Δρομέας με την «ασθένεια του βουνού» μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο!

Περιπετειώδης ήταν η προπόνηση του Γιουνγκ Χου Κιμ στο Ασπεν, ο οποίος μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο Αγιος Αντώνιος στο Ντένβερ, έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο που είχε κατά την διάρκειά της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το νοσοκομείο, ο 29χρονος δρομέας ανέπτυξε «οξεία ασθένεια του βουνού», όταν προσπάθησε να τρέξει 27 μίλια, στα οποία περιλαμβάνονταν τέσσερα περάσματα σε ύψος πάνω από τα τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

«Είχε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει την διαδρομή σε μία μέρα, κάτι που μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ουίλιαμ Εντεν, ο οποίος προπονείται μαζί με τον Κιμ.

Σημαντικό ρόλο στην διάσωση του 29χρονου έπαιξαν εθελοντές από τον σύλλογο ορεινής διάσωσης του Ασπεν, ενώ οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι η πλοήγηση στην συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη, ενώ με αφορμή και την περιπέτεια του Κιμ, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέτρα προκειμένου να αποφύγουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Εγκλιματισμός και ασθένειες σε μεγάλα υψόμετρα

Όλοι θαυμάζουμε την τρομερή θέα από μια ψηλή κορυφή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι σ’ αυτό και είναι σημαντικό να τους καταλάβουμε. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα για την ανάπτυξη της ασθένειας μεγάλου υψομέτρου. Πετάτε από τη Νέα Υόρκη στο Ντένβερ στα 1.525 μ. Το ίδιο απόγευμα νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο και οδηγείτε προς τα πάνω, στα 2.438 μ. Αρχίζετε να έχετε δυνατό πονοκέφαλο και αισθάνεστε ζαλισμένος και αδύναμος. Εάν η κατάστασή σας χειροτερέψει, μπορεί να έχετε δυσκολία στο περπάτημα. Παραδείγματα σαν κι αυτό δεν είναι ασυνήθιστα, γι’ αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε τις φυσιολογικές επιδράσεις του μεγάλου υψομέτρου.

Τι είναι το μεγάλο υψόμετρο

Το υψόμετρο ορίζεται από την παρακάτω κλίμακα:

 • Μεγάλο 2.450-3.650 μέτρα.
 • Πολύ μεγάλο 3.650-5.850 μέτρα.
 • Εξαιρετικά μεγάλο 5.500+ μέτρα.

Επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν πάει σ’ αυτά τα υψόμετρα, είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιος μπορεί να επηρεασθεί. Δεν υπάρχουν ακριβείς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο ή φυσική κατάσταση, που να σχετίζονται με την ευαισθησία στην ασθένεια του υψομέτρου. Μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται και μερικοί όχι, όπως επίσης μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους. Οι περισσότεροι μπορούν να ανέβουν μέχρι τα 2.450 μ. με μηδαμινές επιδράσεις. Εάν δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε μεγάλο υψόμετρο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εάν έχετε βρεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, πιθανόν να μπορείτε να επιστρέψετε σ’ αυτό το υψόμετρο χωρίς προβλήματα, εφ’ όσον έχετε εγκλιματιστεί σωστά.

Τι προκαλεί τις ασθένειες του υψόμετρου

Η συμπύκνωση του οξυγόνου στο επίπεδο θαλάσσης είναι περίπου 21% και η βαρομετρική πίεση κατά μέσο όρο 760 mmHg. Καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, η συμπύκνωση παραμένει η ίδια, αλλά ο αριθμός των μορίων του οξυγόνου μειώνεται με κάθε αναπνοή. Στα 3.650 μ. η βαρομετρική πίεση είναι μόνο 483mmHg – έτσι υπάρχουν περίπου 40% λιγότερα μόρια οξυγόνου με κάθε αναπνοή. Για να οξυγονωθεί κατάλληλα ο οργανισμός ο ρυθμός της αναπνοής σας (ακόμη και όταν αναπαύεστε) πρέπει να αυξηθεί. Αυτός ο επιπλέον εξαερισμός αυξάνει την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα. Αφού η ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για δράση είναι η ίδια, το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί στο να έχει λιγότερο οξυγόνο. Επιπλέον, για αιτίες που δεν είναι απολύτως κατανοητές, το μεγάλο υψόμετρο και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση προκαλούν διαρροή υγρού από τα τριχοειδή αγγεία, το οποίο μπορεί να σχηματίσει υγρό στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Η συνέχιση της ανάβασης σε μεγάλα υψόμετρα χωρίς τον κατάλληλο εγκλιματισμό μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακά σοβαρές ασθένειες, ακόμα και στο θάνατο.

