Site icon runnfun.gr

Πως πρέπει να φροντίζετε τα πόδια σας μετά το τρέξιμο

Λύση για τις φουσκάλες στα πόδια των δρομέων

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το να ασχολείσαι με το τρέξιμο έχει ένα βασικό τίμημα: τα πόδια σου δεν βρίσκονται συχνά στην καλύτερη δυνατή τους φάση. Από φουσκάλες που βγαίνουν μέχρι νύχια που καταστρέφονται, το να αντιμετωπίζεις τέτοιου τύπου προβλήματα είναι κάτι πολύ σύνηθες.

Ο Μάθιου Φιτζπάτρικ, ειδικός σε τέτοιου τύπου ζητήματα και μόνιμος θαμώνας της διοργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου του Λονδίνου, έγραψε στο βρετανικό site «runnersworld» δίνοντας ορισμένες συμβουλές στους δρομείς για το πως πρέπει να φροντίζουν τα πόδια τους μετά τις κούρσες και τις προπονήσεις.

Σε περίπτωση φουσκάλας

Καταρχάς, εξετάστε το μεγέθός της. Αν είναι μικρή και δεν προκαλεί πρόβλημα όταν φοράτε το παπούτσι τότε αρκεί απλά ένας μικρός επίδεσμος ή ένα χανζαπλάστ, για να προστατεύεται το επίμαχο σημείο και σύντομα θα θεραπευτείτε. Αν όμως είναι τόσο μεγάλη σε σημείο να μην μπορείτε να φορέσετε παπούτσια τότε καλύτερα να την τρυπήσετε πολύ προσεκτικά χωρίς όμως να αφαιρέσετε το συγκεκριμένο κομμάτι δέρματος.

Καλύψτε το με έναν καθαρό και στεγνό επίδεσμο και παρακολουθείτε την πρόοδό της κάθε μέρα. Αλλάζετε επιδέσμους και πριν βάλετε καινούριους χρησιμοποιήστε αντιμικροβιακό. Οι περισσότερες φουσκάλες ποδιών διαρκούν από τρεις έως επτά ημέρες και μετά υποχωρούν αν αποφευχθεί η ταλαιπωρία του ποδιού.

Σε περίπτωση που χτυπήσετε στο νύχι σας

Καθαρίστε την έκταση που είναι χτυπημένη και σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό αφαιρέστε την προσεκτικά. Κατά προτίμηση δείτε έναν ειδικό για να το κάνει αντί για εσάς. Το «κλειδί» όπως και να έχει είναι να προστατεύσετε το συγκεκριμένο σημείο μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Πολλές φορές το χτύπημα μπορεί να συνοδεύεται από μια κυψέλη αίματος κάτω ακριβώς από το νύχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη μόλυνση και σε περίπτωση που ο πόνος είναι πολύ μεγάλος ζητήστε συμβουλές από έναν γιατρό ώστε να σας καθαρίσει το σημείο.

Μουλιάστε τα πόδια σας μετά από μια προπόνηση ή έναν αγώνα

Το μούσκεμα των ποδιών σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και γεμάτη αλάτι είναι μια τέλεια ιδέα ως διαδικασία μετά από μια προπόνηση ή έναν αγώνα. Ωστόσο, πριν το κάνετε, βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν ανοικτές πληγές που μπορεί να μολυνθούν. Κατά τα άλλα, πάρτε όσο χρόνο θέλετε για να χαλαρώσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο: είναι απίστευτα αποτελεσματικός και μια σωστή ανάκαμψη είναι το Α και το Ω για έναν δρομέα.

Δώστε μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες

Τα υπερβολικά φουσκώματα και οι μώλωπες είναι δύο συμπτώματα που οι δρομείς πρέπει πάντα να προσέχουν καθώς σε αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να κρύβονται σπασίματα χωρίς αισθητό πόνο. Άλλωστε, κυριευόμαστε από την αδρεναλίνη δεν καταλαβαίνουμε τι σημασία ενός χτυπήματος. Εάν τα φουσκώματα στα πόδια σας δεν υποχωρούν ή όταν ένας μώλωπας αναπτύσσεται μέσα σε λίγες ημέρες, τότε ζητήστε συμβουλές από έναν γιατρό. Ειδικά αν οι τραυματισμοί στα πόδια σας δεν περνούν με φυσικό τρόπο και μέσα σε τρεις εβδομάδες, τότε επισκεφτείτε άμεσα έναν ορθοπεδικό.

Διαβάστε ακόμα: Tο νερό που βράζουν τα μακαρόνια είναι “βάλσαμο” για τα πόδια των δρομέων!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version