Site icon runnfun.gr

Φαγητό και τρέξιμο: Η μεγάλη παγίδα που πέφτουν οι δρομείς

Τρώτε fast food μερικές φορές την εβδομάδα και το καλάθι σας όταν πηγαίνετε σούπερ μάρκετ γεμίζει τακτικά με μπισκότα, ντόνατ, παγωτό, πατατάκια και άλλες τέτοιες λιχουδιές. Αλλά είστε αδύνατοι. Άλλωστε, τρέχετε πολύ και έτσι, δεν παίρνετε βάρος. Οπότε όλα είναι καλά, σωστά; Όχι ακριβώς.

«Αν και οι δρομείς τείνουν να είναι πολύ πιο υγιείς από τον γενικό πληθυσμό, με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υγιεινή διατροφή και όχι στο τακτικό τρέξιμο», λέει η Σάρα Μαχόνεϊ, πρόεδρος του τμήματος επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Bellarmine. Σε γενικές γραμμές, επειδή οι δρομείς τρέχουν, φροντίζουν το σώμα τους τρώγοντας επίσης καλά.

Αλλά όχι όλοι τους. Κάποιοι από αυτούς υποκύπτουν ανθυγιεινές τροφές. Βραχυπρόθεσμα, το τρέξιμο μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του τρόπου ζωής στην υγεία. Αλλά με την πάροδο δεκαετιών, η άσκηση χάνει τις προστατευτικές της ικανότητες.

Ο διευθυντής του Μαραθωνίου της Βοστώνης Ντέιβ Μακ Γκίλιβρεϊ το έμαθε αυτό με δυσάρεστο τρόπο. Ο Μακ Γκίλιβρεϊ, ο οποίος τρέχει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης για κάθε χρόνο από το 1973, κατέγραφε πολλά χιλιόμετρα εβδομάδα του και κάθε χρόνο στα γενέθλιά του τρέχει την ηλικία του σε μίλια.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο, ο Μακ Γκίλιβρεϊ άρχισε να αισθάνεται δύσπνοια στην αρχή των προπονήσεων. Μια αγγειογραφία αποκάλυψε ότι είχε σοβαρή στεφανιαία νόσο. «Περιμένετε ένα λεπτό», είπε. «Τρέχω όλη μου τη ζωή. Έχω κάνει οκτώ τρίαθλα Ironman και 140 μαραθώνιους. Έχω διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς γίνεται να έχω φραγμένες αρτηρίες;».

Ο Μακ Γκίλιβρεϊ έχει οικογενειακό ιστορικό χρόνιων καρδιακών παθήσεων και επίσης τρώει ανθυγιεινά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Αυτή η τακτική δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των δρομέων. Ωστόσο το ότι ο αριθμός των κιλών φαίνεται υγιής, δεν σημαίνει ότι η διατροφή δεν κάνει ζημιές.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τις κακές διατροφικές συνήθειες. Ακόμα και αν ασκείστε συστηματικά, αν κάνετε άλλα πράγματα που είναι ανθυγιεινά, οι κακές διατροφικές επιλογές θα σας προλάβουν.

Διαβάστε επίσης: Οι μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version