Λαμπερή η «Ημέρα του Μαραθωνίου», τίμησε τους συντελεστές της!

Μοναδική λάμψη, γεμάτη εικόνα και ήχο και ξεχωριστά συναισθήματα πλημμύρισαν το Μέγαρο Μουσικής στην ετήσια εκδήλωση της Ημέρας του Μαραθωνίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου και στην οποία τιμήθηκαν οι συντελεστές των δύο κορυφαίων διοργανώσεων του 2017 στη Βόρεια Ελλάδα, του Stoiximan.gr 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και του Protergia 6ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για τις αντίστοιχες φετινές, αρχής γενομένης από τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» της Κυριακής 1 Απριλίου 2018.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η δημιουργία της Marathon Golden League, που τοποθετεί τις δύο μεγάλες διοργανώσεις της χώρας μας στον «χρυσό κύκλο» των παγκόσμιων Μαραθωνίων, αφού θα υπάρχει απόλυτη συνεργασία κορυφαίων διοργανώσεων των πόλεων έξι χωρών, της Θεσσαλονίκης, Λευκωσίας, Ρώμης, Ραβέννας, Βελιγραδίου, Τελ Αβίβ, Νίκαιας και Παρισιού), δημιουργώντας μία Λίγκα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Η βραδιά ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς της Προέδρου του ΜΕΑΣ Τρίτων κας Χριστίνας Καραμίχου, η οποία μετέφερε επίσης μήνυμα της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κας Βούλας Πατουλίδου, αλλά και τους αντίστοιχους χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αλέξανδρο Θάνο, καθώς και των εκπροσώπων του Δήμου Χαλκηδόνας, για λογαριασμό του οποίου μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Μανάκης, του Δήμου Δέλτα, που εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου αλλά και του ΜΕΑΣ Τρίτων κα Νατάσα Σισμανίδου, του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Γιώργος Χατζηβρέττας. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της ΠΕΚΔΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η λαμπρή γιορτή τίμησης των θεσμικών, κοινωνικών και εθελοντικών φορέων, όπως επίσης και των στελεχών που συνετέλεσαν στην επιτυχία δύο κορυφαίων αθλητικών γεγονότων της Βόρειας Ελλάδας για το 2017, άρχισε με την προβολή ενός βίντεο με τα κατορθώματα του Έλληνα Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Ε. κ. Γιάννης Ποδιώτης τίμησε τον ΣΕΓΑΣ, την AIMS, την UNESCO, τον ΕΟΤ και τη ΔΕΘ – HELEXPO, υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι δύο διοργανώσεις, καθώς και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς υποστήριξης αυτών, που ήταν οι εξής: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Υγείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δήμος Πέλλας, Δήμος Χαλκηδόνας, Δήμος Δέλτα, Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γ’ Σ.Σ./NRDC – GR, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Αστυνομική Υποδιεύθυνση Γιαννιτσών Πέλλας, Διεύθυνση Τροχαίας Πέλλας, Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε η προβολή ενός μοναδικής ομορφιάς βίντεο του ΕΟΤ για την τουριστική προβολή τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Ελλάδας γενικότερα, για να τιμηθούν αμέσως μετά οι θεσμικοί καθώς και οι εθελοντικοί φορείς υποστήριξης, οι οποίοι με αξιοθαύμαστο ζήλο και αγάπη για τη διοργάνωση και πάνω απ’ όλα με την άριστη τεχνογνωσία που διαθέτουν, συνετέλεσαν σε αυτήν τη νέα, διπλή επιτυχία: ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), ΕΟΣΛΜΑ-Υ, Σύνδεσμος Επισήμων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ΣΕΕΔΑ, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Ολυμπιακό Μουσείο, Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Κολλέγιο Ανατόλια, American College of Thessaloniki (ACT), ΕΣΗΕΜ-Θ, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ένωση Ξενοδόχων Βορείου Ελλάδος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Όμιλος ECONOMIA, Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Υ.Π.Α., Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα «Νέων Ελλάδος», Ο.Α.Σ.Θ., Σ.Α.Σ.Θ., ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, Ελπίδες – Θυγατέρες της Πηνελόπης (Οικογένεια ΑΧΕΠΑΝΣ), ΕΛΛΕΔΑ, Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης, Κατασκηνώσεις ΣΚΟΥΡΑ, METRISIS, PHYSIO MED, Thessalonikis Physical Therapy Students, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Έλληνες Διασώστες, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δ.Θ., Διασωστική Ομάδα Αγ. Παύλου, Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας, USAR HELLAS Εθελοντικός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης, Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών – Εθελοντές Καλαμαριάς, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης, Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Δήμου Θερμαϊκού, ΟΦΚΑ Πολιτικής Προστασίας Ακτής Θερμαϊκού, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α Παύλου Μελά, Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Δυτ. Θεσσαλονίκης West Side Salonica, Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Σοχού, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος, TARG, Ραδιολέσχη Έδεσσας, Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Μακεδονίας, Πρότυπη Ραδιοερασιτεχνική Ομάδα, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας.

Στο βήμα ανέβηκαν στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των Ονομαστικών Χορηγών του Stoiximan.gr 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και του Protergia 6ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, δύο διοργανώσεων που άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους μέσα στο 2017, βγάζοντας στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της γης.

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Stoiximan.gr, ο οποίος στηρίζει ως Ονομαστικός Χορηγός τον Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Για τρίτη χρονιά θα είμαστε στο πλευρό της διοργάνωσης και για δεύτερη ως Ονομαστικός Χορηγός. Έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα από την συνεργασία μας με τον Μαραθώνιο, με ομάδες, με κοινωφελή ιδρύματα και με άλλους θεσμούς, στο πλευρό των οποίων στεκόμαστε, προσπαθούμε να στηρίξουμε τη Βόρεια Ελλάδα. Η κοινωνική σύνδεση που υπάρχει μεταξύ Stoiximan.gr και Μαραθωνίου είναι πάρα πολύ σημαντική. Για άλλη μια χρονιά θα στηρίξουμε ανθρώπους, ομάδες, κοινωφελή ιδρύματα που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία μας έχει προσφέρει στο ελληνικό κράτος 120 εκατ. ευρώ σε φορολογία, πάνω από 15 εκατ. ευρώ ως χορηγίες σε ομάδες, αθλητές, θεσμούς και προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, καθώς θεωρούμε υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε μέσα από τις δράσεις αυτές την εμπιστοσύνη που μας δείχνει η κοινωνία. Σας καλώ να δώσετε όλοι το ‘παρών’ την Κυριακή 1 Απριλίου στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός – θεσμό της Βόρειας Ελλάδας. Θα είναι μια ολόκληρη εβδομάδα Μαραθωνίου με πολλές εκπλήξεις, που θα δώσουν διαφορετικό χρώμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Πρόσθετη λάμψη προσέδωσαν, ως «πρέσβεις» του Stoiximan.gr, ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας και οι πρωταθλητές των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων Ράνια Ρεμπούλη, Αθηνά Κοΐνη, Αναστασία Μαρινάκου, Χρήστος Καλλίας, οι οποίοι έστειλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα και κάλεσαν τους πάντες να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή έως τις 7 Μαρτίου, να τρέξουν και να απολαύσουν τόσο τα δρομικά αγωνίσματα της φετινής διοργάνωσης, όσο και τις παράλληλες δράσεις των ημερών.

Εξάλλου, η Υπεύθυνη Στρατηγικής Marketing της Protergia κα Φαίη Χαδιού μίλησε εκ μέρους του Ονομαστικού Χορηγού του Protergia 6ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης και επισήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αποτελούμε μέρος αυτής της δυνατής ομάδας, που πλέον έχει γίνει κάτι σαν οικογένεια για εμάς. Είναι τιμή μας που μας επιτρέπει να αναδείξουμε με τον δικό μας τρόπο τον τόπο μας, τον αθλητικό τουρισμό, καθώς επίσης και ένα άλλο κομμάτι. Αυτές τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες που έχουν γίνει γνωστές μέσα από τους Μαραθωνίους και μας έχουν αγγίξει όλους. Σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους στέλνουμε την ενέργειά μας και δίνουμε ραντεβού στις 13 Οκτωβρίου στον Protergia 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της Volkswagen Kosmocar A.E., η οποία στήριξε τις δύο μεγάλες διοργανώσεις του 2017 ως Επίσημος Χορηγός, κ. Θανάσης Κονιστής, δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ που μας δίνετε την ευκαιρία να συμβάλουμε με πολλή χαρά στη διεξαγωγή αυτών των μεγάλων διοργανώσεων. Το 2017 ήταν η πρώτη μας χρονιά που συμμετείχαμε σ’ αυτές ως Volkswagen. Μπροστά από τους αθλητές υπήρχαν ως επίσημα οχήματα χρονομέτρησης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά μας, καθώς πιστεύουμε πολύ σ’ αυτή τη νέα μορφή αυτοκίνησης. Τα στοιχεία που μας εντυπωσίασαν ήταν ο όγκος των εθελοντών, αφού με χαρά και έκπληξη είδαμε όλους εσάς που βρίσκεστε με ανιδιοτέλεια δίπλα στο γεγονός, η εξωστρεφής προσπάθεια να μεταφέρουμε στα πέρατα του κόσμου το όνομα της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πόσο έχει αγκαλιάσει όλη η Βόρεια Ελλάδα τις διοργανώσεις αυτές, πράγμα που δείχνει το βαθμό της επιτυχίας και το πόσο καλή δουλειά έχετε κάνει όλοι σας».

