Aritz Egea: Η ιστορία του Βάσκου κατακτητή του Ολύμπου

Αν έκρινε κανείς τον Aritz Egea με βάση το παρουσιαστικό του και λαμβάνοντας υπόψιν τα στερεότυπα σχετικά με αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση να πέσει μέσα αναφορικά με το τι ακριβώς είναι αυτός ο τυπάκος.

Αδύνατος στα όρια του καχεκτικού, πολύ μακριά από το πρότυπο του «κορυφαίου αθλητή», με ένα «χίπικο» στυλ στο κούρεμά του και τα μαντήλια που φοράει στο κεφάλι του, ο Aritz Egea περισσότερο για έναν οπαδό του Manu Chao μπορεί να λογιστεί παρά για έναν κορυφαίο αθλητή στις μακρινές κούρσες. Κι όμως, ο Βάσκος είναι το δεύτερο.

Στο ελληνικό κοινό ο Egea «συστήθηκε» πριν μερικές μέρες στο 14ο Olympus Marathon όταν και στην παρθενική του εμφάνιση στον θεσμό κατέκτησε την πρώτη θέση σπάζοντας το ρεκόρ διαδρομής και κάνοντας όλο τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος είναι αυτός ο τυπάκος με το… «αντιτουριστικό» λουκ που κατέκτησε την κορυφή.

Εννιά χρόνια μετά το ρεκόρ του Jessed Hernandez (4:33:37), ένας άλλος Ισπανός, τερματίζοντας με 4:24:26 έγραφε ιστορία πραγματοποιώντας την πιο γρήγορη κούρσα στην ιστορία της διοργάνωσης. Και αν για τους Έλληνες αυτό το κατόρθωμα ήταν ο τρόπος μέσω του οποίου τους συστήθηκε, ο Βάσκος δεν είναι και κάνας χθεσινός. Τα τελευταία πέντε χρόνια άλλωστε δείχνει διαρκώς πως αποτελεί δρομέα πολύ υψηλού επιπέδου.

Με σήμα κατατεθέν του τον ξέφρενο ρυθμό που δίνει στις κούρσες που συμμετέχει από τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτά τους καθώς «εκτοξεύεται» με τρομακτική ταχύτητα από το σημείο εκκίνησης, ο Egea άλλη δουλειά στην ζωή του δεν κάνει: γυρίζει τις μεγάλες διοργανώσεις του πλανήτη και «γεμίζει» το παλμαρέ του με διακρίσεις σε αυτές.

Ο ίδιος δεν το έχει παραδεχθεί ποτέ αλλά είναι δεδομένο: απολαμβάνει το γεγονός ότι με μια εξωτερική εμφάνιση που θα θύμιζε τουρίστα που αράζει στο Γκάζι, στα Πετράλωνα ή τα Εξάρχεια καταφέρνει να εκπλήσσει πάντα τα κοινά που τον παρακολουθούν. Τι κι αν το αντιεμπορικό προφίλ του δεν του έχει χαρίσει την αναγνώριση που ο ίδιος αξίζει με βάση τα κατορθώματά του; Ο ίδιος τρέχει για να το απολαμβάνει και όχι για τις διεθνείς αναγνωρίσεις.

«Τρέχω γιατί αγαπώ το τρέξιμο»

Κάποτε μάλιστα τον ρώτησαν πως νιώθει που αν και αποτελεί αθλητή πολύ υψηλού επιπέδου, μερικές από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του κόσμου τον αγνοούν συστηματικά.

Ο ίδιος, με το χαρακτηριστικό κουλ ύφος του, απάντησε: «Πραγματικά, δεν μπορώ να ξέρω ποια είναι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Φαντάζομαι ότι όλες αυτές οι επιλογές έχουν να κάνουν με στρατηγικές του μάρκετινγκ. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές, αθλητές που έχουν χειρότερα ρεκόρ από εμένα κερδίζουν περισσότερη προσοχή και περισσότερες προσκλήσεις για μεγάλες κούρσες. Τέλος πάντων, δεν με νοιάζει και πάρα πολύ. Τρέχω γιατί αγαπώ το τρέξιμο».

Η απάντησή του είναι ειλικρινής αλλά, για όποιον γνωρίζει την μέχρι στιγμής πορεία του στον χώρο του αθλητισμού, ελλιπής. Διότι ένας βασικός λόγος που τρέχει είναι επειδή θέλει διαρκώς να ξεπερνάει τον εαυτό του. Για την ακρίβεια, ένας βασικός λόγος που τρέχει είναι ότι βαριέται την στασιμότητα, πλήττει με την ρουτίνα και με τα ίδια και τα ίδια γι’ αυτό και επιδιώκει να βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση. Και αυτό όχι για τον εαυτό του και όχι για την δημοσιότητα ή τα χρήματα – άλλωστε οι λιγοστοί του χορηγοί του επιτρέπουν να ζει απλά τρέχοντας, δεν χρειάζεται παραπάνω λεφτά.

Από την Χαβάη στον Όλυμπο

Αυτή η έμφυτη αλλεργία στην στασιμότητα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ουσιαστικά διανύει μια δεύτερη καριέρα στον αθλητισμό! Η πρώτη δεν ήταν στους αγώνες μακρινών αποστάσεων αλλά στο τρίαθλο. Μετά από μερικές πρωτιές σε αγώνες στην Ισπανία, παίρνει την πρόκριση για τη Χαβάη από τον αγώνα του Regensburg της Γερμανίας, στο οποίο παίρνει την 29η θέση.  Το 2010 ήταν 25 χρονών όταν κατέκτησε το όνειρό του συμμετέχοντας και τερματίζοντας  στην θρυλική διοργάνωση «Ironman» στην Χαβάη 11ος στην κατηγορία του. Η παρουσία σε αυτή την διοργάνωση σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι είσαι μέσα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου στο τρίαθλο. Ο Egea είχε αγγίξει τα αθλητικά του όρια.

Κι όμως, το 2012 και μόλις δυο χρόνια μετά την είσοδό του στους κορυφαίους του τρίαθλου και μετά από ορισμένες νίκες σε αγώνες, παράτησε το άθλημα και ξεκίνησε να ασχολείται με τις κούρσες μακρινών αποστάσεων. Πολύ απλά είχε… βαρεθεί την κορυφή. Ήθελε νέα πράγματα. «Με ρωτάνε διαρκώς γιατί πήρα μια τέτοια απόφαση», λέει ο ίδιος, «Το να πάρω την πρώτη θέση στην Χαβάη ήταν ένας βασικός μου στόχος όταν ασχολούμουν με το τρίαθλο. Από την στιγμή που την κατέκτησα δεν είχα πλέον κίνητρο για κάτι παραπάνω. Κέρδισα μερικές ακόμα διακρίσεις μέσα στις επόμενες δυο σεζόν αλλά αποφάσισα να αποσυρθώ, δεν ήταν το ίδιο πια. Σύντομα βρήκα το νέο πάθος μου: την Zegama-Aizkorri».

Η Zegama-Aizkorri είναι μια μεγάλη κούρσα που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Χώρα των Βάσκων μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, ανάμεσα στα βουνά και την άγρια φύση. Ο Egea είναι κάθε χρόνο από τους βασικούς πρωταγωνιστές της. «Αυτή η κούρσα είναι ο βασικός λόγος που είμαι δρομέας. Λατρεύω να τρέχω σε αυτή την διαδρομή, είναι σαν ναρκωτικό για εμένα», τονίζει ο ίδιος.

Όχι πως στις άλλες διοργανώσεις δεν τα πάει καλά. Τα τελευταία τρία χρόνια άλλωστε είναι πρώτο όνομα σε όλες τις μεγάλες: 2ος στο Marathon Du Mont Blanc το 2015, 3ος στο Matterhorn Ultraks το 2014, 3ος στο Skyrun Comapedrosa το 2016. Και φυσικά, η πρωτιά στον Όλυμπο. Άραγε θα τον δούμε και του χρόνου στην «κούρσα των Θεών» ή αυτή η επιτυχία θα τον κάνει να… βαρεθεί να μας επισκεφθεί και το 2018; Θα δείξει. Όπως και να έχει, αν όντως μας κάνει την τιμή, του χρόνου τα μάτια μας θα είναι στραμμένα πάνω του.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend