O ΣΔΥ ΠΕΙΡΑΙΑ στον 12ο Ημιμαραθώνιο Τρικάλων

O ΣΔΥ ΠΕΙΡΑΙΑ στον 12ο Ημιμαραθώνιο Τρικάλων

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά πραγματοποίησε, για πρώτη φορά, εκδρομή στα Τρίκαλα, αλλά και μαζική παρουσία στον 12ο διεθνή Ημιμαραθώνιο Τρικάλων. Στην πανέμορφη Θεσσαλική αγωνίστηκαν 21 αθλητές και φίλοι του Συλλόγου μας.

Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά ικανοποιητικός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι την ίδια ημέρα είχαμε συμμετοχές και στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών. Το παραπάνω γεγονός μας ικανοποιεί και μας στέλνει το μήνυμα ώστε να ξαναεπισκεφτούμε τα πανέμορφα Τρίκαλα και να ξανατρέξουμε τον συγκεκριμένο αγώνα.

Εδώ θέλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στoν Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων και τους εθελοντές για την άρτια διοργάνωση και το πραγματικά άψογο αποτέλεσμα.

Επίσης, ευχαριστούμε την διεύθυνση και το προσωπικό του ξενοδοχείου ΛHΘΑΙΟΝ για την συνεργασία τους και την άνετη διαμονή που μας παρείχαν.

Όσο αφορά το αγωνιστικό μέρος στα 5 χιλιόμετρα συμμετείχε η αθλήτρια μας:

·       Choisi Jeanette

Στον Ημιμαραθώνιο δρόμο συμμετείχαν οι αθλητές:

·       Σαντής Νίκος

·       Πυλαρινός Ιωάννης

·       Κουτσούκης Κωνσταντίνος

·       Γεωργός Παναγιώτης

·       Μπίτζης Μιχάλης

·       Σπάτα Άλμα

·       Τσομποπούλου Ελένη

·       Τσίπος Αναστάσιος

·       Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας

·       Ανδρεάδης Φραγκούλης

·       Radu Costel

·       Κιάμος Γεώργιος

·       Νικολαίδου Ευσταθία

·       Σάμιος Άγγελος

·       Ramos Radu Agda Domingas

·       Μοναστηριώτη Αλεξάνδρα

·       Αργυριάδης Νίκος

·       Πολυζωίδης Ευστάθιος

·       Τηλιακός Θεόφιλος

Εκφράζουμε σε όλους τους αθλητές μας, αλλά και τους υπόλοιπους δρομείς τα ειλικρινή συγχαρητήρια μας, για τον αγώνα που έδωσε ο καθένας.

Όσο για εμάς, ελπίζουμε να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά το παρόν στον 13ο Ημιμαραθώνιο Τρικάλων.

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά

Το Δ.Σ.

Previous ArticleNext Article

Γιατί όταν μεγαλώνουμε τρώμε φαγητά μου μισούσαμε ως παιδιά;

Όλοι μας τρώμε φαγητά που μισούσαμε ως παιδιά. Πως γίνεται αυτή η αλλαγή στις γεύσεις που μας αρέσουν;

Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει αυτό που ονομάζουν «γαστρονομική καμπή», δηλαδή την ηλικία κατά την οποία αρχίζει σε ένα νέο άνθρωπο να αρέσουν οι τροφές των “ενηλίκων”.

Μια βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται περίπου στην ηλικία των 22 ετών, όταν αρχίζει να εκτιμά τις πιο περίπλοκες γεύσεις όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, η σάλτσα τσίλι, οι αντζούγιες και το αβοκάντο.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι προτιμήσεις μας μεταβάλλονται επειδή ο αριθμός των γευστικών υποδοχέων στο στόμα μας μειώνεται με το πέρασμα της ηλικίας.

