Γονιδιακό ντόπινγκ: Η νέα μεγάλη απειλή για τον (πρωτ)αθλητισμό

Ουσίες που δεν μπορούν προς το παρόν να ανιχνευθούν μπαίνουν στο χώρο του ντόπινγκ. Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον του πρωταθλητισμού αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες περί γονιδιακού ντόπινγκ.

«Στο χώρο του ντόπινγκ ποτέ δεν είμαστε σίγουροι και καλύτερα να μην ανοίξουμε το θέμα του γονιδιακού ντόπινγκ και της νέας τάσης να πειράζουμε τα ίδια μας τα γονίδια ώστε να έχουν υπερέκφραση» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής αξιολόγησης σωματικής υγείας στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Νικόλαος Κουτλιάνος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή με θέμα την “Ιατρική της Άθλησης των 21ο αιώνα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτλιάνος επισήμανε ότι για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για γονιδιακό ντόπινγκ θα πρέπει να μπορεί να το ανιχνεύσει. «Σκεφτείτε ότι αν έχει γίνει ενέσιμα μια έγχυση ανασυνδυασμένου DNA, για να ανιχνευθεί με τις υπάρχουσες τεχνικές θα πρέπει να γίνει μυική βιοψία όχι μακρύτερα από μισό χιλιοστό από το σημείο έγχυσης του ανασυνδυασμένου γενετικού υλικού. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

Στο χώρο του αντιντόπινγκ έχουμε μόνο έλεγχο στο αίμα, τα ούρα και στα εκπνεόμενα αέρια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση ανιχνεύσουμε το γονιδιακό ντόπινγκ με εξαίρεση κάποιες μικρές παραλλαγές όσον αφορά κάποιους μεταβολικούς τροποποιητές. Έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει η θέληση να γίνει γονιδιακό ντόπινγκ εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αποδεδειγμένα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι κάποιος έχει κάνει χρήση γονιδιακού ντόπινγκ . Δεν έχουμε την απόδειξη να το υποστηρίξουμε. Υποψίες υπάρχουν σαφώς και προκύπτουν από καταγεγραμμένες δηλώσεις προπονητών οι οποίοι αναζητούσαν γονιδιακά φάρμακα» επισήμανε ο κ. Κουτλιάνος

Στην ερώτηση τι θα σημάνει το γονιδιακό ντόπινγκ για το μέλλον του αθλητισμού ο κ. Κουτλιάνος απάντησε: «Θα σημάνει ανατροπή των πάντων σε σχέση και με την αθλητική ηθική και σε σχέση και με την αξία του κάθε μεταλλίου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σίγουρα παύει πλέον ο πρωταθλητισμός να έχει οποιαδήποτε σχέση με την υγεία, εφόσον μιλάμε για τη χρήση γονιδιακού ντόπινγκ, καθότι το γονιδιακό ντόπινγκ ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους. Και έχουν ήδη καταγραφεί από το χώρο της ιατρικής από τη χρήση πρωτοκόλλων γονιδιακής θεραπείας αρκετά συχνά διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και νεοπλασίες, δηλαδή πρόκληση καρκίνου. Επί της ουσίας θα έχουμε μεταλλαγμένους αθλητές. Υπάρχουν ήδη περιπτώσεις που έχει καταγραφεί νέος γενετικός κώδικας, νέο γενετικό υλικό. Από αυτόν που κάνει γονιδιακή θεραπεία είναι πιθανόν, ανάλογα με τη θεραπεία που κάνει, να περάσει η μετατροπή του γενετικού υλικού ακόμη και στα φυλετικά του χρωμοσώματα στους απογόνους του και επομένως να περάσει έτσι ένας νέος μεταλλαγμένος άνθρωπος και στις επόμενες γενιές».

