Site icon runnfun.gr

Ενεργειακά τζελ: Δεν είναι όλα ίδια, η λεπτομέρεια που πρέπει να προσέχετε

Τα ενεργειακά τζελ στοχεύουν συνήθως στο να δώσουν στον οργανισμό τους υδατάνθρακες που χρειάζεται σε σύντομο χρόνο και να γεμίσουν το σώμα σας με ενέργεια, ωστόσο δεν είναι όλα τα σκευάσματα το ίδιο. Η ποιότητα των υδατανθράκων, αλλά και το πόσο τονώνει η κάθε γέλη αυτόν που την χρησιμοποιεί, ποικίλει ανά περίπτωση.

Τα  ισοτονικά τζελ ενέργειας περιέχουν έναν πολύ συγκριμένο τύπο  μαλτοδεξτρίνης. Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα σύμπλεγμα υδατανθράκων, που αποτελείται από πολυμερή γλυκόζη (απλή ζάχαρη) που προκύπτουν από την υδρόλυση του αμύλου.

Αυτό είναι ένα είδος ενζυματικής μετατροπής η οποία είναι δυνατή με διάφορους τύπους αμύλου, όπως ο αραβόσιτος, το ρύζι ή το άμυλο της πατάτας. Παρά το γεγονός ότι είναι πολυμερές, αυτή η ένωση έχει δομή χημικού δεσμού, η οποία μπορεί να σπάσει αρκετά εύκολα.

Η μαλτοδεξτρίνη χωνεύεται εύκολα και γρήγορα, απορροφάται και μεταβολίζεται, έτσι ώστε να έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης που αυτή η ένωση προκαλεί και η ενέργεια που παρέχει, προάγει την πρωτεϊνοσύνθεση και την αυξημένη μυική μάζα.

Το τζελ προσλαμβάνεται από το στόμα και η ισοτονική φόρμουλα επιτρέπει στην γέλη να απορροφηθεί γρήγορα από το στομάχι καθώς δεν δημιουργείται καμία οσμωτική πίεση.

Με τα υπέρτονα τζελ (όπως αυτό της φρουκτόζης), δημιουργείται συχνά αίσθημα φουσκώματος και το χρονικό διάστημα που χωνεύονται από το στομάχι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Αυτό μειώνει την διαθεσιμότητα της ενέργειας στην γέλη. Η μαλτοδεξτρίνη διασπάται σε γλυκόζη και απορροφάται από το λεπτό έντερο.

Η φρουκτόζη είναι μια απλή ζάχαρη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θα πρέπει να επεξεργαστεί απ΄το συκώτι πριν γίνει διαθέσιμη για χρήση από τους μύες.

Θυμηθείτε να διαβάσετε την ετικέτα!

Ελέγξτε την ποσότητα των υδατανθράκων, αλλά και εκείνη της ζάχαρης που θα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή. Όσο περισσότερη η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη η τονικότητα.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταναλώσετε περισσότερο νερό και είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε ενοχλήσεις στο στομάχι.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version