Site icon runnfun.gr

Είναι δυνατόν να σφίξει το λίπος με τη γυμναστική;

Είναι δυνατόν να σφίξει το λίπος με τη γυμναστική;

Γράφει η Βίκυ Κολέττα*

Πολλοί σίγουρα έχετε αναρωτηθεί και θέλετε απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που αφορούν την γυμναστική. Δεν το κρύβω άλλωστε ότι και εγώ κάποτε είχα τις ίδιες φλέγουσες απορίες (σ.σ.δεν γεννήθηκα γυμνάστρια).

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με το νούμερο ένα από την λίστα των ” καυτών” ερωτημάτων που αντιμετωπίζει ένας γυμναστής – τρία καθημερινά στον επαγγελματικό του χώρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: “Σφίγγει” το λίπος; Γιατί δεν πέφτει η ζυγαριά όταν γυμνάζομαι;”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα , σημαντικό είναι να εξηγήσουμε αρχικά τί είναι το λίπος και τί ο Μυϊκός ιστός .

Λίπος

Το σώμα μας περιέχει 25 έως 30 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα που του προσφέρουν πολλαπλά οφέλη . Σκοπός των λιποκυττάρων είναι η αποθήκευση ενέργειας στον οργανισμό ως αποτέλεσμα των τροφίμων που καταναλώνουμε . Το λίπος χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: Το υποδόριο πού βρίσκεται κάτω από το δέρμα σχηματίζοντας το βαθύ και επιφανειακό στρώμα και το σπλαχνικό , που βρίσκεται γύρω από τα όργανα μας . Κάθε γραμμάριο λίπος αντιστοιχεί περίπου σε 9kcal . Εκτός όμως από τη χρησιμότητά τους ως ‘δεξαμενές’ ενεργειακών αποθεμάτων, τα λιποκύτταρα βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος μας, ενώ παράλληλα έχουν και μηχανικό ρόλο με τις ελαστικές τους ικανότητες και τη θέση τους ανάμεσα σε διάφορα όργανα.

Μυϊκό σύστημα

Το μυϊκό σύστημα είναι το σύστημα οργάνων που ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Τα όργανα που αποτελούν το μυϊκό σύστημα είναι οι μύες. Οι μύες αποτελούνται από συνδετικό ιστό και από τους τρεις τύπους μυϊκού ιστού, τον σκελετικό, τον καρδιακό και τον λείο . Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 654 μύες και το βάρος τους είναι, περίπου, το 40% του συνολικού βάρους του σώματος. Τα κόκαλα δεν έχουνε καμιά αξία χωρίς τους μυς και οι μύες πάλι δεν χρησιμεύουν σε τίποτα χωρίς τα κόκαλα.

Τα κόκαλα μας κινούνται χάρη στους μυς. Πολλοί μύες συνδέονται επάνω σε κόκαλα και μας βοηθούν να κινούμε διάφορα μέρη του σώματος μας. Όσο πιο πολύ γυμνάζουμε τους μυς μας τόσο πιο χοντροί και πιο δυνατοί γίνονται. Αν για παράδειγμα ρίξουμε μια ματιά στους αθλητές, θα δούμε ότι οι πιο ανεπτυγμένοι μύες είναι αυτοί που έχουνε εξασκηθεί περισσότερο.

Βλέποντας λοιπόν τα παραπάνω καταλήγουμε στο ότι το λίπος δεν «αντιδρά» στις απαιτήσεις της άσκησης με αυτόν τον τρόπο “σφίγγοντας ” αλλά μονάχα σαν βενζίνη για την κινητοποίηση κ εκτέλεση των ασκήσεων – κινήσεων μέσω των μυών μας. Στην κυριολεξία, δεν αντιδρά καθόλου, οπότε μη σας απασχολεί αυτός ο φοβερός μύθος.

Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης αυξάνεται η μυϊκή μάζα, που σημαίνει ψηλότερο μεταβολισμό, άρα μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Αυτό που ίσως δημιουργεί την παρεξήγηση είναι ότι η αύξηση της μυϊκής μάζας, χωρίς τη μείωση του επιφανειακού λίπους από πάνω της, δίνει την αίσθηση ότι το λίπος «έσφιξε»…

Γι’ αυτό και είναι εξίσου σημαντικό η ανάλυση της σύστασης του σώματος με την λιπομέτρηση κ αντίστοιχα η διατροφή που αποτελεί το 70% της προσπάθειας μας καθώς κ η αερόβια άσκηση (με απλά λόγια “αερόβια άσκηση είναι οτιδήποτε σε κάνει να λαχανιάζεις”) που θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό καύσης λίπους .

Γυμναζόμαστε λοιπόν χωρίς φόβο και με πολύ πάθος.

Διαβάστε ακόμα: Πως φεύγει το λίπος από τον οργανισμό μας όταν αδυνατίζουμε;


* Η Βίκυ Κολλέτα είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και… τρέχει το Vibengo – Personal Training Club.


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version