Οι εμβολιασμοί «ξεμπλοκάρουν» τις διοργανώσεις Ημιμαραθωνίου και Μαραθωνίου Αθήνας

Μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι δύο μεγάλες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας (Ημιμαραθώνιος και Μαραθώνιος Αθήνας), αλλά και το Run Greece.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου ο τεχνικός και οργανωτικός διευθυντής του Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου Βαγγέλης Παπαποστόλου παρουσίασε τις μέχρι σήμερα ενέργειες, που έχουν γίνει προκειμένου να τρέξουν άμεσα διαδικασίες, που αφορούν στις δύο διοργανώσεις κι έτσι το επόμενο διάστημα να γίνει στην ουσία η έναρξη τους με το άνοιγμα των εγγραφών. Παράλληλα ο κ. Παπαποστόλου αναφέρθηκε και στο ραντεβού που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος έχει και την ευθύνη των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων της ΓΓΑ.

Σε αυτό το ραντεβού, συζητήθηκαν οι όροι διεξαγωγής των αγώνων και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι αγώνες συντάσσονται στο πρωτόκολλο που αφορά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας.

Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και ίσως όσοι έχουν νοσήσει και βρίσκονται μέσα στο διάστημα των 180 ημερών, όχι από την εγγραφή τους, αλλά από την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα. Το τελευταίο βρίσκεται υπό συζήτηση και θα διευκρινιστεί με ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες, όταν και ο ΣΕΓΑΣ θα ανοίξει και επίσημα τις εγγραφές.

Στόχος του ΣΕΓΑΣ είναι να πραγματοποιηθούν οι διοργανώσεις και γι αυτό το λόγο θα δεχθεί τους όρους που θα τεθούν από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει οριστικοποιηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και τότε θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για τις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας.

Περιορισμένες θέσεις

Το… εισιτήριο και για τους δύο αγώνες θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν αρκετές εγγραφές που έχουν διατηρηθεί από τους αγώνες των προηγούμενων μηνών που έχουν αναβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις στην εκκίνηση θα είναι περιορισμένες και όταν ανοίξουν οι εγγραφές όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στις δύο διοργανώσεις θα πρέπει να… σπεύσουν.

Για εκείνους που ήδη έχουν κάνει την εγγραφή τους, αλλά δεν έχουν σκοπό να εμβολιαστούν θα προβλεφθεί διαδικασία, ώστε να πάρουν τα χρήματά τους πίσω και να απελευθερώσουν τη συμμετοχή τους.

Μαυρωτάς: Χωρίς εμβολιασμούς δεν θα συζητάγαμε…

«Χωρίς εμβολιασμούς δεν θα συζητάγαμε καν για Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο το προσεχές φθινόπωρο…», ανέφερε στο twitter o Γιώργος Μαυρωτάς, απαντώντας εμμέσως σε δημοσιεύματα που είδαν τις αποφάσεις ως… εμπόδιο για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Στην ουσία τόσο ο ΓΓΑ, όσο και οι άνθρωποι τουΣΕΓΑΣ συμφωνούν ότι τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα αποτελούν τη μόνη λύση, ώστε οι δύο μεγάλες διοργανώσεις να καταφέρουν να πραγματοποιηθούν, όχι μόνο με ασφάλεια, αλλά και με το αριθμό συμμετοχών που θα εξασφαλίζει την επιτυχία τους και φυσικά να αποτελέσουν «ένεση» για τα ταμεία του ΣΕΓΑΣ που με τη δεδομένη κατάσταση έχουν πιεστεί αρκετά.

