ΕΟΤ: Ο Ημιμαραθώνιος, «εκτοξεύει» την Αθήνα στον διεθνή τουριστικό χάρτη

ΕΟΤ: Ο Ημιμαραθώνιος, «εκτοξεύει» την Αθήνα στον διεθνή τουριστικό χάρτη

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης επισημαίνει με αριθμούς τη σημασία του ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2019, τον οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής, για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

«Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι ένας αγώνα δρόμου, που ακολουθεί τα χνάρια του πανάρχαιου κλασσικού Μαραθώνιου και γίνεται ”στην καρδιά” αυτής της πόλης.Είναι μια μεγάλη, μαζική γιορτή αφιερωμένη στον αθλητισμό, στην ευεξία μα και στην κοινωνική αλληλεγγύη και τη διεθνή φιλία.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας ”ανεβαίνει” δυνατά στην κατάταξη των διεθνών αθλητικών γεγονότων. Μετατρέπεται σε σταθερό σημείο συνάντησης όλο και περισσότερων δρομέων μα όλο και περισσότερων τουριστών, που δίνουν ραντεβού στην Αθήνα, στις αρχές της Άνοιξης», τονίζει ο κ. Καρίμαλης και συμπληρώνει,

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπουργός κα. Έλενα Κουντουρά και ο ΕΟΤ είναι πάντα δίπλα σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός, που συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των τουριστικών ροών και συντελεί στην ενίσχυση του ”city break”, στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο άξονας ”city break” αποτελεί σταθερό πυλώνα της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, τα 4 τελευταία χρόνια. Μια στρατηγική που χαράσσεται κεντρικά και υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις δημοτικές Αρχές της πόλης καθώς και από όλους τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς».

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού ξένων επισκεπτών ο πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωνει: «Το 2018, η Αθήνα έκανε ένα εντυπωσιακό finish, σπάζοντας κάθε ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων και κατακτώντας την πρώτη θέση, ως City Break Destination για το 2018 από τα World Travel Awards για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών/ Έρευνα Επιβατών, οι αφίξεις κατοίκων εξωτερικού στο αεροδρόμιο Αθηνών άγγιξαν τα 5.727.653 σημειώνοντας αύξηση +19,5% σε σχέση με το 2017, που ήταν επίσης μια χρονιά απογείωσης για τον τουρισμό της πόλης.

Αυτό το απίστευτο ”άλμα” της Αθήνας, ο Ημιμαραθώνιος, όπως και κάθε άλλο αθλητικό γεγονός, όπως και κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση μπορούν να το ενισχύσουν ακόμη περισσότερο, εκτοξεύοντας περαιτέρω την θέση της πόλης στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Η κεντρική φιλοσοφία του θεματικού τουρισμού είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την σύγχρονη παγκόσμια τάση για αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες, που αναζητά ο σύγχρονος επισκέπτης.

Αποτελεί μοναδική εμπειρία είναι για έναν σύγχρονο δρομέα αλλά και για τον σύγχρονο θεατή να εξερευνά, με αφορμή τον αγώνα, ”την καρδιά” αυτής της πανάρχαιας πόλης. Να τρέχει κάτω από το περίφημο αττικό φως, κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα. Να ”πιάνει” τον εσωτερικό ρυθμό, αυτής της ζωντανής, της ”αιώνιας έφηβης” πόλης. Κι όλα αυτά στη καρδιά της ”αθηναϊκής Άνοιξης”.

Θα ήθελα να συγχαρώ εκ των προτέρων τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων για έναν ακόμη επιτυχημένο Ημιμαραθώνιο, που είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσουμε και φέτος»

Ο ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2019 περιλαμβάνει τέσσερα αγωνίσματα: τον Ημιμαραθώνιο, τον Αγώνα δρόμου 5χλμ., τον Αγώνα Δρόμου 3χλμ. και τον Αγώνα δρόμου 1.000 μ., με την ασφαλιστική εταιρεία ERGO, να είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια αρωγός στις προσπάθειες των διοργανωτών, όσοι δεν έχετε δηλώσει ακόμα συμμετοχή μην χάνετε χρόνο!

Κάντε την άμεσα ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου https://athinahalfmarathon.gr/index.php/el/registration-gr

Previous ArticleNext Article

ΓΓΑ για μαζικούς αγώνες: Όλα κρίνονται από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Τρεις τρόποι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο σωστά

Στην υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ απηύθυνε ερώτημα για το μέλλον των αγώνων δρόμου και των multisport event το runnfun.gr μετά την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για αναβολή αθλητικών διοργανώσεων, ωστόσο, καθημερινά οι εξελίξεις κρίνονται από την από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής τους.

Το ερώτημα του runnfun.gr ήταν το εξής:

Υπάρχει κάποιο έκτακτο πλάνο ή σχετική οδηγία για  αναβολή των αγώνων μαζικού αθλητισμού ή μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει;

Η απάντηση της ΓΓΑ ανέφερε:

«Η πρόσφατη απόφαση αναστολής δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους συμμετέχοντες δεν αφορά σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως για την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων υποβάλλεται υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. για παρατηρήσεις και έγκριση, που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις διεξαγωγής και τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον σε καμία αθλητική εκδήλωση δεν επιτρέπονται θεατές, απόφαση που έχει ληφθεί και ισχύει από την πρώτη φάση επανεκκίνησης του αθλητισμού ως σήμερα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η διοργάνωση αντίστοιχων αγώνων θα κριθεί και από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής. Άλλωστε η αθλητική δραστηριότητα εξετάζεται βήμα-βήμα, αξιολογώντας τα δεδομένα σε κάθε φάση, επικαιροποιώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία πάντα με τους ειδικούς και λαμβάνοντας αποφάσεις που προτάσσουν πάνω από όλα τη δημόσια υγεία.  

Με εκτίμηση,

Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α.»

Γιατί και πόσο ωφελεί τον εγκέφαλο η αερόβια άσκηση;

Οι αεροβικές ασκήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις στατικές ασκήσεις για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του μυαλού, ιδίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Μπέικερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 35 ενηλίκους.

Η έρευνα

Όλοι είχαν συμπτώματα ήπιας γνωσιακής (νοητικής) διαταραχής, η οποία συχνά θεωρείται πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι 16 με μέση ηλικία 63 ετών έκαναν αεροβικές ασκήσεις, όπως διάδρομο, στατικό ποδήλατο κ.α., τέσσερις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Η δεύτερη ομάδα 19 ατόμων με μέση ηλικία 67 ετών έκανε διατατικές ασκήσεις (στρέτσινγκ) με την ίδια συχνότητα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τους εγκεφάλους των 35 συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και μετά το εξάμηνο της άσκησης. Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο ομάδες, τόσο η αερόβια όσο και η διατατική άσκηση, είχε αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων σε περιοχές που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Όμως στην αεροβική ομάδα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα του στρέτσινγκ, τόσο στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου όσο και ειδικότερα στον όγκο της φαιάς ουσίας. Επιπλέον στα άτομα που είχαν κάνει στρέτσινγκ, υπήρχαν ενδείξεις ατροφίας στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους.

Τα συμπεράσματα

Τα νοητικά τεστ που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι η αεροβική ομάδα είχε εμφανίσει βελτίωση στις επιδόσεις της μετά από το εξάμηνο της άσκησης, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την ομάδα των ασκήσεων διάτασης.

«Ακόμη και μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο, είδαμε ότι η αεροβική άσκηση οδήγησε σε αξιοσημείωτες αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε η Μπέικερ. Με άλλα λόγια, κάθε άσκηση είναι καλή, αλλά η αεροβική ακόμη καλύτερη.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να φτάσεις στην τρίτη ηλικία προκειμένου να δώσεις… τροφή στον εγκέφαλό σου. Η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ και το τρέξιμο, μπορούν να σε βοηθήσουν από νωρίς.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

x
Send this to a friend