Τι είναι το WOGG που έρχεται 7 Ιουλίου 2019 στο Καλλιμάρμαρο

Τι είναι το WOGG που έρχεται 7 Ιουλίου 2019 στο Καλλιμάρμαρο

Mία νέα διοργάνωση έρχεται να αλλάξει πολλά στην παγκόσμια γυμναστική. Ο λόγος για το WOGG, το οποίο με Gold Partner τη Stoiximan θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο με τη συμμετοχή σπουδαίων αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Το πρωί της Πέμπτης(29/11) πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ η συνέντευξη Τύπου όπου έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση.

Το World Outdoor Gymnastics Gala θα διεξαχθεί το καλοκαίρι με πολλές καινοτομίες. Η πρώτη εξ αυτών είναι η ένωση όλων των γυμναστών αφού μπροστά στους θεατές θα γίνουν προσπάθειες της ενόργανης, της ρυθμικής καθώς και στο τραμπολίνο. Την ίδια ώρα οι θεατές του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν και το σύστημα βαθμολόγησης στους αγώνες. Με τη βοήθεια του WOGGATAR, το οποίο αποτελεί την τέλεια ψηφιακή εκδοχή κάθε αθλητή που εκτελεί το πρόγραμμά του με άψογο τρόπο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν κατευθείαν τις διαφορές και να καταλάβουν πως βγαίνει η βαθμολογία κάθε αθλητή.

Τη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μία ιδέα η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και μετά από προσπάθεια που έγινε καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα υπήρχαν με τη γραφειοκρατεία. Θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι Έλληνες πολίτες τα είδωλά τους. Οι αθλητές θα έχουν δυνατότητα να ανταγωνιστούν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μπήκε στην τελική ευθεία η διοργάνωση και ελπίζουμε να έχει Παγκόσμιο αντίκτυπο και να γίνει και θεσμός. Θα είμαστε εδώ να συμπαρασταθούμε κάθε τρόπο στους αθλητές μας».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πάντζας (Σύμβουλος Αθλητισμού Περιφέρειας Αττικής) δήλωσε: «“Είμαι πολύ περήφανος που στέκομαι δίπλα στους αθλητές που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα μας. Είναι προνόμιο να παρακολουθούμε αυτούς τους αθλητές που με τις επιδόσεις τους και το ήθος τους έχουν τιμήσει την πατρίδα μας. Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και τη διοργάνωση για την πρωτοβουλία αυτή που θα φέρει Ολυμπιονίκες από 20 χώρες».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προπονητής των επιτυχιών, Δημήτρης Ράφτης. Για μία ακόμα φορά ο Ομοσπονδιακός προπονητής επιστράτευσε το χιούμορ του για να κρύψει την αμηχανία που νιώθει κάθε φορά που είναι μπροστά στα μικρόφωνα και στη συνέχεια δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρώτα απ όλα θέλω να συγχαρώ αυτούς που είχαν την ιδέα. Θα υπάρχει μεγάλη λάμψη στο Καλλιμάρμαρο. Είναι μία εξαιρετική ιδέα που θα γίνει πραγματικότητα. Θα παρέχει στο αθλητικό κοινό μια μεγάλη διοργάνωση και να συμμετέχει διαδραστικά. Θα εμπνεύσει τα νέα παιδιά βλέποντας μύθους της γυμναστικής να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Είναι μια περίφημη ευκαιρία να παραδειγματίσει τους ικανούς ανθρώπους που έχουν όραμα να μη μένουν στη σκιά ασήμαντων που έχουν επιφανείς θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παράξουν μεγάλα πράγματα. Εύχομαι να γίνει παγκόσμιο γεγονός».

Η Ελένη Δόικα (Olympian, Ανσάμπλ Ρυθμικής Γυμναστικής) δήλωσε: «Για πρώτη φορά η γυμναστική θα γίνει σε εξωτερικό χώρο. Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να δει ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που δεν έχει την απαιτούμενη προσοχή. Οι αθλητές δε θα ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους αλλά τον τέλειο εαυτό τους. Δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό με την ψήφο του να αποφασίσει για το καλύτερο».

