Βίκος Street Relays Πειραιάς: Ο μεγαλύτερος και πιο συγκινητικός αγώνας της σειράς

Aν και ο καιρός τα χάλασε για λίγο στην αρχή υποχρεώνοντας του συμμετέχοντες στα 10χλμ. να τρέξουν με αέρα και με βροχή, σημειώθηκαν καλές επιδόσεις ενώ ο κόσμος δεν έφυγε παραμένοντας στη μαρίνα είτε τρέχοντας, είτε χειροκροτώντας στα Βίκος Street Relays του Πειραιά που ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Τάκη Βεντίκου.

Οι σκυταλοδρομίες του Πειραιά ήταν sold out σε όλα τα αγωνίσματα, καθώς δόθηκαν όλες οι συμμετοχές που υπήρχαν μέχρι τελευταίας, ενώ αγωνιστιοκά έγινε εξαιρετική επίδοση από τον Χρήστο Μπουντούλη που έτρεξε το πρώτο του 10άρι.

Παρόντες στον αγώνα με πολυπληθείς ομάδες, οι ομοσπονδιακοί προπονητές, Σταύρος Καρρές, Μιχάλης Αναγνώστου (έτρεξε κιόλας) και Παναγιώτης Χαραμής, ενώ η Βάσω Παναγιωτοπούλου αν και προπονήτρια ρίψεων έφερε μεγάλη ομάδα δρομέων.

Σταθερά παρών στα Βίκος Street Relays, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, που έτρεξε και πάλι στα 4Χ2,500μ. κάνοντας μάλιστα χρόνο 11:03.

Συγκινητική στιγμή η συμμετοχή στον αγώνα της μητέρας του Ανδρόγεου Σαμψάκη, τρέχοντας στα 10χλμ. Πριν από την εκκίνηση ευχαρίστησε συγκινημένη όλους όσοι βρέθηκαν στη μαρίνα να τρέξουν ή να χειροκροτήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι Πειραιώτες, οι οποίοι συνεισέφεραν με επιπλέον ποσό από αυτό της εγγραφής για να βοηθηθεί ο 17χρονος πρωταθλητής των καταδύσεων που κάνει μεγάλη προσπάθεια να ξαναπερπατήσει.

Οι πρωταγωνιστές των αγώνων του Πειραιά μετά το τέλος του αγώνα δήλωσαν:

Γιάννης Μώραλης (δήμαρχος Πειραιά)

«Ο δήμος Πειραιά επενδύει στον αθλητισμό και σήμερα είμαστε εδώ για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Τιμούμε τη μνήμη του Τάκη Βεντίκου που εκτός από όλα όσα έχει προσφέρει στον αθλητισμό υπήρξε και μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Χαίρομαι που ενώ ο καιρός μας τα χάλασε, η μαρίνα είναι γεμάτη από δρομείς και φιλάθλους. Εγώ φέτος δεν κατάφερα να τρέξω, συμμετείχε όμως η γυναίκα στα 2Χ5χλμ. και τα παιδιά στις παιδικές σκυταλοδρομίες».

Νίκος Γέμελος (αντιπρόεδρος Ο.Π.Α.Ν.)

«Σήμερα τρέξαμε για να τιμήσουμε τον πολύ σπουδαίο Τάκη Βεντίκο με την τεράστια προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για τον Ανδρόγεω Σαμψάκη. Ένα 17χρονο παιδί που δίνει πολύ μεγάλο αγώνα. Θέλαμε να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του σε αυτόν τον αγώνα και οι πολίτες του δήμου Πειραιά έδειξαν για άλλη μία φορά το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι. Ο αγώνας μεγαλώνει κάθε χρόνο και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Ερμή 1877 Παναγιώτη Νικολάου που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά φέτος».

