Οι Μικροί Ήρωες μαθαίνουν

Η λήξη της σχολικής χρονιάς σήμανε και το τέλος της Α φάσης του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες μαθαίνουν» που είχε τεράστια ανταπόκριση και στέφθηκε από επιτυχία προσφέροντας σε μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του Δημοτικού την ευκαιρία να μάθουν για όλα όσα εκείνα η περιέργεια και η φαντασία τους τους καλεί να ανακαλύψουν έξω από τις τάξεις τους και πέρα από την παραδοσιακή διδασκαλία που ήδη τους παρέχεται.

5502 μαθητές από 107 σχολεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν χωρίς κόστος Μουσεία και ιδρύματα και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών και το Μουσείο Πειραμάτων στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ολυμπιακό Μουσείο και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος δεν ήταν άλλος από το να αποκτήσουν οι μαθητές περισσότερα ερεθίσματα, να ξεκλειδώσουν τις ικανότητες και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Η ανταπόκριση εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων στο πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακή εξαντλώντας τις διαθέσιμες θέσεις της Α φάσης του προγράμματος σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Η ζήτηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόφαση της Stoiximan να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις στη Β φάση που ξεκινά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο με στόχο συνολικά το 2017 να έχουν ξεπεραστεί οι 10.000 μαθητές που θα επωφεληθούν του προγράμματος.

Το μέλος του Δ.Σ κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, σε δήλωσή του για την λήξη της Α’ φάσης του προγράμματος σημείωσε: ” Όπως είχαμε τονίσει στην έναρξη του προγράμματος η ιδέα να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα “Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” προέκυψε από την κοινή αντίληψη που στη Stoiximan μοιραζόμαστε, να προσφέρουμε σε όλους περισσότερα. Περισσότερες ευκαιρίες για πρόοδο, εξέλιξη, συμμετοχή. Η ανταπόκριση που είχαμε από την εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα μας κατέδειξε τελικά την ανάγκη όχι μόνο ύπαρξης αλλά και ενδυνάμωσης ανάλογων δράσεων και αυτό θα πράξουμε»

Ο Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος ανέφερε με τη σειρά του: « Χαιρόμαστε που χιλιάδες παιδιά απόλαυσαν αυτό το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης. Και για αυτό το λόγο θέλουμε να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό στη Β’ φάση αλλά και να προσθέσουμε και άλλους χώρους και ενδιαφέροντα για να επιλέξουν οι δάσκαλοι και γονείς για τα παιδιά. Στη Stoiximan επιδιώκουμε να δρούμε πάντα για ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας ενσωματώσει αυτή τη δέσμευση σε κάθε δραστηριότητα ενός πολύ εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας. Παράλληλα με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν”, υλοποιούμε και το πρόγραμμα “Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν”, που θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών να έρθουν στην Αθήνα και να εμπλουτίσουν βιωματικά πλέον τις εμπειρίες τους μέσα από επισκέψεις σε χώρους και μουσεία αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες»

Η δυνατότητα εγγραφής στη Β φάση του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες μαθαίνουν» θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Περισσότερες πληροφορίες στο www.iroes.gr/mikroi-iroes

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ενα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι δρομείς

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της εποχής μας και ένας από τους υποψήφιους για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Χαρούκι Μουρακάμι (γεννήθηκε στο Κιότο το 1949) εκτός από συγγραφέας είναι ένας έμπειρος δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Έχει τρέξει σε πάνω από 25 Μαραθώνιους, ακόμα και στον υπερμαραθώνιο του Χοκάιντο (100 χλμ). Ο πρώτος του Μαραθώνιος ήταν στην Αθήνα το 1983, όπου έτρεξε μόνος την αντίθετη διαδρομή, από την Αθήνα στο Μαραθώνα. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αφού ασχοληθεί για μερικές ώρες το πρωί με το γράψιμο, τρέχει κατά μέσο όρο 10 χιλιόμετρα, 6 μέρες την εβδομάδα.

Σύνοψη του βιβλίου “Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο”

“Δεν ξεκίνησα να τρέχω επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω δρομέας. Όπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω μυθιστοριογράφος. Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω – επειδή απλώς το ήθελα”.

Το 1982, αφού πούλησε το τζαζ μπαρ του για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε ν’ αρχίσει να τρέχει για να κρατιέται σε φόρμα και να έχει την αντοχή να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε μόνος του τη διαδρομή από την Αθήνα στο Μαραθώνα και τώρα, ύστερα από δεκάδες παρόμοιες κούρσες, εκτός από τα τρίαθλα και μια πληθώρα βιβλίων, αναλογίζεται την επίδραση που είχε αυτό το άθλημα στη ζωή του και ακόμα περισσότερο στο γράψιμο του.

“Να γράφω με ειλικρίνεια για το τρέξιμο και να γράφω με ειλικρίνεια για τον εαυτό μου, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Επομένως υποθέτω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως μια αυτοβιογραφία επικεντρωμένη στο τρέξιμο”, γράφει στον Πρόλογο του βιβλίου του.

9789604106516-1000-0656297

Μέσα από κοπιαστικά προγράμματα προπόνησης και διαδρομές, αυτές οι αποκαλυπτικές αναμνήσεις καλύπτουν την τετράμηνη προετοιμασία του για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005, και περιγράφουν τοποθεσίες από τους Τζίνγκου κήπους στο Τόκυο, όπου κάποτε μοιράστηκε τη διαδρομή μ’ έναν Ολυμπιονίκη, μέχρι τον ποταμό Τσαρλς στη Βοστώνη, ανάμεσα σε νέες γυναίκες, που τον άφηναν πίσω τους.

Μέσα απ’ τον θαυμαστό φακό ενός αθλήματος αναδύεται ένα κέρας αφθονίας από αναμνήσεις κι εμπνεύσεις: Η καταλυτική στιγμή όπου αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, οι μεγαλύτεροι θρίαμβοι αλλά και οι απογοητεύσεις του, το πάθος του για τους δίσκους βινυλίου, και, μετά τα πενήντα, η αναπόφευκτη φθορά της ηλικίας, το αγαπημένο του μοτίβο της “απώλειας” και η επώδυνη σοφία της ωριμότητας.

“Καθώς τρέχω”, γράφει ο Μουρακάμι, “λέω στον εαυτό μου να σκεφτεί ένα ποτάμι. Και σύννεφα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σκέφτομαι τίποτα. Το μόνο που κάνω είναι να τρέχω ασταμάτητα μες στο δικό μου, οικείο, χειροποίητο κενό, την δική μου προσωπική νοσταλγία. Κι αυτό είναι υπέροχο. Ας λένε ό,τι θέλουν”.

pinakas_vivlio

Βιογραφία συγγραφέα: Murakami Haruki

Ο Χαρούκι Μουρακάμι, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ιάπωνες συγγραφείς, γεννήθηκε στο Κιότο το 1949. Γνωρίστηκαν με τη γυναίκα του τη Γιόκο στο πανεπιστήμιο κι άνοιξαν στο Τόκιο ένα τζαζ κλαμπ με το όνομα “Peter Cat”. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Hear the Wind Sing”, εκδόθηκε το 1979 στα ιαπωνικά και το 1987 στα αγγλικά. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Pinball, 1973″ (1983, αγγλικά: 1985),”A Wild Sheep Chase” (1982, αγγλικά: 1989), “Hard-boiled Wonderland and The End of the World” (1985, αγγλικά: 1991), και αρκετά διηγήματα, που περιλήφθηκαν στις συλλογές “The Elephant Vanishes” (1985, αγγλικά: 1991), και “Blind Willow, Sleeping Woman” (2005, αγγλικά: 2006). Η εμπορική επιτυχία ήρθε με το επόμενο μυθιστόρημά του, “Norwegian Wood” (από τον τίτλο του τραγουδιού των Beatles, 1987 στα ιαπωνικά, 2000 στα αγγλικά), το οποίο τον έκανε διάσημο στη χώρα του, πούλησε περισσότερα από 10 εκ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε στην οθόνη. Το 1987 εγκατέλειψε την Ιαπωνία, για να επιστρέψει το 1995. Η επιτυχία συνόδευσε και τα επόμενα βιβλία του: “Dance Dance Dance” (1988, αγγλικά: 1994), “South of the Border, West of the Sun” (1992, αγγλικά: 2000), “The Wind-up Bird Chronicle” (1995, αγγλικά: 1997), “Underground” (το πρώτο δοκιμιακό του έργο, 1998, αγγλικά: 2000), “Sputnic Sweetheart” (1999, αγγλικά: 2001), “After the Quake” (διηγήματα, 2000, αγγλικά: 2002), “Kafka on the Shore” (μυθιστόρημα, 2002, αγγλικά: 2005), “After Dark” (μυθιστόρημα, 2004, αγγλικά: 2007), “What I Talk About When I Talk About Running” (δοκίμιο, με ειρωνική αναφορά του τίτλου στον Ρέιμοντ Κάρβερ, 2007, αγγλικά: 2008), “1Q84” (μυθιστόρημα-ποταμός σε τρία μέρη, 2009-2010, αγγλικά: 2011). Το νέο του μυθιστόρημα έχει τίτλο “Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage”, 2013 (στην Ιαπωνία), και αναμένεται να εκδοθεί στα αγγλικά το 2014. Έχει μεταφράσει στα ιαπωνικά έργα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, του Τρούμαν Καπότε, του Τζον Ίρβινγκ και του Ρέιμοντ Κάρβερ. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Franz Kafka και Jerusalem, καθώς και το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας, το Yomiury. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Επική γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το ίδιο της το όνομα!

Σε εξαιρετικά αμήχανη θέση βρίσκεται η Nike η οποία παρουσίασε ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών εμπνευσμένο από τη θεά της ελληνικής μυθολογίας Νίκη. Μόνο που το «Air Force 1 Goddess of Victory», όπως είναι το όνομα του νέου μοντέλου, εκτός από τις μεγαλύτερες «γλώσσες» που παραπέμπουν στα φτερά της θεάς έχει στο πίσω μέρος του και το όνομά της στα ελληνικά: ΠΙΚΣ, αντί για ΝΙΚΗ.

Το λάθος αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι αφορά το ίδιο το όνομα της εταιρείας καθώς η πολυεθνική πήρε την επωνυμία της από τη θεά της νίκης στην ελληνική μυθολογία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail το λάθος εντοπίστηκε άμεσα από ελληνόφωνους χρήστες του διαδικτύου και δημιουργήθηκε φόρμα διαμαρτυρίας στο Change.org με αίτημα την απόσυρση του συγκεκριμένου μοντέλου και την μετονομασία του.

Φυσικά τα σχόλια των χρηστών στα social media ήταν εμπνευσμένα:

«Δεν μπορώ να το συλλάβω. Κάτι τέτοια με κάνουν έξαλλη. Ξέρω ότι δεν έχει σημασία και μόνο ένας ηλίθιος θα φορούσε παπούτσια που γράφουν «piks» με ελληνικούς χαρακτήρες θεωρώντας ότι γράφουν «Νίκη» και δεν θα έπρεπε να με νοιάζει τι παπούτσια φορούν οι ηλίθιοι αλλά, γίνομαι έξαλλη. Υπάρχουν 11 εκατομμύρια Έλληνες. Ρωτήστε έναν».

Σε επόμενο μήνυμά της η ίδια πρόσθεσε: «Και δεν συμπεριέλαβα στο μέτρημα ούτε τους Κύπριους, ούτες τους φοιτητές κλασικών σπουδών και γενικότερα εκείνους με βασικές γνώσεις» αναφερόμενη στον αριθμό των 11 εκατομμυρίων που θα μπορούσε να ρωτήσει η εταιρεία για τη σωστή ορθογραφία του ονόματός της.

Ένας άλλος χρήστης έδωσε συνέχεια στο μέτρημα: «Επίσης θα μπορούσες να συμπεριλάβεις τους μαθηματικούς, τους φυσικούς και τους επιστήμονες υπολογιστών», ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι «η Nike γιορτάζει και τιμά την Ελληνίδα θεά της νίκης κατεδαφίζοντας το όνομά της και την ελληνική γλώσσα».

Πηγή: www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend