Site icon runnfun.gr

Το περπάτημα και τα υποτιμημένα πλεονεκτήματά του

Τι θα σου συμβεί αν περπατάς μισή ώρα κάθε μέρα!

Μια από τις βασικότερες δραστηριότητες που οφείλουμε άπαντες να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας δεν είναι άλλη απόπ το περπάτημα. Μπορεί πολλές φορές να το υποτιμούμε μπροστά σε μορφές εκγύμνασης πιο απαιτητικές και άρα πιο χρήσιμες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα οφέλη είναι πολλαπλά από το περπάτημα.

Είναι ενδεικτικό πως το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής, συμβουλεύει να περπατάμε για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς κάτι τέτοιο μας απομακρύνει από ένα σωρό κινδύνους και εμπλουτίζει τον οργανισμό μας με οφέλη.

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει χρόνια ζωής

Ας δούμε αναλυτικά πόσο κερδισμένοι βγαίνουμε από ένα μισάωρο περπατήματος καθημερινά:

Εκγύμναση

Η ενίσχυση της μυικής δύναμης των τετρακέφαλων και των οπίσθιων μηριαίων είναι τα βασικά πλεονεκτήματα που μας προσδίδει το περπάτημα, ειδικότερα όταν αυτό συνδυάζεται με ανέβασμα σκαλιών. Δεν πρέπει να υποτιμάται επίσης το γεγονός ότι αν ένας δρομέας περπατάει συστηματικά και κάθε μέρα, βελτιώνεται αισθητά η ισορροπία του κατά το τρέξιμο. Γενικότερα, σε επίπεδο μυικής δύναμης το περπάτημα είναι μια εύκολη και χρήσιμη μέθοδος εκγύμνασης.

Ενδυνάμωση καρδιάς

Το συστηματικό γρήγορο περπάτημα βοηθάει την καρδιά να προσαρμόζεται σε μεγάλες επιβαρύνσεις και να λειτουργεί καλύτερα σε συνθήκες φυσικής πίεσης καθώς της παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος σε κάθε χτύπο. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μείωση της καρδιακής συχνότητας σε συνθήκες ηρεμίας με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο κίνδυνος της υπέρτασης.

Καταπολέμηση οστεοπόρωσης

Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού τα κόκκαλα αυξάνουν την πυκνότητα τους εξαιτίας των κρούσεων που προκύπτουν από το γρήγορο περπάτημα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερη ηλικία. Επίσης, όσοι περπατάνε καθημερινά εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά πιθανότητας εμφάνισης κάποιας ασθένειας του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή κάποιας λοίμωξης, καθώς το γρήγορο περπάτημα θωρακίζει το αναπνευστικό σύστημα.

Περπάτημα: Πριν ή μετά το φαγητό για μεγαλύτερα οφέλη

Ψυχολογικά οφέλη

Είναι αρκετά παρεξηγημένο σε αυτόν τον τομέα το περπάτημα αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφού καλούνται να περπατήσουν μετά από μια δύσκολη και αγχωτικοί μέρα νιώθουν παραπάνω μπουχτισμένοι και φορτισμένοι ψυχολογικά. Πολλές έρευνες ωστόσο δείχνουν πως βάθος χρόνο το περπάτημα είναι ευεργετικό ψυχολογικά διότι αυξάνει τα επίπεδα όλων των ορμονών που προκαλούν αύξηση ενέργειας.

Βελτίωση του μεταβολισμού 

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του είδους άσκησης, είναι η βελτίωση του μεταβολισμού του ατόμου. Το γρήγορο περπάτημα, ειδικότερα όταν αυτό εκτελείται σε καθημερινή βάση, βοηθά στην απώλεια κιλών και μειώνει την περίμετρο της περιοχής της κοιλιάς. Το άτομο αποκτά μια καλύτερη εικόνα για το σώμα του και δε νιώθει κάποια ανασφάλεια για αυτό.

Διαβάστε επίσης: Τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος μέσα στο νερό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version