Το πρώτο σκέλος της συνέντευξης Τύπου έκλεισε η Ολυμπία Δραγούνη (Χορογράφος-προπονήτρια Παγόσμιας πρωταθλήτριας ομάδας Γυμναστικής για όλους): «Ζούμε μια σπουδαία στιγμή καθώς όλα τα αθλήματα συσπειρώνονται για ένα σκοπό σε ένα τόσο σημαντικό και σπουδαίο στάδιο. Η οικογένεια της γυμναστικής θα είναι εκεί και θα υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή. Το ίδιο θα πράξω κι εγώ με τη δική μου ομάδα και τα 1000 παιδιά που έχουμε στο σύλλογο μας».

Στη συνέχεια ο λόγος πήγε στους καθ ύλην αρμοδίους. Ο Θανάσης Βασιλειάδης (Πρόεδρος Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας) είπε αρχικά:  «Σήμερα ένα ένα πρωτοποριακό γεγονός που θα το κάνουμε θεσμό. Όταν συζητήθηκε η ιδέα ξεκίνησε για να γίνει σε κλειστό χώρο. Ρίσκο το Καλλιμάρμαρο, όμως χωρίς ρίσκο δεν πετυχαίνεις. Αισθανόμαστε χαρούμενοι γιατί θα το θυμούνται για πολλά χρόνια! Δε θα μείνει μόνο στα στενά πλαίσια της καλύψεις, καθώς θα αναμειχθεί και η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι πρεσβευτές θα μαγέψουν το κοινό και σας ευχαριστώ όλους. Ελάτε να δείτε όλοι τον αγώνα γιατί θα ανταγωνιστούν τον εαυτό τους. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή η ιδέα».

Ο επόμενος που μίλησε ήταν ο ένας από τους δύο ανθρώπους που εμπνεύστηκαν τη διοργάνωση. Ο Ιωάννης Πάνου (Γενικός Γραμματέας Ενόργανης Γυμναστικής) μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση: «‘Θα βρίσκονται 20 αθλητές από 20 χώρες, οι οποίοι είναι όλοι καλεσμένοι από τους δικούς μας Ολυμπιονίκες και αθλητές. Κάθε θεατής θα μπορεί να ψηφίσει μέχρι τέσσερις αθλητές, όπου κάθε ψήφος θα μετατρέπεται σε ευρώ με σκοπό να δοθεί το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει δοθεί ποτέ στη γυμναστική! Μετά τη διοργάνωση θα υπάρχει εκδήλωση για 1000 vip, όπου κάθε πρόσκληση θα κοστίζει 100 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ομοσπονδία για να βοηθήσει τους αθλητές για το δρόμο στο Τόκιο».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Κωνσταντόπουλος (Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Stoiximan) δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και που θα στηρίξουμε το πρώτο WOGG. Η σχέση μας με τη γυμναστική ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, σε αυτή την αίθουσα, στο πρόγραμμα της ΕΟΕ και του κ. Καπράλου, υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησε η σχέση μας με τον Λευτέρη και τη Βασιλική και άλλα παιδιά. Σήμερα χαίρομαι που βλέπω καινούρια πρόσωπα. Στην αφετηρία αυτής της σχέσης μας ήταν να στηρίξουμε τη γυμναστική, να ενισχύσουμε τη δημοφηλία του αθλήματος. Πιστεύω μετά από τέσσερα χρόνια τα έχουμε καταφέρει και είμαι περήφανος που βλέπω την πρωτοβουλία του κ. Πάνου να στηρίζεται από την Πολιτεία και τους υπόλοιπους φορείς. Η διοργάνωση WOGG συμβάλει στο σκοπό αυτό και είναι ένας από τους λόγους που την στηρίζουμε. Το να δούμε σε ένα εμβληματικό στάδιο όπως το Καλλιμάρμαρο, ορισμένους από τους μεγαλύτερους αθλητές να ανταγωνίζονται τον ίδιο τους τον εαυτό είναι παράδειγμα εξωστρέφειας και σύγχρονης αντίληψης διάδοσης του αθλήματος. Είμαστε χαρούμενοι που θα στηρίξουμε τη διοργάνωση αυτή».

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Λευτέρης Πετρούνιας, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει η Stoiximan (Χρυσός Ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής):  “Από μικρός είχα όνειρο να γίνει δημοφιλές το άθλημα στη χώρα. Θεωρώ πως με αρκετή βοήθεια έχουμε καταφέρει να γίνει η ενόργανη γνωστή. Ένας αγώνας στην Ελλάδα είναι αυτό που έλειπε και χαίρομαι γιατί είναι πολύ θετικό γεγονός. Η γυμναστική στο ύπαιθρο είναι συναρπαστικό γιατί δεν το έχουμε ξαναζήσει και έχω μεγάλη περιέργεια για το αποτέλεσμα αν και είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλό. Η επαφή του κόσμου με τους αθλητές θα είναι σε απευθείας επαφή και θα μπορεί να κρίνει τον καλύτερο. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο από το να σκέφτεσαι πως ο μοναδικός σου αντίπαλος είναι ο εαυτός σου. Θα δώσουμε ραντεβού τον Ιούλιο για μια συναρπαστική διοργάνωση.”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βασιλική Μιλλούση (μέλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής):  «Είχα τη χαρά να είμαι σε πολλά Gala και δυστυχώς δεν ήταν δημοφιλής η γυμναστική στην Ελλάδα και δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γίνει μια ιδιαίτερη διοργάνωση και είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ. Ως πρόεδρος των αθλητών θα προσκαλέσω όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να έρθουν να μας δουν και να μας βοηθήσουν».

Ο Βλάσης Μάρας (παγκόσμιο πρωταθλητής ενόργανης γυμναστικής) ανέφερε:  “Ήθελα να αγωνιστώ σε εξωτερικό χώρο, ύστερα από ένα βίντεο που είδα στο διαδίκτυο και με έκανε να ζηλέψω τον αθλητή που αγωνιζόταν στο Καλλιμάρμαρο. Είναι τιμή να ανέβω στο μονόζυγο εκείνο το βράδυ. Σκοπός μου είναι να μάθουν τα παιδιά τον κόσμο της γυμναστικής και να δουν αθλητές που έχουν βοηθήσει να φτάσει το άθλημα σε τόσο υψηλό επίπεδο».

πό την πλευρά του ο Νίκος Ηλιόπουλος ο οποίος εμπνεύστηκε μαζί με τον Ιωάννη Πάνου τη διοργάνωση δήλωσε: «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι η αγάπη που έχουν δείξει οι συναθλητές μου σε Ελλάδα και εξωτερικό για να γίνει αυτό το Gala. Στις 7 Ιουλίου όσοι έρθουν θα νιώσουν και θα δουν κάτι μοναδικό».

Η Ευαγγελία Πλυτά (Πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής) δήλωσε:  «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστό σε Πανεπιστήμια τη διοργάνωση και με βοήθησαν να δω τη σχέση που έχει ένας αθλητής με το άθλημα που αγαπάει».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κουταβάς (πρωταθλητής τραμπολίνο) είπε:  «Θα προσπαθήσω κι εγώ με τη σειρά μου να κάνω ευρέως γνωστό το WOGG σε Πανεπιστήμια και σχολές, καθώς ακόμα σπουδάζω και αυτό θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ το ρόλο που έχω».

Τέλος, η Λίλα Κασάπογλου(πρωταθλήτρια τραμπλίνο) τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η συμμετοχή αυτή, καθώς θα συμμετάσχω σε ένα θρυλικό στάδιο όπως το Καλλιμάρμαρο. Θα μπορέσουμε να δούμε πόσο κοντά στην τελειότητα βρισκόμαστε όλοι οι αθλητές. Μακάρι το θέαμα να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από ότι περιμένουμε».

Στο τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές ετοίμασαν μία έκπληξη στη Βασιλική Μιλλούση. Η σπουδαία Ελληνίδα γυμνάστρια αποσύρθηκε από την αγαπημένη της γυμναστική μετά από 27 χρόνια και έτσι οι διοργανωτές για να την τιμήσουν της έδωσαν συμβολικά το πρώτο μετάλλιο του WOGG.

 

 

Previous ArticleNext Article

Ο Φιλιππίδης συνεχίζει τους αγώνες του στο Κότμπους

Ο Φιλιππίδης συνεχίζει τους αγώνες του στο Κότμπους

Για τον βασικό κύκλο αγώνων του ετοιμάζεται ο Κώστας Φιλιππίδης, που αύριο (28/1) αναχωρεί για τη Γερμανία όπου θα ξεκινήσει διαδοχικούς αγώνες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.Ο πρωταθλητής του επί κοντώ, θα κάνει την αρχή την Τετάρτη (29/1) στο Κότμπους και θα συνεχίσει στις 31/1 στο μίτινγκ της Καρλσρούης, που ανήκει στη σειρά Indoor Tour της WA.

Η αγωνιστική δράση για τον έμπειρο αθλητή θα συνεχιστεί σε δύο ακόμη διοργανώσεις της σειράς Indoor Tour, στις 4 Φεβρουαρίου στο Ντίσελντορφ και στις 8 Φεβρουαρίου στο Τορούν. Στο πρόγραμμα του Φιλιππίδη, ο οποίος θα ταξιδέψει μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Κυτέα, είναι ενταγμένο και το μίτινγκ ISTAF του Βερολίνου στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014 και «ασημένιος» το 2017 στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου μέσα από την αγωνιστική δράση θα επιδιώξει να βρει τον ρυθμό του και να ανέβει στο επίπεδο που επιθυμεί και θα του δώσει τη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού.

Στο μίτινγκ του Κότμπους, θα συμμετάσχουν ορισμένοι από τους κορυφαίους του αγωνίσματος, αφού εκτός από τον Έλληνα άλτη θα είναι ακόμη παρόντες οι Σάμ Κέντρικς (ΗΠΑ), Πιορτ Λίσεκ (Πολωνία), Πάβελ Βογιεκόβσκι (Πολωνία) και Σον Μαρμπέρ (Καναδάς). Ο Φιλιππίδης πραγματοποίησε τον πρώτο του αγώνα στη σεζόν στις 11 Ιανουαρίου, όπου ξεπέρασε τα 5,38 μέτρα.

Ο Α.Ο. Φιλιατρών στο Pedion Areos Park Run και στα «Κυριακίδεια 2020»

Ο Α.Ο. Φιλιατρών στο Pedion Areos Park Run και στα «Κυριακίδεια 2020»

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 διεξήχθη το Pedion Areos Park Run Series #5 απόστασης 5 χλμ, με κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα από το κόστος συμμετοχής θα διατεθούν για την ενίσχυση του σωματείου MDA Ελλάς. Ο Αθλητικός Όμιλος Φιλιατρών εκπροσωπήθηκε στον αγώνα αυτό από τον Γεώργιο Κατσούλη (0:30:01).

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 διεξήχθησαν στη Φιλοθέη τα «Κυριακίδεια» απόστασης 10 χλμ.. Αθλητικός Όμιλος Φιλιατρών εκπροσωπήθηκε στον αγώνα αυτό από τον Γεώργιο Κατσούλη (01:04:15).

Δρομέας έχασε τη ζωή του στα «Κυριακίδεια»

Ο δρομέας σύμβολο του δρομικού κινήματος Νίκος Κατσαρός απεβίωσε λίγο μετά την εκκίνηση του αγώνα «Κυριακίδεια».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Όλοι οι φορείς που εμπλέκοντο στην υπηρεσία υγείας της διοργάνωσης έσπευσαν άμεσα για την πρώτη αντιμετώπιση.

Διεκομίσθη άμεσα σε νοσοκομείο όπου δυστυχώς κατέληξε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα…

Παγκόσμιο σοκ: Σκοτώθηκε ο Κόμπε Μπράιαντ!

Θρήνος… Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του μπάσκετ, ο Κόμπε Μπράιαντ, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 41 ετών, καθώς το ελικόπτερο που επέβαινε κατέπεσε στην Καλιφόρνια.

Μία από τις πιο θλιβερές μέρες βιώνει ο παγκόσμιος αθλητισμός, καθώς ο θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ και μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στα χρονικά των σπορ, Κόμπε Μπράιαντ, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 41 ετών.

Ο Αμερικανός επέβαινε σε ελικόπτερο μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και αυτό κατέπεσε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους στην περιοχή της Καλιφόρνια, Καλαμπάσας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες.

Σε πρώτη φάση, τα κορυφαία αμερικανικά δίκτυα επιβεβαίωσαν την είδηση, χωρίς όμως να αναφέρουν τα ονόματα των θυμάτων, κάτι όμως τελικά συνέβη λίγα λεπτά αργότερα, αφού πηγές επιβεβαίωσαν ότι πράγματι ανάμεσα στα θύματα είναι κορυφαίος Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των επιβατών δεν ήταν ούτε η σύζυγός του Βανέσα, ούτε κάποια από τις τέσσερις κόρες του Τζιάνα, Νατάλια, Μπιάνκα και Κάπρι, ωστόσο οι πληροφορίες για αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα επισφαλείς.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πριν από τη στιγμή της πτώσης, η μηχανή του ελικοπτέρου ακουγόταν σαν να διαλύεται, ενώ είναι ακόμα άγνωστο από ποιο σημείο απογειώθηκε το ελικόπτερο και πού κατευθυνόταν.

Αυτή η είδηση προκύπτει μία μέρα αφού ο Λεμπρόν Τζέιμς τον προσπέρασε στη τρίτη θέση των κορυφαίων σκόρερ στο NBA και μάλιστα ο «Black Mamba» του έδωσε συγχαρητήρια μέσω Twitter, δείγμα του απεριόριστου σεβασμού που υπήρχε ανάμεσα στους δύο.

Ο Κόμπε Μπράιαντ κατέγραψε 20ετή πορεία στο NBA, όντας ένας από τους πρώτους παίκτες που μεταπήδησαν απ’ ευθείας από το Λύκειο στην κορυφαία λίγκα, καταγράφοντας 25 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 4,7 ασίστ ανά αγώνα. Παράλληλα, κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα, ήταν 18 φορές All-Star και πήρε το βραβείο MVP το 2008.

Σύμφωνα με το ΤΜΖ που πρώτο αποκάλυψε το δυστύχημα, στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαινε και η κόρη του Κόμπε, Τζίτζι, ενώ προορισμός τους ήταν η ακαδημία «Mamba» για προπόνηση.

Αρκεί ένα λεπτό έντονη άσκηση την ημέρα για να… ελεγχθεί το “ζάχαρο”!

Ένα λεπτό άσκησης την ημέρα είναι αρκετό για  να ελέγχει το “ζάχαρο” του αίματος και να προλάβει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπαθ με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Εuropean Journal of Applied Physiology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έντονη άσκηση για λίγα δευτερόλεπτα σε στατικό ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά ίσως και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να κάνουν δύο κύκλους σπριντ των 20 δευτερολέπτων ο καθένας στο στατικό ποδήλατο, τρεις φορές εβδομαδιαίως. Όπως είδαν, μετά από έξι εβδομάδες εμφανίστηκε βελτίωση της τάξεως του 28% στη λειτουργία της ινσουλίνης στον οργανισμό τους.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σάκχαρο του αίματος (λέγεται και “ζάχαρο”), δηλαδή η γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία της ορμόνης ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καθιστική ζωή. Οι επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 είναι πολλές και αφορούν διαφορετικά όργανα – προσβάλλονται η καρδιά, οι νεφροί, τα μάτια και τα κάτω άκρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του ασθενούς.

Η έντονη άσκηση ελέγχει το “ζάχαρο”

Πολλές και διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποδεικνύεται σημαντικός «εχθρός» της άσκησης. Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους δεν υιοθετούν τη συνιστώμενη από τους ειδικούς ημίωρη ήπια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό βέβαια είναι σε μεγάλο βαθμό κατανοητό καθώς η σύγχρονη ζωή πολλές φορές δεν επιτρέπει τη διάθεση χρόνου για άσκηση.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της νέας μελέτης Νιλς Βόλαρντ «οι ανθρώπινοι μύες διαθέτουν αποθήκες σακχάρου – το αποκαλούμενο γλυκογόνο το οποίο βρίσκεται στους μυς (αλλά και στο συκώτι)– για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για να επαναποθηκεύσουν αυτό το ‘καύσιμο’ μετά την άσκηση τα μυικά κύτταρα “τραβούν” σάκχαρο (γλυκόζη) από την κυκλοφορία του αίματος.

Στα άτομα που δεν είναι δραστήρια οι μύες δεν χρειάζεται να ‘τραβούν’ συχνά σάκχαρο από το αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου και ο οργανισμός να δείχνει μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτή η διαδικασία είναι ένα από τους λόγου που οδηγεί τελικά σε διαβήτη τύπου 2».

Ο Βόλαρντ προσέθεσε ότι οι ειδικοί γνώριζαν ότι τα σπριντ μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. «Θέλαμε όμως να δούμε εάν θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα με πιο απλές και μικρότερες σε διάρκεια προπονήσεις».

Με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της μελέτης ο χρόνος που διαρκούσε η άσκηση ήταν πολύ μικρός οι εθελοντές μπορούσαν να αυξήσουν γρήγορα την αντίσταση του στατικού ποδηλάτου και να κάνουν έτσι μια πολύ έντονη άσκηση, που υπό άλλες συνθήκες πιθανώς δεν θα άντεχαν. Μαζί με προθέρμανση και χαλάρωση η όλη διαδικασία δεν κρατούσε περισσότερο από 10 λεπτά τη φορά.

Ο επικεφαλής της μελέτης τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως ο συγκεκριμένος είναι ο ταχύτερος και ευκολότερος τρόπος για να κάνουμε τους μυς να χρησιμοποιήσουν το γλυκογόνο. Τα σπριντ αυτά οδηγούν μέσα σε 20 δευτερόλεπτα σε διάσπαση του γλυκογόνου τέτοια που θα χρειαζόταν μια ώρα ήπιας άσκησης αντοχής για να εμφανιστούν αντίστοιχα αποτελέσματα».

Άσκηση στο χώρο εργασίας

Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης έχει δοκιμαστεί μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά όπως είπε, είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα ποδήλατο που θα προσφέρει αυτού του είδους την άσκηση στα γυμναστήρια. «Θα μπορεί κάποιος να γυμνάζεται ακόμη και στον χώρο εργασίας του γρήγορα και με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία» είπε ο Βόλαρντ.

Αυτού του είδους η άσκηση δεν είναι κατάλληλη για απώλεια βάρους καθώς τα σπριντ είναι τόσο σύντομα που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να «καίει» πολλές θερμίδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή βοηθά σημαντικά στη γενικότερη φυσική κατάσταση του ατόμου.

Η ερευνητική ομάδα διευρύνει τώρα τη μελέτη της ώστε να περιλάβει περισσότερους εθελοντές με στόχο να ανακαλύψει εάν το πρόγραμμα της έντονης αντιδιαβητικής άσκησης μπορεί να γίνει ακόμη πιο σύντομο.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει πιθανότητα να έχω σακχαρώδη διαβήτη και να μην το ξέρω;

Γιατί όταν μεγαλώνουμε τρώμε φαγητά μου μισούσαμε ως παιδιά;

Όλοι μας τρώμε φαγητά που μισούσαμε ως παιδιά. Πως γίνεται αυτή η αλλαγή στις γεύσεις που μας αρέσουν;

Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει αυτό που ονομάζουν «γαστρονομική καμπή», δηλαδή την ηλικία κατά την οποία αρχίζει σε ένα νέο άνθρωπο να αρέσουν οι τροφές των “ενηλίκων”.

Μια βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται περίπου στην ηλικία των 22 ετών, όταν αρχίζει να εκτιμά τις πιο περίπλοκες γεύσεις όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, η σάλτσα τσίλι, οι αντζούγιες και το αβοκάντο.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι προτιμήσεις μας μεταβάλλονται επειδή ο αριθμός των γευστικών υποδοχέων στο στόμα μας μειώνεται με το πέρασμα της ηλικίας.

Οι γευστικοί υποδοχείς

Τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη λαχτάρα για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, όπως το γάλα της μητέρας που είναι γεμάτο με ζάχαρη και το λίπος. Τα βρέφη έχουν περίπου 30.000 γευστικούς υποδοχείς στο στόμα τους, κι έτσι οι γεύσεις τους είναι πολύ πιο έντονες.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ένα παιδί απεχθάνεται ορισμένες ισχυρές γεύσεις όπως αυτές του καφέ, του κρασιού, του ψαριού ακόμα και του κοτόπουλου. Για παράδειγμα, το σκουμπρί είναι πολύ δύσκολο να το φάει ένα παιδί, ακόμα και ένας έφηβος.

Μέχρι τη στιγμή που γινόμαστε ενήλικες, μόνο το ένα τρίτο από αυτούς τους γευστικούς υποδοχείς παραμένουν στο στόμα μας, ως επί το πλείστον στη γλώσσα μας. Αυτό επίσης εξηγεί γιατί μπορούμε αργότερα να ανεχθούμε και να απολαύσουμε ισχυρές γεύσεις, ακόμα και τις πιο πικάντικες.

Οι ενήλικες τροφές

Η έρευνα αποκάλυψε τα κορυφαία «ενήλικα» τρόφιμα, και την ηλικία κατά την οποία, κατά μέσο όρο, αρχίζουμε να τα βάζουμε στο στόμα μας. Παρακάτω παρατίθεται η τροφή και η ηλικία.

Σκόρδο, 19
Αγγουράκια, 19
Curry, 20
Φασόλια, 20
Σκουμπρί, 20
Σπανάκι, 21
Πιπεριές, 21
Μελιτζάνα, 21
Μύδια, 21
Παρμεζάνα, 21
Γαύρος, 22
Αβοκάντο, 23
Σπαράγγια, 23
Σάλτσα τσίλι, 24
Στρείδια, 24
Ελιές, 25
Κατσικίσιο τυρί, 28

Σύμφωνα με αυτόν το πίνακα οι ελιές και το κατσικίσιο γάλα μπαίνουν πιο αργά στη διατροφή των ενηλίκων. Ωστόσο το πόσο γρήγορα θα έρθει μια τροφή στο πιάτο μας εξαρτάται από το πόσο έχουν προσπαθήσει οι μαμάδες μας να τη συνηθίσουμε, κάτι που διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.

Η έρευνα αυτή έγινε στη Βρετανία μεταξύ ενηλίκων που τώρα τρώνε φαγητά τα οποία δεν μπορούσαν να φάνε ως παιδιά. Η πιο αντιπαθής τροφή είναι το κατσικίσιο γάλα προφανώς γι’ αυτούς που είχαν συνηθίσει το αγελαδινό. Το κατσικίσιο τους φαίνεται ότι έχει μια περίεργη μυρωδιά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα σχολικά γεύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας νωρίς να σχηματίσουμε θετική γνώμη για μια γεύση.

Η πιο συνηθισμένη στιγμή κατά την οποία αρχίζουμε να απολαμβάνουμε μια νέα γεύση είναι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με φίλους. Επίσης όταν δοκιμάζουμε νέα φαγητά στις διακοπές μας.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή;

x

Send this to a friend