Δρομέας με την «ασθένεια του βουνού» μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο!

Περιπετειώδης ήταν η προπόνηση του Γιουνγκ Χου Κιμ στο Ασπεν, ο οποίος μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο Αγιος Αντώνιος στο Ντένβερ, έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο που είχε κατά την διάρκειά της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το νοσοκομείο, ο 29χρονος δρομέας ανέπτυξε «οξεία ασθένεια του βουνού», όταν προσπάθησε να τρέξει 27 μίλια, στα οποία περιλαμβάνονταν τέσσερα περάσματα σε ύψος πάνω από τα τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

«Είχε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει την διαδρομή σε μία μέρα, κάτι που μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ουίλιαμ Εντεν, ο οποίος προπονείται μαζί με τον Κιμ.

Σημαντικό ρόλο στην διάσωση του 29χρονου έπαιξαν εθελοντές από τον σύλλογο ορεινής διάσωσης του Ασπεν, ενώ οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι η πλοήγηση στην συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη, ενώ με αφορμή και την περιπέτεια του Κιμ, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέτρα προκειμένου να αποφύγουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Εγκλιματισμός και ασθένειες σε μεγάλα υψόμετρα

Όλοι θαυμάζουμε την τρομερή θέα από μια ψηλή κορυφή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι σ’ αυτό και είναι σημαντικό να τους καταλάβουμε. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα για την ανάπτυξη της ασθένειας μεγάλου υψομέτρου. Πετάτε από τη Νέα Υόρκη στο Ντένβερ στα 1.525 μ. Το ίδιο απόγευμα νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο και οδηγείτε προς τα πάνω, στα 2.438 μ. Αρχίζετε να έχετε δυνατό πονοκέφαλο και αισθάνεστε ζαλισμένος και αδύναμος. Εάν η κατάστασή σας χειροτερέψει, μπορεί να έχετε δυσκολία στο περπάτημα. Παραδείγματα σαν κι αυτό δεν είναι ασυνήθιστα, γι’ αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε τις φυσιολογικές επιδράσεις του μεγάλου υψομέτρου.

Τι είναι το μεγάλο υψόμετρο

Το υψόμετρο ορίζεται από την παρακάτω κλίμακα:

 • Μεγάλο 2.450-3.650 μέτρα.
 • Πολύ μεγάλο 3.650-5.850 μέτρα.
 • Εξαιρετικά μεγάλο 5.500+ μέτρα.

Επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν πάει σ’ αυτά τα υψόμετρα, είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιος μπορεί να επηρεασθεί. Δεν υπάρχουν ακριβείς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο ή φυσική κατάσταση, που να σχετίζονται με την ευαισθησία στην ασθένεια του υψομέτρου. Μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται και μερικοί όχι, όπως επίσης μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους. Οι περισσότεροι μπορούν να ανέβουν μέχρι τα 2.450 μ. με μηδαμινές επιδράσεις. Εάν δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε μεγάλο υψόμετρο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εάν έχετε βρεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, πιθανόν να μπορείτε να επιστρέψετε σ’ αυτό το υψόμετρο χωρίς προβλήματα, εφ’ όσον έχετε εγκλιματιστεί σωστά.

Τι προκαλεί τις ασθένειες του υψόμετρου

Η συμπύκνωση του οξυγόνου στο επίπεδο θαλάσσης είναι περίπου 21% και η βαρομετρική πίεση κατά μέσο όρο 760 mmHg. Καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, η συμπύκνωση παραμένει η ίδια, αλλά ο αριθμός των μορίων του οξυγόνου μειώνεται με κάθε αναπνοή. Στα 3.650 μ. η βαρομετρική πίεση είναι μόνο 483mmHg – έτσι υπάρχουν περίπου 40% λιγότερα μόρια οξυγόνου με κάθε αναπνοή. Για να οξυγονωθεί κατάλληλα ο οργανισμός ο ρυθμός της αναπνοής σας (ακόμη και όταν αναπαύεστε) πρέπει να αυξηθεί. Αυτός ο επιπλέον εξαερισμός αυξάνει την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα. Αφού η ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για δράση είναι η ίδια, το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί στο να έχει λιγότερο οξυγόνο. Επιπλέον, για αιτίες που δεν είναι απολύτως κατανοητές, το μεγάλο υψόμετρο και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση προκαλούν διαρροή υγρού από τα τριχοειδή αγγεία, το οποίο μπορεί να σχηματίσει υγρό στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Η συνέχιση της ανάβασης σε μεγάλα υψόμετρα χωρίς τον κατάλληλο εγκλιματισμό μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακά σοβαρές ασθένειες, ακόμα και στο θάνατο.

Εγκλιματισμός

Η κύρια αιτία των ασθενειών του υψομέτρου είναι ότι ανεβαίνετε πολύ ψηλά πολύ γρήγορα. «Δοσμένου χρόνου» το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στη μείωση των μορίων του οξυγόνου σε ένα ορισμένο υψόμετρο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως εγκλιματισμός, και συνήθως θέλει 1-3 μέρες σ’ αυτό το υψόμετρο. Για παράδειγμα, εάν ανεβείτε στα 3.000 μ. και μείνετε πολλές μέρες σ’ αυτό το υψόμετρο το σώμα σας εγκλιματίζεται στα 3.000 μ. Εάν ανεβείτε στα 3.650 μ. το σώμα σας πρέπει να ξαναεγκλιματιστεί. Μερικές αλλαγές γίνονται στο σώμα έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με μειωμένο οξυγόνο:

 • Το βάθος της αναπνοής αυξάνεται
 • Η πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες αυξάνεται
 • Το σώμα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, για να αποφέρουν οξυγόνο.
 • Το σώμα παράγει περισσότερα ένζυμα, που διευκολύνουν την απελευθέρωση του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη των ιστών του σώματος.

Πρόληψη της ασθένειας του υψόμετρου

Για την πρόληψη της ασθένειας του βουνού απαιτούνται 2 βασικά πράγματα. Κατάλληλος εγκλιματισμός και προληπτική θεραπεία.

