Site icon runnfun.gr

Ο πρώτος αγώνας στη Νέα Υόρκη μέσα στην πανδημία ήταν… για σεμινάριο

Πρωτόκολλα, περιορισμοί, σχέδια, κανόνες, νόμοι, αντιδράσεις. Με αυτές τις λέξεις μπορεί να περιγραφεί η δρομική ιστορία του 2020 σε ότι αφορά τις διοργανώσεις αγώνων.

Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παντού. Άλλοι προσαρμόζονται, άλλοι όχι.

Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, που έχει χτυπηθεί βάναυσα από τον Covid-19, παίρνουν τις οδηγίες του κράτους στα σοβαρά.

Έτσι, ο αγώνας 5 χιλιομέτρων που πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκλιν και συγκεκριμένα στο Prospect Park και ήταν ο πρώτος μετά τον ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν σεμινάριο ασφάλειας.

Έτσι έγινε ο αγώνας  

Ο αγώνας ήταν για 300 άτομα. Τελικά 215 δρομείς πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.

Ο Steve Lastoe ήταν ο race director και η ομάδα του NYCRUNS πέρασε αρκετούς μήνες (!) προκειμένου να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο αγώνα το οποίο ονόμασαν DASH PLAN.

Ο αγώνας έγινε στις 28 Αυγούστου. Η διοργάνωση είχε βάλει όριο 300 συμμετοχών. Τελικά 215 δρομείς στάθηκαν στην εκκίνηση και τερμάτισαν.

Οι δρομείς ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν δόθηκαν τσάντες με δώρα και συμμετοχές πριν, αφού όλοι είχαν παραλάβει ηλεκτρονικά και είχαν εκτυπώσει τον αριθμό τους. Όλοι οι δρομείς θερμομετρήθηκαν από τους διοργανωτές πριν εκκινήσουν και φυσικά δεν υπήρχε κανένας θεατής.

Αρχικά οι δρομείς χωρίστηκαν σε γκρουπ των 50 για να ξεκινήσουν κατά κύματα. Κάθε 50άδα ήταν χωρισμένη σε δυάδες και με απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο από όλες τις πλευρές. H εκκίνηση δόθηκε κλιμακωτά και οι δρομείς ξεκινούσαν σε δυάδες με μερικά δευτερόλεπτα διαφορά ή μία δυάδα από την άλλη.

Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε στις 07:00 και η τελευταία στις 09:30.

Στον τερματισμό εθελοντές με μάσκες και γάντια έδιναν μια ατομική τσάντα σε κάθε δρομέα με: νερό, σνακ, το μετάλλιο και ορισμένα δώρα χορηγών.

Υπήρχε ένας ακόμα διάδρομος που διοχέτευαν τους δρομείς που τερμάτιζαν και τους έλεγαν να μην σταματάνε να περπατούν και να κρατούν τις αποστάσεις.

«Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι διαμορφώνουμε έναν τρόπο που ένας αγώνας μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Στόχος είναι να γίνουν και άλλοι αγώνες, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες πόλης. Να βοηθήσουμε όλοι κάνοντας μικρά βήματα…», είπε ο  Steve Lastoe μετά το τέλος του αγώνα.

«Ένα βήμα μπροστά… »

Η Mary Harvey, που έτρεξε στον αγώνα μίλησε στο runnersworld.com για την εμπειρία της. «Όταν είδα τις προδιαγραφές του αγώνα ένιωσα ασφάλεια. Δήλωσα συμμετοχή γιατί αφενός μου είχαν λείψει οι αγώνες και αφετέρου είναι ένα βήμα να προχωρήσουμε μπροστά έστω και με αυτούς τους κανόνες. Ακόμα και από τα δύο μέτρα απόσταση μπορείς να δεις και να χαιρετήσεις φίλους που έχεις να δεις καιρό. Μπορεί οι μάσκες, οι θερμομετρήσεις και όλα τα μέτρα να ήταν κάτι διαφορετικό, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο ενοχλητικό».

Ο Omar Villegas που επίσης συμμετείχε στον αγώνα είπε: «Ήταν λίγο δύσκολο να τρέχεις με τη μάσκα, ειδικά μετά τα πρώτα χιλιόμετρα που ιδρώνεις αρκετά. Το ξέχασα, ωστόσο, και προσπάθησα να απολαύσω τη διαδρομή. Ένιωσα ασφαλής, αλλά νομίζω ότι όλο αυτό το πρωτόκολλο δεν μπορεί να διατηρηθεί σε αγώνες μεγαλύτερης κλίμακας. Γενικά ήταν μια ωραία εμπειρία».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version