Εγκλιματισμός

Η κύρια αιτία των ασθενειών του υψομέτρου είναι ότι ανεβαίνετε πολύ ψηλά πολύ γρήγορα. «Δοσμένου χρόνου» το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στη μείωση των μορίων του οξυγόνου σε ένα ορισμένο υψόμετρο. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως εγκλιματισμός, και συνήθως θέλει 1-3 μέρες σ’ αυτό το υψόμετρο. Για παράδειγμα, εάν ανεβείτε στα 3.000 μ. και μείνετε πολλές μέρες σ’ αυτό το υψόμετρο το σώμα σας εγκλιματίζεται στα 3.000 μ. Εάν ανεβείτε στα 3.650 μ. το σώμα σας πρέπει να ξαναεγκλιματιστεί. Μερικές αλλαγές γίνονται στο σώμα έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με μειωμένο οξυγόνο:

 • Το βάθος της αναπνοής αυξάνεται
 • Η πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες αυξάνεται
 • Το σώμα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, για να αποφέρουν οξυγόνο.
 • Το σώμα παράγει περισσότερα ένζυμα, που διευκολύνουν την απελευθέρωση του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη των ιστών του σώματος.

Πρόληψη της ασθένειας του υψόμετρου

Για την πρόληψη της ασθένειας του βουνού απαιτούνται 2 βασικά πράγματα. Κατάλληλος εγκλιματισμός και προληπτική θεραπεία.

Κατάλληλος εγκλιματισμός:

 • Εάν είναι δυνατόν μην πετάτε ή οδηγείτε σε μεγάλο υψόμετρο. Αρχίστε κάτω από τα 3.000 μ. και περπατήστε προς τα πάνω.
 • Εάν πετάξετε ή οδηγήσετε, μην παρακουράζετε τον εαυτό σας και μην ανεβείτε ψηλότερα τις πρώτες 24 ώρες.
 • Εάν πηγαίνετε πάνω 3.000 μ. αυξήστε το υψόμετρο κατά 300 μ. την ημέρα και για κάθε 900 μ. προς τα πάνω ξεκουραστείτε μια μέρα.
 • «Σκαρφάλωσε ψηλά, κοιμήσου χαμηλά». Αυτό είναι το γνωμικό που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες. Μπορείτε να ανεβείτε περισσότερο από 300 μ. σε μια μέρα, εφόσον επιστρέψετε προς τα πίσω και κοιμηθείτε σε χαμηλότερο υψόμετρο.
 • Εάν αρχίσετε να δείχνετε συμπτώματα συνηθισμένης ασθένειας υψομέτρου μην πηγαίνετε υψηλότερα, έως ότου μειωθούν τα συμπτώματα.
 • Εάν αυξηθούν τα συμπτώματα, πηγαίνετε κάτω, κάτω, κάτω!
 • Έχετε υπόψη σας ότι ο ρυθμός εγκλιματισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην ομάδα σας έχουν εγκλιματιστεί κανονικά προτού πάτε ψηλότερα.
 • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Ο εγκλιματισμός συχνά συνοδεύεται με χάσιμο υγρών, γι’ αυτό πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, το λιγότερο 3-4 λίτρα την ημέρα. Τα ούρα πρέπει να είναι άφθονα και καθαρά.
 • Ηρεμήστε. Μην παρακουράζετε τον εαυτό σας όταν φθάνετε για πρώτη φορά σε υψόμετρο. Ελαφρές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερες απ’ ό,τι ο ύπνος, γιατί η αναπνοή μειώνεται κατά τον ύπνο και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.
 • Αποφύγετε αλκοόλ, κάπνισμα, και άλλα καταθλιπτικά ή καταπραϋντικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των βαρβιτουρικών, ηρεμιστικών, υπνωτικών χαπιών. Αυτά μειώνουν επιπλέον την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των συμπτωμάτων.
 • Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (πάνω από 70% των θερμίδων σας από αυτούς) όσο είστε σε υψόμετρο.
 • Ο εγκλιματισμός εμποδίζεται από αφυδάτωση, υπερπροσπάθεια, αλκοόλ και καταπραϋντικά.

Προληπτική θεραπεία

Η Acetazolamide (όπως το Diamox) σας επιτρέπει να αναπνέετε γρηγορότερα, ούτως ώστε μεταβολίζεται περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην λίγη οξυγόνωση. Αυτό βοηθά ειδικά τη νύχτα, όπου η αναπνοή είναι πιο αργή. Επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δράσει το Diamox, συνιστάται να αρχίσετε να το παίρνετε 24 ώρες πριν πάτε σε υψόμετρο, και να το συνεχίσετε το λιγότερο για 5 ημέρες σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η σύσταση της Ιατρικής Κλινικής του Συνδέσμου Διάσωσης των Ιμαλαΐων είναι 125 mg, δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). (Η κανονική δόση ήταν 250 mg, αλλά έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά με μικρότερη δόση, αν και ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 250 mg).

Πιθανές παρενέργειες είναι το μυρμήγκιασμα των χειλιών και των ακροδακτύλων, θόλωμα στην όραση και αλλοίωση της γεύσης. Αυτές οι παρενέργειες μπορούν να μειωθούν με τη δόση των 125 mg και να σταματήσουν με τη διακοπή του.

Συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για συνταγή. Το Diamox είναι φάρμακο σουλφαμίδης, και αυτοί που είναι αλλεργικοί στις σουλφαμίδες (πενικιλίνη) δεν πρέπει να παίρνουν Diamox. Είναι γνωστό επίσης ότι το Diamox προκαλεί δυνατές αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους χωρίς προϊστορία στις σουλφαμίδες.

Ο Frank Hubbel της SOLO συνιστά μια δοκιμαστική λήψη του φαρμάκου, πριν πάτε σε ένα απομακρυσμένο μέρος όπου είναι δύσκολο να θεραπευτεί οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας.

Τα στεροειδή (όπως το Dexamethasone) είναι ένα φάρμακο που μειώνει τα εγκεφαλικά και άλλα οιδήματα αντιστρέφοντας τις ενέργειες της Ασθένειας του Βουνού. Η κανονική δόση είναι 4 mg δυο φορές την ημέρα για μερικές μέρες, ξεκινώντας με την ανάβαση. Αυτό προλαβαίνει τα περισσότερα συμπτώματα της ασθένειας του υψομέτρου. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο με τη συμβουλή γιατρού για πιθανές σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να συνδυαστεί με Diamox. Καμία άλλη θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί κατάλληλη για την πρόληψη της Ασθένειας του Βουνού

Οξεία ασθένεια βουνού

Πρόκειται για ασθένεια πολύ συνηθισμένη στα υψηλά υψόμετρα. Σε υψόμετρα άνω των 3.000 μ. το 75% των ανθρώπων θα έχει ελαφρά συμπτώματα. Το φαινόμενο της Ασθένειας του Βουνού εξαρτάται από το ύψος, το ρυθμό της ανάβασης και την ατομική ευαισθησία. Πολλοί άνθρωποι θα πάθουν ελαφρά Ασθένεια του Βουνού κατά τη διάρκεια του εγκλιματισμού. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν 12-24 ώρες μετά την άφιξη σε υψόμετρο και αρχίζουν να ελαττώνονται την τρίτη μέρα. Τα συμπτώματα της ελαφράς Ασθένειας του Βουνού είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, κούραση, έλλειψη αναπνοής, ανορεξία, ναυτία, ανήσυχος ύπνος και μια γενική σωματική αδιαθεσία. Τα συμπτώματα τείνουν να γίνουν χειρότερα κατά τη νύχτα, όταν η αναπνοή μειώνεται. Η ελαφρά Ασθένεια του Βουνού δεν εμποδίζει στις καθημερινές δραστηριότητες και τα συμπτώματα γενικά σταματούν μέσα σε 2-4 ημέρες, καθώς το σώμα εγκλιματίζεται. Όσο τα συμπτώματα είναι ελαφρά και μόνο μία ενόχληση, η ανάβαση μπορεί να συνεχισθεί σε ήπιο τόνο. Όταν ανεβαίνετε καλό είναι να πείτε τα συμπτώματα της ασθένειάς σας στους συντρόφους σας. Η Ασθένεια του Βουνού θεωρείται ότι είναι ένα νευρολογικό πρόβλημα που προκαλείται από τις αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι βασικά μια ήπια μορφή εγκεφαλικού οιδήματος, μεγάλου υψομέτρου.

Βασική θεραπεία της ασθένειας του βουνού

H μόνη θεραπεία είναι είτε ο εγκλιματισμός είτε η κατάβαση. Τα συμπτώματα της ήπιας Ασθένειας του Βουνού μπορούν να θεραπευθούν με παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και με Diamox. Και τα δυο βοηθούν να μειωθεί η οξύτητα των συμπτωμάτων, αλλά να θυμάστε ότι μειώνοντας τα συμπτώματα δεν γιατρεύεται το πρόβλημα (βλέπε Diamox στην προληπτική θεραπεία).

Μεσαία ασθένεια του βουνού

Η μεσαία Ασθένεια του Βουνού περιλαμβάνει οξύ πονοκέφαλο που δεν σταματά με παυσίπονα, ναυτία και εμετό, αυξάνοντας την αδυναμία και την κούραση, βραχεία αναπνοή και μειωμένο συντονισμό (αταξία). Η κανονική δραστηριότητα είναι δύσκολη, αν και ο ασθενής μπορεί ακόμα να περπατήσει μόνος του. Σ’ αυτό το στάδιο μόνο προχωρημένη θεραπεία ή κατάβαση μπορεί να αντιστρέψει το πρόβλημα. Η κατάβαση ακόμη και για λίγα μέτρα (70-100) μπορεί να βοηθήσει, και οριστική βελτίωση θα φανεί σε κατάβαση 300-600 μ. Με παραμονή 24 ωρών σε χαμηλό υψόμετρο θα έχει σημαντική βελτίωση. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει σε χαμηλό υψόμετρο μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα (μέχρι 3 μέρες). Σ’ αυτό το στάδιο, ο ασθενής έχει εγκλιματιστεί σ’ αυτό το υψόμετρο και μπορεί ν’ αρχίσει ν’ ανεβαίνει πάλι. Το καλύτερο τεστ για την μεσαία Ασθένεια του Βουνού είναι να βάλετε τον ασθενή να περπατήσει σε «μια ευθεία γραμμή». Σαν ένα τεστ νηφαλιότητας. Ένα άτομο σε αταξία δεν θα μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει αμέσως κατάβαση. Είναι σημαντικό να κατεβεί ο ασθενής πριν η αταξία φθάσει στο σημείο που να μην μπορεί να περπατήσει μόνος του.

Οξεία ασθένεια του βουνού

H oξεία Ασθένεια του Βουνού παρουσιάζει μια αύξηση στην οξύτητα των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, περιλαμβάνοντας βραχεία αναπνοή κατά την ανάπαυση, ανικανότητα στο περπάτημα, μείωση του διανοητικού επιπέδου και ανάπτυξη υγρού στους πνεύμονες. Η οξεία Ασθένεια του Βουνού χρειάζεται άμεση κατάβαση σε χαμηλότερο υψόμετρο 600-12.000 μ.

Υπάρχουν 2 άλλες οξείες μορφές ασθενείας υψομέτρου.

α. Το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου και

β. Το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (HAPE).

Οι δύο αυτές συμβαίνουν λιγότερο συχνά, ειδικά στα άτομα που δεν έχουν εγκλιματιστεί. Όταν συμβούν, είναι συνήθως σε ανθρώπους που ανεβαίνουν πολύ γρήγορα και πολύ ψηλά ή πηγαίνουν πολύ ψηλά και μένουν εκεί. Η έλλειψη οξυγόνου έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού μέσω των τριχοειδών αγγείων είτε μέσα στους πνεύμονες είτε στον εγκέφαλο.

Πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου

Το Πνευμονικό Οίδημα προέρχεται από τη δημιουργία υγρού στους πνεύμονες. Το υγρό στους πνεύμονες εμποδίζει την πραγματική ανταλλαγή οξυγόνου. Καθώς η κατάσταση γίνεται περισσότερο οξεία, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μειώνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κυάνωση, σε εξασθενημένη εγκεφαλική λειτουργία και θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βραχεία αναπνοή, ακόμη και στην ξεκούραση, σφίξιμο στο στήθος, κούραση, αίσθημα ασφυξίας κατά τη νύχτα, αδυναμία και επίμονο βήχα που προκαλεί άσπρο, νερωμένο ή αφρώδες υγρό. Σύγχυση και παράλογη συμπεριφορά είναι σημάδια ότι το οξυγόνο που φθάνει στον εγκέφαλο δεν επαρκεί. Μια από τις μεθόδους για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας για Πνευμονικό Οίδημα είναι να ελέγξετε το χρόνο ανάκτησης μετά από εξάσκηση. Εάν ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής σας ηρεμεί σε Χ δευτερόλεπτα μετά από άσκηση, αλλά στο υψόμετρο ο χρόνος ανάκτησης είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί να σημαίνει ότι σχηματίζεται υγρό στους πνεύμονες. Στις περιπτώσεις του Πνευμονικού Οιδήματος, η άμεση κατάβαση στα 600-1.2000 μ. είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οποιοσδήποτε που υποφέρει από Πνευμονικό Οίδημα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο για την κατάλληλη θεραπεία.

Εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου

To Εγκεφαλικό Οίδημα προέρχεται από το πρήξιμο των ιστών του εγκεφάλου από την διαρροή υγρού. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έλλειψη συντονισμού (αταξία), αδυναμία και μειωμένο επίπεδο συναίσθησης, που περιλαμβάνει αποπροσανατολισμό, χάσιμο μνήμης, παραισθήσεις, ψυχωτική συμπεριφορά και κώμα. Συνήθως συμβαίνει μετά από μια εβδομάδα ή περισσότερο σε μεγάλο υψόμετρο. Οξείες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο αν δεν αντιμετωπισθούν αμέσως. Ένα άμεσο μέτρο είναι η κατάβαση στα 600-1.200 μ.

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να δοθούν για θεραπεία επί τόπου, αλλά αυτά προϋποθέτουν να είστε εκπαιδευμένοι στη χρήση τους. Οποιοσδήποτε υποφέρει από Εγκεφαλικό Οίδημα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε ιατρείο για την κατάλληλη θεραπεία. Η αναπνοή οξυγόνου μειώνει τα αποτελέσματα των ασθενειών του υψομέτρου.

Σακούλα gamow

Αυτή η έξυπνη εφεύρεση έχει αλλάξει τελείως την επί τόπου θεραπεία των ασθενειών του υψομέτρου. Η σακούλα είναι βασικά ένας σφραγισμένος θάλαμος με μία αντλία. Ο ασθενής τοποθετείται μέσα στη σακούλα και φουσκώνεται. Φουσκώνοντας την σακούλα με αέρα, αυξάνεται αποτελεσματικά η συγκέντρωση του οξυγόνου και με αυτό τον τρόπο δίνεται η εντύπωση ότι ο ασθενής πήγε σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε λιγότερο από 10 λεπτά η σακούλα μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να ανταποκρίνεται σε 900-1.500 μ. χαμηλότερο υψόμετρο. Μετά από 1-2 ώρες μέσα στη σακούλα το σώμα του ασθενή θα έχει «τεθεί ξανά» σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό κρατάει μέχρι 12 ώρες έξω από τη σακούλα, χρόνος που θεωρείται ικανός για να πάει ο ασθενής σε χαμηλότερο υψόμετρο, ώστε να συνεχίσει τον περαιτέρω εγκλιματισμό του. Η σακούλα με την αντλία ζυγίζει περίπου 6,3 κιλά και μεταφέρεται τελευταία στις περισσότερες αποστολές σε μεγάλα υψόμετρα.

Περιοδικές αναπνοές

Πάνω από τα 3.000 μ. οι περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται μια περιοδική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστή σαν CHEYENE-STOKES. Αυτό αρχίζει με μερικές αβαθείς αναπνοές και αυξάνεται σε αναστεναγμούς που μετά σταματούν απότομα. Η αναπνοή μπορεί να σταματήσει τελείως για μερικά δευτερόλεπτα και μετά η αβαθής αναπνοή αρχίζει πάλι. Κατά τη διάρκεια που η αναπνοή σταματά, ο άνθρωπος συχνά γίνεται ανήσυχος και μπορεί να ξυπνήσει με ένα ξαφνικό αίσθημα ασφυξίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασθενήσει τον ορειβάτη. Η Acetazolamide βοηθά στην ανακούφιση της περιοδικής αναπνοής. Αυτός ο τύπος αναπνοής δεν θεωρείται αφύσικος σε μεγάλα υψόμετρα. Όμως εάν συμβεί πρώτα κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας (άλλης από την ασθένεια του υψομέτρου) ή μετά από ένα τραυματισμό (ειδικά τραυματισμό στο κεφάλι) μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής διαταραχής.

Πηγές (βιβλιογραφία)

 1. Mountain Sickness, Peter Hackett, The Mountaineers, Seattle, 1980
 2. High Altitude Illness, Frank Hubble, Wilderness Medicine Newsletter, March/April 1995
 3. The Use Of Diamox in the Prevention of Acute Mountain Sickness, Frank Hubble, Wilderness Medicine Newsletter, March/April 1995
 4. The Outward Bound Wilderness First Aid Handbook, J. Isaac and P. Goth, Lyons & Burford, New York 1991.
 5. Medicine for Mountaineering, Fourth Edition, James Wilkerson, Editor, The Mountaineers, Seattle, 1992.
 6. Gamow Bags – can be rented from Chinook Medical Gear, 100 Arapahoe Avenue, Suite 10, Boulder, CO 80302, 303-444-8683.
 7. Altitude Illness Prevention & Treatment, Steven Bezruchka, The Mountaineers Seattle, 1994.
 8. Going Higher, Charles Houston, Little Brown, 1987
 9. High Altitude Sickness and Wellness, Charles Houston, ICS Books, 1995
 10. High Altitude Medicine and Physiology, Ward Milledge, West, Chapman and Hall, New York 1995.
Previous ArticleNext Article

Οι «Κουζουλοι Δρομείς» στο πλευρό του μικρού Λιουμπίμ

Οι «Κουζουλοι Δρομείς» στο πλευρό του μικρού Λιουμπίμ

Οι «Κουζουλοί Δρομείς» καλούν να στηρίξουμε τον μικρό Λιουμπίμ σε έναν αγώνα με ισχυρό συμβολισμό.

«Εμείς οι Κουζουλοί Δρομείς γράφουμε την λέξη «αναπηρία» με «ει».

Επειδή θεωρούμε πως σε κάθε άτομο που νοσεί , υπάρχει ένας πείρος, αυτός ο γνωστός κύλινδρος που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση εξαρτημάτων ενός μηχανισμού ή μιας κατασκευής, για να ενωθεί με την κατάκτηση κάθε στόχου που επιδιώκει.

Έχοντας συμμετάσχει σε μια πλειάδα δράσεων αλληλεγγύης με ωφελούμενους ΑΜΕΑ επανερχόμαστε αυτό το Σάββατο να προσφέρουμε χείρα βοηθείας στον μικρό Λιουμπίμ και την μητέρα του.

Το ζήτημα στην περίπτωση αυτής της οικογένειας είναι κάτι παραπάνω από επείγον. Μιλάμε για βιοτικές ανάγκες πέραν από των βιώσιμη καθημερινότητα, η οποία φαντάζει άθλος.

Είναι η ώρα να βοηθήσουμε όλοι. Να αφήσουμε την κάθε λογής ευσυγκίνητη αγανάκτηση για τις αιτίες και να αναλάβουμε δράση για το αποτέλεσμα!

Το Skyros Run, με την υποστήριξη των «Κουζουλών Δρομέων» στέκεται στο πλευρό του μικρού Λιουμπίμ, ο οποίος το 2017 έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος στον μόνιμο τόπο διαμονής του στην Σκύρο και έμεινε ανάπηρος από το λαιμό και κάτω.

Το παιδί έχει μόνο την μητέρα του στον κόσμο και μέχρι σήμερα έχει νοσηλευτεί σε 2 νοσοκομεία στην Αθήνα και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου ας κάνουμε ποδαρικό στον καινούριο μήνα με μια καλή πράξη! Το Skyros Run στο πλαίσιο της κοπής της πίτας του, μας καλεί όλους σε έναν συμβολικό αγώνα 2020 μέτρων και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του μικρού αγωνιστή της ζωής.

Δεν χρειάζεται να είσαι συστηματικός δρομέας για να τρέξεις 2χλμ. Σε περιμένουμε στις 10.30 π.μ. μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης γιατί η μοναδική μέθοδος για να μειώσουμε το στρες της καθημερινότητας δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη.

Προσπάθησε να γίνεις το ουράνιο τόξο στο σύννεφο κάποιου άλλου!!

Δείτε λεπτομέρειες εδω https://www.facebook.com/events/2881746868516258/

Αυτοί είμαστε οι ¨Κουζουλοί Δρομείς» https://www.facebook.com/KouzouloiDromeis/?modal=admin_todo_tour

Το Δεκάρι του Πάρκου μας προσκαλεί σε μια γιορτή αθλητισμού και αλληλεγγύης

Το Δεκάρι του Πάρκου μας προσκαλεί σε μια γιορτή αθλητισμού και αλληλεγγύης

Τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, στις 4 Απριλίου 2020, πραγματοποιούν για πέμπτη συνεχή χρονιά τον ιδιαίτερα επιτυχημένο Φιλανθρωπικό Δρομικό Αγώνα, «το Δεκάρι του Πάρκου».

Οι δύο αγώνες των 5 χλμ. και 10 χλμ. θα διεξαχθούν στο υπέροχο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, με τη συμβολή ομάδων, συλλόγων και σημαντικών φορέων της Δυτικής Αττικής.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει, επίσης, τις εξής διαδρομές:

• ΑΓΩΝΑΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ

• ΑΓΩΝΑΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 2×5.000μ

• ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ «FUN RUN» 1.300μ

​Στον φετινό αγώνα οι διοργανωτές ενισχύουν τον οργανισμό +πλευση (Σύμπλευση), με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νήσων, ενώ μέσα από τη δράση αυτή αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας του Πάρκου.

Περιμένοντας την υποστήριξη όλων των φορέων του αθλητισμού, των συλλόγων ανώμαλου δρόμου, μαραθωνοδρόμων και όλων εσάς που αγαπάτε τους δρόμους αντοχής και το τρέξιμο στη φύση, οι διοργανωτές σας καλούν να συμμετάσχετε στον αγώνα που θα αποτελέσει γιορτή ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η +πλευση (σύμπλευση) είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των Ελληνικών ακριτικών νήσων. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η σύμπλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με στόχο την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ακριτικά νησιά. Σκοπός μας η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ακριτών μέσω, πρωταρχικά, της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και της δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Κύρια δράση της +πλεύσης – και επιστέγασμα των προσπαθειώνν όλου του έτους – αποτελεί ο ετήσιος διάπλους της ο οποίος πραγματοποιείται με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της.

Πληροφορίες και εγγραφές: www.todekaritouparkou.gr
και όλα τα νέα στη σελίδα τους στο facebook: www.facebook.com/todekaritouparkou

Στις 5 Ιουλίου οι 5οι αγώνες δρόμου «Μιλτιάδης Χούμας» στη Σάμο

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία: Ναυτική Έκθεση 1941-44 «Μιλτιάδης Χούμας» διοργανώνει τους 5ους Αγώνες Δρόμου «Μιλτιάδης Χούμας» 2020, στην Χώρα Σάμου. Συνδιοργανωτές είναι: O Δήμος Ανατολικής Σάμου και η Δημοτική Κοινότητα Χώρας.

Οι αγώνες δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας” στη Χώρα Σάμου, έγιναν για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 2016, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μιλτιάδη Χούμα, στην πλατεία Σαμίων Ηρώων, στη Χώρα Σάμου.
Οι αγώνες δρόμου ήταν μία ιδέα του Νίκου Μιλτ. Χούμα (Χώρα Σάμου 1951- Αθήνα 2017), που επιμελήθηκε τους πρώτους αγώνες δρόμου στις 10 Ιουλίου 2016.

Μετά από πρόταση της οικογένειας Μιλτιάδη Χούμα και σε  συνεννόηση με την Δημοτική Κοινότητα Χώρας (κ. Δημήτριος Τσιρίγος 2017), ορίστηκε οι αγώνες κάθε χρόνο να είναι αφιερωμένοι, μαζί με τον Μιλτιάδη Χούμα και σε έναν Σάμιο αγωνιστή του 1941-44. Στους  αγώνες 2017 τιμήθηκε ο Ζήσιμος Εμμ. Καραχριστοδούλου (Χώρα Σάμου 1890-1966). Στους αγώνες 2018, τιμήθηκε ο Ιωάννης Γεωρ. Χαχώλος (Χώρα Σάμου 1907 -1955). Στους αγώνες 2019, τιμήθηκε ο Ξενοφών Γεωρ. Σπύρου (Χώρα Σάμου 1911 – 1988). Στους φετινούς αγώνες 2020 θυμόμαστε και τιμάμε τον Ιωάννη Γεωρ. Κατσουλάκη (Πυθαγόρειο 1919- Πειραιάς 2010).

Οι 5οι αγώνες δρόμου «Μιλτιάδης Χούμας» 2020 υποστηρίζονται από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, εκ των μεγαλυτέρων Συλλόγων Δρομέων Πανελληνίως, με ξεχωριστή αθλητική, κοινωνική, και πολιτιστική δραστηριότητα.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ 2019 : Ορίστηκε η Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 : Ο πρώτος αγώνας «Τα παιδιά της καρδιάς μας τρέχουν 350 μέτρα» θα ξεκινήσει στις 30.  Οι αγώνες 10 χλμ και 6 χλμ θα ξεκινήσουν μαζί στις 19.00. Ο αγώνας 1 χλμ θα ξεκινήσει στις 19.10.

Διαβάστε αναλυτικά την προκύρηξη ΕΔΩ

Το IRONMAN Greece στο επίκεντρο στο νέο επεισόδιο του Keep Running

Στο IRONMAN 70.3 Greece που έρχεται στις 5 Απριλίου για δεύτερη φορά στο Costa Navarino είναι αφιερωμένη η νέα εκπομπή του Keep Running στο Starx.gr.

Παρέα με τη Γκρέτα Λυμπεροπούλου και τον Γιάννη Κουρή από την IQSports που διοργανώνει τον μεγάλο αγώνα τριάθλου και τον τριαθλητή και οδοντίατρο Θάνο Δημάκη η εμπομπή αναλύει τα πάντα για το… Champions League του τριάθλου‍ και όχι μόνο.

Δείτε βίντεο από το multispots ταξίδι της TriMore Sport Events σε όλη την Ελλάδα μέσα στο 2019 και ρεπορτάζ για το αγαπημένο και πρωτοπόρο Spetsathlon που θα γίνει 15 με 17 Μάϊου, αλλά και το υπέροχο promo video του Santorini Experience που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Στο Keep Running ενημερώνεστε για ό,τι… τρέχει

Η νέα εκπομπή του Keep Running εδώ:

https://www.starx.gr/show/keep-running/episode/1741

Παιδικοί αγώνες Veikou Trail. Ποτέ ξανά!

Στα τέσσερα χρόνια διεξαγωγής της διοργάνωσης Veikou Trail, όπως όλοι γνωρίζουν, παράλληλα με του αγώνες την ενηλίκων πραγματοποιούνται και παιδικοί αγώνες (2 για δημοτικά και 1 για το Γυμνάσιο).

Η συμμετοχή των παιδιών από την πρώτη στιγμή ήταν δωρεάν, μια προσφορά της διοργάνωσης στα παιδιά και αποσκοπούσε να δώσει το ερέθισμα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ποτέ δεν υπήρξε κάποια χορηγία ή χρηματοδότηση. Το βάρος το σήκωνε αποκλειστικά η διοργάνωση. Οι παροχές των παιδιών (μετάλλιο, παροχές χορηγών), πάντα ήταν ίδια με τους αγώνες των ενηλίκων.

Κάθε χρόνο η διοργάνωση, ανέβαινε σε συμμετοχές και σε ενήλικες  και σε παιδιά. Στην φετινή διοργάνωση υπήρξε διπλασιασμός των παιδικών συμμετοχών, που αυτόματα αυτό σημαίνει και την παρουσία περισσότερων γονέων ή κηδεμόνων.

Να κάνουμε μια μικρή αναδρομή. Στην 1η διοργάνωση είχαμε αποφασίσει να μην υπάρχει βράβευση των τριών πρώτων νικητών – νικητριών,  παρά μόνο παροχή αναμνηστικού μεταλλίου σε όλα τα παιδιά που τερματίζουν, κάτι που επαναλάβαμε και στην 2η διοργάνωση.

Με το τέλος της 2ης διοργάνωσης υπήρξαν από μεγάλη μερίδα γονέων παρατηρήσεις, ότι είναι άδικό κάποιο παιδί να τρέχει και να μην  βραβεύεται και ότι δεν σεβόμαστε τον κόπο τους κλπ κλπ.

Στην 3η λοιπόν διοργάνωση κάναμε το λάθος και υπήρχε βράβευση με κύπελλο στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες. Λάθος γιατί οι γονείς των παιδιών, από την στιγμή της άφιξης τους με τα παιδιά στον χώρο της διοργάνωσης μέχρι και την στιγμή της εκκίνησης και τερματισμού, δεν συμμορφώνονταν με καμία οδηγία των ανθρώπων της διοργάνωσης, λειτουργώντας αυτόνομα, παρασύροντας και τα παιδιά μαζί τους. Ειδικά την στιγμή των τερματισμών αλλά και λίγο μετά στις απονομές, ο κάθε γονιός ήθελε το καμάρι του στο βάθρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη αναστάτωση, κάτι που εμπόδιζε και τις κούρσες των ενηλίκων και γενικότερα της ομαλή λειτουργεία της διοργάνωσης.

Με το δεδομένο ότι στην φετινή διοργάνωση, υπήρξε διπλασιασμός των παιδικών συμμετοχών, άρα και γονέων, όλοι αντιλαμβάνονται τι θα ακολουθούσε. Σημειώνουμε ότι και στους αγώνες των ενηλίκων (5χλμ & 10 χλμ) υπήρξε σχεδόν διπλασιασμός των συμμετοχών.

Μάταια οι άνθρωποι της διοργάνωσης προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν, εξηγώντας τους ότι δεν πρόκειται για Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η χαρά της συμμετοχής είναι πάνω από όλα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Veikou Trail σε συνέχεια όσων συνέβησαν στην φετινή διοργάνωση, ανακοινώνει ότι δεν θα διοργανώσει ξανά παιδικούς αγώνες.

Παιδικοί αγώνες θα διοργανωθούν μόνο σε συνδυασμό των παρακάτω:

 • Κόστος παιδικής συμμετοχής 20,00€
 • Ο γονέας – κηδεμόνας θα παραδίδει το παιδί στην είσοδο του σταδίου, θα το παραλαμβάνει άνθρωπος της διοργάνωσης και θα παρακολουθεί από την κερκίδα ή κολλημένος στα κάγκελα.

Και για να προλάβουμε τους πονηρούς, το ποσό των 20,00€ θα αποδίδετε σε κοινωνικό σκοπό.

Επίσης ανακοινώνουμε τον δια βίου αποκλεισμό δρομέα, γονέα – κηδεμόνα παιδικής συμμετοχής, που συμμετείχε και ο ίδιος στον αγώνα των ενηλίκων, για συνεχή παρακώληση, ενόχληση, απρεπή και επιθετική στάση απέναντι σε ανθρώπους της διοργάνωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Απλά βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη των δρομικών σου στόχων

To 2020 μπήκε για τα καλά και μαζί του, εκτός από μια νέα χρονιά, και μια ολόκληρη δεκαετία. Και κάθε τέτοιο ξεκίνημα συνοδεύεται και από νέους στόχους, ειδικά από τους δρομείς και εν γένει τους αθλητές.

Φυσικά, το να ονειρεύεσαι δεν αρκεί. Θα πρέπει και να μπεις στη διαδικασία να υλοποιήσεις τους αθλητικούς στόχους που έχεις βάλει με το μυαλό σου. Γι΄ αυτό, όσο ελκυστικά και αν είναι τα όνειρα, καλό είναι οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί.

Να ορισμένοι τέτοιοι, που θα μπορούσαν εύκολα να βρίσκονται μέσα στην αντζέντα σας για το νέο έτος (και τη νέα δεκαετία):

Ξεκινήστε να προπονείστε τακτικά

Αφήστε πίσω σας το άναρχο πρόγραμμα και κάντε συστηματική την προπόνησή σας. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο δείχνει: εδραιώστε τέσσερις ή πέντε διαδρομές των 15 με 20 λεπτών την εβδομάδα και όταν θα καταφέρετε να συνηθίσετε την ένταση, θα δημιουργήσετε μια πολύ καλή φυσική κατάσταση. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να ορίζετε τις μέρες προπόνησής σας από την αρχή της εβδομάδας και να ακολουθείτε το πρόγραμμα χωρίς εξαιρέσεις.

Κάντε πειθαρχημένη τη διατροφή σας

Αφήστε το πρόχειρο φαγητο, ξεσκονίστε τα βιβλία μαγειρικής σας, βγάλτε πρόγραμμα και μαγειρέψτε κάθε μέρα το φαγητό σας όπως πρέπει. Για να το πετύχετε αυτό προμηθευτείτε με τα κατάλληλα υλικά για όλη την εβδομάδα από το σούπερ μάρκετ.

Τρέξτε τον πρώτο σας μαραθώνιο

Βάλτε στο μάτι έναν μαραθώνιο που να γίνεται σχετικά κοντά στο σπίτι σας, καθώς στην πρώτη σας τέτοια κούρσα θα θέλετε όσο τίποτα άλλο να έχετε δικά σας άτομα στην γραμμή τερματισμού και να το γιορτάσετε μαζί. Ξεκινήστε την προετοιμασία σας τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον αγώνα και αν είναι δυνατόν, κάντε την με έναν ειδικό προπονητή να σας καθοδηγεί.

Κάντε γιόγκα

Δεν υπάρχει άσκηση που να σε χαλαρώνει τόσο πνευματικά όσο και σωματικά πιο αποτελεσματικά από τη γιόγκα. Βρείτε κάποιον ειδικό στη γιόγκα για να σας καθοδηγεί, προγραμματίστε τα μαθήματά σας μετά τις προπονήσεις σας και το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

Βρες ένα αγαπημένο μονοπάτι τρεξίματος

Σε όποια πόλη και αν μένεις, σίγουρα θα υπάρχει τουλάχιστον ένα μονοπάτι μέσα στην φύση που είναι ιδανικό για τρέξιμο. Βρες το και καθιέρωσε το να τρέχεις όσο πιο συχνά μπορείς σε αυτό. Κάθε έμπειρος δρομέας άλλωστε μπορεί να σε διαβεβαιώσει: το να κάνεις ρουτίνα σου το να τρέχεις με θέα ένα ωραίο τοπίο είναι κάτι που αναβαθμίζει την προπόνησή σου.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα θέσετε τολμηρούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους στο τρέξιμο

x

Send this to a friend