Site icon runnfun.gr

Κρίση πανικού και τρέξιμο: Μπορεί να συμβεί, τι πρέπει να κάνετε

Για πολλούς ανθρώπους το τρέξιμο είναι η τέλεια μέθοδος απαλλαγής από το άγχος. Τι συμβαίνει όμως όταν εξαιτίας του τρεξίματος απελευθερώνονται ενδορφίνες που προκαλούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα;

Όταν διανύετε μια αγχωτική περίοδο στη ζωή σας, το τρέξιμο μπορεί να γίνει η αιτία να βιώσετε ακόμα και κρίσεις πανικού. Ακόμα και ενώ τρέχετε!

Θύμα αυτής της πραγματικότητας έπεσε η έμπειρη δρομέας Έλεν Ισαάκ. Παρά το γεγονός ότι έχει τρέξει σε άπειρους αγώνες και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει διαχείριση άγχους, η Ισαάκ κατακλύστηκε από άγχος όταν έδωσε εξετάσεις για τη σχολή φυσικοθεραπείας, γεγονός που είχε επίδραση και στο τρέξιμό της.

“Σταμάτησα στη μέση του δρόμου και έκλεγα”

«Έφτασα στο σημείο να σταματήσω κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου ενώ έτρεχα και να κλαίω ανεξέλεγκτα», λέει η ίδια. «Είναι δύσκολη η αναπνοή όταν τρέχεις. Όταν λοιπόν παθαίνεις κρίση πανικού κατά το τρέξιμο σου κόβεται. Θυμάμαι ότι ένιωθα εντελώς εκτός ελέγχου σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στη ζωή μου και εκτός ελέγχου σε σχέση με ό,τι συνέβαινε με το σώμα μου εκείνη τη στιγμή», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο αθλητικός ψυχολόγος Μισέλ Κερούλις, ότι οι κρίσεις πανικού προκαλούνται από έντονους φόβους, ανησυχίες ή άγχος. Και ενώ αυτά τα συναισθήματα διαπράττονται από το μυαλό, μπορούν να οδηγήσουν σε εξίσου έντονα σωματικά συμπτώματα, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η εφίδρωση.

Το άγχος που προκαλούν τα fitness trackers όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά!

«Το τρέξιμο από μόνο του δεν ωθεί κάποιον να πάθει κρίση πανικού. Το πιθανότερο είναι πως μια σκέψη τον οδηγεί εκεί ενώ τρέχει. Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται τα σκυλιά και βλέπει ένα σκυλί στη διαδρομή του, τότε μπορεί να κάνει την αυτόματη σκέψη: «αυτός ο σκύλος θα μου επιτεθεί», κάτι που προκαλεί έντονο φόβο και μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού», τονίζει ο Κερούλις.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να χειριστείς μια τέτοια κατάσταση;  «Όταν συμβαίνει, πολλές φορές αυτό που κάνω είναι να μετράω όλα δευτερόλεπτα μέχρι να ηρεμήσω ενώ ακόμα τρέχω. Μερικές φορές καταλήγω να μετράω δευτερόλεπτα για τρία μίλια. Και τότε είμαι εντάξει. Το κάνω και στους αγώνες. Αν αρχίσω να φρικάρω και να φτάσω σε σημείο να μην ξέρω αν μπορώ να συνεχίσω, μετράω δευτερόλεπτα», λέει η Ισαάκ.

“Έλεγχος των σκέψεων”

Ο Κερούλις από τη μεριά του τονίζει πως τα πάντα είναι ζήτημα ψυχολογικής διαχείρισης και ο μέσος δρομέας πρέπει να μάθει να κάνει αυτόματα αυτή την διαχείριση ενώ τρέχει. «Στο παραπάνω παράδειγμα όπου ένας δρομέας βλέπει ένα σκυλί στη διαδρομή του, μόλις παρατηρήσει ότι η αυτόματη σκέψη του είναι: « αυτός ο σκύλος πρόκειται να μου επιτεθεί », πρέπει αυτόματα να εξορθολογήσει την κατάσταση με μια νέα σκέψη όπως: «Ξέρω ότι φοβάμαι αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον κρατάει από λουρί άρα είμαι ασφαλής». Αυτό θα επιτρέψει στο άτομο να επιβραδύνει τις αρνητικές σκέψεις του και να επικεντρωθεί ξανά στο να απολαύσει το τρέξιμό του», τονίζει και προσθέτει ότι οι ασκήσεις διαλογισμού είναι ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσετε τον έλεγχο των σκέψεών σας.

Με άλλα λόγια, η συνειδητή χρήση ψυχολογικών τεχνικών κατά το τρέξιμο μπορεί να είναι η απάντηση για την αποτροπή μιας κρίσης πανικού. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί τόσο ο Κερούλις όσο και η Ισάακ.

Διαβάστε επίσης: Σου προκαλεί άγχος ακόμα και το τρέξιμο; Να τι πρέπει να κάνεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version