Site icon runnfun.gr

Οι βασικές προτάσεις του ΠΟΥ στην ΔΟΕ για τις μαζικές διοργανώσεις

Το έγγραφο που θα βρείτε αναλυτικά παρακάτω, συμπληρώνει τις υπάρχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο του COVID-19.

Το άρθρο και το pdf (μπορείτε το το βρειτε και να το κατεβάσετε στο τέλος του άρθρου) με τις οδηγίες, τις οποίες μετάφρασε το runnfun.gr για να μπορείτε να τις διαβάσετε και στα Ελληνικά, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και δίνει μια πρώτη γεύση για το πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας μαζικής αθλητικής εκδήλωσης και κοινοποιήθηκε σε όλες της χώρες του κόσμου.

Συντάχθηκε μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης με έναν αριθμό αθλητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ και του Ιατρικού και Επιστημονικού Τμήματος, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ αποσκοπούν στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων και στις χώρες υποδοχής για την ανάπτυξη μιας διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου, τον εντοπισμό δραστηριοτήτων μετριασμού και την πραγματοποίηση τεκμηριωμένης απόφαση για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Η πρώτη ενότητα του εγγράφου της ΠΟΥ περιλαμβάνει βασικές εκτιμήσεις για διάφορα θέματα, όπως αθλήματα χαμηλότερου και υψηλότερου κινδύνου, μέγεθος εκδήλωσης, εσωτερικές ή εξωτερικές τοποθεσίες, εγκαταστάσεις χώρων, δημογραφικά στοιχεία και επικοινωνία κινδύνου. Σχόλια παρέχονται σε κάθε στοιχείο, μαζί με παράγοντες κινδύνου και μέτρα μετριασμού που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Το δεύτερο μέρος είναι μια λίστα ελέγχου για διοργανωτές και συμμετέχοντες αθλητικών εκδηλώσεων, με συστάσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν και κατά τη διάρκεια των πραγματικών εκδηλώσεων.

Η ΔΟΕ έχει μοιραστεί τις κατευθυντήριες γραμμές με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες (IF) και τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOC) και ζήτησε σχόλια και σχόλια ενώ η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Στις 16 Απριλίου, ο ΠΟΥ οργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με διάφορους αθλητικούς οργανισμούς προκειμένου να εξηγήσει λεπτομερώς τις οδηγίες και να τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τους κινδύνους.

Ο ΠΟΥ συνέβαλε καθοριστικά στην παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που οδήγησαν στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 και συνεχίζει να παρέχει συμβουλές καθώς συγκεντρώνει πρόσθετες γνώσεις και κατανόηση του COVID-19. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συμβουλεύει την ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 για το πώς να διασφαλίσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους, προστατεύοντας την υγεία όλων.

Η ΔΟΕ και ο ΠΟΥ έχουν απολαύσει μια μακροχρόνια συνεργασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που οδήγησε σε πολλές κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες με στόχο την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και αθλητικών δραστηριοτήτων σε βάθος παγκοσμίως και την καταπολέμηση της σωματικής αδράνειας, ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για μη- μεταδοτικές ασθένειες.

Η εκτίμηση του runnfun.gr

Εκτίμηση του runnfun.gr είναι ότι οι βασικές αυτές προτάσεις υπάρχει η δυνατότητα τροποποιημένες σε κάποια σημεία ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, να εφαρμοστούν από κάποιους διοργανωτές, ώστε τελικά τα event να επιστρέψουν την ώρα που πρέπει. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, και προκύπτει από το σύνολο του άρθρου, τούτο μπορεί να γίνει πράξη μόνο συντεταγμένα, με συνενόηση, κατάθεσή προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς καουμποϊλικια και ψευτομαγκιές.

Μαζικοί αγώνες και προδιαγραφές την επόμενη μέρα του Covid-19

Αναλυτικά το έγγραφο με τις οδηγίες του ΠΟΥ για τις μαζικές αθλητικές διοργανώσεις:

Οι μαζικές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά ορατές εκδηλώσεις με πιθανότητες σοβαρών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, εάν δεν προγραμματίζονται και δεν διαχειρίζονται προσεκτικά. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να ενισχύσουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Η μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, συσχετίστηκε συχνά με μαζικές συγκεντρώσεις.

Τέτοιες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια μιας μαζικής συγκέντρωσης, κατά τη διέλευση από και προς την εκδήλωση, και στις κοινότητες των συμμετεχόντων κατά την επιστροφή τους. Ο σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να περιγράψει βασικά ζητήματα σχεδιασμού για τους διοργανωτές μαζικών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της νέας επιδημίας coronavirus (COVID-19). Θα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τη δημόσια υγεία του ΠΟΥ για μαζικές συγκεντρώσεις:

Βασικά ζητήματα, 2 που παρέχουν γενικές συμβουλές σχετικά με τις πτυχές της δημόσιας υγείας των μαζικών εκδηλώσεων. Προσαρμόζεται επίσης από τις εκτιμήσεις του προσωρινού σχεδιασμού που είχαν προηγουμένως εκδοθεί από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μαζικών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της πανδημίας (H1N1) 2009 γρίπης και καθοδήγηση για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν άτομα από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε την ενημερωμένη τεχνική καθοδήγηση σχετικά με το ξέσπασμα COVID-19. Καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται, οι διοργανωτές συσκέψεων μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις ακόλουθες τρεις φάσεις στο σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων ετοιμότητας:

  1. Φάση προγραμματισμού – η περίοδος (εβδομάδες ή μήνες) πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, όταν επιχειρησιακά σχέδια για την υγεία και την ασφάλεια υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και αναθεωρούνται.
  2. Λειτουργική φάση – η περίοδος μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων και η παράδοση των υπηρεσιών εκδήλωσης ξεκινά. Αυτό μπορεί να είναι αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης εάν οι ομάδες φτάσουν νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την προπόνηση ή τις προετοιμασίες τους.
  3. Φάση μετά την εκδήλωση – η περίοδος μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όταν οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στις πατρίδες τους και οι διοργανωτές εξετάζουν την παράδοση της εκδήλωσης και τυχόν ενέργειες παρακολούθησης που είναι απαραίτητες, καθώς και εξετάζουν τυχόν μαθήματα που έχουν αντληθεί και την κληρονομιά της εκδήλωσης.

Φάση προγραμματισμού

Ο προγραμματισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι υπάρχουν ισχυρά συστήματα και διαδικασίες για τη διαχείριση θεμάτων δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια μαζικών συγκεντρώσεων. Οι διοργανωτές πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι αντιστοιχούν στα πιο πρόσφατα στοιχεία και συστάσεις. Πρόσθετες συμβουλές θα μπορούσαν να αναζητηθούν μέσω διαβούλευσης με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι γενικές συμβουλές σχετικά με τον προγραμματισμό των πτυχών δημόσιας υγείας μιας εκδήλωσης παρατίθενται στο έγγραφο βασικών θεμάτων του ΠΟΥ (αναφέρεται στην Ενότητα 1). Συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το ξέσπασμα COVID 19 συζητούνται σε αυτήν την ενότητα.

1.Σύνδεση με τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας

2. Εκτίμηση επικινδυνότητας

Η απόφαση να προχωρήσουμε σε μαζική συγκέντρωση ή να περιορίσουμε, να τροποποιήσουμε, να αναβάλουμε ή να ακυρώσουμε το συμβάν θα πρέπει να βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου. Οι αρμόδιοι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων πρέπει να πραγματοποιήσουν μια τέτοια αξιολόγηση σε συνεργασία με τις τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας. Για εξαιρετικά ορατές ή ιδιαίτερα μεγάλες εκδηλώσεις, ο ΠΟΥ μπορεί να παρέχει συμβουλές και τεχνική υποστήριξη στη χώρα υποδοχής για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την εκδήλωση.

Οι γενικές σκέψεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ειδικές εκτιμήσεις σε σχέση με το COVID-19

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνουν:

Τα γενικά χαρακτηριστικά του COVID-19 περιλαμβάνουν:

 Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

3. Πρέπει να αναπτυχθεί ειδικό σχέδιο δράσης για το COVID-19

Σχέδια δράσης για τον μετριασμό όλων των κινδύνων που εντοπίζονται στην αξιολόγηση. Ορισμένες ενέργειες θα είναι ευθύνη της αρχής δημόσιας υγείας να παραδώσει, μερικές θα είναι ευθύνη του τοπικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας και ο διοργανωτής της εκδήλωσης θα είναι υπεύθυνος για άλλους. Κάθε σχέδιο δράσης πρέπει να καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος για την παράδοση κάθε ενέργειας, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και πώς και από ποιον θα διασφαλιστεί η παράδοση.

Τα σχέδια δράσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

Εάν ληφθεί η απόφαση να προχωρήσει σε μαζική συγκέντρωση, ο προγραμματισμός θα πρέπει να εξετάσει μέτρα για:

4. Αξιολόγηση της ικανότητας και των πόρων

Ορισμένες από τις δυνατότητες και τους πόρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό μιας εκδήλωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

5. Σχέδιο επικοινωνίας και εμπλοκής της κοινότητας

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν με την αρχή δημόσιας υγείας για το πώς οι συμμετέχοντες και ο τοπικός πληθυσμός θα ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας, τις βασικές εξελίξεις και τυχόν σχετικές συμβουλές και προτεινόμενες ενέργειες.

Λειτουργική φάση

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα βιωματικά δεδομένα ειδικά για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μαζικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την τακτική επικοινωνία μεταξύ των διοργανωτών εκδηλώσεων και της αρχής δημόσιας υγείας.

Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον έλεγχο των συμμετεχόντων ως οικονομικά αποδοτικό μέτρο.

1. Επικοινωνία κινδύνου

Η επικοινωνία κινδύνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μαζικών συγκεντρώσεων. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα μέτρα.

Τα μηνύματα πρέπει να περιλαμβάνουν:

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας ενδέχεται να επιθυμούν να εξετάσουν εάν χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες ή συμβουλές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα άτομα που διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης, ειδικά εάν ο ιός COVID-19 είναι κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία κινδύνου και την αφοσίωση στην κοινότητα COVID-19 μπορείτε να βρείτε στην ετοιμότητα και την απάντηση στην επικοινωνία κινδύνου και την εμπλοκή της κοινότητας (RCCE) στο νέο coronavirus του 2019 (2019-nCoV). 5 Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει συμβουλές για το κοινό σχετικά με το COVID-19 και πληροφορίες για μύθους.

2. Επιτήρηση των συμμετεχόντων

Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την παρακολούθηση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

3. Δοκιμές και διαγνωστικές ρυθμίσεις

Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν με την τοπική υγειονομική αρχή πώς και πού θα εξεταστούν οι συμμετέχοντες που παρουσιάζουν συμπτώματα τύπου COVID-19. Οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πάροχος υγείας τους έχει πρόσβαση σε κατάλληλα εργαλεία δοκιμών, πιθανώς από την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Αυτό θα απαιτήσει επίσης προηγούμενη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς δειγμάτων ή συμμετεχόντων σε εγκατάσταση δοκιμών.

4. Εγκαταστάσεις θεραπείας

Ορισμένες απόψεις για τις εγκαταστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

5. Λήψη αποφάσεων

Σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι διοργανωτές θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν εκ των προτέρων τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου ή να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Η προηγούμενη συμφωνία για πιθανά σημεία ενεργοποίησης θα διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις εάν καταστούν απαραίτητες. 6. Λειτουργικές πρακτικές για τη μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα.

Οι βασικές γενικές αρχές για τη μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19 εφαρμόζονται σε μαζική συγκέντρωση.

Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες πληροφορίες σχετικά με τη μείωση του γενικού κινδύνου οξείας αναπνευστικής μόλυνσης μέσω επαγγελματιών υγείας, ταξιδιωτικών κλινικών υγείας, ταξιδιωτικών γραφείων, φορέων μεταφοράς και στα σημεία εισόδου.

Φάση μετά την εκδήλωση

Μετά το πέρας της μαζικής συγκέντρωσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1. Μετά το συμβάν

Μετά τη συγκέντρωση, εάν οι αρχές δημόσιας υγείας υποπτεύονται ότι έχει συμβεί μετάδοση του ιού COVID-19, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανταπόκριση των αρχών.

2. Ανακοίνωση κινδύνου

3. Μαθήματα που εντοπίστηκαν

Όπως πάντα, θα είναι σημαντικό τα μαθήματα – συμπεράσματα από οποιαδήποτε εκδήλωση να εντοπίζονται μέσω αναθεώρησης μετά την εκδήλωση, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν σε μελλοντικούς διοργανωτές εκδηλώσεων.

4. Legacy

Η διοργάνωση μαζικών συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να γίνει ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου. Οι διοργανωτές θα πρέπει να βλέπουν οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός ως ευκαιρία να βελτιώσουν τους τρόπους εργασίας τους και να μεταδώσουν αυτήν τη μάθηση τόσο στις μελλοντικές εκδηλώσεις όσο και στη χώρα υποδοχής.

Παραπομπές 1. Rashid H, Haworth E, Shafi S, Memish ZA, Boov R. Pandemic influenza: μαζικές συγκεντρώσεις και μαζικές λοιμώξεις. Lancet 2008; 8: 526–7.

  1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δημόσια υγεία για μαζικές συγκεντρώσεις: βασικά ζητήματα. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2015 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
  2. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προσωρινός προγραμματισμός για μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της πανδημίας (H1N1) 2009 γρίπη. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2009 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
  3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενδιάμεση καθοδήγηση για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν άτομα για χώρες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του ιού Έμπολα. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2014 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
  4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ετοιμότητα και η ανταπόκριση στην επικοινωνία κινδύνων και στην εμπλοκή της κοινότητας (RCCE) στην πανδημία του κορωναϊού του 2019 (2019-nCoV).

Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2020 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για τυχόν αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν αυτήν την ενδιάμεση καθοδήγηση. Σε περίπτωση αλλαγής παραγόντων, ο ΠΟΥ θα εκδώσει μια περαιτέρω ενημέρωση. Διαφορετικά, αυτό το προσωρινό έγγραφο καθοδήγησης θα λήξει 2 χρόνια μετά την ημερομηνία δημοσίευσης.

WHO-2019-nCoV-POEmassgathering-2020.2-eng

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version