Site icon runnfun.gr

Χυμός, τσάι, γάλα, νερό ή μπύρα: Τι σας ξεδιψάει καλύτερα;

Χυμός, τσάι, γάλα, νερό ή μπύρα: Τι σας ξεδιψάει καλύτερα;

Ένα νέο τεστ «δείκτη ενυδάτωσης» δοκιμάζει πόσο γρήγορα, το νερό, ο χυμός, η μπύρα, το γάλα, ο καφές και άλλα ροφήματα, απορροφούνται από τον οργανισμό.

Όλα τα ποτά δεν κάνουν την ίδια ώρα για να φτάσουν στην κύστη σας. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο σύντομα θα ουρήσετε αφού έχετε καταναλώσει κάτι υγρό.

Για παράδειγμα ποτά με αρκετές θερμίδες και ηλεκτρολύτες συνήθως μένουν στο σώμα για μεγαλύτερο διάστημα και βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών μετά από μια προπόνηση, σε αντίθεση με τον διουρητικό καφέ και το αλκοόλ.

Η ποσότητα που καταναλώνεται κάθε φορά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ερευνητές του πανεπιστημίου Loughborough’s Ron Maughan μαζί με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο του Bangor και εκείνο του Stirling, υπέβαλαν 72 άτομα στην δοκιμασία 13 διαφορετικών ποτών (καθένας δοκίμασε νερό και τρία διαφορετικά ποτά. Κάθε φορά τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα, κατανάλωναν ένα λίτρο του επιλεγμένου ροφήματος και στην συνέχεια γινόταν η συλλογών των ούρων τους για τις επόμενες τέσσερις ώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ποια ήταν η ποσότητα του κάθε ποτού που παρέμενε στον οργανισμό μετά από ένα δίωρο σε σύγκριση με ένα λίτρο νερού.

Ακολουθεί το σχετικό γράφημα:

Το γάλα παραμένει στο οργανισμό πιθανόν λόγω της θερμιδικής αξίας και του καλίου που περιέχει. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τον χυμό από πορτοκάλι.

Η μεγαλύτερη έκπληξη; Ούτε η μπύρα, ούτε ο καφές, ούτε και το τσάι παράγουν περισσότερα ούρα.

Μια πιθανή εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διουρητική δράση του αλκοόλ της μπύρας εξισορροπείται από τις θερμίδες που περιέχει.

Κάτι τέτοιο ενισχύεται από μια προηγούμενη έρευνα που συνέκρινε την κανονική μπύρα με εκείνη που δεν περιέχει αλκοόλ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κανονική προκάλεσε 12% περισσότερα ούρα.

Μεγαλύτερες δόσεις καφές και αλκοόλ κάνουν τα πράγματα πιο… ρευστά στον οργανισμό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εχουν όλα αυτά άμεση σχέση με το τρέξιμο; Σίγουρα όχι αλλά είναι δεδομένο πως αρκετοί αθλητές έχουν απορία πάνω σε τέτοιου είδους θέματα.

ΠΗΓΗ: runnersworld.co.uk

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version