Εκ μέρους της NOVA; που αποτελεί Media Partner των διοργανώσεων, ο εκπρόσωπός της κ. Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε:
«Η Nova αποτελεί σταθερό στρατηγικό συνεργάτη του ΜΕΑΣ Τρίτων για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Για μας η στήριξη του δρομικού κινήματος βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης του ομίλου μας. Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ομάδα δρομέων μας, τη Nova Running Team που αποτελείται τόσο από εργαζόμενους όσο και από συνεργάτες αλλά και από συνδρομητές μας ανά την Ελλάδα και αναμένουμε να δώσει δυναμικό ‘παρών’ και στον επερχόμενο Μαραθώνιο».

Η Οργανωτική Επιτροπή είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς συνεργάτες – Χορηγούς των δύο διοργανώσεων, την WIND, Μεγάλο Χορηγό του Μαραθωνίου, καθώς και τους Επίσημους Χορηγούς (ΑΥΡΑ, AEGEAN AIRLINES, ΕΡΤ3), τους Επίσημους Υποστηρικτές (IKEA, DHL EXPRESS, EUROMEDICA, ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ) και τους Υποστηρικτές – Προμηθευτές (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε., DOLE, HIGH 5, Samiotakis, ΟΑΣΘ, 361, Amstel Free, VILLAGE CINEMAS, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, TAXI WAY, Plaisir, Bonatti J&P ΑΒΑΞ, ARLA PROTEIN, ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε.) τίμησε κατά σειρά ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Ε. κ. Γιάννης Ποδιώτης.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν και στους Χορηγούς Επικοινωνίας της διοργάνωσης, που ήταν οι παρακάτω: 102 FM ΕΡΤ3, 95,8 FM ΕΡΤ3, Όμιλος METROMEDIAetropolis 95.5, Εφημερίδα Metrosport, Metrosport.gr, Zoo Radio 90.8, Velvet 96.8, Republic 100.3), Όμιλος 24MEDIA (Sport24.gr, Sport24 Radio 103.3 fm, News247.gr, Ραδιόφωνο 24/7 88.6, Oneman.gr, Ladylike.gr, ΕΘΝΟΣ), ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100), Όμιλος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Οικονομική Επιθεώρηση, Business File, Economia.gr), Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5, Runningnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104.9, Atlas TV, Pella TV, Pontos TV, Runner Magazine, Voria.gr, Seleo.gr, Thestival.gr, Zougla.gr, Fitnesspulse.gr, Halkidikinow.gr, Ράδιο Χαλκηδόνα, Europolitis, Typosthes.gr, Υπηρεσίες αποδελτίωσης Clipnews.gr, LIVEMEDIA.GR.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η νεοσύστατη Marathon Golden League, που θα έχει ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της τον «ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» και τον «Νυχτερινό».
Ο εμπνευστής της ιδέας, δημιουργός του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου της Λευκωσίας και πλέον Διευθυντής της «Χρυσής Λίγκας» των Μαραθωνίων, κ. Κρις Γιαννάρας, μίλησε για το νέο αυτό εγχείρημα:
«Όταν εμπνεύστηκα τη δημιουργία της Λίγκας έπρεπε να απευθυνθώ κάπου και η Θεσσαλονίκη ήταν ο ιδεώδης προορισμός. Προερχόμενος κι εγώ από μία μοιρασμένη πόλη, τη Λευκωσία, νιώσαμε την ανάγκη να στηρίξουμε τον Ελληνισμό και μαζί με τη Θεσσαλονίκη να χτίσουμε αυτό το Marathon Golden League Series: Σήμερα, λοιπόν, ιδρύουμε την παγκόσμια λίγκα Μαραθωνίων αγώνων!
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να προάγει, εκτός από τον αθλητισμό, τον θεματικό τουρισμό και την κινητικότητα των αθλητών, που θα ταξιδεύουν σε όλους τους προορισμούς για να συμμετέχουν στους αγώνες της Λίγκας.
Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Μαραθωνίου και του Ημιμαραθωνίου της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία και για όλη τη βοήθειά τους, καθώς επίσης τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και την κα Έλενα Τάνου, Πρόεδρο Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας και εκπρόσωπο του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπως και τον Γραμματέα του Δήμου, κ. Χριστοδούλου».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ ανάμεσά σας. Έχω μείνει έκπληκτος με όσα έχετε πετύχει, παίρνουμε ιδέες και θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε και στην Κύπρο κάποιες από τις δικές σας γνώσεις, όπως ο αγώνας για Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ενώ δίνουμε μεγάλη σημασία και στον εθελοντισμό».

Αμέσως μετά υπογράφηκε το πρωτόκολλο σύστασης του νέου φορέα, στον οποίο συμμετέχουν Διεθνείς Μαραθώνιοι και Ημιμαραθώνιοι από έξι χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Σερβία, Ισραήλ και Γαλλία).

Ο Γενικός Διευθυντής των δύο κορυφαίων διοργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας, κ. Δρόσος Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στη «Χρυσή Λίγκα» και παράλληλα παρουσίασε τις Εκθέσεις Πεπραγμένων και τα εντυπωσιακά αριθμητικά μεγέθη του Stoiximan.gr 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και του Protergia 6ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:
«Μόλις ο κ. Γιαννάρας μου παρουσίασε το σχέδιό του, συμφώνησα μαζί του πριν καν ολοκληρώσει την πρότασή του. Τα οφέλη από τη δημιουργία της Λίγκας θα είναι πολλαπλά, για τις συνεργαζόμενες διοργανώσεις και για τις πόλεις διεξαγωγής τους».

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν και η τίμηση των ομαδικών συμμετοχών (running teams) που ξεχώρισαν στις δύο διοργανώσεις του 2017:

– Ως Πολυπληθέστερη ομάδα δρομέων συνολικά στον Stoiximan.gr 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» βραβεύθηκε η SKOURAS Running Team.

-Τις περισσότερες συμμετοχές από τις ομάδες εκτός Θεσσαλονίκης είχε ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κοζάνης, παραλαμβάνοντας επίσης τιμητική διάκριση.

– Την πλακέτα της Πολυπληθέστερης ομάδας δρομέων στον Protergia 6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο παρέλαβε ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.

– Την Πολυπληθέστερη συμμετοχή Ημιμαραθωνοδρόμων εκτός Θεσσαλονίκης είχε ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας.

Τις βραβεύσεις έκανε η Συντονίστρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα και πρώην Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, κα Κούλα Γιαννακίδου.

Την σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η παρουσίαση του Προγράμματος Κοινωνικής Προσφοράς του Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου, καθώς και στις δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποίησαν Χορηγοί.
Ειδική αναφορά έγινε στην κοινωνική προσφορά της ΕΟΛΣΜΑ-Υ, ο Πρόεδρος της οποίας κ. Νίκος Γούλας παρέδωσε επιταγή αξίας 3.361 ευρώ στον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ». Η επιταγή αντιστοιχούσε στο ποσό της έκπτωσης που είχε προσφέρει η Οργανωτική Επιτροπή για κάθε εγγραφή δρομέα που πραγματοποίησε η ΕΟΛΣΜΑ-Υ στις Running Teams με τις οποίες συμμετείχε στις δύο μεγάλες διοργανώσεις του 2017.

Συγχρόνως, ο κ. Γούλας απεύθυνε από το βήμα επίσημο κάλεσμα προς όλους τους Μαραθωνοδρόμους της χώρας να τιμήσουν με την συμμετοχή τους τον ιστορικό Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και να βρεθούν στην Πέλλα την Κυριακή 1 Απριλίου για να απολαύσουν αυτόν τον μεγάλο αγώνα.

Παράλληλα, τιμήθηκαν από τους διοργανωτές οι συνεργαζόμενοι Φορείς Κοινωνικής Προσφοράς, που έχουν πλέον φτάσει στον αριθμό-ρεκόρ των 60, ενόψει του Stoiximan.gr 13ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και είναι οι εξής:
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Δεσμός, Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Α21 Campaign, Λάμψη, Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (παρ. Μακεδονίας – Θράκης), Ορφανοτροφείο θηλέων «ΜΕΛΙΣΣΑ», Το Άσυλο του Παιδιού, Συζωή, Praksis, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Σύλλογος ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων νομού Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ, Hope Spot, Καταφύγιο Γυναίκας, Make a Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος), Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ανοιχτή Αγκαλιά, ΜΑΖΙ, ΑΡΣIΣ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, Ήφαιστος, Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ», Πηγή Ζωής, Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Δέντρο Ζωής, Άγγελοι Γης, Άλμα Ζωής, Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βορείου Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, Θετική Φωνή άνθρωποι +HIV, Μέριμνα Παιδιού, ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Μέριμνας – Θεσσαλονίκη, Φίλοι Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (ΣΑΚΕΚΕ), Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) – παρ. Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer, Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (Ε.Σ.Β.Ε.), Kέντρο ΑΜΕΑ «Η ΑΡΜΟΝΙΑ», Η Αντηρίδα, Αθλητική Ένωση Τυφλών «Ο ΠΥΡΣΟΣ», Φιλοζωικός Σύλλογος Θερμαϊκός, ΕΝ.Ο. GREECE, Ινστιτούτο Prolepsis, Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων, ΝΙΝΑ Σκύλοι Βοηθοί – Nina Service Dogs, Ιπποστήριξη, ΣΩΤΗΡ, Πνοή Ελπίδας.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού με όλους τους παρευρισκόμενους για την επόμενη μεγάλη γιορτή αθλητισμού της Βόρειας Ελλάδας, τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» την Κυριακή 1 Απριλίου, που υπόσχεται ακόμα πιο δυνατές συγκινήσεις και ρεκόρ!
Οι εγγραφές για την κορυφαία διοργάνωση, η οποία πέραν του αθλητικού διαθέτει κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, επιστημονικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, μέχρι τις 2 Μαρτίου οι ομαδικές και μέχρι τις 7 Μαρτίου οι ατομικές.

Ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον «ΜΕΑΣ Τρίτων», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Στις 17 Οκτωβρίου ο 3ος ΜΑΙΝΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

O Σύλλογος Αραχαμιτιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ», το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Σύνδεσμος Αραχαμιταίων Αθήνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης προκηρύσσουν τον αγώνα τρεξίματος «3ος ΜΑΙΝΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

1) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή 17-10-2021
2) ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεταμόρφωση Αραχαμιτών Αρκαδίας
3) Δρόμος 14 km. ΕΚΚΙΝΗΣΗ: 10:30 πμ. Μεταμόρφωση Σωτήρος.

Ι. Η διαδρομή του αγώνα είναι 14 km, κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποτελείται από ασφάλτινο δρόμο. Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής πατήστε ΕΔΩ. Σήμανση και χιλιομετρικοί δείκτες θα υπάρχουν ανά χιλιόμετρο κατά μήκος
της διαδρομής, Σε συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχουν κόκκινες κορδέλες σήμανσης.

ΙΙ. Κατηγορίες αθλητών: Άνδρες: Γενική, 18 – 39, 40 – 59, 60 ετών και άνω. Γυναίκες: Γενική, 18 – 39, 40 και άνω.

ΙΙΙ. Έπαθλα: Στον αγώνα θα λάβουν κύπελλο και τιμητικό μετάλλιο οι τρεις πρώτοι άνδρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες στην γενική κατηγορία και τιμητικό κύπελλο σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης θα δοθεί σε όλους αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο
του αγώνα.

ΙV. Δικαίωμα συμμετοχής: Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεννηθέντες ≥2003) και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που τους επιτρέπουν την συμμετοχή σε τέτοιου είδους αγώνες δρόμου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση πριν τον αγώνα, ότι είναι καλά στην υγεία τους και συμμετέχουν στον αγώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δική τους ευθύνη.

V. Υδροδοσία: Θα υπάρχουν 4 σημεία υδροδοσίας πάνω στην διαδρομή (ανά 3 χιλιόμετρα και ένας σταθμός). ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σταθμοί υδροδοσίας είναι και ταυτόχρονα σημεία ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να καταγράφονται.

VI. Χρονικό όριο: Ο αγώνας έχει χρονικό όριο τερματισμού τις 2 ώρες (μέχρι τις 12:30 πμ).

VII. Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων: Οι αθλητές θα μπορούν να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα αποδυτήρια του γηπέδου (σημείο εκκίνησης – τερματισμού). Τα προσωπικά αντικείμενα θα πρέπει να βρίσκονται σε καλά
κλεισμένες τσάντες και δεν πρέπει να περιέχουν χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.

4) Γραμματεία: Η γραμματεία των αγώνων θα λειτουργήσει για την παραλαβή των αριθμών του αγώνα το Σάββατο 16-10-2021 από τις 18:00 έως 20:00 στην Μεταμόρφωση Σωτήρος ενώ την Κυριακή 17-10-2021 στο ίδιο σημείο (σημείο
εκκίνησης και τερματισμού) από τις 8:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.

5) Δηλώσεις Συμμετοχής (ατομικές): Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν καθότι το κόστος διεξαγωγής της διοργάνωσης θα καλυφθεί από ευγενική χορηγία του συλλόγου Αραχαμιτιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Συνδέσμου Αραχαμιταίων Αθήνας. Συμμετοχές για τον αγώνα θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Τρίτη 12-10-2021 ή έως ότου συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός 150 συμμετοχών του αγώνα ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

6) Ασφάλεια δρομέων: Οι συμμετέχοντες δρομείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κίνηση τους στα δύσκολα σημεία της διαδρομής και οφείλουν να σέβονται τους υπόλοιπους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην
προσπάθειά τους, να επιτρέπουν σε πιο γρήγορους δρομείς να τους προσπεράσουν ώστε να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης καθώς και οι Εθελοντές – Διασώστες που καλύπτουν την διαδρομή, από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό.

7) Ιατρική Εξέταση: Με την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, οι αθλητές ή οι κηδεμόνες των ανηλίκων και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνουν ότι: Γνωρίζω
πως οι αγώνες – δραστηριότητες που λαμβάνω μέρος μπορεί να επιφέρουν κινδύνους για την σωματική και πνευματική μου ακεραιότητα. Με την παρούσα δήλωση, δηλώνω ότι έχω προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και έχω κάνει τον απαραίτητο καρδιολογικό έλεγχο για την καλή μου υγεία και φυσική μου κατάσταση που απαιτείται για τη δοκιμασία του/των αγωνίσματος/των. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τα απαιτούμενα πεδία με τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και να δεχθεί τους όρους συμμετοχής στον αγώνα.

8) Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα του αγώνα live και τελικά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας χρονομέτρησης www.ftt.gr.

9) Τεχνικός Υπεύθυνος: Τεχνικός υπεύθυνος του αγώνα είναι ο κ. Κωτσίρος Νικόλαος

10. Γενικές διατάξεις:

 Οι αγωνιζόμενοι θα φέρουν τον αριθμό στο στήθος και όχι στην πλάτη, για να διευκολυνθεί το έργο των κριτών.

 Εκπρόσωπος προπονητές, αθλητές και αθλήτριες παρακαλούνται να μη συγκεντρώνονται στο χώρο της γραμματείας κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

 Στους αγώνες θα ισχύσουν οι επίσημοι κανονισμοί του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. 2021.

 Στους αγώνες, ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, θα ρυθμίζεται από τους Τεχνικούς Υπεύθυνους και τον Αλυτάρχη των αγώνων, σύμφωνα με τους κανονισμούς 2021.

 Λόγω covid-19 και των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπάρχει όριο συμμετοχής 150 αθλητών, ενώ στον αγώνα όσον αφορά τη διεξαγωγή του αλλά και τη συμμετοχή των δρομέων θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα
της ΓΓΑ.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Όποιος αθλητής – τρια έχει δηλώσει συμμετοχή και δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να συμμετάσχει παρακαλούμε να μας ενημερώσει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τον αγώνα επικοινωνήστε με τον τεχνικό
διευθυντή του αγώνα Κωτσίρο Νίκο 6973350382

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend