Site icon runnfun.gr

Πότε ο ανεμιστήρας σε κάνει να ζεσταίνεσαι περισσότερο;

Πόσο χρήσιμος είναι ένας ανεμιστήρας όταν ζεσταίνεσαι υπερβολικά;

Το τέλος μιας σκληρής προπόνησης έφτασε. Το σώμα σας είναι ζεστό από την ένταση και η ζέστη που επικρατεί σας κάνει να ζεσταίνεστε πιο πολύ. Τι καλύτερο από το να βάλετε στο τέρμα τον ανεμιστήρα σας. Κι όμως: μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο νομίζετε.

Για την ακρίβεια, όταν η θερμοκρασία σας είναι στα ύψη και ταυτόχρονα είστε και ιδρωμένοι, το να κάτσετε κοντά σε έναν ανεμιστήρα δεν είναι πάντα βέβαιο ότι σας κάνει καλό, όπως άλλωστε διαβεβαιώνει και μια πρόσφατη μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη που δημοσίευσε το runnersworld.com πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που συγκέντρωσαν 12 νεαρούς άνδρες και τους εξέθεσαν σε θερμικά κύματα δύο διαφορετικών ειδών:

Οι άντρες κάθισαν μπροστά από τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες ενώ η θερμότητά τους βρισκόταν στα ύψη.

Σε μια διάρκεια δύο ωρών, μελετήθηκε η θερμοκρασία των συμμετεχόντων σε συνάρτηση με τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τον ρυθμό ιδρώτα ολόκληρου του σώματος και μια μέτρηση που ονομάζεται «θερμική καταπόνηση», μέσω της οποίας υπολογίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μια ζεστή, με αρκετή υγρασία, με δείκτη θερμότητας 45 βαθμών Κελσίου, οι ανεμιστήρες μείωσαν τη θερμοκρασία του οργανισμού. Αλλά σε μια χαμηλότερη κατάσταση με δείκτη θερμότητας 40 βαθμών Κελσίου σε ξηρότερη κατάσταση, οι ανεμιστήρες αποδείχθηκαν επιζήμιοι αντί για ευεργετικοί.

Στην δεύτερη περίπτωση, η συνολική θερμοκρασία, ο καρδιακός ρυθμός, ο ρυθμός εφίδρωσης, ο ρυθμός αφυδάτωσης και η διάθεση των συμμετεχόντων, χειροτέρευσαν. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεμιστήρες έκαναν τους συμμετέχοντες πιο ζεστούς σε σχέση με πριν.

Περισσότερα στοιχεία

Ο επικεφαλής ερευνητής, Όλι Τζέι δήλωσε σχετικά ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο λόγος για αυτό, αλλά πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο που το σώμα χειρίζεται τη μείωση της θερμοκρασίας μέσω του ιδρώτα. Με περισσότερη υγρασία, το σώμα μπορεί να ιδρώνει περισσότερο αλλά αντίθετα, σε μια ζεστή και ξηρή κατάσταση, οι ανεμιστήρες μπορεί να αποτρέψουν τον ιδρώτα.

Ο Τζέι πρόσθεσε ότι η μελέτη μόνο ενός παράγοντα όπως ο δείκτης θερμότητας δεν επαρκεί για να καθοριστεί αν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ανεμιστήρες ή όχι. Αντ ‘αυτού, όπως τόνισε, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υγρασία.

Η συγκεκριμένη μελέτη φυσικά έχει ορισμένους περιορισμούς, πιο σημαντικός εκ των οποίων είναι το μικρό δείγμα που προκύπτει από μόνο μια δωδεκάδα ανθρώπων. Επίσης, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 25 και στο σύνολο τους επρόκειτο για υγιείς άνδρες, επομένως δεν είναι γνωστό αν οι μεταβολές της θερμοκρασίας θα ήταν οι ίδιες για άλλες ομάδες. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, δεδομένου ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σημειώνουν ότι η θερμότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους και όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πάγος

Επίσης, όσον αφορά τις συνθήκες καύσωνα, ο Τζέι τονίζει ότι οι ανεμιστήρες πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούνται αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε περισσότερη ψύξη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κάθισαν μπροστά στους ανεμιστήρες για δύο ώρες, αλλά ο Τζέι πρότεινε ότι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι ανεμιστήρες μπορεί να δροσίσουν τη συνολική θερμοκρασία ενός δωματίου σε αρκετές ώρες, κάτι που θα μπορούσε να είναι επωφελές.

Αν και οι περιορισμοί παραμένουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ευρήματα για να βελτιώσετε την κατάσταση σας όταν ζεσταίνεστε και είστε ιδρωμένοι μετά το τρέξιμό σας. Το να βρεθείτε σε ένα πιο ψυχρό δωμάτιο είναι πάντα μια καλή επιλογή, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, δοκιμάστε αυτό το τέχνασμα: βάλτε υγρές, κρύες πετσέτες, με θρυμματισμένο πάγο τυλιγμένο στο εσωτερικό τους αν είναι δυνατόν, γύρω από τον λαιμό.

Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει την υπερβολική θερμότητα με ταχύτερο ρυθμό. Είναι επίσης πιο αποτελεσματικό από το να πιείτε κρύο νερό.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ειδικά οι δρομείς δεν πρέπει να κοιμούνται με ανεμιστήρα το βράδυ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version