Site icon runnfun.gr

‘Οχι, δεν χρειάζεται να… φοβάστε τα αυγά!

Ποτέ μην τρώτε πάνω από ένα αυγό. Αλλά ταυτόχρονα, να τρώτε αυγά όσο πιο συχνά μπορείτε.

Είναι καλά για την υγεία αφού αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεΐνης.

Μην τρώτε ωστόσο τους κρόκους γιατί η κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Βέβαια και ο κρόκος έχει θρεπτικά συστατικά.

Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνεις; Όπως καταλαβαίνετε, το αν η εξαιρετική πρωτεϊνική πηγή είναι υγιής ή επιβλαβής είναι μια πολύ σχετική συζήτηση.

Τον περασμένο Μάρτιο, μια μελέτη που συζητήθηκε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση λίγων αυγών την εβδομάδα αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Στη συνέχεια βέβαια, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο απλό καθώς το συμπέρασμα βασίστηκε σε διάφορα ευρύματα που είχαν προκύψει από πρόχειρη έρευνα.

Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ήταν κάθετοι: όχι, δεν χρειάζεται να φοβάστε το αυγό.

“Ούτε εγκεφαλικό, ούτε καρδιακή προσβολή”

Μάλιστα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας διαπίστωση ότι μια μέτρια υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης, περίπου δηλαδή ενός αυγού κάθε μέρα, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλωστε, τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως η καρδιακή προσβολή, μπορεί να προκληθούν όταν υπάρχει εμπλοκή στις αρτηρίες.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 1.950 ατόμων ηλικίας από 42 μέχρι 60 ετών που δεν είχαν διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από αυτά, πάνω από το 1/3 ήταν φορείς του φαινοτύπου APOE4, ενός τύπου γονιδίου που επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Οι συμμετέχοντες τους παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια και παρόλο που υπήρξαν ανάμεσά τους 217 που έπαθαν εγκεφαλικό, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των εν λόγω επεισοδίων. Ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος ούτε για τους ανθρώπους με τον φαινότυπο APOE4, που θεωρητικά θα τους καθιστούσε πιο ευάλωτους στις επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης.
Αυτός ο φαινότυπος είναι πολύ συνηθισμένος στον πληθυσμό της Φιλανδίας, οπότε αν τα αυγά επρόκειτο να είναι τόσο επικίνδυνη τροφή, η Φινλανδία είναι το μέρος που αυτό θα εκφραζόταν.
«Θεωρητικά, τα υψηλότερα αυγά και η χοληστερόλη θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβή εδώ από οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τζίρκι Βιρτάνεν, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσες πολλές αντιφατικές διαπιστώσεις στις μελέτες σχετικά με τα αυγά; Η εξήγηση του Βιρτάνεν είναι πως αυτό έχει να κάνει με την υψηλότερη πρόσληψη αυγών από κατηγορία σε κατηγορία ανθρώπων που μελετάται. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι η κατανάλωση αυγών έχει συχνά συνδεθεί με υψηλότερους κινδύνους για την υγεία στις ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο στις άλλες χώρες.

«Στις μελέτες που γίνονται στις ΗΠΑ, όσοι έχουν υψηλότερη πρόσληψη αυγών συνήθως καπνίζουν περισσότερο, είναι σωματικά λιγότερο δραστήριοι και τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσουν τη σχέση με υψηλότερο κίνδυνο», τονίζει.

Προσθέτει επίσης ότι αυτό ενισχύεται και από τα ευρήματα που προέκυψαν από τις κλινικές δοκιμές, στις οποίες τα άτομα έτρωγαν είτε δύο ή τρία αυγά την ημέρα ή καθόλου αυγά, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται μετά από μερικούς μήνες. Στις μελέτες αυτές, τονίζει ο Βιρτάνεν, η υψηλή πρόσληψη αυγών τείνει να είναι είτε ευεργετική είτε ουδέτερη και αυτό αφορά ακόμα και τους συμμετέχοντες στην έρευνα που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, αποφύγετε να τρώτε μια ντουζίνα αυγά την ημέρα συνοδευόμενα με μπέικον, λουκάνικα, βούτυρο και άλλες αντίστοιχα παχυντικές τροφές και δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το αυγό οδηγεί σε μείωση βάρους και θωρακίζει τον οργανισμό!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version