Site icon runnfun.gr

Μήπως παχαίνεις (και) από το stress;

Είναι μάλλον δεδομένο: το άγχος είναι ικανό να συμβάλει στην αύξηση του βάρος σου. Και αυτό όχι γιατί σε ωθεί στο να τρως παραπάνω προκειμένου να το διαχειριστείς. Οι λόγοι είναι πιο περίπλοκοι.

Όπως διαπιστώνει μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism», το χρόνιο άγχος αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο σχηματίζονται στον οργανισμό μας νέα λιποκύτταρα. Για την ακρίβεια, αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή και οι οποίες παράγονται σε αφθονία όταν είμαστε σε άγχος.

Όταν λοιπόν τα γλυκοκορτικοειδή βρίσκονται διαρκώς σε υψηλά επίπεδα αριθμών, όπως συμβαίνει όταν υποφέρουμε από χρόνιο στρες, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ένα συγκεκριμένος τύπος κυττάρου να μεταμορφωθεί σε λιποκύτταρο, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Και αυτό οδηγεί σε αύξηση του βάρους μας, όπως εξηγεί η Μέρι Τερέλ, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια χημείας και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Είναι από καιρό γνωστό ότι η αύξηση της κορτιζόλης στην ορμόνη του στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Όμως η βασική υπόθεση των ειδικών ήταν πως αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο επειδή η εν λόγω ορμόνη διεγείρει την όρεξη. Οι ερευνητές του Στάνφορντ ωστόσο υποψιάζονταν πως η αιτία είναι άλλη και έτσι ξεκίνησαν να μελετάνε τις επιδράσεις των γλυκοκορτικοειδών -μιας στεροειδούς ορμόνης που παράγεται στον επινεφρίδιο- τόσο σε μεμονωμένα κύτταρα όσο και σε ποντίκια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν η ορμόνη εδραιώθηκε σε υψηλά επίπεδα, προκάλεσε την ανάπτυξη λιποκυττάρων.

Έξι… βήματα για να ελέγξετε το άγχος και να κερδίσετε υγεία

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν πως για να προκληθεί αύξηση βάρους δεν έπρεπε να υπάρχει η παραμικρή αυξομείωση της συγκεκριμένης ορμόνης. Όταν συνέβαινε αυτό δεν υπήρχε ούτε ανάπτυξη λιποκυττάρων. Ένα άλλο αξιοσημείωτο συμπέρασμα ήταν πως όταν τα επίπεδα γλυκόκορτικοειδούς ορμόνης στα ποντίκια εδραιώνονταν σε επίπεδα υψηλότερα από τα φυσιολογικά για 24 ώρες, αυτόματα παρουσίαζαν διπλασιασμό του λίπους τους! «Με άλλα λόγια, η τροφή δεν παίζει ρόλο εδώ», διευκρινίζει η Μέρι Τερέλ.

Ποντίκια και άνθρωποι φυσικά έχουν μεγάλες διαφορές. Ωστόσο και τα δυο «είδη» επηρεάζονται σημαντικά από τον κιρκάδιο ρυθμό, ενώ παράγουν και γλυκοκορτικοειδή ως απόκριση στο στρες. «Είναι πολύ πιθανό το ανθρώπινο σώμα να αντιδρά με παρόμοιο τρόπο με τα ποντίκια σε συνεχή υψηλά επίπεδα γλυκοκορτικοειδών. Ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερα πειράματα για να βεβαιωθούμε», τόνισε η Τερέλ.

Βασισμένος σε αυτά τα συμπεράσματα πάντως, ο Δρ. Άντονι Χένι, ενδοκρινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τονίζει πως η καταπολέμηση του άγχους συνδέεται άμεσα με την απώλεια βάρους. Υπό αυτή την έννοια δεν πιστεύει πως κάθε μορφή γυμναστικής καταπολεμά αυτόματα και τα περιττά κιλά.

«Δεν νομίζω ότι η γιόγκα ή το πιλάτες είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε μορφές γυμναστικής που απαιτούν το 100% της προσοχής μας, όπως ένα παιχνίδι τένις ή ένα έντονο τρέξιμο σε διάδρομο. Ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να αποτελούν υγιή αθλήματα αλλά δεν μας αποσπούν από το άγχος», τονίζει.

Διαβάστε επίσης: Σου προκαλεί άγχος ακόμα και το τρέξιμο; Να τι πρέπει να κάνεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version