Ούτε τα νόμιμα εργογόνα βοηθήματα είναι απολύτως ασφαλή

Αναφερόμενος στα νόμιμα και παράνομα στα εργογόνα βοηθήματα που χρησιμοποιούν οι αθλητές επισήμανε ότι από τα εκατοντάδες νόμιμα εργογόνα βοηθήματα που πωλούνται στην αγορά μόνο 6-7 νόμιμα ενισχύουν πραγματικά την αθλητική απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτά θεωρούνται απολύτως ασφαλή.

«Από κει και πέρα υπάρχει και το μεγάλο πεδίο των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων. Υπάρχει διαρκώς αυτό το ανελέητο κυνηγητό μεταξύ των θιασωτών του ντόπινγκ και αυτών που προσπαθούν να προασπίσουν την αθλητική ηθική και την υγεία των αθλητών. Υπάρχουν συνεχώς νέες εξελίξεις. Επισήμως τα περισσότερα απο 40 διαπιστευμένα εργαστήρια παγκοσμίως καταγράφουν κάθε χρόνο από το 2004 που έχουμε στοιχεία ότι γύρω στο 2% των δειγμάτων είναι θετικά. Είναι όμως αυτές οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος; Να σας πω ότι είναι τουλάχιστον 10% το ποσοστό των αθλητών υψηλού επιπέδου που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων. Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Πλέον έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των παραδοσιακών στεροειδών αναβολικών και χρησιμοποιούν διάφορα πεπτίδια, τα οποία δεν έχουν εκείνες τις σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την αρρενοποίηση, που είχανε τα στεροειδή αναβολικά της παλαιότερης γενιάς» ανέφερε ο ίδιος.

«Έχω συναντήσει περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που παίρνουν αναβολικά για να έχουν ωραίο σώμα, παρά αθλητών που προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν. Το ντόπινγκ σίγουρα είναι υπαρκτό πρόβλημα στο επίπεδο του πρωταθλητισμού, αλλά εγώ δεν θα δεχτώ ότι είναι τόσο συχνό το φαινόμενο» επισήμανε από την πλευρά του ο Ολυμπιονίκης του tae kwon do, Αλέξανδρος Νικολαϊδης. Παράλληλα ανέφερε ότι για να παταχθεί το ντόπινγκ θα πρέπει εκτός από τον αθλητή που θα βρεθεί ντοπαρισμένος, να τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες και ο προπονητής του.

«Η άσκηση είναι υγεία, ο πρωταθλητισμός όχι»

«Η άσκηση είναι υγεία, ο πρωταθλητισμός όχι» επισήμανε ο καθηγητής αθλητιατρικής στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Αστέριος Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι η εξαντλητική και επίμονη άσκηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία του προαγωνιστικού ελέγχου και την πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου κατά την άσκηση τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ύπαρξης σε κάθε χώρο άθλησης αυτόματου απινιδωτή, ομάδας διαχείρισης με γνώση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης(ΚΑΡΠΑ) και ιατρού.

Ο κ. Δεληγιάννης ανέφερε ακόμη ότι η θεραπευτική γυμναστική είναι η πιο φτηνή και καλή θεραπεία για ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, καθώς παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνει την ποιότητά της. Επισήμανε τέλος ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες αθλήτριες που κάνουν αυστηρή δίαιτα, με συνέπεια να έχουν αμμηνόρροια και να καταλήγουν σε οστεοπόρωση ή νευρογενή ανορεξία.

Διαβάστε ακόμα: Το ανθρώπινο σώμα φτάνει στα όριά του – Τέλος στα παγκόσμια ρεκόρ!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ο Μίλτος Τεντόγλου υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στον κόσμο

Υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στον κόσμο είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Ο “χρυσός” ολυμπιονίκης στο μήκος στη διοργάνωση του Τόκιο έκανε φέτος εξαιρετική χρονιά και δικαίως βρίσκεται στη λίστα με τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη. Η ψηφοφορία για το κοινό είναι ανοιχτή στους λογαριασμούς της WA σε FacebookInstagram και Twitter και οι φίλοι του στίβου, μπορούν να στηρίξουν τον αθλητή μας κάνοντας Like ή share στη σχετική ανάρτηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Τεντόγλου αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους ανερχόμενους αστέρες του παγκόσμιου στίβου, έναν αθλητή, που είναι ικανός να βρίσκεται στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Υποψήφιοι για τον ίδιο τίτλο είναι ακόμη οι Τζόσουα Τσεπτεγκέι (5.000μ./10.000 μ.- Ουγκάντα), Ράιαν Κρούζερ (σφαιροβολία – ΗΠΑ), Μόντο Ντουπλάντις (επί κοντώ- Σουηδία), Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (1.500 μ. – Νορβηγία), Έλιουντ Κιπτσόγκε (μαραθώνιος – Κένυα), Πέδρο Πιτσάρδο (τριπλούν – Πορτογαλία), Ντάνιελ Σταλ (δισκοβολία- Σουηδία), Ντέιμιαν Γουόρνερ (10αθλο- Καναδάς), Κάρστεν Γουόρχολμ (400 μ. εμπ. – Νορβηγία). Η ψηφοφορία του κοινού θα είναι ανοιχτή έως τις 6 Νοεμβρίου όπου θα γίνει γνωστή η τελική πεντάδα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

6ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Κάλεσμα για εθελοντές

4ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - Live Αποτελέσματα

Ο σύλλογος μας Α.Π.Σ. ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ διοργανώνει τον «6ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο», διεθνή αγώνα απόστασης 490 χιλιομέτρων με εκκίνηση από την Αθήνα έως τη Σπάρτη και επιστροφή στην Αθήνα.

Οι δρομείς ξεκινούν τον αγώνα τους στις 19 Νοεμβρίου, ώρα 06:00 μπροστά από τον  αρχαιολογικό χώρο του  Κεραμεικού στην οδό Ερμού και ο αγώνας έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 104 ώρες έως τις 23 Νοεμβρίου, ώρα 14.00.  Ο αγώνας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς διαθέτει 126 σταθμούς υποστήριξης και τροφοδοσίας των αθλητών, περνώντας από τόπους με μεγάλο αρχαιολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Οι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να «ξαναζήσουν» την ιστορικής σημασία πορεία του Φειδιππίδη, νοιώθοντας παράλληλα την χαρά του εθελοντισμού.  Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά τον  σύλλογό μας στην υποστήριξη του 6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου, ως εθελοντές σε σταθμό υποστήριξης ή ως επόπτες μπορούν να απευθύνονται στον  υπεύθυνο του εθελοντικού τμήματος Μπέλλο Ηλία στο τηλέφωνο 6972890579 ή στο email [email protected]. Μπορούν επίσης να επισκεφθούν το site του συλλόγου μας ΑΠΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ, όπου υπάρχει και η προκήρυξη του αγώνα και να εγγραφούν στην εθελοντική ομάδα του συλλόγου.

Ο Α.Π.Σ. ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ προχώρησε στην κατάρτιση πρωτοκόλλου για τον 6ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των  δρομέων, όσο και των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση (οργανωτών, κριτών, εθελοντών κλπ.).

Το σύνολο του προσωπικού / εθελοντών / κριτών / συνεργατών (περίπου 400 άτομα) θα φορά προστατευτική μάσκα και θα είναι πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο αναφορικά με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της διοργάνωσης, καθώς και με το περιεχόμενο του παρόντος Υγειονομικού Πρωτοκόλλου. Θα έχει επίσης υποβληθεί σε self-test 24ώρου τις ημέρες του αγώνα, και θα έχει μαζί του το αρνητικό αποτέλεσμα.

Μετακινήσεις: Οι μετακινήσεις συμμετεχόντων αθλούμενων, προσωπικού, κριτών κτλ. για τους σκοπούς της διοργάνωσης θα γίνονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

Η Οργανωτική επιτροπή του 6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend