Site icon runnfun.gr

Πόσους παλμούς πρέπει να έχουμε όταν γυμναζόμαστε;

Γιατί πρέπει να μετράμε τους καρδιακούς μας παλμούς όταν γυμναζόμαστε;

Όταν αθλούμαστε μπορεί να κάνουμε δύο βασικά λάθη: να μη γυμναζόμαστε αρκετά ή να γυμναζόμαστε υπερβολικά. Και οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν αρνητικές συνέπειες, αλλά υπάρχει τρόπος να τις αποφύγουμε.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να θέσουμε στόχο καρδιακών παλμών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πόσους καρδιακούς παλμούς έχουμε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας το λεπτό.

Η καλύτερη ώρα για να το υπολογίσουμε αυτό είναι το πρωί μόλις σηκωθούμε ή πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ. Ο μέσος καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι 60 με 100 παλμούς ανά λεπτό για παιδιά άνω των 10 ετών και ενηλίκους, ενώ για αθλητές είναι 40 με 60 παλμούς ανά λεπτό.

Πως μετράμε

Καθώς γυμνάζεστε μετρήστε τους καρδιακούς παλμούς σας τοποθετώντας τα δύο πρώτα δάχτυλα στην εσωτερική πλευρά του καρπού σας και πιέζοντας ελαφρώς. Μετρήστε τους παλμούς σας για 10 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί 6 για να βρείτε τους παλμούς ανά λεπτό.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι να παραμείνετε ανάμεσα στο 50% με 85% της μέγιστης τιμής καρδιακών παλμών. Υπάρχουν και αθλητικά ρολόγια με παλμογράφους που φοριουνται στο στήθος ή που μετρούν απλά από το χέρι τους σφυγμούς.

Παρακάτω θα δείτε το στόχο καρδιακών παλμών για κάθε ηλικία και την αντίστοιχη μέγιστη τιμής καρδιακών παλμών.

Οι τιμές που παρουσιάζονται αντιστοιχούν σε μέσους όρους, συνεπώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα σαν οδηγό. Οι καρδιακοί χτύποι κατά τη διάρκεια μεσαίας έντασης δραστηριότητα αντιστοιχούν στον 50-69% της μέγιστης τιμής καρδιακών παλμών. Οι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια έντονης αθλητικής δραστηριότητας αντιστοιχούν σε 70% με λιγότερο από 90% της μέγιστης τιμής καρδιακών παλμών.

Ηλικία Μ.Ο. Στόχου καρδιακών παλμών (50% – 85%) | Μ.Ο. Μέγιστης τιμής καρδιακών παλμών (100%)

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση μειώνει τη μέγιστη τιμή καρδιακών παλμών. Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το στόχο καρδιακών παλμών που πρέπει να θέσετε.

Ο υπολογισμός μιας τιμής- στόχου καρδιακών παλμών μπορεί να μας προειδοποιήσει αν γυμναζόμαστε υπερβολικά ή ελλιπώς. Αν οι παλμοί μας είναι πολύ περισσότεροι από το στόχο μας, τότε πρέπει να χαλαρώσουμε το ρυθμό άσκησης. Αντίθετα αν οι παλμοί μας είναι πολύ χαμηλοί πρέπει να αυξήσουμε την ένταση.

Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και κάποιον ειδικό για τα είδη γυμναστικής στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν αλλά και για τα επίπεδα καρδιακών παλμών που πρέπει να στοχεύουν.

Διαβάστε ακόμα: Καρδιακή λειτουργία και τρέξιμο: Ένα λεπτό ζήτημα για κάθε δρομέα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version