Οι γευστικοί υποδοχείς

Τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη λαχτάρα για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, όπως το γάλα της μητέρας που είναι γεμάτο με ζάχαρη και το λίπος. Τα βρέφη έχουν περίπου 30.000 γευστικούς υποδοχείς στο στόμα τους, κι έτσι οι γεύσεις τους είναι πολύ πιο έντονες.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ένα παιδί απεχθάνεται ορισμένες ισχυρές γεύσεις όπως αυτές του καφέ, του κρασιού, του ψαριού ακόμα και του κοτόπουλου. Για παράδειγμα, το σκουμπρί είναι πολύ δύσκολο να το φάει ένα παιδί, ακόμα και ένας έφηβος.

Μέχρι τη στιγμή που γινόμαστε ενήλικες, μόνο το ένα τρίτο από αυτούς τους γευστικούς υποδοχείς παραμένουν στο στόμα μας, ως επί το πλείστον στη γλώσσα μας. Αυτό επίσης εξηγεί γιατί μπορούμε αργότερα να ανεχθούμε και να απολαύσουμε ισχυρές γεύσεις, ακόμα και τις πιο πικάντικες.

Οι ενήλικες τροφές

Η έρευνα αποκάλυψε τα κορυφαία «ενήλικα» τρόφιμα, και την ηλικία κατά την οποία, κατά μέσο όρο, αρχίζουμε να τα βάζουμε στο στόμα μας. Παρακάτω παρατίθεται η τροφή και η ηλικία.

Σκόρδο, 19
Αγγουράκια, 19
Curry, 20
Φασόλια, 20
Σκουμπρί, 20
Σπανάκι, 21
Πιπεριές, 21
Μελιτζάνα, 21
Μύδια, 21
Παρμεζάνα, 21
Γαύρος, 22
Αβοκάντο, 23
Σπαράγγια, 23
Σάλτσα τσίλι, 24
Στρείδια, 24
Ελιές, 25
Κατσικίσιο τυρί, 28

Σύμφωνα με αυτόν το πίνακα οι ελιές και το κατσικίσιο γάλα μπαίνουν πιο αργά στη διατροφή των ενηλίκων. Ωστόσο το πόσο γρήγορα θα έρθει μια τροφή στο πιάτο μας εξαρτάται από το πόσο έχουν προσπαθήσει οι μαμάδες μας να τη συνηθίσουμε, κάτι που διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.

Η έρευνα αυτή έγινε στη Βρετανία μεταξύ ενηλίκων που τώρα τρώνε φαγητά τα οποία δεν μπορούσαν να φάνε ως παιδιά. Η πιο αντιπαθής τροφή είναι το κατσικίσιο γάλα προφανώς γι’ αυτούς που είχαν συνηθίσει το αγελαδινό. Το κατσικίσιο τους φαίνεται ότι έχει μια περίεργη μυρωδιά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα σχολικά γεύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας νωρίς να σχηματίσουμε θετική γνώμη για μια γεύση.

Η πιο συνηθισμένη στιγμή κατά την οποία αρχίζουμε να απολαμβάνουμε μια νέα γεύση είναι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με φίλους. Επίσης όταν δοκιμάζουμε νέα φαγητά στις διακοπές μας.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή;

Λάμψη Ολυμπιακών Αγώνων στην Τελετή Βραβεύσεων της ΕΟΕ

Λάμψη Ολυμπιακών Αγώνων στην Τελετή Βραβεύσεων της ΕΟΕ

Λάμψη Ολυμπιακών Αγώνων είχε η Ετήσια Εκδήλωση Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου της «Ελπίδας» Μαριάννας Βαρδινογιάννη και πολλών προσωπικοτήτων του αθλητικού, πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου. Με επίκεντρο τους αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και όσους διακρίθηκαν στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες «Μινσκ 2019» η Τελετή είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, λίγους μήνες πριν από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του ερχόμενου καλοκαιριού.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η νέα χρονιά που ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για μια «διπλά» Ολυμπιακή χρονιά! Μόλις χθες έπεσε η αυλαία στη Λωζάννη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων όπου η Ελλάδα συμμετείχε με 12 αθλητές. Τον Ιούλιο ξεκινάει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκυο. Οι Έλληνες αθλητές, όπως συμβαίνει ανελλιπώς από το 1896, θα ταξιδέψουν στο Τόκυο με στόχο, να κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους για μία ακόμη φορά, με την εν γένει παρουσία των αθλητών και των αθλητριών μας και, ας ευχηθούμε, και με τις επιτυχίες τους. Ήδη 23 αθλητές έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευελπιστώ ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει σημαντικά μέσα στη χρονιά. Εκκρεμούν ακόμα οι ατομικές προκρίσεις σε πολλά αθλήματα αλλά και σε τρία ομαδικά, στο πόλο ανδρών και γυναικών καθώς και στο μπάσκετ, στα οποία ευελπιστούμε να πάρουμε την πρόκριση.»

Επίσης ο κύριος Καπράλος αναφέρθηκε και στο νέο αθλητικό νόμο: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα πορευτεί προς τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε, με νέο καταστατικό καθώς η Πολιτεία έκανε νόμο του κράτους την αλλαγή της μορφής της από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, όχι μόνο δικού μας αλλά και της ΔΟΕ, καθώς πλέον η ΕΟΕ έχει τη δυνατότητα να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και περισσότερο αποτελεσματική στη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, με απόλυτη διαφάνεια, αφού θα ελέγχεται από μία από τις 4 μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες και ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει τις καινοτομίες που εκφράζουν τις σύγχρονες τάσεις του αθλητισμού. Επίσης χαιρόμαστε επειδή με τις αλλαγές του καταστατικού, ικανοποιείται και η νέα τάση για συμμετοχή των αθλητών, στην Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπή. Στη μελλοντική διοίκηση της ΕΟΕ θα υπάρχουν τρεις αθλητές, δύο που θα ψηφίζονται από τους ίδιους τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ένας από τους Έλληνες Olympians. Και οι τρεις θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο δε Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών θα μετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΕ. Και μπορεί να σας ευχαριστούμε κύριε Αυγενάκη για την αλλαγή του καταστατικού, αλλά από την άλλη διαφωνούμε, σχετικά με την αναδρομικότητα στις θητείες των παραγόντων του αθλητισμού, χωρίς να διαφωνούμε στην ανάγκη ανανέωσης και εισόδου στον αθλητισμού νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες και επιστημονική κατάρτιση.

Πιστεύουμε λοιπόν αγαπητέ Υπουργέ, ότι ποτέ δεν είναι αργά για δεύτερες σκέψεις και για την υιοθέτηση ενός μεταβατικού μοντέλου, που θα φέρει και νέα πρόσωπα, αλλά δεν θα στερήσει από τις Ομοσπονδίες, τη γνώση, την εμπειρία και την επιτυχία των εκλεγμένων παραγόντων. του αθλητισμού, χωρίς να διαφωνούμε στην ανάγκη ανανέωσης και εισόδου στον αθλητισμού νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες και επιστημονική κατάρτιση. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός αθλητισμού όλους αυτούς τους ανθρώπους που στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ήταν εδώ και στήριξαν το οικοδόμημα του Ελληνικού αθλητισμού. Ακόμα, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, οι Διοικήσεις των Σταδίων που έχετε τοποθετήσει, αλλά και εσείς προσωπικά, να επικεντρωθείτε στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την απαράδεκτη κατάσταση των Σταδίων και των προπονητικών χώρων. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία ότι ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, η έλλειψη συντήρησης και η κακή κατάσταση των προπονητηρίων δεν μπορούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών και των αθλημάτων ειδικά σε αυτή την Ολυμπιακή χρονιά.»

Στην εκδήλωση, η Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τίμησε τους αθλητές που εξασφάλισαν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα στο 2019 και συγκεκριμένα τους: Μίλτο Τεντόγλου, Βούλα Παπαχρήστου, Νικόλ Κυριακοπούλου, Κατερίνα Στεφανίδη, Ανδρέα Βαζαίο, Αννα Ντουντουνάκη, Απόστολο Χρήστου, Κριστιάν Γκολομέεφ, Γιάννη Γεωργαράκη, Απόστολο Παπαστάμο, Νίκο Μαυρομμάτη, Μαρία Πρεβολαράκη, Πολυχρόνη Τζωρτζάκης Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου, Παναγιώτη Μάντη, Παύλο Καγιαλή και Γιάννη Μιτάκη. Επίσης βραβεύτηκαν όσοι κατέκτησαν μετάλλια στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Μινσκ της Λευκορωσίας και συγκεκριμένα οι Αννα Κορακάκη, Ελένη Χατζηλιάδου, Χρήστος Βολικάκης, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Σάββας Καρακιζίδης, Γιώργος Αζωίδης και Κώστας Δουβαλίδης.

Το αριστείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Δημήτριος Βικέλας» για το 2019 απονεμήθηκε στην Χορογράφο των Τελετών Αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, Αρτέμιδα Ιγνατίου και στον Γεώργιο Ανδρεάδη σε αναγνώριση της πολυετούς και ανεκτίμητης προσφοράς τους στον ελληνικό αθλητισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα. Εκ μέρους της ΔΟΕ παραδόθηκε το βραβείο «Αθλητισμός και Βιώσιμη Αρχιτεκτονική» για το 2019 στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή και παραχώρηση στην Ελλάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε αναγνώριση της πολύτιμης συνεισφοράς των χορηγών, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τίμησε, την κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία και Χρυσό Χορηγό της ΕΟΕ, NN Ηellas με την Πρόεδρο και Δευθύνουσα Σύμβουλο Μαριάννα Πολιτοπούλου να παραλαμβάνει το βραβείο, το Χορηγό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας TOYOTA Hellas με το βραβείο να δίδεται στην Marketing Director Αγγελική Τσενέ, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τον εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος Πάνο Βαζαίο, να παραλαμβάνει το βραβείο. Μέσω αυτών των βραβεύσεων η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που στήριξαν και συνεχίσουν στηρίζουν το έργο της ΕΟΕ.

Εκτός των κ.κ. Πικραμένου και Αυγενάκη και της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στην Τελετή παραβρέθηκαν, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, οι πρώην Υφυπουργοί Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και Φάνη Πετραλιά, οι Βουλευτές Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Δελής, Σοφία Σακοράφα, o Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλοί πρωταθλητές και αθλητικοί παράγοντες. Στο τέλος ο Σπύρος Καπράλος με τον Μανώλη Κολυμπάδη έκοψαν πίτα της Ελληνικής Ολυμπιακής ην Επιτροπής με την πρώην Υπουργό Φάνη Πετραλιά να κερδίζει το φλουρί!

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ζυγιστείτε κάθε μέρα

Οι ερευνητές είπαν ότι παρακολουθώντας την συμπεριφορά μας – όπως π.χ. αυτά που τρώμε, το πόσο ασκούμαστε και το πόσο κοιμόμαστε – μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι αυτό που επιδρά στο σωματικό βάρος μας.

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν κιλά βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μέχρι το 2045, οι ειδικοί αναμένουν ότι το 22% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη θα είναι παχύσαρκοι, μια αύξηση 14% από το 2017. Ένας στους οκτώ ανθρώπους  αναμένεται επίσης να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 την ίδια χρονική περίοδο – σήμερα είναι ένας στους 11.

Στην περίοδο των διακοπών

Μια άλλη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας βρήκε ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται καθημερινά σε περιόδους που είναι πιο πιθανό να απολαύσουν το φαγητό τους – όπως είναι οι διακοπές – διατηρούν με μεγαλύτερη επιτυχία το βάρος τους ή χάνουν κιλά.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, οι ερευνητές χώρισαν 111 ενήλικες 18-65 ετών σε δύο ομάδες, ενώ η μία ομάδα κλήθηκε να ζυγίζεται καθημερινά. Αυτό έγινε για 14 εβδομάδες που περιελάμβαναν τις διακοπές των Χριστουγέννων, μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων.

Τρόποι για να χάσετε γρήγορα βάρος

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το αρχικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης χωρίς να τους δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να το κάνουν αυτό.

Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 14 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν καθημερινά μπόρεσαν να διατηρήσουν ή και να χάσουν βάρος. Η ομάδα ελέγχου, από την άλλη πλευρά, κέρδισε βάρος.

«Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις διαφορές μεταξύ του τωρινού εαυτού τους και του προτύπου ή του στόχου τους», δήλωσε η Michelle vanDellen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστημίου της Γεωργίας. «Όταν βλέπουν ασυμφωνία, τείνουν αλλάζουν την συμπεριφορά τους. Το καθημερινό ζύγισμα καταλήγει να το κάνει αυτό με έναν πραγματικά ξεκάθαρο τρόπο».

Η έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες συχνά κερδίζουν βάρος κατά την περίοδο των διακοπών – για την περίοδο των Χριστουγέννων από 400 έως 900 γραμμάρια ενώ οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συχνά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος.

«Όταν βλέπετε τη ζυγαριά κάθε μέρα το πρωί θα σκεφτείτε δύο φορές πριν φάτε το τρίτο μπισκότο σας πριν από το κρεβάτι κι αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Charlie Seltzer, γιατρός που ειδικεύεται σε θέματα παχυσαρκίας στη Φιλαδέλφεια.

Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι που παίρνετε βάρος ενώ κάνετε σκληρή προπόνηση

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου;

Γράφει η Η Νικολία Σαλίαϊ*

Μαγείρεψες, όμως περίσσεψε αρκετό φαγητό. Τι κάνεις; Σαφώς δεν το πετάς. Τα μαγειρεμένα φαγητά μπορείς να τα συντηρήσεις και να καταναλώσεις μελλοντικά

Όμως για να είναι ασφαλής η κατανάλωση τους θα πρέπει να προσέξεις ορισμένα κρίσιμα σημεία, διότι η κακή διαχείριση των τροφίμων ή οι κακές πρακτικές ασφάλειας στο σπίτι είναι οι πιο συχνές αιτίες δηλητηριάσεις.

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου;

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C και το εύρος αυτό της θερμοκρασίας ονομάζεται επικίνδυνη ζώνη. Το μαγειρεμένο φαγητό που παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου, βρίσκονται επομένως στην λεγόμενη επικίνδυνη ζώνη, όπου οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται πάρα πολύ γρήγορα.

Έτσι το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δυο ώρες. Προσοχή όμως αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από 32°C τότε το φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 1 ώρα.

Πόσο καιρό διατηρείται το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Εξαρτάται το είδος του φαγητού, όμως ένας γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και τα αλεσμένα κρέατα 1 έως 2 ημέρες. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 5OC. Προσοχή, όσο φορτώνεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Τι ισχύει με την επαναθέρμανση του μαγειρεμένου φαγητού;

Εάν ξαναζεστάνεις το μαγειρεμένο φαγητό με λάθος τρόπο, τότε θέτεις σε κίνδυνο την υγεία όσων σκοπεύουν να το καταναλώσουν. H επαναθέρμανση πρέπει να γίνει μια και μοναδική φορά και η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου πρέπει να φθάσει στους 75OC. Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσεις τη θερμοκρασία είναι να αγοράσεις ένα θερμόμετρο κατάλληλο για τα τρόφιμα.

Καλό είναι επίσης κατά την διάρκεια της επαναθέρμανσης να ανακατεύεις το φαγητό, ώστε η θέρμανση να γίνεται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Το επαναθερμασμένο φαγητό θα πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα.

Είναι ο φούρνος μικροκυμάτων… υγιεινός;

Η επαναθέρμανση δεν σκοτώνει όλα τα βακτήρια, διότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων παράγουν επίσης σπόρια ή τοξίνες που είναι ανθεκτικά στην θερμότητα, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων.

Μαγειρεμένα φαγητά εντός κατάψυξης: Τι ισχύει για τη συντήρησή τους;

Μπορείς να καταψύξεις πολλά μαγειρεμένα τρόφιμα, εκτός από ορισμένα που έχουν την ικανότητα όταν μαγειρεύονται να απορροφούν νερό, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες κ.α. Η σύσταση αυτών των τροφίμων όταν αποψυχθούν θα είναι απλά ‘’χάλια’’, διότι το νερό που έχει δεσμευτεί κατά το μαγείρεμα θα απομακρυνθεί όταν το προϊόν αποψυχθεί. Όμως αν το φαγητό είναι μαγειρεμένο με κάποια σάλτσα (κοκκινιστό κρέας, φακές κ.α.), τότε το υγρό στοιχείο δρα προστατευτικά και δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα της κατάψυξης να ξεράνει για παράδειγμα το κρέας. Το νωπό κρέας και τα πουλερικά διατηρούν την ποιότητά τους περισσότερο από τα μαγειρεμένα αντίστοιχα, επειδή χάνεται υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλη αεροστεγής συσκευασία (δοχείο, σακούλα κατάψυξης κ.ο.κ.) διότι η κατάλληλη συσκευασία συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας και την αποφυγή καψίματος κατάψυξης. Το κάψιμο της κατάψυξης δεν καθιστά το φαγητό μη ασφαλές, απλά αλλοιώνει το χρώμα και την υφή του, και αυτό συμβαίνει διότι το κατεψυγμένο τρόφιμο ήρθε σε επαφή με τον αέρα επειδή δεν συσκευάστηκε καλά. Μπορείς να απομακρύνεις απλά αυτά τα κομμάτια, διότι τόσο η γεύση όσο και η υφή τους θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένη.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια μέθοδος αποθήκευσης που παρατείνει την διάρκεια ζωής τους αλλά δεν τα κάνει αθάνατα. Για να διασφαλίσεις λοιπόν την ποιότητα των μαγειρεμένων τροφίμων που θέλεις να καταψύξεις, γράψε την ημερομηνία που καταψύχεις το τρόφιμο ώστε αυτά που καταψύχθηκαν πρώτα να καταναλωθούν πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεις την αρχή FI-FO (First In – First Out).

Ποτέ μην καταψύχεις ζεστά τρόφιμα, διότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του καταψύκτη, το οποίο συνεπάγεται με μείωση της ταχύτητας κατάψυξης και πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας των ήδη κατεψυγμένων τροφίμων. Αφού λοιπόν κρυώσει το φαγητό, χώρισε το σε μερίδες και αποθήκευσε το στην κατάψυξη. Έτσι μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την ποσότητα του φαγητού.

Τέλος, εξασφάλισε ότι η θερμοκρασία του χώρου κατάψυξης είναι μικρότερη των -18°C. Μην υπερφορτώνεις και άφησε κενό μεταξύ των συσκευασμένων τροφίμων στην κατάψυξη, διότι μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας του ψυχρού αέρα επιτυγχάνεται η ταχύτερη δυνατή κατάψυξη των τροφίμων.

Πώς γίνεται η απόψυξη;

Η ασφαλέστερη μέθοδος απόψυξης των τροφίμων είναι στην συντήρηση του ψυγείου. Είναι σημαντικό τα τρόφιμα που θέλεις να αποψύξεις να τα τοποθετήσεις σε κατάλληλα δοχεία – περιέκτες μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή διασταυρούμενη επιμόλυνση. Ο χρόνος απόψυξης είναι ανάλογος του όγκου και της μάζα που έχει το τρόφιμο, για αυτό θα πρέπει να έχεις προνοήσει αρκετά νωρίτερα αν θέλεις να μαγειρέψεις κάποιο κατεψυγμένο τρόφιμο.

Μπορείς να αποψύξεις τα τρόφιμα σου και σε κρύο τρεχούμενο νερό, όμως αυτή η μέθοδος παρόλο που είναι ταχύτερη, απαιτεί περισσότερη προσοχή. Το προϊόν θα πρέπει να τοποθετείτε σε στεγανή συσκευασία ή σε πλαστική σακούλα. Ο νεροχύτης θα πρέπει να είναι καθαρός και αποστειρωμένος, ενώ η θερμοκρασία του πόσιμου νερού θα πρέπει να είναι από 20OC και κάτω. Η απόψυξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 ώρες ή λιγότερο.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούνται επίσης για την απόψυξη μικρών προϊόντων γρήγορα, όμως δεν εξασφαλίζουν ομοιόμορφη απόψυξη ειδικά στα κρέατα. Μην ξεχνάς να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες απόψυξης της συσκευής που χρησιμοποιείς.

Απαγορεύεται αυστηρά η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου και σε ζεστό νερό διότι οι συνθήκες αυτές είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη επικινδύνων παθογόνων μικροοργανισμών.

Σαφώς εάν αποψύξεις ένα τρόφιμο απαγορεύεται να το ξανά καταψύξεις.

Θυμήσου:

  • Μετά το ψήσιμο, το φαγητό θα πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά αφού πρώτα κρυώσει, μέσα σε δύο ώρες από το ψήσιμο του πρέπει να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο.
  • Να χρησιμοποιείς θερμόμετρο για να μπορείς να διασφαλίσεις και να ελέγξεις τις απαιτούμενες θερμοκρασίες ψησίματος, ψύξης ή επαναθέρμανσης.
  • Τα μαγειρεμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να έρθουν σε επαφή με ωμά τρόφιμα, διότι υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνση.

Αν δεν έχεις τηρήσεις τα παραπάνω και έχεις αμφιβολία για την κατάσταση ενός φαγητού, αν είναι δηλαδή ασφαλές ή όχι τότε απλώς πετάξτε το. Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν χρειάζεται να κάνεις γευστικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθο της δημοσιέυτηκε στο mednutrition.gr

Ο Α.Ο. Φιλιατρών στο 4ο Veikou Trail

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 διεξήχθη το 4ο Veikou Trail αποστάσεων 10 χλμ και 5 χλμ.

Ο Αθλητικός Όμιλος Φιλιατρών εκπροσωπήθηκε στον αγώνα των 5 χλμ από τον Γεώργιο Κατσούλη (0:40:47).

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα πατήστε εδώ!

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Φιλιατρών συγχαίρει το ανωτέρω μέλος του για την συμμετοχή και τον επιτυχή τερματισμό του!

Ημερίδα κλειστού στίβου στον Άγιο Κοσμά, την Κυριακή 26/1

Ημερίδα κλειστού στίβου στον Άγιο Κοσμά, την Κυριακή 26/1

Η δεύτερη ημερίδα της σεζόν σε επίπεδο Ανδρών/Γυναικών, θα γίνει την Κυριακή (26/2) στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Στους αγώνες θα έχουν ακόμη δικαίωμα αθλητές και αθλήτριες της κατηγορίας Κ20 και Κ18, ενώ το πρωί θα γίνει ημερίδα για τους αθλητές και τις αθλήτριες Κ16 και Κ14.

Δείτε την προκήρυξη
Έντυπο Ανδρες
Έντυπο Γυναίκες

x

Send this to a friend