Κατάλληλος εγκλιματισμός:

 • Εάν είναι δυνατόν μην πετάτε ή οδηγείτε σε μεγάλο υψόμετρο. Αρχίστε κάτω από τα 3.000 μ. και περπατήστε προς τα πάνω.
 • Εάν πετάξετε ή οδηγήσετε, μην παρακουράζετε τον εαυτό σας και μην ανεβείτε ψηλότερα τις πρώτες 24 ώρες.
 • Εάν πηγαίνετε πάνω 3.000 μ. αυξήστε το υψόμετρο κατά 300 μ. την ημέρα και για κάθε 900 μ. προς τα πάνω ξεκουραστείτε μια μέρα.
 • «Σκαρφάλωσε ψηλά, κοιμήσου χαμηλά». Αυτό είναι το γνωμικό που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες. Μπορείτε να ανεβείτε περισσότερο από 300 μ. σε μια μέρα, εφόσον επιστρέψετε προς τα πίσω και κοιμηθείτε σε χαμηλότερο υψόμετρο.
 • Εάν αρχίσετε να δείχνετε συμπτώματα συνηθισμένης ασθένειας υψομέτρου μην πηγαίνετε υψηλότερα, έως ότου μειωθούν τα συμπτώματα.
 • Εάν αυξηθούν τα συμπτώματα, πηγαίνετε κάτω, κάτω, κάτω!
 • Έχετε υπόψη σας ότι ο ρυθμός εγκλιματισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην ομάδα σας έχουν εγκλιματιστεί κανονικά προτού πάτε ψηλότερα.
 • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Ο εγκλιματισμός συχνά συνοδεύεται με χάσιμο υγρών, γι’ αυτό πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, το λιγότερο 3-4 λίτρα την ημέρα. Τα ούρα πρέπει να είναι άφθονα και καθαρά.
 • Ηρεμήστε. Μην παρακουράζετε τον εαυτό σας όταν φθάνετε για πρώτη φορά σε υψόμετρο. Ελαφρές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερες απ’ ό,τι ο ύπνος, γιατί η αναπνοή μειώνεται κατά τον ύπνο και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.
 • Αποφύγετε αλκοόλ, κάπνισμα, και άλλα καταθλιπτικά ή καταπραϋντικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των βαρβιτουρικών, ηρεμιστικών, υπνωτικών χαπιών. Αυτά μειώνουν επιπλέον την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των συμπτωμάτων.
 • Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (πάνω από 70% των θερμίδων σας από αυτούς) όσο είστε σε υψόμετρο.
 • Ο εγκλιματισμός εμποδίζεται από αφυδάτωση, υπερπροσπάθεια, αλκοόλ και καταπραϋντικά.

Προληπτική θεραπεία

Η Acetazolamide (όπως το Diamox) σας επιτρέπει να αναπνέετε γρηγορότερα, ούτως ώστε μεταβολίζεται περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην λίγη οξυγόνωση. Αυτό βοηθά ειδικά τη νύχτα, όπου η αναπνοή είναι πιο αργή. Επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δράσει το Diamox, συνιστάται να αρχίσετε να το παίρνετε 24 ώρες πριν πάτε σε υψόμετρο, και να το συνεχίσετε το λιγότερο για 5 ημέρες σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η σύσταση της Ιατρικής Κλινικής του Συνδέσμου Διάσωσης των Ιμαλαΐων είναι 125 mg, δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). (Η κανονική δόση ήταν 250 mg, αλλά έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά με μικρότερη δόση, αν και ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 250 mg).

Πιθανές παρενέργειες είναι το μυρμήγκιασμα των χειλιών και των ακροδακτύλων, θόλωμα στην όραση και αλλοίωση της γεύσης. Αυτές οι παρενέργειες μπορούν να μειωθούν με τη δόση των 125 mg και να σταματήσουν με τη διακοπή του.

Συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για συνταγή. Το Diamox είναι φάρμακο σουλφαμίδης, και αυτοί που είναι αλλεργικοί στις σουλφαμίδες (πενικιλίνη) δεν πρέπει να παίρνουν Diamox. Είναι γνωστό επίσης ότι το Diamox προκαλεί δυνατές αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους χωρίς προϊστορία στις σουλφαμίδες.

Ο Frank Hubbel της SOLO συνιστά μια δοκιμαστική λήψη του φαρμάκου, πριν πάτε σε ένα απομακρυσμένο μέρος όπου είναι δύσκολο να θεραπευτεί οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας.

Τα στεροειδή (όπως το Dexamethasone) είναι ένα φάρμακο που μειώνει τα εγκεφαλικά και άλλα οιδήματα αντιστρέφοντας τις ενέργειες της Ασθένειας του Βουνού. Η κανονική δόση είναι 4 mg δυο φορές την ημέρα για μερικές μέρες, ξεκινώντας με την ανάβαση. Αυτό προλαβαίνει τα περισσότερα συμπτώματα της ασθένειας του υψομέτρου. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο με τη συμβουλή γιατρού για πιθανές σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να συνδυαστεί με Diamox. Καμία άλλη θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί κατάλληλη για την πρόληψη της Ασθένειας του Βουνού

Οξεία ασθένεια βουνού

Πρόκειται για ασθένεια πολύ συνηθισμένη στα υψηλά υψόμετρα. Σε υψόμετρα άνω των 3.000 μ. το 75% των ανθρώπων θα έχει ελαφρά συμπτώματα. Το φαινόμενο της Ασθένειας του Βουνού εξαρτάται από το ύψος, το ρυθμό της ανάβασης και την ατομική ευαισθησία. Πολλοί άνθρωποι θα πάθουν ελαφρά Ασθένεια του Βουνού κατά τη διάρκεια του εγκλιματισμού. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν 12-24 ώρες μετά την άφιξη σε υψόμετρο και αρχίζουν να ελαττώνονται την τρίτη μέρα. Τα συμπτώματα της ελαφράς Ασθένειας του Βουνού είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, κούραση, έλλειψη αναπνοής, ανορεξία, ναυτία, ανήσυχος ύπνος και μια γενική σωματική αδιαθεσία. Τα συμπτώματα τείνουν να γίνουν χειρότερα κατά τη νύχτα, όταν η αναπνοή μειώνεται. Η ελαφρά Ασθένεια του Βουνού δεν εμποδίζει στις καθημερινές δραστηριότητες και τα συμπτώματα γενικά σταματούν μέσα σε 2-4 ημέρες, καθώς το σώμα εγκλιματίζεται. Όσο τα συμπτώματα είναι ελαφρά και μόνο μία ενόχληση, η ανάβαση μπορεί να συνεχισθεί σε ήπιο τόνο. Όταν ανεβαίνετε καλό είναι να πείτε τα συμπτώματα της ασθένειάς σας στους συντρόφους σας. Η Ασθένεια του Βουνού θεωρείται ότι είναι ένα νευρολογικό πρόβλημα που προκαλείται από τις αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι βασικά μια ήπια μορφή εγκεφαλικού οιδήματος, μεγάλου υψομέτρου.

Βασική θεραπεία της ασθένειας του βουνού

H μόνη θεραπεία είναι είτε ο εγκλιματισμός είτε η κατάβαση. Τα συμπτώματα της ήπιας Ασθένειας του Βουνού μπορούν να θεραπευθούν με παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και με Diamox. Και τα δυο βοηθούν να μειωθεί η οξύτητα των συμπτωμάτων, αλλά να θυμάστε ότι μειώνοντας τα συμπτώματα δεν γιατρεύεται το πρόβλημα (βλέπε Diamox στην προληπτική θεραπεία).

