Site icon runnfun.gr

Μπορείς να χτίσεις μυϊκή μάζα τρέχοντας;

Υπάρχει ένας λόγος που οι περισσότεροι δρομείς υψηλού επιπέδου δεν φαίνεται να περνούν πολύ χρόνο κάνοντας ασκήσεις με βάρη. Το τρέξιμο άλλωστε δεν είναι ακριβώς γνωστό για την κατασκευή όγκου.

Αλλά η δύναμη δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο βάρος μπορείτε να σηκώσετε. Περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα μιας μυϊκής ίνας να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του έντονου τρεξίματος.

Στην ερώτηση για το αν το τρέξιμο μπορεί να φτιάξει μυϊκή μάζα, η σύντομη απάντηση είναι θετική.  Όπως εξηγεί ο ο Τζο Μακ Κόνεϊ, φυσιολόγος άσκησης με έδρα τη Βοστώνη και προπονητής τρεξίματος: «Με το τρέξιμο, η πλειονότητα της λειτουργίας των μυών παύει να έχει σταθερότητα, γεγονός που είναι δύσκολο για το σώμα. Οι λεγόμενες έκκεντρες συσπάσεις συμβαίνουν όταν ένας μυς επιμηκύνεται λόγω έντασης».

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι; Ο απόλυτος οδηγός με όλες τις απαντήσεις

Ο Μακ Κόνεϊ τονίζει επίσης: «Κατά την προσγείωση του σώματος στο έδαφος όταν τρέχουμε, απορροφούμε δύο με τέσσερις φορές το σωματικό μας βάρος και αυτό γίνεται με ανομοιογένεια. Αυτός είναι η κύρια αιτία για την ανάπτυξη των μυών κατά το τρέξιμο, ιδιαίτερα για αρχάριους».

Μεγάλες αλλαγές οι αρχάριοι

Οι νέοι δρομείς είναι πιο πιθανό να δουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη. Αλλά με το να συνεχίσεις να τρέχεις δεν εξασφαλίζεις πως αυτές οι αλλαγές θα αυξάνονται για πάντα. Θα πρέπει το τρέξιμο σας να αναβαθμίζεται διαρκώς ως προς την έντασή του.

Στο λόφο

Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι μέσω προπονήσεων σε λόφο. «Το τρέξιμο σε έναν λόφο απαιτεί περισσότερη μυϊκή δύναμη από το τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος», λέει η προπονήτρια Τζάνετ Χάμιλτον. Διότι μπορεί να μην σηκώνετε βάρος κατά το τρέξιμο, αλλά σηκώνετε το δικό σας βάρος και σε μια κλίση ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας.

Ποιες τροφές βοηθούν την μυϊκή ανάπτυξη και υγεία

Σε κάθε περίπτωση, όσο και όπως και αν τρέχετε παραμένει σημαντικό να κάνετε και ασκήσεις δύναμης είτε θέλετε να πάρετε όγκο είτε όχι.

Όχι μόνο διότι η προπόνηση δύναμης αυξάνει τις επιδόσεις σας στο τρέξιμο αντοχής, συμβάλει στη σωστή κατανομή δυνάμεων και στο «πιάσιμο» μέγιστης ταχύτητας σπριντ, αλλά και διότι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών ενδυναμώνοντας τους μύες σας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί αν δυναμώσεις τον κορμό σου αποφεύγεις τους τραυματισμούς;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version