Ετοιμος να σπάσει όλα τα ρεκόρ 8ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας!

Ετοιμος να σπάσει όλα τα ρεκόρ 8ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας!

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Άνοιξης, το δεύτερο μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας, ο 8ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας, θα γινει στις 17 Μαρτίου στους δρόμους της Αθήνας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα στα γραφεία της ERGO έγινε γνωστό πως και ο φετινός αγώνας θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού περισσότεροι από 23.000 θα πάρουν μέρος στις τρεις αποστάσεις (Ημιμαραθώνιος, 5χλμ., 3χλμ.), ενώ αυξημένη θα είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή των δρομέων από το εξωτερικό.

Η συνέντευξη Τύπου άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος τόνισε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας και είστε εδώ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας. Γνωρίζετε ότι για όλους μας, για τον ΣΕΓΑΣ, για την ERGO, για το Δήμο Αθηναίων, για την Περιφέρεια, αυτός είναι ένας αγώνας που πιστεύουμε πολύ. Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας έχει όλα τα φόντα, όλες τις προοπτικές και τις δυνατότητες να εξελιχτεί σε ένα μεγάλο γεγονός όχι μόνο σε επίπεδο αγωνιστικό, αλλά να γίνει ένα μεγάλο event για τους κατοίκους και τις επισκέπτες της πόλης.

Είναι ένας αγώνας που μεγαλώνει σταθερά χρόνο με το χρόνο. Όλα δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε ρεκόρ συμμετοχών. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις 23.000 συμμετοχές και είναι επίσης σημαντικό ότι θα ξεπεράσουμε τις πεντακόσιες και ενδεχομένως να φτάσουμε τις εξακόσιες, συμμετοχές από το εξωτερικό. Δρομέων που θα ταξιδέψουν όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τις ΗΠΑ για να τρέξουν στους δρόμους της πόλης μας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας είναι ότι μπορεί να εξελιχθεί στην αφετηρία της ανοιξιάτικης δρομικής ή και τουριστικής δραστηριότητας του οποιουδήποτε θέλει να πάρει μέρος σε έναν άρτια οργανωμένο αγώνα και ταυτόχρονα να επισκεφτεί μία από τις ομορφότερες και ιστορικότερες πόλεις του κόσμου.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα απαιτείται ο Ημιμαραθώνιος να εξελιχθεί σε μία ανοιξιάτικη γιορτή του οποίου θα αποτελεί το εμβληματικό στοιχείο, αλλά δεν θα είναι το μόνο. Θα πρέπει να συνδεθεί με δράσεις πολιτισμού, με τις τέχνες, την υγεία και την άσκηση. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά σιγά και να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στον ΣΕΓΑΣ κινούμαστε ήδη προς το δρόμο αυτό.

Συνεργαστήκαμε με την “Be Best”, μια εταιρία που κάνει θαύματα σε αυτόν τον τομέα, καθιερώσαμε την EXPO προσπαθώντας να διευρύνουμε το πλαίσιο του αγώνα και φέτος μπαίνουμε σε μία καινούρια συνεργασία με το φόρουμ διατροφής και υγείας επιδιώκοντας σταδιακά να συνδέσουμε τον αγώνα και με άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια, τον ΕΟΤ, αλλά και τον μεγάλο χορηγό του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, την ERGO. Έχω ξαναπεί ότι η ERGO έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας και κάνει όλους μας να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Η ERGO έχει ξεπεράσει τα επίπεδα της απλής χορηγίας. Έχει δημιουργήσει μία ομάδα η οποία δεν ξέρω πόσα μέλη θα φτάσει. Αριθμεί, ήδη, εκατοντάδες μέλη και κυρίως η ERGO λειτουργεί στη συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ, με έγνοια και φροντίδα για το μέλλον του αγώνα. Δεν είναι χορηγός, είναι ένας στρατηγικός εταίρος. Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Κοκκάλα, τους συνεργάτες του και όλους τους εργαζόμενους για τη σχέση που έχουμε αναπτύξει. Είστε μέρος της οικογένειας μας και σας ευχαριστώ για αυτό».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO, Θεόδωρος Κοκκάλας, είπε: «Πριν από χρόνια, πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε έργα που προσφέρουν στην κοινωνία και στον τόπο. Ήταν μια εύκολη απόφαση να στηρίξουμε τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Μια απόφαση, για την οποία δεν είχαμε δεύτερη σκέψη. Είναι μια άριστη διοργάνωση που ταιριάζει με το δικό μας προφίλ, καθώς επιδιώκουμε την αριστεία. Τιμή μας να είμαστε μαζί σας. Συμμετέχουμε ενεργά με μεγάλη ομάδα και κάθε χρόνο με μεγαλύτερη ομάδα. Θα είμαστε μαζί σας και στο μέλλον, εφόσον μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Θέλω να καλέσω όλους τους Αθηναίους στον αγώνα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης, δήλωσε: «Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ, τον Δήμο της Αθήνας και την ERGO, χάρη στους οποίους για άλλη μια χρονιά θα έχουμε μία δυνατή διοργάνωση. Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να χαιρετίσω τον 8ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, μία διοργάνωση που ακολουθεί τα χνάρια του πανάρχαιου Μαραθωνίου της Αθήνας . Ο Ημιμαραθώνιος ανεβαίνει δυνατά στην κατάταξη των διεθνών αθλητικών γεγονότων μετατρέπεται σε σταθερό σημείο συνάντησης όλο και περισσότερων δρομέων και όλο και περισσότερων τουριστών που δίνουν ραντεβού στην Αθήνα στις αρχές της Άνοιξης. Το Υπουργείο Τουρισμού, η Υπουργός Έλενα Κουντουρά είναι πάντα δίπλα σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο ανεβαίνει στην κατάταξη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, στις αρχές της Άνοιξης δίνουν ραντεβού στην Αθήνα δρομείς απ’ όλο τον κόσμο. Η Αθήνα δεν αποτελεί πια ενδιάμεσο σταθμό, για διάλειμμα, αλλά ταξιδιωτικό προορισμό».

Ο περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αθλητισμού Σπύρος Πάντζας, είπε: «Κύριε πρόεδρε του ΣΕΓΑΣ αγαπητοί φίλοι του ημιμαραθώνιου βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την έναρξη του ημιμαραθωνίου και για εμάς του αιρετούς της διοίκησης της περιφέρειας είναι μία χρονιά απολογισμού του έργου μας. Κάνοντας ένα φλας μπακ μπορώ να διαπιστώσω τα καλά αντανακλαστικά μας. Σταθήκαμε δίπλα στην αρχαιότερη ομοσπονδία, την πιο καθαρή, τον ΣΕΓΑΣ και γίναμε στρατηγικοί εταίροι του 4ου Ημιμαραθωνίου. Είμαστε πέντε χρόνια μαζί σας και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε για τα υπόλοιπα τέσσερα με όλες μας τις δυνάμεις.

Η προσμονή είναι μεγάλη γιατί τα τελευταία χρόνια ο Ημιμαραθώνιος εξελίσσεται μαζί με το Μαραθώνιο της Αθήνας σε σημείο αναφοράς, είναι ένας θεσμός που προάγει τον μαζικό αθλητισμό, το δρομικό κίνημα και την ευγενή άμυλα. Είναι μία γιορτή, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταξιωθεί στη χώρας μας, αλλά και διεθνώς ως ένα μεγάλο δρομικό γεγονός.

Ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η διοργάνωση του ημιμαραθωνίου είναι ευκαιρία για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αθήνας. Η περιφέρεια στέκεται αρωγός για μία ακόμα φορά και αθροίζει τις δυνάμεις της με τον ΣΕΓΑΣ και την ERGO, για την άρτια διεξαγωγή του αγώνα. Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και εκ μέρος της Περιφεριεάρχη ευχόμαστε ολόψυχα ο αγώνας να στεφθεί με επιτυχία και οι χιλιάδες δρομείς να απολαύσουν τον αγώνα».

Η Αναπληρώτρια Δήμαρχος, Ελένη Μυριβήλη, είπε: «Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός. Όταν ήμουν μαθήτρια γυμνασίου δεν είχα αφίσες κάποιων σταρ στο δωμάτιό μου, ούτε ήμουν αθλήτρια. Η αφίσα που είχα ήταν μια φωτογραφία από τον Μαραθώνιο της Ν. Υόρκης. Η ανθρωπότητα και η πόλη στην ίδια αφίσα. Η δημαρχία Καμίνη κινείται στη λογική της αλλαγής του ίματζ της πόλης. Η Αθήνα φαίνεται πιο φρέσκια, γεγονός που το αντιλαμβανόμαστε και από την αύξηση της επισκεψιμότητας. Ο Ημιμαραθώνιος δίνει στην Αθήνα μια άλλη εικόνα, σύγχρονη και δυναμική και αυτό συμβαίνει σε περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη, λόγω του χειμώνα. Το πιο σημαντικό – κατά τη διάρκεια της δημαρχίας Καμίνη- ήταν οι συνεργασίες που είχαμε και αυτή είναι μια σημαντική συνεργασία. Φαίνεται από τη συμμετοχή των 25.000 δρομέων».

Τον ΟΠΑΝΔΑ εκπροσώπησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Βασίλης Μηνούδης, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζουμε μία σπουδαία διοργάνωση. Υποδεχόμαστε την άνοιξη με ένα αθλητικό δρώμενο σημαντική για την πόλη και μάλιστα σε μία περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης. Καλούμε όλους τους Αθηναίους στους δρόμους από όποια θέση επιθυμούν είτε σαν αθλητές ,είτε σαν θεατές. Πιστεύουμε ότι αθλητικά δρώμενα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης. Με την σειρά μας, όλες οι υπηρεσίες μας θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να δώσουν λύσεις για πετύχει η διοργάνωση και να δώσουν λύσεις πριν κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του αγώνα. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες μέσα από την οποία αναδεικνύονται τα ιδεώδη του αθλητισμού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθούν τέτοιες προσπάθειες αλλά και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον».

Ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, Βαγγέλης Παπαποστόλου, είπε: «Μόνο αν δούμε τα νούμερα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της διοργάνωσης. Αν σε αυτούς υπολογίσουμε και αυτούς που τους συνοδεύουν μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αγώνα. Η ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ έχει χαράξει μια στρατηγική πολλών χρόνων για να φθάσουμε σε αυτές τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις, τον ημιμαραθώνιο και τον κλασικό μαραθώνιο. Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των αθλητών, να διασφαλίσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Πρέπει να μετατρέψουμε τους δρόμους σε στάδιο και τα πεζοδρόμια σε κερκίδες. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε στο πλευρό μας έναν πολύ μεγάλο αριθμό εθελοντών αλλά και ανθρώπων από τους συνεργαζόμενους φορείς που στηρίζουν το όλο εγχείρημα με στόχο βέβαια την επίτευξη μίας άρτιας από τεχνικής άποψης διοργάνωσης. Η εξέλιξη άλλωστε δείχνει ότι και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είμαστε σε μια συνεχή ανέλιξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε για μια ακόμη χρονιά έναν εξαιρετικό αγώνα.”

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Στις 17 Οκτωβρίου ο 3ος ΜΑΙΝΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

O Σύλλογος Αραχαμιτιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ», το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Σύνδεσμος Αραχαμιταίων Αθήνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης προκηρύσσουν τον αγώνα τρεξίματος «3ος ΜΑΙΝΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

1) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή 17-10-2021
2) ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεταμόρφωση Αραχαμιτών Αρκαδίας
3) Δρόμος 14 km. ΕΚΚΙΝΗΣΗ: 10:30 πμ. Μεταμόρφωση Σωτήρος.

Ι. Η διαδρομή του αγώνα είναι 14 km, κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποτελείται από ασφάλτινο δρόμο. Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής πατήστε ΕΔΩ. Σήμανση και χιλιομετρικοί δείκτες θα υπάρχουν ανά χιλιόμετρο κατά μήκος
της διαδρομής, Σε συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχουν κόκκινες κορδέλες σήμανσης.

ΙΙ. Κατηγορίες αθλητών: Άνδρες: Γενική, 18 – 39, 40 – 59, 60 ετών και άνω. Γυναίκες: Γενική, 18 – 39, 40 και άνω.

ΙΙΙ. Έπαθλα: Στον αγώνα θα λάβουν κύπελλο και τιμητικό μετάλλιο οι τρεις πρώτοι άνδρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες στην γενική κατηγορία και τιμητικό κύπελλο σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης θα δοθεί σε όλους αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο
του αγώνα.

ΙV. Δικαίωμα συμμετοχής: Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεννηθέντες ≥2003) και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που τους επιτρέπουν την συμμετοχή σε τέτοιου είδους αγώνες δρόμου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση πριν τον αγώνα, ότι είναι καλά στην υγεία τους και συμμετέχουν στον αγώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δική τους ευθύνη.

V. Υδροδοσία: Θα υπάρχουν 4 σημεία υδροδοσίας πάνω στην διαδρομή (ανά 3 χιλιόμετρα και ένας σταθμός). ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σταθμοί υδροδοσίας είναι και ταυτόχρονα σημεία ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να καταγράφονται.

VI. Χρονικό όριο: Ο αγώνας έχει χρονικό όριο τερματισμού τις 2 ώρες (μέχρι τις 12:30 πμ).

VII. Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων: Οι αθλητές θα μπορούν να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα αποδυτήρια του γηπέδου (σημείο εκκίνησης – τερματισμού). Τα προσωπικά αντικείμενα θα πρέπει να βρίσκονται σε καλά
κλεισμένες τσάντες και δεν πρέπει να περιέχουν χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.

4) Γραμματεία: Η γραμματεία των αγώνων θα λειτουργήσει για την παραλαβή των αριθμών του αγώνα το Σάββατο 16-10-2021 από τις 18:00 έως 20:00 στην Μεταμόρφωση Σωτήρος ενώ την Κυριακή 17-10-2021 στο ίδιο σημείο (σημείο
εκκίνησης και τερματισμού) από τις 8:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.

5) Δηλώσεις Συμμετοχής (ατομικές): Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν καθότι το κόστος διεξαγωγής της διοργάνωσης θα καλυφθεί από ευγενική χορηγία του συλλόγου Αραχαμιτιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Συνδέσμου Αραχαμιταίων Αθήνας. Συμμετοχές για τον αγώνα θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Τρίτη 12-10-2021 ή έως ότου συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός 150 συμμετοχών του αγώνα ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

6) Ασφάλεια δρομέων: Οι συμμετέχοντες δρομείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κίνηση τους στα δύσκολα σημεία της διαδρομής και οφείλουν να σέβονται τους υπόλοιπους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην
προσπάθειά τους, να επιτρέπουν σε πιο γρήγορους δρομείς να τους προσπεράσουν ώστε να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης καθώς και οι Εθελοντές – Διασώστες που καλύπτουν την διαδρομή, από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό.

7) Ιατρική Εξέταση: Με την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, οι αθλητές ή οι κηδεμόνες των ανηλίκων και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνουν ότι: Γνωρίζω
πως οι αγώνες – δραστηριότητες που λαμβάνω μέρος μπορεί να επιφέρουν κινδύνους για την σωματική και πνευματική μου ακεραιότητα. Με την παρούσα δήλωση, δηλώνω ότι έχω προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και έχω κάνει τον απαραίτητο καρδιολογικό έλεγχο για την καλή μου υγεία και φυσική μου κατάσταση που απαιτείται για τη δοκιμασία του/των αγωνίσματος/των. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τα απαιτούμενα πεδία με τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και να δεχθεί τους όρους συμμετοχής στον αγώνα.

8) Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα του αγώνα live και τελικά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας χρονομέτρησης www.ftt.gr.

9) Τεχνικός Υπεύθυνος: Τεχνικός υπεύθυνος του αγώνα είναι ο κ. Κωτσίρος Νικόλαος

10. Γενικές διατάξεις:

 Οι αγωνιζόμενοι θα φέρουν τον αριθμό στο στήθος και όχι στην πλάτη, για να διευκολυνθεί το έργο των κριτών.

 Εκπρόσωπος προπονητές, αθλητές και αθλήτριες παρακαλούνται να μη συγκεντρώνονται στο χώρο της γραμματείας κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

 Στους αγώνες θα ισχύσουν οι επίσημοι κανονισμοί του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. 2021.

 Στους αγώνες, ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, θα ρυθμίζεται από τους Τεχνικούς Υπεύθυνους και τον Αλυτάρχη των αγώνων, σύμφωνα με τους κανονισμούς 2021.

 Λόγω covid-19 και των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπάρχει όριο συμμετοχής 150 αθλητών, ενώ στον αγώνα όσον αφορά τη διεξαγωγή του αλλά και τη συμμετοχή των δρομέων θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα
της ΓΓΑ.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Όποιος αθλητής – τρια έχει δηλώσει συμμετοχή και δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να συμμετάσχει παρακαλούμε να μας ενημερώσει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τον αγώνα επικοινωνήστε με τον τεχνικό
διευθυντή του αγώνα Κωτσίρο Νίκο 6973350382

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend