαδή από… δύο και πάνω. Δεν χρειάζεται πισίνα. Κάντε τέρματα τις σημαδούρες και παίξτε τη μπάλα σας. Μίνι αγώνες και τουρνουά διοργανώνονται πλέον και σε event, όπως το Trimore Syros Triathlon.

Υποβρύχια κατάδυση

KATADYSI

Αποτελεί έναν καλό τρόπο να διασκεδάσει κανείς ενώ συμβάλει στη εκγύμναση του σώματος λόγω του εξοπλισμού που θα πρέπει να κουβαλά ο δύτης ενώ κολυμπά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την υποβρύχια κατάδυση μπορείτε να απομονωθείτε, ενώ η θέα στον βυθό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Κάνοε- Καγιάκ

KAGIAK

Καθώς σχεδιάζετε να κάνετε περιπετειώδη ταξίδια το καλοκαίρι, βρείτε ένα μέρος που θα μπορείτε να το δείτε μόνο πάνω σε ένα καγιάκ. Όχι μόνο βοηθά να εξερευνήσετε απομακρυσμένα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια καλή άσκηση για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ιστιοπλοΐα

sailing

Είναι σαν να πετάτε, ενώ βρίσκεστε πάνω σε μια βάρκα στην μέση του ωκεανού. Βοηθά στο να καθαρίσετε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, ενώ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες και γιατί όχι ακόμη και φιλίες. Και μη νομίζεις ότι η ιστιοπλοϊα είναι μόνο για τους… φραγκάτους. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μαθήματα στους εκατοντάδες ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας. Ψάξου.

Ιστιοσανίδα

windsurfing

Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας κα ειδικότερα τους μύες στο πάνω μέρος. Μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας, με τον καιρό θα αποκτήσετε εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι.

Θαλάσσιο σκι

water skii

Αποτελεί ιδανική άσκηση για να κάψετε τις περιττές θερμίδες, ενώ βασίζεται στις αρχές του κανονικού σκι. Παράλληλα ενδυναμώνετε τους μύες και βελτιώνετε την ευελιξία του σώματός σας.

Flyboarding

flyboard

Δείχνει περίεργο αλλά όταν το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να σταματήσετε με τίποτα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στέκεστε όρθιος σε μια σανίδα που συνήθως συνδέεται με ένα τζεκ σκι καθώς αιωρείστε και προσπαθείτε να κάνετε διάφορα κόλπα.

Διαβάστε ακόμα: Το SUP είναι η… τρέλα που σου αλλάζει το καλοκαιρί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O σωστός τρόπος για να πλένεις το μαγιό σου!

“Ελα μωρέ, ξέπλυνε το λίγο, μέσα στο νερό είναι τόση ώρα δεν είναι βρόμικο”. Μια από τις κλασικότερες ανδρικές ατάκες διακοπών διαβάσατε παραπάνω και φυσικά αφορά το μαγιό.

Πόσοι δεν το έχετε κάνει. Επιστροφή από την παραλία στο δωμάτιο, ντους με το μαγιό φορεμένο για να το ξεπλύνουμε, να πέσει πάνω του και λίγο σαμπουάν, έτσι για το… καλό και στο σχοινί ή στην καρέκλα έξω από το παράθυρο για στέγνωμα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα τρίβει το δικό της μέσα στον νιπτήρα ή σε μικρή λεκανίτσα με λίγο ΟΜΟ για το χέρι που έχει πάρει από το μίνι μάρκετ.

Ποιος είναι ο πιο σωστός;

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

1. Ξέπλυνέ το με νερό 

Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις

Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία

Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο 3-4 φορές μέσα στη σεζόν

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο συχνά. Μπορείς να το κάνεις 3-4 φορές μέσα στη σεζόν και αυτό είναι όλο. Τα ανδρικά μαγιό αντέχουν περισσότερο, τα γυναικεία κανονικά πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο 1-2 φορές τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμα: Φυσικες λύσεις για να μην έχετε προβλήματα κακοσμίας το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend