Γονιδιακό ντόπινγκ: Η νέα μεγάλη απειλή για τον (πρωτ)αθλητισμό

Ουσίες που δεν μπορούν προς το παρόν να ανιχνευθούν μπαίνουν στο χώρο του ντόπινγκ. Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον του πρωταθλητισμού αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες περί γονιδιακού ντόπινγκ.

«Στο χώρο του ντόπινγκ ποτέ δεν είμαστε σίγουροι και καλύτερα να μην ανοίξουμε το θέμα του γονιδιακού ντόπινγκ και της νέας τάσης να πειράζουμε τα ίδια μας τα γονίδια ώστε να έχουν υπερέκφραση» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής αξιολόγησης σωματικής υγείας στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Νικόλαος Κουτλιάνος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή με θέμα την “Ιατρική της Άθλησης των 21ο αιώνα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτλιάνος επισήμανε ότι για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για γονιδιακό ντόπινγκ θα πρέπει να μπορεί να το ανιχνεύσει. «Σκεφτείτε ότι αν έχει γίνει ενέσιμα μια έγχυση ανασυνδυασμένου DNA, για να ανιχνευθεί με τις υπάρχουσες τεχνικές θα πρέπει να γίνει μυική βιοψία όχι μακρύτερα από μισό χιλιοστό από το σημείο έγχυσης του ανασυνδυασμένου γενετικού υλικού. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

Στο χώρο του αντιντόπινγκ έχουμε μόνο έλεγχο στο αίμα, τα ούρα και στα εκπνεόμενα αέρια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση ανιχνεύσουμε το γονιδιακό ντόπινγκ με εξαίρεση κάποιες μικρές παραλλαγές όσον αφορά κάποιους μεταβολικούς τροποποιητές. Έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει η θέληση να γίνει γονιδιακό ντόπινγκ εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αποδεδειγμένα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι κάποιος έχει κάνει χρήση γονιδιακού ντόπινγκ . Δεν έχουμε την απόδειξη να το υποστηρίξουμε. Υποψίες υπάρχουν σαφώς και προκύπτουν από καταγεγραμμένες δηλώσεις προπονητών οι οποίοι αναζητούσαν γονιδιακά φάρμακα» επισήμανε ο κ. Κουτλιάνος

Στην ερώτηση τι θα σημάνει το γονιδιακό ντόπινγκ για το μέλλον του αθλητισμού ο κ. Κουτλιάνος απάντησε: «Θα σημάνει ανατροπή των πάντων σε σχέση και με την αθλητική ηθική και σε σχέση και με την αξία του κάθε μεταλλίου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σίγουρα παύει πλέον ο πρωταθλητισμός να έχει οποιαδήποτε σχέση με την υγεία, εφόσον μιλάμε για τη χρήση γονιδιακού ντόπινγκ, καθότι το γονιδιακό ντόπινγκ ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους. Και έχουν ήδη καταγραφεί από το χώρο της ιατρικής από τη χρήση πρωτοκόλλων γονιδιακής θεραπείας αρκετά συχνά διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και νεοπλασίες, δηλαδή πρόκληση καρκίνου. Επί της ουσίας θα έχουμε μεταλλαγμένους αθλητές. Υπάρχουν ήδη περιπτώσεις που έχει καταγραφεί νέος γενετικός κώδικας, νέο γενετικό υλικό. Από αυτόν που κάνει γονιδιακή θεραπεία είναι πιθανόν, ανάλογα με τη θεραπεία που κάνει, να περάσει η μετατροπή του γενετικού υλικού ακόμη και στα φυλετικά του χρωμοσώματα στους απογόνους του και επομένως να περάσει έτσι ένας νέος μεταλλαγμένος άνθρωπος και στις επόμενες γενιές».

Ούτε τα νόμιμα εργογόνα βοηθήματα είναι απολύτως ασφαλή

Αναφερόμενος στα νόμιμα και παράνομα στα εργογόνα βοηθήματα που χρησιμοποιούν οι αθλητές επισήμανε ότι από τα εκατοντάδες νόμιμα εργογόνα βοηθήματα που πωλούνται στην αγορά μόνο 6-7 νόμιμα ενισχύουν πραγματικά την αθλητική απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτά θεωρούνται απολύτως ασφαλή.

«Από κει και πέρα υπάρχει και το μεγάλο πεδίο των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων. Υπάρχει διαρκώς αυτό το ανελέητο κυνηγητό μεταξύ των θιασωτών του ντόπινγκ και αυτών που προσπαθούν να προασπίσουν την αθλητική ηθική και την υγεία των αθλητών. Υπάρχουν συνεχώς νέες εξελίξεις. Επισήμως τα περισσότερα απο 40 διαπιστευμένα εργαστήρια παγκοσμίως καταγράφουν κάθε χρόνο από το 2004 που έχουμε στοιχεία ότι γύρω στο 2% των δειγμάτων είναι θετικά. Είναι όμως αυτές οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος; Να σας πω ότι είναι τουλάχιστον 10% το ποσοστό των αθλητών υψηλού επιπέδου που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων. Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Πλέον έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των παραδοσιακών στεροειδών αναβολικών και χρησιμοποιούν διάφορα πεπτίδια, τα οποία δεν έχουν εκείνες τις σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την αρρενοποίηση, που είχανε τα στεροειδή αναβολικά της παλαιότερης γενιάς» ανέφερε ο ίδιος.

«Έχω συναντήσει περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που παίρνουν αναβολικά για να έχουν ωραίο σώμα, παρά αθλητών που προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν. Το ντόπινγκ σίγουρα είναι υπαρκτό πρόβλημα στο επίπεδο του πρωταθλητισμού, αλλά εγώ δεν θα δεχτώ ότι είναι τόσο συχνό το φαινόμενο» επισήμανε από την πλευρά του ο Ολυμπιονίκης του tae kwon do, Αλέξανδρος Νικολαϊδης. Παράλληλα ανέφερε ότι για να παταχθεί το ντόπινγκ θα πρέπει εκτός από τον αθλητή που θα βρεθεί ντοπαρισμένος, να τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες και ο προπονητής του.

«Η άσκηση είναι υγεία, ο πρωταθλητισμός όχι»

«Η άσκηση είναι υγεία, ο πρωταθλητισμός όχι» επισήμανε ο καθηγητής αθλητιατρικής στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Αστέριος Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι η εξαντλητική και επίμονη άσκηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία του προαγωνιστικού ελέγχου και την πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου κατά την άσκηση τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ύπαρξης σε κάθε χώρο άθλησης αυτόματου απινιδωτή, ομάδας διαχείρισης με γνώση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης(ΚΑΡΠΑ) και ιατρού.

Ο κ. Δεληγιάννης ανέφερε ακόμη ότι η θεραπευτική γυμναστική είναι η πιο φτηνή και καλή θεραπεία για ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, καθώς παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνει την ποιότητά της. Επισήμανε τέλος ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες αθλήτριες που κάνουν αυστηρή δίαιτα, με συνέπεια να έχουν αμμηνόρροια και να καταλήγουν σε οστεοπόρωση ή νευρογενή ανορεξία.

Διαβάστε ακόμα: Το ανθρώπινο σώμα φτάνει στα όριά του – Τέλος στα παγκόσμια ρεκόρ!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Κοιμάστε καλά, αλλά νιώθετε κόπωση. Τι συμβαίνει;

H κόπωση είναι διαφορετικό πράγμα από την υπνηλία σύμφωνα με το  Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Η πρώτη συνδέεται με την έλλειψη ενέργειας και κινήτρων ενώ η δεύτερη έχει να κάνει συνήθως με το αίσθημα ανάγκης για ύπνο.

Η συνεχόμενη κούραση μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες διαταραχές ύπνου, άγχος, ορμονικά θέματα αλλά και προβλήματα υγείας.

Ακολουθούν λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι ενώ δεν έχετε θέμα ύπνου:

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

H κόπωση είναι συχνά σημάδι πως υπάρχει υπερθυρεοειδισμός. Δεδομένου ότι ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει το μεταβολισμό σας, πολλά άτομα έχουν αρχικά πολλή ενέργεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικής Ενδοκρινολογίας Ωστόσο, καθώς ο υπερθυρεοειδισμός συνεχίζεται, το σώμα τείνει να καταρρεύσει και η κόπωση κάνει την εμφάνισή της.

Δεν ασκείστε αρκετά

H έλλειψη άσκησης οδηγεί σε παχυσαρκία και αίσθημα κούρασης. Ερευνες έχουν δείξει πως η ελαφριά άσκηση μειώνει το αίσθημα της κόπωσης κατά 65% και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας κατά 20%.

Καταναλώνετε λάθος τροφές

To σώμα μας χρειάζεται υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ώστε να λειτουργήσει σωστά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η επεξεργασμένη ζάχαρη και οι σύνθετοι υδατάνθρακες οδηγούν σε αίσθημα κόπωσης και έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία σας.

Έλλειψη ενυδάτωσης

Τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης κάνουν πιο αργές όλες τις λειτουργίες του σώματος. Το αίσθημα της κούρασης και της υπνηλίας είναι πιο έντονο όσο δεν καταναλώνετε υγρά. Ο καλύτερος δείκτης της ενυδάτωσης σας είναι τα ούρα σας. Κάποιος που είναι καλά ενυδατωμένος θα παράγει ανοιχτόχρωμα ούρα.  Αντίθετα τα σκουρόχρωμα ούρα είναι ένα σημάδι της αφυδάτωσης.

Πάσχετε από κατάθλιψη

Η έλλειψη ενέργειας είναι σύνηθες σύμπτωμα της κατάθλιψης και δεν πρέπει να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση. Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να σας βάλει σε υποψίες έχει να κάνει με την απώλεια όρεξης. Επίσης θα πρέπει να προσέξετε τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε όσοι αντιμετωπίζετε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και συχνά επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας.

Το σπίτι είναι ακατάστατο

Bάλτε σε τάξη την ντουλάπα που είχατε να καθαρίσετε καιρό, τακτοποιείστε την κουζίνα και το μπάνιο σας. Αλλαξτε την εικόνα του χώρου στον οποίο ζείτε προκειμένου να αφαιρέσετε ένα «βάρος» από πάνω σας.

Αρθρίτιδα

Η κόπωση έρχεται συχνά λόγω των ενοχλήσεων που σας προκαλεί η αρθρίτιδα. Σε μια τέτοια περίπτωση απελευθερώνονται στον οργανισμό οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες (πρωτεΐνες στο αίμα) οι οποίες είναι ίδιες με εκείνες που απελευθερώνονται όταν έχετε κάποιο κρύωμα η γρίπη.

Η περίπτωση εγκυμοσύνης

Η κούραση σε συνδυασμό με  την συχνή ενούρηση είναι πολλές φορές σημάδι πρώιμης εγκυμοσύνης. Το σώμα εργάζεται πιο σκληρά ώστε να μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο  και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη κόπωση.

Κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό

To σώμα εργάζεται πιο σκληρά για να αποθηκεύσει το αλκοόλ σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Ετσι το αίσθημα κούρασης είναι πιο έντονο. Τα άτομα που έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κοιμούνται πιο εύκολα ωστόσο ξυπνούν πιο κουρασμένα.

Πίνετε μεγάλες ποσότητες καφέ

Oσοι πίνουν 3-4 κούπες καφέ ημερησίως είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ο πόνος στο στήθος και η αρρυθμία είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για όσους το παρακάνουν.

Εχετε δυσανεξία σε κάποιες τροφές

Eνδεχόμενη αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σοκολάτα ή δημητριακά δημιουργεί ένα μικρό σοκ στο σώμα σας κάθε φορά που τα καταναλώνετε. Το ανοσοποιητικό εργάζεται σκληρά ώστε να τα βγάλει πέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αισθανθείτε αυξημένη κόπωση.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μεταβολισμός: Μύθος ή αλήθεια ότι αλλάζει το καλοκαίρι;

Jakob Owens on Unsplash

Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι ο μεταβολισμός μας είναι απλά μια διαδικασία που ορίζει το πόσο γρήγορα καίμε θερμίδες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, στην πραγματικότητα είναι «υπεύθυνος» για πολλά περισσότερα από αυτό.

Από την αναδόμηση και την ανάπτυξη κυττάρων (μεταξύ διάφορων άλλων διεργασιών), ο μεταβολισμός μας δουλεύει συνεχώς για να διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Ένας ‘γρήγορος’ μεταβολισμός είναι αυτό που πολλοί ονειρευόμαστε, καθώς συνήθως πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μας έκανε να τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε, χωρίς να βάζουμε βάρος. Μάλιστα πολλές φορές φτάνουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να του δώσουμε ένα μικρό ‘boost’, μια μικρή ώθηση.

Για παράδειγμα, σίγουρα έχουμε παρατηρήσει ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, η ζυγαριά «δείχνει» ως επί το πλείστον 1 με 2 κιλά παραπάνω. Κιλά τα οποία, όταν έρχονται οι καλοκαιρινές διακοπές, χάνονται δίχως να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, ωθώντας μας να πιστεύουμε πως το καλοκαίρι ο μεταβολισμός μας ανεβάζει στροφές και ‘καίει’ θερμίδες πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, εξ αιτίας της ανεβασμένης θερμοκρασίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αλλαγή συνηθειών

Στην πραγματικότητα, αυτό που μας καθιστά εύκολο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ή ακόμα και να χάσουμε 1 με 2 κιλά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι απλά και μόνον η αλλαγή των συνηθειών μας. Παιχνίδια στην παραλία, κολύμπι, περπάτημα το βράδυ και μια διατροφή που περιλαμβάνει θαλασσινά, λαχανικά και φρέσκα φρούτα, συμβάλλουν – χωρίς να το συνειδητοποιούμε – στη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από την κοινή γνώμη, ότι δηλαδή ο μεταβολισμός είναι πιο γρήγορος το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι, λόγω της ανάγκης προσαρμογής στις χαμηλότερες θερμοκρασίες!

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

Αυτό που πραγματικά είναι καλό να έχουμε ως στόχο, ώστε να διατηρούμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα, είναι η προστασία της μυϊκής μας μάζας. Η αποφυγή γευμάτων, οι στερητικές δίαιτες, οι αποτοξινώσεις και άλλες «μαγικές» λύσεις, οδηγούν στην απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που επηρεάζει άμεσα το βασικό μεταβολικό ρυθμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα – καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου-  είναι η μόνη  «μαγική» λύση!

Διαβάστε επίσης: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Πηγή: www.eurodiet.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend