Site icon runnfun.gr

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ζυγιστείτε κάθε μέρα

Οι ερευνητές είπαν ότι παρακολουθώντας την συμπεριφορά μας – όπως π.χ. αυτά που τρώμε, το πόσο ασκούμαστε και το πόσο κοιμόμαστε – μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι αυτό που επιδρά στο σωματικό βάρος μας.

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν κιλά βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μέχρι το 2045, οι ειδικοί αναμένουν ότι το 22% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη θα είναι παχύσαρκοι, μια αύξηση 14% από το 2017. Ένας στους οκτώ ανθρώπους  αναμένεται επίσης να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 την ίδια χρονική περίοδο – σήμερα είναι ένας στους 11.

Στην περίοδο των διακοπών

Μια άλλη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας βρήκε ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται καθημερινά σε περιόδους που είναι πιο πιθανό να απολαύσουν το φαγητό τους – όπως είναι οι διακοπές – διατηρούν με μεγαλύτερη επιτυχία το βάρος τους ή χάνουν κιλά.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, οι ερευνητές χώρισαν 111 ενήλικες 18-65 ετών σε δύο ομάδες, ενώ η μία ομάδα κλήθηκε να ζυγίζεται καθημερινά. Αυτό έγινε για 14 εβδομάδες που περιελάμβαναν τις διακοπές των Χριστουγέννων, μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων.

Τρόποι για να χάσετε γρήγορα βάρος

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το αρχικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης χωρίς να τους δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να το κάνουν αυτό.

Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 14 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν καθημερινά μπόρεσαν να διατηρήσουν ή και να χάσουν βάρος. Η ομάδα ελέγχου, από την άλλη πλευρά, κέρδισε βάρος.

«Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις διαφορές μεταξύ του τωρινού εαυτού τους και του προτύπου ή του στόχου τους», δήλωσε η Michelle vanDellen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστημίου της Γεωργίας. «Όταν βλέπουν ασυμφωνία, τείνουν αλλάζουν την συμπεριφορά τους. Το καθημερινό ζύγισμα καταλήγει να το κάνει αυτό με έναν πραγματικά ξεκάθαρο τρόπο».

Η έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες συχνά κερδίζουν βάρος κατά την περίοδο των διακοπών – για την περίοδο των Χριστουγέννων από 400 έως 900 γραμμάρια ενώ οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συχνά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος.

«Όταν βλέπετε τη ζυγαριά κάθε μέρα το πρωί θα σκεφτείτε δύο φορές πριν φάτε το τρίτο μπισκότο σας πριν από το κρεβάτι κι αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Charlie Seltzer, γιατρός που ειδικεύεται σε θέματα παχυσαρκίας στη Φιλαδέλφεια.

Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι που παίρνετε βάρος ενώ κάνετε σκληρή προπόνηση

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version