Site icon runnfun.gr

Πότε να ασκηθείτε και πότε να αναβάλλετε την προπόνησή σας αν αισθάνεστε άρρωστοι

Η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία του σώματος αλλά… και του πνεύματος και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ωστόσο αν αισθάνεστε άρρωστοι τα πράγματα περιπλέκουν.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα ή όχι να συνεχίσετε την καθημερινή σας προπόνηση σε μια περίοδο που έχετε αρρωστήσει, ο Ντάνιελ Μοντέρο, καθηγητής αθλητιατρικής της Mayo Clinic, προσφέρει μερικές συμβουλές για το πότε πρέπει να γυμναστείτε.

Πότε μπορείτε να κάνετε προπόνηση… 

«Η άσκηση είναι φάρμακο. Αν έχετε συμπτώματα πάνω από τον λαιμό, όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα ή συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή ή απλό πονόλαιμο, είναι καλό να ασκηθείτε» λέει ο Δρ Μοντέρο.

Τροφές που “θωρακίζουν” το ανοσοποιητικό

«Η άσκηση μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, ανοίγοντας τις ρινικές διόδους σας. Αλλά ίσως πρέπει να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας και φυσικά, να περιορίσετε τις ομαδικές δραστηριότητες», προσθέτει.

Αντί για τρέξιμο, για παράδειγμα, πηγαίνετε μια βόλτα. «Οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης έχει οφέλη», επισημαίνει ο Δρ Μοντέρο. Αν έχετε πυρετό, πόνους στο σώμα, κόπωση ή άλλα συμπτώματα, όπως στομαχόπονο ή κοφτό βήχα, ο Δρ Μοντέρο λέει ότι είναι καλύτερο να παραμείνετε στο κρεβάτι για λίγες ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.

Πότε πρέπει να μείνετε σπίτι… 

«Το καλύτερο θα ήταν να αναβάλλετε την άσκηση αν έχετε συμπτώματα «κάτω από τον λαιμό», όπως συμφόρηση στο στήθος, κοφτό βήχα και στομαχικές διαταραχές. Και αν έχετε πυρετό, είναι καλύτερο να δώσετε στον οργανισμό σας μερικές ημέρες για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει», λέει. «Ο πυρετός είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει να επιβραδύνετε και είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας».

Με δεδομένο επίσης πως ο κορωνοϊός, η γρίπη αλλά και άλλες ιώσεις έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, αν είστε άρρωστοι είναι δεδομένο πως καλό είναι να παραλείψετε το γυμναστήριο και να κάνετε την προπόνησή σας σε εξωτερικό χώρο.

Τροφές “ασπίδα” σε γρίπη και κρυολογήματα

Φυσικά, ανεξάρτητα από το πού ασκείστε – σε γυμναστήριο ή στο σπίτι – μην ξεχνάτε να σκουπίζετε τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων, των βαρών, των πάγκων και των στρωμάτων γιόγκα.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι εξυπηρετείται η ανάγκη του σώματός σας για υγρά. «Πριν βγείτε για να γυμναστείτε να είστε ενήμεροι αν έχει ζέστη έξω. Μπορεί να χρειαστεί να προσλάβετε περισσότερα υγρά», λέει ο Δρ. Μοντέρο.

Μιλήστε με τον γιατρό εάν έχετε ανησυχίες ή εμφανίζετε πρόσθετο πόνο ή συμπτώματα όταν ασκείστε. Όπως και να έχει πάντως, μην ξεπερνάτε τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Κρυολογήματα και τρέξιμο: Μπορούν να συνδυαστούν;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version