Οι συνθήκες το Φθινόπωρο δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά με βάση τα λεγόμενα των ειδικών και των λοιμοξιολόγων και αναμένοντας το 4ο κύμα τα εμβόλια είναι ίσως ο μόνος τρόπος να… ξεμπλοκάρουν οι μαζικές διοργανώσεις και να μην έχουμε ξανά απαγορευτικό.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα ΣΕΓΑΣ: Στις 12/09 ο Ημιμαραθώνιος, στις 14/11 ο Μαραθώνιος Αθήνας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζεστό ή κρύο μπάνιο: Τι πρέπει να προτιμάς μετά από έναν σκληρό αγώνα;

Αποτελεί «κλασικό» debate στους κύκλους των δρομέων: είναι ένα ζεστό ή ένα κρύο μπάνιο έπειτα από μια σκληρή προπόνηση η αγώνα είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποκατάστασης;

Άπαντες συμφωνούν πως αφού γυρίσεις σπίτι μετά από μια μεγάλη διαδρομή που έχει εξαντλήσει το σώμα σου, το να μπεις στην μπανιέρα και να χαλαρώσεις αποτελεί μια σοφή επιλογή.

Ωστόσο, το αν το νερό που θα τρέξει πάνω στο κορμί σου πρέπει να είναι ζεστό ή πρέπει να είναι κρύο αποτελεί ένα δίλλημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά, ενώ τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό ως μέσο αποκατάστασης, έχουν το καθένα τους δικούς του φανατικούς φίλους.

Τελικά, τι από τα δυο είναι η σωστή επιλογή;

Η Τζο Πάβεϊ, Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων και κάτοχος μεταλλίων τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κουβαλάει τόση εμπειρία από τη συμμετοχή της σε επαγγελματικούς αγώνες που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η οπτική της γύρω από τέτοιου τύπου ζητήματα.

Πρόσφατα, κλήθηκε να πάρει θέση για το δίλλημα ζεστού ή κρύου μπάνιου και ήταν ξεκάθαρη.

«Καταρχάς, οι φυσιολογικές επιδράσεις των ζεστών μπάνιων διαφέρουν από αυτές των κρύων μπάνιων. Έπειτα από ένα σκληρό και επώδυνο τρέξιμο, στους μύες μας προκαλείται φλεγμονώδης απόκριση, κάτι που οδηγεί σε πόνο και πρήξιμο», τονίζει αρχικά η Πάβεϊ και συνεχίζει: «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα κρύο μπάνιο περιορίζεις αυτή την αντίδραση ανακουφίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, με τη σειρά τους, μειώνουν την καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου). Τα κρύα μπάνια λοιπόν είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή αμέσως μετά από ένα σκληρό τρέξιμο».

Σημαίνει αυτό ωστόσο πως τα ζεστά μπάνια είναι αυτόματα άχρηστα για τη φυσική κατάσταση ενός δρομέα; Η Πάβεϊ ξεκαθαρίζει: «Τα ζεστά μπάνια, από την άλλη πλευρά, προωθούν τη ροή του αίματος στους μύες με διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να συμβαίνει αμέσως μετά την άσκηση. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, όταν υποχωρήσει ο οξύς πόνος, το ένα ζεστό μπάνιο είναι χρήσιμο γιατί βοηθάει στην στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση».

Η Πάβεϊ καταλήγει λέγοντας: «Η φλεγμονώδης αντίδραση στους μύες είναι μέρος της διαδικασίας προσαρμογής καθώς βελτιώνει την δύναμη ενός δρομέα. Ίσως λοιπόν, σε στιγμές που η γρήγορη ανάρρωση είναι ζωτικής σημασίας, όπως μετά την τελευταία σκληρή προπόνηση πριν από έναν αγώνα, ένα κρύο μπάνιο να είναι ό,τι πρέπει»

Με άλλα λόγια, όπως σε πολλά ζητήματα έτσι και σε αυτό, δεν υπάρχει μια και μοναδική απόλυτη αλήθεια: το κρύο μπάνιο είναι κατάλληλο για άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση, το ζεστό μπάνιο έχει ευεργετικό ρόλο σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Hercules Mountain Marathon: Οι νικητές της 15ης διοργάνωσης!

Μετά από την επάνοδο σε μια σχετική κανονικότητα, διεξήχθη την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου,  ο 15ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης “Ηρακλής”, κάτω από ιδανικές συνθήκες και με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου της υγειονομικής επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Νικητές στον Μαραθώνιο, μετά από δυνατό ανταγωνισμό, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αναδείχτηκαν, ο Θωμάς Ανδρούτσος , της Mountain Trainning Solution, με χρόνο 5:08:41, ο Ανδρέας Τσιάρας , της ομάδας Baliotis Nature Trail, με χρόνο 5:11:00 και σε απόσταση αναπνοής, στην τρίτη θέση, ο  Άριστείδης Γκιζλής, με χρόνο 5:11:26.

Στις γυναίκες, μετά από εξαιρετική εμφάνιση, 1η αναδείχτηκε η Μαρία Ξανθη, με χρόνο 5:55:29 και ακολούθησαν η Μάρθα Ξηροφώτου , της ομάδας Kasimis Training με χρόνο 7:00:30 και η Αλεξάνδρα Παναγιώτου της Oramique , με χρόνο 7:01:23.

Στη μεσαία διαδρομή, τον Ελλέβορο των 16,2χλμ, για άλλη μια φορά, ο Γιώργος Λουφέκης προπονητής της ομώνυμης ομάδας L-Crew, τερμάτισε πρώτος, με χρόνο 1:41:22. Στη δεύτερη θέση και με διαφορά ενός λεπτού, τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Πανταζής του Kourkourikis Trainning Group, με χρόνο 1:42:22 και στην τρίτη θέση, ο Νικόλαος Ελράντυ της ομάδας Dimopoulos Coaching με χρόνο 1:45:48.

Στην κατηγορία των γυναικών στον Ελλέβορο, 1η πέρασε τη γραμμή του τερματισμού η Αναστασία Τζαρού, με χρόνο 2:05:47, ενώ με διαφορά 22 δευτερολέπτων και χρόνο 2:06:09 ήρθε η Μαρία Λουφέκη της ομάδας L- Crew. Η τριάδα, ολοκληρώθηκε με την Παναγιώτα Δημακάκου, τακτική “θαμώνα” της Οίτης,  της ομάδας Mad Goats, με χρόνο 2:09:58

Στη μικρή αλλά όχι εύκολη διαδρομή, των 6,7χλμ και 410μ υψομετρικής, νικητές στους άνδρες αναδείχτηκαν οι Χρήστος Κυριαζάκος της Evo Gym Mykonos με χρόνο 0:40:29, ο Δημήτρης Ρήγας της Kasimis Trainning με χρόνο 0:47:32 και ο Ηλίας Τσιώτας του Συλλόγου Τραχίνα, με χρόνο 0:51:22. Στις γυναίκες, πρώτη ήρθε η Χρυσούλα Βλησαρούλη της VMaxTrainning  με χρόνο 0:52:38, δεύτερη η Αναστασία Παπά, επίσης της VMaxTrainning με χρόνο 0:58:07 και τρίτη η Αριστέα Λάγκαρη με χρόνο 1:00:20

Οι φωτογραφίες της διοργάνωσης, έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες , καλύπτοντας όλες τις διαδρομές.

Ραντεβού λοιπόν, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 για την 16η διοργάνωση,  χωρίς υγειονομικούς  περιορισμούς, για ένα ταξίδι ακόμη, στα μαγικά μονοπάτια της Οίτης!!

Δείτε φωτογραφίες από τη διοργάνωση:

Φάκελος φωτογραφιών εδώ:

https://coutsicos-my.sharepoint.com/personal/hercules_coutsicos_onmicrosoft_com/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fhercules%5Fcoutsicos%5Fonmicrosoft%5Fcom%2FDocuments%2F%CE%92ackup%20All%2F%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B1%202021%2F%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%202021%2FHercules%202021%20fotos

Με εκτίμηση

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend