Site icon runnfun.gr

Η δίαιτα που συνδέεται με επτά… απειλητικές παθήσεις!

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η πιο υγιεινή και πιο ισορροπημένη ζωή είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να χάσετε βάρος.

Ωστόσο μερικές φορές, μπορεί να βρεθούμε να ακολουθούμε υπερβολικά αυστηρές οδηγίες για να χάσουμε βάρος. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, καλό είναι να δώσετε βάρος στην εξής πληροφορία: μια μεγάλη νέα μελέτη κρούει το  κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τέτοιου τύπου δίαιτες.

Συνδέεται με επτά παθήσεις!

Για την ακρίβεια, τονίζει πως η λεγόμενη «κετογονική δίαιτα», που έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με επτά μακροπρόθεσμες, απειλητικές για τη ζωή παθήσεις.

Ο Λι Κρόσμπι είναι υπεύθυνος προγράμματος διατροφικής εκπαίδευσης σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers of Nutrition». Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε στην κετογονική δίαιτα.

Η συγκεκριμένη δίαιτα περιορίζει σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων ενώ ενθαρρύνει την κατανάλωση λιπαρών υψηλής ποιότητας και μέτριων πρωτεϊνών. Ορισμένες παραλλαγές της κετογονικής δίαιτας περιορίζουν επίσης τις ώρες κατά τις οποίες ένα άτομο μπορεί να φάει.

Μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο Κρόσμπι πραγματοποίησε μια μελέτη που εξετάζει όλες τις γενικές επιδράσεις της κετογονικής δίαιτας στην υγεία, εκτός από την απώλεια βάρους.

Ενώ ορισμένοι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας έχουν ισχυριστεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος, το αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις, ο Κρόσμπι και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι το μόνο σχετικό όφελος που προσφέρει η εν λόγω δίαιτα είναι πως αποτελεί μια τέλεια πρόληψη για την επιληψία.

Κατά τα άλλα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κετογονική δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο για τουλάχιστον δύο καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως «αυξάνει την κακή χοληστερόλη» και μπορεί να επιταχύνει τη νεφρική ανεπάρκεια σε άτομα με νεφρική νόσο.

«Πρόκειται για μια καταστροφική δίαιτα που προάγει πολλές ασθένειες. Συν τοις άλλοις, δεν είναι καν πιο αποτελεσματική από άλλες δίαιτες δραστικής απώλειας βάρους», τονίζει ο Κρόσμπι. Οι ερευνητές αντίθετα, προτείνουν πιο υγιεινές προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους που δεν λαμβάνουν υπόψη μόνο την κατανάλωση θερμίδων αλλά εμπεριέχουν και υγιεινά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διαβάστε επίσης: Οδηγεί η κετογονική δίαιτα σε διατροφικές εμμονές;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version