Μεσαία ασθένεια του βουνού

Η μεσαία Ασθένεια του Βουνού περιλαμβάνει οξύ πονοκέφαλο που δεν σταματά με παυσίπονα, ναυτία και εμετό, αυξάνοντας την αδυναμία και την κούραση, βραχεία αναπνοή και μειωμένο συντονισμό (αταξία). Η κανονική δραστηριότητα είναι δύσκολη, αν και ο ασθενής μπορεί ακόμα να περπατήσει μόνος του. Σ’ αυτό το στάδιο μόνο προχωρημένη θεραπεία ή κατάβαση μπορεί να αντιστρέψει το πρόβλημα. Η κατάβαση ακόμη και για λίγα μέτρα (70-100) μπορεί να βοηθήσει, και οριστική βελτίωση θα φανεί σε κατάβαση 300-600 μ. Με παραμονή 24 ωρών σε χαμηλό υψόμετρο θα έχει σημαντική βελτίωση. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει σε χαμηλό υψόμετρο μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα (μέχρι 3 μέρες). Σ’ αυτό το στάδιο, ο ασθενής έχει εγκλιματιστεί σ’ αυτό το υψόμετρο και μπορεί ν’ αρχίσει ν’ ανεβαίνει πάλι. Το καλύτερο τεστ για την μεσαία Ασθένεια του Βουνού είναι να βάλετε τον ασθενή να περπατήσει σε «μια ευθεία γραμμή». Σαν ένα τεστ νηφαλιότητας. Ένα άτομο σε αταξία δεν θα μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει αμέσως κατάβαση. Είναι σημαντικό να κατεβεί ο ασθενής πριν η αταξία φθάσει στο σημείο που να μην μπορεί να περπατήσει μόνος του.

Οξεία ασθένεια του βουνού

H oξεία Ασθένεια του Βουνού παρουσιάζει μια αύξηση στην οξύτητα των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, περιλαμβάνοντας βραχεία αναπνοή κατά την ανάπαυση, ανικανότητα στο περπάτημα, μείωση του διανοητικού επιπέδου και ανάπτυξη υγρού στους πνεύμονες. Η οξεία Ασθένεια του Βουνού χρειάζεται άμεση κατάβαση σε χαμηλότερο υψόμετρο 600-12.000 μ.

Υπάρχουν 2 άλλες οξείες μορφές ασθενείας υψομέτρου.

α. Το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου και

β. Το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (HAPE).

Οι δύο αυτές συμβαίνουν λιγότερο συχνά, ειδικά στα άτομα που δεν έχουν εγκλιματιστεί. Όταν συμβούν, είναι συνήθως σε ανθρώπους που ανεβαίνουν πολύ γρήγορα και πολύ ψηλά ή πηγαίνουν πολύ ψηλά και μένουν εκεί. Η έλλειψη οξυγόνου έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού μέσω των τριχοειδών αγγείων είτε μέσα στους πνεύμονες είτε στον εγκέφαλο.

Πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου

Το Πνευμονικό Οίδημα προέρχεται από τη δημιουργία υγρού στους πνεύμονες. Το υγρό στους πνεύμονες εμποδίζει την πραγματική ανταλλαγή οξυγόνου. Καθώς η κατάσταση γίνεται περισσότερο οξεία, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μειώνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κυάνωση, σε εξασθενημένη εγκεφαλική λειτουργία και θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βραχεία αναπνοή, ακόμη και στην ξεκούραση, σφίξιμο στο στήθος, κούραση, αίσθημα ασφυξίας κατά τη νύχτα, αδυναμία και επίμονο βήχα που προκαλεί άσπρο, νερωμένο ή αφρώδες υγρό. Σύγχυση και παράλογη συμπεριφορά είναι σημάδια ότι το οξυγόνο που φθάνει στον εγκέφαλο δεν επαρκεί. Μια από τις μεθόδους για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας για Πνευμονικό Οίδημα είναι να ελέγξετε το χρόνο ανάκτησης μετά από εξάσκηση. Εάν ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής σας ηρεμεί σε Χ δευτερόλεπτα μετά από άσκηση, αλλά στο υψόμετρο ο χρόνος ανάκτησης είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί να σημαίνει ότι σχηματίζεται υγρό στους πνεύμονες. Στις περιπτώσεις του Πνευμονικού Οιδήματος, η άμεση κατάβαση στα 600-1.2000 μ. είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οποιοσδήποτε που υποφέρει από Πνευμονικό Οίδημα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο για την κατάλληλη θεραπεία.

Εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου

To Εγκεφαλικό Οίδημα προέρχεται από το πρήξιμο των ιστών του εγκεφάλου από την διαρροή υγρού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έλλειψη συντονισμού (αταξία), αδυναμία και μειωμένο επίπεδο συναίσθησης, που περιλαμβάνει αποπροσανατολισμό, χάσιμο μνήμης, παραισθήσεις, ψυχωτική συμπεριφορά και κώμα. Συνήθως συμβαίνει μετά από μια εβδομάδα ή περισσότερο σε μεγάλο υψόμετρο. Οξείες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο αν δεν αντιμετωπισθούν αμέσως. Ένα άμεσο μέτρο είναι η κατάβαση στα 600-1.200 μ.

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να δοθούν για θεραπεία επί τόπου, αλλά αυτά προϋποθέτουν να είστε εκπαιδευμένοι στη χρήση τους. Οποιοσδήποτε υποφέρει από Εγκεφαλικό Οίδημα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο για την κατάλληλη θεραπεία. Η αναπνοή οξυγόνου μειώνει τα αποτελέσματα των ασθενειών του υψομέτρου.

Σακούλα gamow

Αυτή η έξυπνη εφεύρεση έχει αλλάξει τελείως την επί τόπου θεραπεία των ασθενειών του υψομέτρου. Η σακούλα είναι βασικά ένας σφραγισμένος θάλαμος με μία αντλία. Ο ασθενής τοποθετείται μέσα στη σακούλα και φουσκώνεται. Φουσκώνοντας την σακούλα με αέρα, αυξάνεται αποτελεσματικά η συγκέντρωση του οξυγόνου και με αυτό τον τρόπο δίνεται η εντύπωση ότι ο ασθενής πήγε σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε λιγότερο από 10 λεπτά η σακούλα μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να ανταποκρίνεται σε 900-1.500 μ. χαμηλότερο υψόμετρο. Μετά από 1-2 ώρες μέσα στη σακούλα το σώμα του ασθενή θα έχει «τεθεί ξανά» σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό κρατάει μέχρι 12 ώρες έξω από τη σακούλα, χρόνος που θεωρείται ικανός για να πάει ο ασθενής σε χαμηλότερο υψόμετρο, ώστε να συνεχίσει τον περαιτέρω εγκλιματισμό του. Η σακούλα με την αντλία ζυγίζει περίπου 6,3 κιλά και μεταφέρεται τελευταία στις περισσότερες αποστολές σε μεγάλα υψόμετρα.

Περιοδικές αναπνοές

Πάνω από τα 3.000 μ. οι περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται μια περιοδική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστή σαν CHEYENE-STOKES. Αυτό αρχίζει με μερικές αβαθείς αναπνοές και αυξάνεται σε αναστεναγμούς που μετά σταματούν απότομα. Η αναπνοή μπορεί να σταματήσει τελείως για μερικά δευτερόλεπτα και μετά η αβαθής αναπνοή αρχίζει πάλι. Κατά τη διάρκεια που η αναπνοή σταματά, ο άνθρωπος συχνά γίνεται ανήσυχος και μπορεί να ξυπνήσει με ένα ξαφνικό αίσθημα ασφυξίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασθενήσει τον ορειβάτη. Η Acetazolamide βοηθά στην ανακούφιση της περιοδικής αναπνοής. Αυτός ο τύπος αναπνοής δεν θεωρείται αφύσικος σε μεγάλα υψόμετρα. Όμως εάν συμβεί πρώτα κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας (άλλης από την ασθένεια του υψομέτρου) ή μετά από ένα τραυματισμό (ειδικά τραυματισμό στο κεφάλι) μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής διαταραχής.

Πηγές (βιβλιογραφία)

 1. Mountain Sickness, Peter Hackett, The Mountaineers, Seattle, 1980
 2. High Altitude Illness, Frank Hubble, Wilderness Medicine Newsletter, March/April 1995
 3. The Use Of Diamox in the Prevention of Acute Mountain Sickness, Frank Hubble, Wilderness Medicine Newsletter, March/April 1995
 4. The Outward Bound Wilderness First Aid Handbook, J. Isaac and P. Goth, Lyons & Burford, New York 1991.
 5. Medicine for Mountaineering, Fourth Edition, James Wilkerson, Editor, The Mountaineers, Seattle, 1992.
 6. Gamow Bags – can be rented from Chinook Medical Gear, 100 Arapahoe Avenue, Suite 10, Boulder, CO 80302, 303-444-8683.
 7. Altitude Illness Prevention & Treatment, Steven Bezruchka, The Mountaineers Seattle, 1994.
 8. Going Higher, Charles Houston, Little Brown, 1987
 9. High Altitude Sickness and Wellness, Charles Houston, ICS Books, 1995
 10. High Altitude Medicine and Physiology, Ward Milledge, West, Chapman and Hall, New York 1995.
Previous ArticleNext Article

Συνάντηση της ΕΟΣΛΜΑ-Υ με τον Γιώργο Μαυρωτά

Συνάντηση της ΕΟΣΛΜΑ-Υ με τον Γιώργο Μαυρωτά

Μετά από αίτημα της ΕΟΣΛΜΑ-Υ πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιώργο Μαυρωτά.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΟΣΛΜΑ-Υ συμμετείχε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Γούλας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Διαμαντής.

Η συνάντηση που έγινε σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης περιείχε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό στην Ελλάδα και διεθνώς και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον Αθλητισμό για όλους.

Ο κ. Γενικός υποσχέθηκε να ενημερώσει τον κ. Υπουργό, κ. Αυγενάκη και να εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν.

Με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του, μείναμε με την εντύπωση πως μια καλή ημέρα ξημερώνει για τον Αθλητισμό για όλους, στην Ελλάδα.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού –Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ)

Η προκήρυξη των αγώνων του Serifos Sunset Race 2019

Η προκήρυξη των αγώνων του Serifos Sunset Race 2019

Η διοργανώτρια αρχή του Serifos Sunset Race σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα του Δήμου Σερίφου, προκηρύσσουν την αθλητική διοργάνωση με την επωνυμία Serifos Sunset Race 2019 που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 14-15 Σεπτεμβρίου με αγώνες τρεξίματος 5, 10 και 20χλμ, αγώνων κολύμβησης 750, 1500 και 3000μ και παιδικούς αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης.

Ακολουθούν η προκήρυξη και οι όροι συμμετοχής των αγώνων:

Απόσταση αγώνα: 20 χλμ.

Ώρα εκκίνησης: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 17:15 π.μ.

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού αγώνα 20χλμ: Λιμάνι Σερίφου – Βαγιά

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους συμμετοχής στη διοργάνωση και θα τρέξουν με δική τους ευθύνη ενώ θα πρέπει πρόσφατα να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις έτσι ώστε να έχει επιβεβαιωθεί η ικανότητά τους να λάβουν μέρος σε δρομικούς αγώνες μεγάλης απόστασης.

Όριο Συμμετοχής: Ο Αγώνας έχει όριο τις 200 συμμετοχές και στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός θα λήξει η περίοδος εγγραφών.

Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συνολική προσπάθειά τους σε 2:30. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.

Περιγραφή διαδρομής αγώνα: Η εκκίνηση δίνεται από τη νέα προβλήτα του λιμανιού, μπροστά στην αφετηρία των ΚΤΕΛ και οι δρομείς αφού διασχίσουν το Λιβάδι κατευθύνονται προς τη νότια μεριά του νησιού περνώντας τους κόλπους Καλό Αμπέλι (2ο χλμ), Βαγιά (6ο χλμ), Γάνεμα (7ο χλμ) και Κουταλά (8ο χλμ) και κάνουν αναστροφή στο σημείο Άσπρος Κάβος (12.5ο χλμ). Με τερματισμό στην παραλία της Βαγιάς .

Τροφοδοσία: Στη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί νερού σε τέσσερα σημεία και στον τερματισμό.

Κόστος Συμμετοχής: 12 € (περιλαμβάνει τεχνικό T-Shirt, αναμνηστικό μετάλλιο, ηλεκτρονική χρονομέτρηση και αριθμό συμμετοχής, τροφοδοσία κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, υγειονομική κάλυψη).

Απόσταση αγώνων: 5χλμ και 10 χλμ.

Ώρα εκκίνησης: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 18:00 π.μ.

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού: Βαγιά

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους συμμετοχής στη διοργάνωση και θα τρέξουν με δική τους ευθύνη ενώ θα πρέπει πρόσφατα να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις έτσι ώστε να έχει επιβεβαιωθεί η ικανότητά τους να λάβουν μέρος σε δρομικούς αγώνες μεγάλης απόστασης.

Όριο Συμμετοχής: Ο κάθε αγώνας έχει όριο τις 200 συμμετοχές και στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός θα λήξει η περίοδος εγγραφών.

Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συνολική προσπάθειά τους σε 1:30. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.

Περιγραφή διαδρομής αγώνα:

Η διαδρομή του αγώνα των 5 χλμ εκτείνεται στη Νότια πλευρά του νησιού και καταγράφεται ως εξής: Η εκκίνηση δίνεται από τη θέση Βαγιά στο σημείο που διασταυρώνεται o περιφερειακός δρόμος με τον δρόμο προς την παραλία της Βαγιάς. Οι δρομείς κατευθύνονται προς το Γάνεμα και αφού διανύσουν απόσταση 2.350 μέτρων, στην αρχή του κόλπου του Κουταλά κάνουν αναστροφή, διασχίζουν αντίθετα την ίδια διαδρομή περνάνε από το σημείο εκκίνησης και τερματίζουν στην παραλία της Βαγιάς.

Στα 10χλμ: Η εκκίνηση δίνεται από τη θέση Βαγιά στο σημείο που διασταυρώνεται o περιφερειακός δρόμος με τον δρόμο προς την παραλία της Βαγιάς. Οι δρομείς αφού διανύσουν απόσταση 5.000 μέτρων και περάσουν τους πανέμορφους κόλπους του Γανέματος και του Κουταλά κάνουν αναστροφή στο σημείο Άσπρος Κάβος και διανύουν αντίθετα την ίδια διαδρομή. Επιστρέφουν στο σημείο εκκίνησης και τερματίζουν στην παραλία της Βαγιάς.

Τροφοδοσία: Στη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί νερού σε δύο σημεία και στον τερματισμό.

Κόστος Συμμετοχής: 12€ για τα 5χλμ και τα 10χλμ (περιλαμβάνει τεχνικό T-Shirt, αναμνηστικό μετάλλιο, ηλεκτρονική χρονομέτρηση και αριθμό συμμετοχής, τροφοδοσία κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, υγειονομική κάλυψη).

Απόσταση αγώνων κολύμβησης: 750μ, 1500μ και 3000μ.

Ώρα εκκίνησης: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 10:45 π.μ.

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού αγώνων: Λιβάδι, παραλία Αυλόμωνα

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους συμμετοχής στη διοργάνωση και θα κολυμπήσουν με δική τους ευθύνη ενώ θα πρέπει πρόσφατα να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις έτσι ώστε να έχει επιβεβαιωθεί η ικανότητά τους να λάβουν μέρος σε κολυμβητικούς αγώνες μεγάλης απόστασης.

Όριο Συμμετοχής: Ο κάθε αγώνας έχει όριο τις 150 συμμετοχές και στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός θα λήξει η περίοδος εγγραφών.

Χρονικό όριο αγώνα: Οι κολυμβητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συνολική προσπάθειά τους σε 1:30. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.

Περιγραφή διαδρομής αγώνα: Εκκίνηση από την παραλία του Αυλόμωνα. Οι κολυμβητές στον αγώνα των 750μ θα κολυμπήσουν ένα ολυμπιακό τρίγωνο 750μ εντός του κόλπου του Λιβαδιού.

Στον αγώνα των 1500 μ οι κολυμβητές θα κολυμπήσουν ένα ολυμπιακό τρίγωνο 1500μ και στα 3χλμ οι κολυμβητές θα επαναλάβουν τη διαδρομή αυτή 2 φορές, τερματίζοντας στην παραλία.

Παιδιά που γυμνάζονται σε κολυμβητήρια μπορούν να συμμετέχουν στον αγώνα των 750μ μόνο με υπογραφή κηδεμόνα.

Κολυμβητικά Βοηθήματα:

Στις διαδρομές των 3000μ και 1500μ δεν επιτρέπονται βατραχοπέδιλα, μάσκες, αναπνευστήρες και λοιπά βοηθήματα.

Στη διαδρομή των 750μ επιτρέπονται βατραχοπέδιλα, μάσκες, αναπνευστήρες και λοιπά βοηθήματα*. Η χρήση βοηθημάτων (π.χ. βατραχοπέδιλα) θα πρέπει να δηλωθεί στην γραμματεία κατά την ώρα παραλαβής των αριθμών συμμετοχής.

*Όσοι χρησιμοποιούν κολυμβητικά βοηθήματα τίθενται εκτός κατάταξης.

Wet Suit- Στολές : Όσοι φορέσουν στολή δεν θα είναι στη γενική κατάταξη αλλά σε ξεχωριστή κατάταξη όπου και θα γίνει ξεχωριστή βράβευση (με ελάχιστο αριθμό 10 συμμετέχοντες). Επιτρέπεται να φορέσετε στολές μόνο εάν το έχετε δηλώσει στην γραμματεία κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής.

Κόστος Συμμετοχής**: 10€ για όλες τις κολυμβητικές διαδρομές ενηλίκων (περιλαμβάνει σκουφάκι, αναμνηστικό μετάλλιο, ηλεκτρονική χρονομέτρηση και αριθμό συμμετοχής, τροφοδοσία μετά τον αγώνα, υγειονομική κάλυψη).

**Προσφέρετε έκπτωση 50% στους αγώνες κολύμβησης για όσους συνδυάσουν δύο αθλήματα (αγώνα δρόμου και κολύβησης).

Παραλαβή πακέτων συμμετοχής

Τα πακέτα συμμετοχής θα παραλαμβάνονται την Παρασκευή και το Σάββατο 13 και 14 Σεπτεμβρίου στη γραμματεία των αγώνων, στο Λιβάδι Σερίφου.

Μεταφορά

Η μεταφορά των συμμετεχόντων στους δρομικούς αγώνες στο σημείο εκκίνησης θα γίνει με λεωφορεία της διοργάνωσης από το Λιβάδι προς τη Βαγιά. Όπως επίσης και η επιστροφή τους από τη Βαγιά στο Λιβάδι. Οι ώρες των δρομολογίων θα ανακοινωθούν στη γραμματεία των αγώνων στο νησί.

Σήμανση και ασφάλεια διαδρομών

Η διαδρομή των αγώνων σηματοδοτείται με πρόσκαιρη σηματοδότηση η οποία τοποθετείται στις παραμονές των αγώνων. Οι διαδρομές είναι μετρημένες και θα υπάρχουν χιλιομετρικές ενδείξεις σε κάθε χιλιόμετρο. Την επίβλεψη των διαδρομών των δρομικών αγώνων θα έχει το λιμενικό, το αστυνομικό τμήμα Σερίφου και η διοργανώτρια αρχή με διασώστες και εθελοντές. Στους κολυμβητικούς αγώνες θα υπάρχουν ναυαγοσώστες, ειδικές ναυαγοσωστικές σανίδες, πλευστό φορείο και γενικά όλος ο εξοπλισμός ασφαλείας.

Έπαθλα

Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης κάθε αγωνίσματος. Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Όλοι οι νικητές θα λάβουν δώρα προσφορά των χορηγών της διοργάνωσης.

Βράβευση θα γίνει και στους πρώτους και τις πρώτες για όσους συνδυάσουν δύο αθλήματα ως εξής: 5χλμ τρέξιμο και 1500μ κολύμπι, 10χλμ τρέξιμο και 1500μ κολύμπι, 20χλμ τρέξιμο και 3000μ κολύμπι (με περιορισμό τουλάχιστον τις 10 συμμετοχές).

Περίοδος Εγγραφών:

Η περίοδος των εγγραφών λήγει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Ομαδικές εγγραφές: Για τις ομαδικές εγγραφές στείλτε μας mail στο [email protected] . Η ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 10 δρομείς ή κολυμβητές. Θα βραβευθεί και η πολυπληθέστερη ομάδα.

Γενικοί όροι συμμετοχής

-Στους αγώνες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλοι ανεξαιρέτως, αθλητές, αθλούμενοι και απλοί πολίτες ανεξαρτήτου επιπέδου φυσικής κατάστασης.

– Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος με δική τους ευθύνη, έχοντας προβεί στις απαραίτητες ιατρικές και καρδιολογικές εξετάσεις και αποδέχονται τους όρους και τις προϋποθέσεις των διοργανωτών. Οι διοργανωτές δεν θα φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων καθώς ούτε και σε περίπτωση ατυχήματος.

– Η εγγραφή θα θεωρείται ολοκληρωμένη εφόσον έχει πραγματοποιηθεί τόσο η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής όσο και η πληρωμή του αντίστοιχου κόστους. Τα τραπεζικά ή άλλα έξοδα επιβαρύνουν τον συμμετέχοντα.

– Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι προσωπικές και δεν μεταφέρονται σε τρίτους σε καμία φάση της περιόδου εγγραφών.

– Σε περίπτωση που διαπιστωθεί χρήση του πακέτου συμμετοχής από άλλο δρομέα από αυτόν στον οποίο ανήκει αυτός θα ακυρώνεται.

– Όλοι οι ανήλικοι συμμετέχοντες για να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής υποχρεούνται να έχουν την γραπτή συγκατάθεση του γονέα τους.

– Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους στις διαδρομές μπορεί να περιλαμβάνει κινδύνους ατυχημάτων, προσωπικού τραυματισμού και απώλειας ή ζημίας περιουσιακών στοιχείων. Αποδέχονται ότι οι Διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα, βλάβη της υγείας τους ή τραυματισμό που μπορεί να υποστούν κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ή μετά το πέρας αυτής. Φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη της συμμετοχής τους και οποιουδήποτε συμβάντος και παραιτούνται από κάθε απαίτηση εναντίον των Διοργανωτών και όλων των εμπλεκομένων για τυχόν ζημία από οποιαδήποτε αιτία. Κατανοούν και έχουν εξετάσει και αξιολογήσει τη φύση, το εύρος και την έκταση των σχετικών κινδύνων και επιλέγουν εθελοντικά και ελεύθερα να αναλάβουν τους εν λόγω κινδύνους. Επιπλέον συμφωνούν να συμμορφώνονται με τις εύλογες οδηγίες και υποδείξεις των υπευθύνων της Εκδήλωσης κατά την εξέλιξη της. Επίσης, βεβαιώνουν ότι οι Διοργανωτές δεν έχουν κάνει καμία ευθύνη σχετικά με την καταλληλότητα, την κατάσταση ή την ασφάλεια των διαδρομών.

– Οι συμμετέχοντες κατανοούν ότι οι Διοργανωτές διατηρούν δικαίωμα να δημοσιεύσουν φωτογραφίες, φίλμς και βίντεο καθώς και τυχόν δηλώσεις τους, προφορικές ή γραπτές, από τη συμμετοχή τους στην Εκδήλωση και δηλώνουν ότι συναινούν και επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί το όνομά τους και η φωτογραφία τους από τους Διοργανωτές προς το σκοπό επικοινωνίας, παρουσίασης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών τους ή για κάθε συναφή σκοπό.

– Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι η κυριότητα και τα πάσης φύσεως δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του πρωτογενούς και του παράγωγου φωτογραφικού ή/και ηχητικού ή/ και οπτικού ή / και οπτικοακουστικού υλικού ανήκουν και θα συνεχίσουν να ανήκουν στους Διοργανωτές.

– Κάθε συμμετέχων ενημερώνεται με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση ότι τα προσωπικά του δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από τους Διοργανωτές ως υπεύθυνους για την επεξεργασία τους μέσω αυτοματοποιημένων ή μη αυτοματοποιημένων μέσων, για το σκοπό για τον οποίο συλλέγονται, ήτοι τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

– Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα αλλαγής των όρων συμμετοχής αφού προβούν στην σχετική ανακοίνωση.

– Ο αγώνας θα γίνει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Παιδικός Αγώνας 500 και 1χλμ.

Ώρα εκκίνησης: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 10:45 π.μ.

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού παιδικών αγώνων: Λιβάδι Σερίφου

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 12 ετών , τα οποία θα τρέξουν με την ευθύνη των κηδεμόνων τους και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό. Η δήλωση συμμετοχής για τα παιδιά πρέπει να υπογράφεται από τον κηδεμόνα τους, διαφορετικά (σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής) θα πρέπει να παρευρεθεί ο κηδεμόνας κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής.

Έπαθλα-Ηλικιακές κατηγορίες: Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι και οι τρεις (3) πρώτες των ηλικιακών κατηγοριών οι οποίες είναι οι ακόλουθες: έως 7 για τα 500μ, 8-12 και 13-15 για το 1χλμ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό Tshirt και σε όσους τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό Μετάλλιο.

Κόστος Συμμετοχής: Η συμμετοχή στους παιδικούς αγώνες είναι δωρεάν.

Παιδικός Αγώνας κολύμβησης 100 και 300μ

Ώρα εκκίνησης: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 10:15 π.μ.

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού παιδικών αγώνων: Λιβάδι, παραλία Αυλόμωνα

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 15 ετών , τα οποία θα κολυμπήσουν με την ευθύνη των κηδεμόνων τους και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό. Η δήλωση συμμετοχής για τα παιδιά πρέπει να υπογράφεται από τον κηδεμόνα τους, διαφορετικά (σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής) θα πρέπει να παρευρεθεί ο κηδεμόνας κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής.

Έπαθλα-Ηλικιακές κατηγορίες: Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι και οι τρεις (3) πρώτες των ηλικιακών κατηγοριών οι οποίες είναι οι ακόλουθες: έως 7 για τα 100μ, 8-12 και 13-15 για τα 300μ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν κολυμβητικό σκουφάκι και σε όσους τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Κόστος Συμμετοχής: Η συμμετοχή στους παιδικούς αγώνες είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.serifosrace.com

Η Ασημίνα Ιγγλέζου στον φημισμένο ορεινό αγώνα υπεραντοχής «Tor des Geants»

Η Ασημίνα Ιγγλέζου στον φημισμένο ορεινό άθλο "Tor des Geants"

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στα βουνά του κόσμου η Ασημίνα Ιγγλέζου αυτόν το Σεπτέμβρη. Η γνωστή αθλήτρια των βουνών και κορυφαία φυσιογνωμία του ελληνικού μόντελινγκ, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις Ιταλικές Άλπεις, όπου στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο δυσκολότερος αγώνας ορεινής υπεραντοχής στον κόσμο, το «Tor des Geants», «Ο Γύρος των Γιγάντων».

Πρόκειται για μια δοκιμασία μοναχικής προσπάθειας 800 αθλητών από τουλάχιστον 60 χώρες, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν σε έξι ημέρες μια απόσταση 350 χιλιομέτρων σε μονοπάτια που περιτρέχουν τις πλαγιές από τις ψηλότερες κορυφές, τους «Γίγαντες» των Άλπεων (Μοντ-Μπλάνκ, Μάτερχορν, Μόντε-Ρόζα, Γκραν-Παραντίσο). Κορυφαίοι αθλητές του ορεινού τρεξίματος έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στο συγκεκριμένο αγώνα, που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 2011.

Νικητής είναι εκείνος που όχι μόνο είναι ο γρηγορότερος αλλά εκείνος που θα αντέξει στην συνεχόμενη αϋπνία, τον πόνο και τις κακουχίες τριών τουλάχιστον ημερών, όσο και η επίδοση περίπου του νικητή κάθε χρόνο.

Η διαδρομή του αγώνα, ανεβοκατεβαίνει συνεχώς στις πλαγιές των βουνών που περιβάλουν την κοιλάδα της Αόστα, διαγράφοντας έναν κύκλο με αρχή και τέλος το ορεινό θέρετρο Κουρμαγιέ. Οι συνολικοί ανήφοροι που καλούνται να ανέβουν οι αθλητές του αγώνα, φτάνουν στο σύνολο τα 27.000 μέτρα!

Ένα ύψος που για να γίνει κατανοητό, αρκεί να βάλουμε τρία Έβερεστ, το ένα πάνω στο άλλο! Η δυσκολία του Torφαίνεται και από το ποσοστό των αθλητών που καταφέρνουν να τερματίσουν κάθε χρόνο, και το οποίο δεν ξεπερνά το 60%.

Τα σχέδια της Ασημίνας για το «Tor des Geants» είναι ταυτόχρονα ψηλά αλλά και προσγειωμένα. Όπως δηλώνει η ίδια «βασικός μου στόχος είναι να φτάσω στη γραμμή του τερματισμού». Αν τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. «Μια καλή επίδοση είναι σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά δεν θα ρίσκαρα την εγκατάλειψη για χάρη μιας επίδοσης που θα έβαζε σε κίνδυνο τον βασικό στόχο, του τερματισμού» συμπληρώνει η Ασημίνα, που αν και καινούργια στο χώρο των βουνών και των υπερμαραθωνίων, έχει να επιδείξει σπουδαία κατορθώματα.

Από το 2015 στα μονοπάτια, έχει ήδη αγωνιστεί με επιτυχία σε όλους τους μεγάλους (ultra) ελληνικούς αγώνες βουνού. Επιστέγασμα των προσπαθειών της, αναμφίβολα το «Pindus DUST», το καλοκαίρι του 2018, όταν διέσχισε την Πίνδο από το Γράμμο στους Δελφούς, μια απόσταση 600 χιλιομέτρωνσε 15 ημέρες.

Μεγάλο της όνειρο όπως δηλώνει με αφορμή τον αγώνα της στις Άλπεις, είναι «…η καθιέρωση του DUST σαν του μεγάλου ελληνικού αγώνα στην ραχοκοκαλιά της πατρίδας μου. Η Ελλάδα μας έχει βουνά, πολλά βουνά και αυτό πρέπει να το μάθει ο υπόλοιπος κόσμος, και το DUST είναι η καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό».

Η Ασημίνα ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την αγωνιστική της προετοιμασία για τις Άλπεις, αφήνοντας τα όχι λίγα διαδικαστικά του ταξιδιού για το τέλος. «Πάνω από όλα σε ένα τέτοιο κολοσσιαίο αγωνιστικό στοίχημα, εκείνο που μετρά περισσότερο είναι η προσήλωση στο στόχο, μια διαδικασία καθαρά πνευματική και σκοπεύω να μην ξεφύγω ούτε στιγμή από αυτήν» συμπληρώνει η μοναδική αθλήτρια που με το παρουσιαστικό και τις επιδόσεις της έκανε την κοινή γνώμη να στρέψει το βλέμμα της προς τα βουνά. Η σκέψη και οι ευχές όλων σίγουρα θα τη συνοδεύουν αυτό τον Σεπτέμβρη στις Άλπεις.

 

 

Οι δύο λόγοι που δεν πρέπει να «κόβετε» απότομα την προπόνησή σας

Οι δύο λόγοι που δεν πρέπει να "κόβετε" απότομα την προπόνησή σας Photo by Filip Mroz on Unsplash

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι προετοιμασία για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μπαίνει στη φάση των μεγάλων διαδρομών.

Τα λεγόμενα Long Run που γίνονται μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου το σώμα να μπαίνει σε ρυθμούς Μαραθωνίου.

Όλο το καλοκαίρι φυσικά η προετοιμασία δεν έχει σταματήσει, αλλά η αύξηση του χρόνου προπόνησης και κατ’ επέκταση των χιλιομέτρων, όπως και να το κάνουμε σας βάζει για τα καλά σε ρυθμό.

Επειδή, όμως, η ζέστη συνεχίζεται θα πρέπει άπαντες να είμαστε προσεκτικοί.

Το πρώτο πράγμα που συνήθως θέλουμε να κάνουμε μετά από μια μεγάλη και σκληρή προπόνηση, είναι να πιούμε ένα ολόκληρο μπουκάλι παγωμένο νερό.

Σίγουρα θα έχετε δει διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αμφισβητούν την χρησιμότητα αυτής της συνήθειας και τονίζουν πως μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό σας.

Όμως, όπως πολλά πράγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, κάτι τέτοιο είναι απλώς παραπληροφόρηση. Αντίθετα, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγουμε το κρύο νερό μετά από μια προπόνηση, εκτός από τον λαιμό μας.

Στην πραγματικότητα, η ενυδάτωση με κρύο νερό μετά από μια διαδρομή μέσα στη ζέστη, ίσως και να είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Και η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης συνδέεται ακόμη και με την αύξηση της συνολικής σωματικής απόδοσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου «Korey Stringer» του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.

Υπάρχουν δύο προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν σε κάποιον μετά από μια επίπονη προπόνηση ειδικά σε συνθήκες ζέστης.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να κρατάτε τον εαυτό σας μακριά από τους κινδύνους:

1. Μια αιφνίδια αλλαγή στην αρτηριακή πίεση

Αν κάποιος ξαφνικά σταματήσει την προπόνηση τότε «αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή στην πίεση του αίματος που οδηγεί σε ένα αίσθημα δυσφορίας, ζαλάδας ακόμα και μπορεί να οδηγήσει σε μίνι απώλεια συνείδησης», εξηγεί ο Ντένις Καρντόν, ορθοπεδικός χειρούργος και επικεφαλής της αθλητικής ιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο «NYU Langone Health».

«Όταν ασκείτε σκληρά και ειδικά μέσα στη ζέστη, είναι κρίσιμο να προσπαθείτε να κρατάτε δροσερό τον οργανισμό σας διότι καθώς εισέρχεστε σε μια φάση ψύξης, η ροή αίματος ανακατανέμεται πίσω στον πυρήνα και στον εγκέφαλό σας ομαλά», εξηγεί.

«Αυτό σημαίνει πως αν σταματήσετε ξαφνικά και νιώθετε αφόρητη ζέστη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αρτηριακή σας πίεση δεν είχε το χρόνο να επανασυγκροτηθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια συνείδησης», συνεχίζει ο Καρντόν.

Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να μην σταματάτε απότομα το τρέξιμο αλλά να περπατάτε λίγο πριν σταματήσετε οριστικά.

Τρόποι για να αποφύγει τους τραυματισμούς ένας νέος δρομέας

2. Θερμοπληξία

Αν παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό σας είναι υπερβολικά κόκκινο είτε κατά τη διάρκεια ή μετά από μια μεγάλη διαδρομή, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι θερμοπληξίας, όπως διαβεβαιώνει ο Λουκ Μπελβάλ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο «Korey Stringer» του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.

Είναι προτιμότερο σε αυτή την περίπτωση να πιείτε δροσερό νερό περπατώντας αργά, αντί να κάθεστε αμέσως μετά τη διακοπή της δραστηριότητάς σας. Αν καθίσετε, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε περισσότερα συμπτώματα θερμοπληξίας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, της εμφάνισης κηλίδων στην όρασή σας και της αδιαθεσίας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια δραστική αλλαγή διάθεσης, αίσθηση χώρου και πονοκέφαλο.

«Όλα αυτά μπορεί να χειροτερέψουν αν σταματήσετε ό, τι κάνετε απότομα», λέει ο Μπελβάλ. Η κανονική θερμοκρασία στον οργανισμό αλλά και η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη συνθήκη. Άλλωστε καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ιδρώνετε περισσότερο και ο ιδρώτας είναι ο μηχανισμός του σώματός σας για να προσδίδει ψύξη στο δέρμα σας και να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος σας. Χωρίς αρκετό νερό πριν την άσκηση, κινδυνεύετε περισσότερο από αφυδάτωση, η οποία μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα της θερμότητας πιο έντονα και να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Όσον αφορά το ερώτημα για τη θερμοκρασία του νερού, αυτό είναι ένα θέμα συνεχούς συζήτησης, όπως ξεκαθαρίζει ο Καρντόν. «Δεν υπάρχει καμία ισχυρή ένδειξη ότι η θερμοκρασία του νερού κάνει τη διαφορά, αλλά ούτε ότι κάνει και κακό το παγωμένο νερό», ξεκαθαρίζει.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να περιμένετε να ενυδατωθείτε μόνο μετά την άσκηση ενώ κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως πρέπει αποφύγετε την άμεση διακοπή της δραστηριότητάς σας, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλημένοι αισθάνεστε. Μια απότομη στάση είναι ένας σίγουρος τρόπος να βρεθείτε σε κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα: Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;

Hike or Run: Γνωρίζουμε τις διαδρομές του Andros Trail Race

Hike or Run: Γνωρίζουμε τις διαδρομές του Andros Trail Race

Τις περπατήσαμε, τις τρέξαμε, τις γνωρίσαμε και συνεχίζουμε να τις απολαμβάνουμε! Η πεζοπορία και το τρέξιμο στη φύση και στα μονοπάτια δεν είναι ευεργετικά μόνο για την υγεία μας αλλά ξεδιπλώνουν μπροστά μας εικόνες, πολιτισμό, παλιές ιστορίες……ένα νησί ολόκληρο!

Περπατώντας ή τρέχοντας, δώσε και εσύ το δικό σου ρυθμό #SetThePace #androstrailrace2019

Αυτό το Σάββατο

Έλα αυτό το Σάββατο 24 Αυγούστου, να γνωρίσουμε μέρος της μεγάλης αγωνιστικής διαδρομής των 24χλμ του Andros Trail Race.

Συναντιόμαστε* στις 17.00 στο Μοναστήρι Αγιος Παντελεήμων/Πανάχραντος. Aκολουθούμε μέρος των πεζοπορικών διαδρομών Andros Routes no 1 & no 18.

Διασχίζουμε την καταπράσινη πλαγιά του Γερακώνα, με εκπληκτική θέα προς τη Χώρα και την κοιλάδα και καταλήγουμε στο χωριό Βραχνού, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα μας περιμένει με διάφορα «καλούδια’ .

Είναι απαραίτητο να δηλώσετε τη συμμετοχή σας είτε με mail είτε τηλεφωνικά για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τα μεταφορικά.

Συμμετοχή : 10 ευρώ για την ενίσχυση της Διοργάνωσης του Andros Trail Race & για το κόστος των μεταφορικών.
Για όσους δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο, συναντιόμαστε στις 16.30 στο στέκι του αγώνα .

Είναι απαραίτητο να δηλώσετε τη συμμετοχή σας είτε με mail είτε τηλεφωνικά στα [email protected] +030 6946771751

Το μετάλλιο του 6ου Δρόμου Αλληλεγγύης, Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης

Το μετάλλιο του 6ου Δρόμου Αλληλεγγύης, Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Αγώνα Δρόμου Αλληλεγγύης Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους που θα διεξαχθεί την Δευτέρα στις 26 Αυγούστου 2019 στην Κατερίνη, το μετάλλιο του αγώνα.

 Την εικόνα του πρωτότυπου, ανάγλυφου μεταλλίου, για τη φετινή 6η διοργάνωση του Αγώνα Δρόμου Αλληλεγγύης έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές. Να σημειωθεί ότι το μετάλλιο προέρχεται από αγιογραφία ειδικά για τις ανάγκες του φετινού αγώνα.

Οι εγγραφές συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς από οργανωμένους Συλλόγους και μεμονωμένους αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα. Η επιτυχία των περασμένων ετών, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες στους διοργανωτές για καταγραφή ενός νέου ρεκόρ συμμετοχών για 6η συνεχόμενη χρονιά.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω  σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/1sZBWN1NsOhuF7PvJvX8zF7vtYvmKU6LFDfs6emynJ2M/viewform?edit_requested=true ή απευθείας από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης, την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 από τις 17:30 έως 21:30

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6948180760
Από την Οργανωτική Επιτροπή
x

Send this to a friend