Σπύρος Γιαννιώτης (πρεσβευτής)

«Είμαι παρών από τον πρώτο αγώνα που έγινε στον Πειραιά και πλέον έχουμε φτάσει στην 4η χρονιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που σήμερα γέμισε η μαρίνα της Ζέας από συμπολίτες μας που ήρθαν να στηρίξουν τον αγώνα που κάνουμε για να βοηθήσουμε τον 17χρονο καταδύτη της Εθνικής ομάδας, Ανδρόγεω Σαμψάκη. Ο σκοπός είναι ιερός και η ανταπόκριση μεγάλη. Ο αθλητισμός δεν τελειώνει όταν σταματάμε τον πρωταθλητισμό. Μένω ενεργός για να βοηθήσω από οποιοδήποτε πόστο»

Μάκης Καλαράς (Παραολυμπιονίκης)

«Συμμετέχω στους αγώνες Βίκος Street Relays που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Από το σημερινό δε θα έλειπα αφού γίνεται για τον Ανδρόγεω Σαμψάκη. Ξέρω πολύ καλά τί σημαίνει ένας τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη και με την παρουσία μου σήμερα θέλω να δηλώσω πως η ζωή δεν τελειώνει σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Πρέπει να παραμένουμε ενεργοί και να μην αφήνουμε τον αθλητισμό».

Σταύρος Καρρές (προπονητής Πανελληνίου)

«Είναι μια εξαιρετική διοργάνωση. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ελπίζουμε να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να αθλείσαι και ταυτόχρονα να προσφέρεις. Εμείς κάναμε μία πολύ καλή προπόνηση και φεύγουμε κερδισμένοι από τη συμμετοχή μας».

Χρήστος Μπουντούλης (νικητής 10χλμ. με ρεκόρ διαδρομής)

«Σήμερα έτρεξα για πρώτη φορά 10αρι και μου πήγε πολύ καλά. Σίγουρα θα έρθω και του χρόνου για να υπερασπιστώ τη φετινή μου νίκη. Η διαδρομή είναι πολύ καλή και αν βοηθούσε λίγο ο καιρός θα πηγαίναμε ακόμα καλύτερα. Βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και θα δοκιμάσω και στον ημιμαραθώνιο».

Δείτε όλα τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Στις 17 Οκτωβρίου ο 3ος ΜΑΙΝΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

O Σύλλογος Αραχαμιτιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ», το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Σύνδεσμος Αραχαμιταίων Αθήνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης προκηρύσσουν τον αγώνα τρεξίματος «3ος ΜΑΙΝΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

1) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή 17-10-2021
2) ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεταμόρφωση Αραχαμιτών Αρκαδίας
3) Δρόμος 14 km. ΕΚΚΙΝΗΣΗ: 10:30 πμ. Μεταμόρφωση Σωτήρος.

Ι. Η διαδρομή του αγώνα είναι 14 km, κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποτελείται από ασφάλτινο δρόμο. Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής πατήστε ΕΔΩ. Σήμανση και χιλιομετρικοί δείκτες θα υπάρχουν ανά χιλιόμετρο κατά μήκος
της διαδρομής, Σε συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχουν κόκκινες κορδέλες σήμανσης.

ΙΙ. Κατηγορίες αθλητών: Άνδρες: Γενική, 18 – 39, 40 – 59, 60 ετών και άνω. Γυναίκες: Γενική, 18 – 39, 40 και άνω.

ΙΙΙ. Έπαθλα: Στον αγώνα θα λάβουν κύπελλο και τιμητικό μετάλλιο οι τρεις πρώτοι άνδρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες στην γενική κατηγορία και τιμητικό κύπελλο σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης θα δοθεί σε όλους αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο
του αγώνα.

ΙV. Δικαίωμα συμμετοχής: Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεννηθέντες ≥2003) και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που τους επιτρέπουν την συμμετοχή σε τέτοιου είδους αγώνες δρόμου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση πριν τον αγώνα, ότι είναι καλά στην υγεία τους και συμμετέχουν στον αγώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δική τους ευθύνη.

V. Υδροδοσία: Θα υπάρχουν 4 σημεία υδροδοσίας πάνω στην διαδρομή (ανά 3 χιλιόμετρα και ένας σταθμός). ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σταθμοί υδροδοσίας είναι και ταυτόχρονα σημεία ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να καταγράφονται.

VI. Χρονικό όριο: Ο αγώνας έχει χρονικό όριο τερματισμού τις 2 ώρες (μέχρι τις 12:30 πμ).

VII. Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων: Οι αθλητές θα μπορούν να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα αποδυτήρια του γηπέδου (σημείο εκκίνησης – τερματισμού). Τα προσωπικά αντικείμενα θα πρέπει να βρίσκονται σε καλά
κλεισμένες τσάντες και δεν πρέπει να περιέχουν χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.

4) Γραμματεία: Η γραμματεία των αγώνων θα λειτουργήσει για την παραλαβή των αριθμών του αγώνα το Σάββατο 16-10-2021 από τις 18:00 έως 20:00 στην Μεταμόρφωση Σωτήρος ενώ την Κυριακή 17-10-2021 στο ίδιο σημείο (σημείο
εκκίνησης και τερματισμού) από τις 8:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.

5) Δηλώσεις Συμμετοχής (ατομικές): Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν καθότι το κόστος διεξαγωγής της διοργάνωσης θα καλυφθεί από ευγενική χορηγία του συλλόγου Αραχαμιτιωτών «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Συνδέσμου Αραχαμιταίων Αθήνας. Συμμετοχές για τον αγώνα θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Τρίτη 12-10-2021 ή έως ότου συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός 150 συμμετοχών του αγώνα ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

6) Ασφάλεια δρομέων: Οι συμμετέχοντες δρομείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κίνηση τους στα δύσκολα σημεία της διαδρομής και οφείλουν να σέβονται τους υπόλοιπους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην
προσπάθειά τους, να επιτρέπουν σε πιο γρήγορους δρομείς να τους προσπεράσουν ώστε να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης καθώς και οι Εθελοντές – Διασώστες που καλύπτουν την διαδρομή, από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό.

7) Ιατρική Εξέταση: Με την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, οι αθλητές ή οι κηδεμόνες των ανηλίκων και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνουν ότι: Γνωρίζω
πως οι αγώνες – δραστηριότητες που λαμβάνω μέρος μπορεί να επιφέρουν κινδύνους για την σωματική και πνευματική μου ακεραιότητα. Με την παρούσα δήλωση, δηλώνω ότι έχω προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και έχω κάνει τον απαραίτητο καρδιολογικό έλεγχο για την καλή μου υγεία και φυσική μου κατάσταση που απαιτείται για τη δοκιμασία του/των αγωνίσματος/των. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τα απαιτούμενα πεδία με τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και να δεχθεί τους όρους συμμετοχής στον αγώνα.

8) Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα του αγώνα live και τελικά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας χρονομέτρησης www.ftt.gr.

9) Τεχνικός Υπεύθυνος: Τεχνικός υπεύθυνος του αγώνα είναι ο κ. Κωτσίρος Νικόλαος

10. Γενικές διατάξεις:

 Οι αγωνιζόμενοι θα φέρουν τον αριθμό στο στήθος και όχι στην πλάτη, για να διευκολυνθεί το έργο των κριτών.

 Εκπρόσωπος προπονητές, αθλητές και αθλήτριες παρακαλούνται να μη συγκεντρώνονται στο χώρο της γραμματείας κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

 Στους αγώνες θα ισχύσουν οι επίσημοι κανονισμοί του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. 2021.

 Στους αγώνες, ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, θα ρυθμίζεται από τους Τεχνικούς Υπεύθυνους και τον Αλυτάρχη των αγώνων, σύμφωνα με τους κανονισμούς 2021.

 Λόγω covid-19 και των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπάρχει όριο συμμετοχής 150 αθλητών, ενώ στον αγώνα όσον αφορά τη διεξαγωγή του αλλά και τη συμμετοχή των δρομέων θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα
της ΓΓΑ.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Όποιος αθλητής – τρια έχει δηλώσει συμμετοχή και δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να συμμετάσχει παρακαλούμε να μας ενημερώσει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τον αγώνα επικοινωνήστε με τον τεχνικό
διευθυντή του αγώνα Κωτσίρο Νίκο 6973350382

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend