Site icon runnfun.gr

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε σοβαρές αποφάσεις όταν πεινάτε;

Είστε έτοιμοι να πάρετε μια μεγάλη απόφαση με άδειο στομάχι; Καλύτερα να μην το κάνετε. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Όταν μπαίνετε στο Super Market με άδειο στομάχι είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Με την κοιλιά σου να παραπονιέται, είναι σίγουρο ότι το καλάθι σου θα γεμίσει και η λίστα που είχες προετοιμάσει θα τριπλασιαστεί. Και μάλιστα όχι με υγιεινά προϊόντα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σας όταν παίρνετε αποφάσεις όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου ή η αποδοχή μιας προσφοράς εργασίας;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Dundee στη Σκωτία διενήργησαν μια μελέτη ρίχνει φως στο γιατί πρέπει να έχετε βάλει κάτι στο στόμα σας, πριν πάρετε μια μεγάλη απόφαση.

Πότε ο εγκέφαλος μπερδεύει τη δίψα με την πείνα;

Θα βγείτε χαμένοι αν είστε πεινασμένοι

Ο Benjamin Vincent είναι ο άνθρωπος πίσω από τη μελέτη του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Dundee και συνεργάτης του Jordan Skyrnka ο συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με αυτή, οι δύο επιστήμονές, έθεσαν σε δοκιμασία 50 άτομα δύο φορές: Την πρώτη ακολούθησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη δεύτερη δεν έτρωγαν τίποτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά είδη ανταμοιβών (τρόφιμα, χρήματα και downloads τραγουδιών), η ομάδα ανακάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι ήταν πεινασμένοι, επέλεγαν αμέσως μικρότερη ανταμοιβή για τον εαυτό τους!

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το εξής: Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, όταν απάντησαν σωστά σε μια ερώτηση, στην περίπτωση που είχαν φάει, επέλεξαν να πάρουν 100 ευρώ σε 35 μέρες σαν αμοιβή για τη σωστή τους απάντηση, ενώ όταν ήταν νηστικοί, επέλεξαν να πάρουν 30 ευρώ σε τρεις ημέρες, αντί να περιμένουν!

Η πείνα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σας

«Θέλαμε να μάθουμε αν η ύπαρξη μιας πείνας είχε συγκεκριμένο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο παίρνετε αποφάσεις που αφορούν μόνο τα τρόφιμα ή αν είχε ευρύτερα αποτελέσματα και αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η λήψη αποφάσεων γίνεται περισσότερο επικεντρωμένη στο παρόν όταν οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι», δήλωσε ο και πρόσθεσε: «Το ότι η πείνα θα επηρέαζε την προτίμηση των ανθρώπων στα τρόφιμα ήταν κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο. Όσοι δεν είναι φαγωμένοι, θέλουν να φάνε… τώρα. Όσοι έχουν φάει, μπορούν να περιμένουν ώρες. Το παράξενο είναι ότι αυτό ισχύει, ακόμα και όταν το θέμα δεν έχει να κάνει με τροφή. Όσοι δεν έχουν φάει είναι πιο ανυπόμονοι και θέλουν την ανταμοιβή τους… εδώ και τώρα, παρά το γεγονός ότι ενημερώνονται ότι αν καθυστερήσουν μερικές ημέρες θα πάρουν τριπλάσια ποσότητα. Και αυτό είναι κάτι που ερευνούμε».

Γιατί το τρέξιμο σας βοηθάει να πάρετε μια σημαντική απόφαση;

Αντίδραση και παρορμητισμός

Σε μια προηγούμενη μελέτη επί του θέματος μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, ανακάλυψε ότι η ουσία σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Δεδομένου ότι η πρώτη ύλη για την παραγωγή σεροτονίνης – ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη – προέρχεται μόνο από τη διατροφή, τα επίπεδα της σκέψης και των αποφάσεων, είναι αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης που συντελείται στον εγκέφαλο», έγραψε η εφημερίδα Telegraph σχετικά με τη μελέτη.

«Η αντίδραση αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα και παρορμητικότητα», ήταν το συμπέρασμα της ομάδας επιστημόνων.

Ποια τρόφιμα βοηθούν…

Ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια στο συγκεκριμένο αμινοξύ. Η κοτόσουπα και η σοκολάτα, είναι τα πιο ευεργετικά. Επίσης το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια, οι διάφοροι σπόροι, οι μπανάνες, ο τόνος, τα οστρακοειδή και τα προϊόντα σόγιας.

Διαβάστε επίσης: Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version