Τι είναι το WOGG που έρχεται 7 Ιουλίου 2019 στο Καλλιμάρμαρο

Τι είναι το WOGG που έρχεται 7 Ιουλίου 2019 στο Καλλιμάρμαρο

Mία νέα διοργάνωση έρχεται να αλλάξει πολλά στην παγκόσμια γυμναστική. Ο λόγος για το WOGG, το οποίο με Gold Partner τη Stoiximan θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο με τη συμμετοχή σπουδαίων αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Το πρωί της Πέμπτης(29/11) πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ η συνέντευξη Τύπου όπου έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση.

Το World Outdoor Gymnastics Gala θα διεξαχθεί το καλοκαίρι με πολλές καινοτομίες. Η πρώτη εξ αυτών είναι η ένωση όλων των γυμναστών αφού μπροστά στους θεατές θα γίνουν προσπάθειες της ενόργανης, της ρυθμικής καθώς και στο τραμπολίνο. Την ίδια ώρα οι θεατές του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν και το σύστημα βαθμολόγησης στους αγώνες. Με τη βοήθεια του WOGGATAR, το οποίο αποτελεί την τέλεια ψηφιακή εκδοχή κάθε αθλητή που εκτελεί το πρόγραμμά του με άψογο τρόπο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν κατευθείαν τις διαφορές και να καταλάβουν πως βγαίνει η βαθμολογία κάθε αθλητή.

Τη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μία ιδέα η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και μετά από προσπάθεια που έγινε καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα υπήρχαν με τη γραφειοκρατεία. Θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι Έλληνες πολίτες τα είδωλά τους. Οι αθλητές θα έχουν δυνατότητα να ανταγωνιστούν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μπήκε στην τελική ευθεία η διοργάνωση και ελπίζουμε να έχει Παγκόσμιο αντίκτυπο και να γίνει και θεσμός. Θα είμαστε εδώ να συμπαρασταθούμε κάθε τρόπο στους αθλητές μας».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πάντζας (Σύμβουλος Αθλητισμού Περιφέρειας Αττικής) δήλωσε: «“Είμαι πολύ περήφανος που στέκομαι δίπλα στους αθλητές που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα μας. Είναι προνόμιο να παρακολουθούμε αυτούς τους αθλητές που με τις επιδόσεις τους και το ήθος τους έχουν τιμήσει την πατρίδα μας. Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και τη διοργάνωση για την πρωτοβουλία αυτή που θα φέρει Ολυμπιονίκες από 20 χώρες».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προπονητής των επιτυχιών, Δημήτρης Ράφτης. Για μία ακόμα φορά ο Ομοσπονδιακός προπονητής επιστράτευσε το χιούμορ του για να κρύψει την αμηχανία που νιώθει κάθε φορά που είναι μπροστά στα μικρόφωνα και στη συνέχεια δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρώτα απ όλα θέλω να συγχαρώ αυτούς που είχαν την ιδέα. Θα υπάρχει μεγάλη λάμψη στο Καλλιμάρμαρο. Είναι μία εξαιρετική ιδέα που θα γίνει πραγματικότητα. Θα παρέχει στο αθλητικό κοινό μια μεγάλη διοργάνωση και να συμμετέχει διαδραστικά. Θα εμπνεύσει τα νέα παιδιά βλέποντας μύθους της γυμναστικής να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Είναι μια περίφημη ευκαιρία να παραδειγματίσει τους ικανούς ανθρώπους που έχουν όραμα να μη μένουν στη σκιά ασήμαντων που έχουν επιφανείς θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παράξουν μεγάλα πράγματα. Εύχομαι να γίνει παγκόσμιο γεγονός».

Η Ελένη Δόικα (Olympian, Ανσάμπλ Ρυθμικής Γυμναστικής) δήλωσε: «Για πρώτη φορά η γυμναστική θα γίνει σε εξωτερικό χώρο. Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να δει ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που δεν έχει την απαιτούμενη προσοχή. Οι αθλητές δε θα ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους αλλά τον τέλειο εαυτό τους. Δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό με την ψήφο του να αποφασίσει για το καλύτερο».

Το πρώτο σκέλος της συνέντευξης Τύπου έκλεισε η Ολυμπία Δραγούνη (Χορογράφος-προπονήτρια Παγόσμιας πρωταθλήτριας ομάδας Γυμναστικής για όλους): «Ζούμε μια σπουδαία στιγμή καθώς όλα τα αθλήματα συσπειρώνονται για ένα σκοπό σε ένα τόσο σημαντικό και σπουδαίο στάδιο. Η οικογένεια της γυμναστικής θα είναι εκεί και θα υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή. Το ίδιο θα πράξω κι εγώ με τη δική μου ομάδα και τα 1000 παιδιά που έχουμε στο σύλλογο μας».

Στη συνέχεια ο λόγος πήγε στους καθ ύλην αρμοδίους. Ο Θανάσης Βασιλειάδης (Πρόεδρος Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας) είπε αρχικά:  «Σήμερα ένα ένα πρωτοποριακό γεγονός που θα το κάνουμε θεσμό. Όταν συζητήθηκε η ιδέα ξεκίνησε για να γίνει σε κλειστό χώρο. Ρίσκο το Καλλιμάρμαρο, όμως χωρίς ρίσκο δεν πετυχαίνεις. Αισθανόμαστε χαρούμενοι γιατί θα το θυμούνται για πολλά χρόνια! Δε θα μείνει μόνο στα στενά πλαίσια της καλύψεις, καθώς θα αναμειχθεί και η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι πρεσβευτές θα μαγέψουν το κοινό και σας ευχαριστώ όλους. Ελάτε να δείτε όλοι τον αγώνα γιατί θα ανταγωνιστούν τον εαυτό τους. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή η ιδέα».

Ο επόμενος που μίλησε ήταν ο ένας από τους δύο ανθρώπους που εμπνεύστηκαν τη διοργάνωση. Ο Ιωάννης Πάνου (Γενικός Γραμματέας Ενόργανης Γυμναστικής) μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση: «‘Θα βρίσκονται 20 αθλητές από 20 χώρες, οι οποίοι είναι όλοι καλεσμένοι από τους δικούς μας Ολυμπιονίκες και αθλητές. Κάθε θεατής θα μπορεί να ψηφίσει μέχρι τέσσερις αθλητές, όπου κάθε ψήφος θα μετατρέπεται σε ευρώ με σκοπό να δοθεί το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει δοθεί ποτέ στη γυμναστική! Μετά τη διοργάνωση θα υπάρχει εκδήλωση για 1000 vip, όπου κάθε πρόσκληση θα κοστίζει 100 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ομοσπονδία για να βοηθήσει τους αθλητές για το δρόμο στο Τόκιο».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Κωνσταντόπουλος (Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Stoiximan) δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και που θα στηρίξουμε το πρώτο WOGG. Η σχέση μας με τη γυμναστική ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, σε αυτή την αίθουσα, στο πρόγραμμα της ΕΟΕ και του κ. Καπράλου, υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησε η σχέση μας με τον Λευτέρη και τη Βασιλική και άλλα παιδιά. Σήμερα χαίρομαι που βλέπω καινούρια πρόσωπα. Στην αφετηρία αυτής της σχέσης μας ήταν να στηρίξουμε τη γυμναστική, να ενισχύσουμε τη δημοφηλία του αθλήματος. Πιστεύω μετά από τέσσερα χρόνια τα έχουμε καταφέρει και είμαι περήφανος που βλέπω την πρωτοβουλία του κ. Πάνου να στηρίζεται από την Πολιτεία και τους υπόλοιπους φορείς. Η διοργάνωση WOGG συμβάλει στο σκοπό αυτό και είναι ένας από τους λόγους που την στηρίζουμε. Το να δούμε σε ένα εμβληματικό στάδιο όπως το Καλλιμάρμαρο, ορισμένους από τους μεγαλύτερους αθλητές να ανταγωνίζονται τον ίδιο τους τον εαυτό είναι παράδειγμα εξωστρέφειας και σύγχρονης αντίληψης διάδοσης του αθλήματος. Είμαστε χαρούμενοι που θα στηρίξουμε τη διοργάνωση αυτή».

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Λευτέρης Πετρούνιας, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει η Stoiximan (Χρυσός Ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής):  “Από μικρός είχα όνειρο να γίνει δημοφιλές το άθλημα στη χώρα. Θεωρώ πως με αρκετή βοήθεια έχουμε καταφέρει να γίνει η ενόργανη γνωστή. Ένας αγώνας στην Ελλάδα είναι αυτό που έλειπε και χαίρομαι γιατί είναι πολύ θετικό γεγονός. Η γυμναστική στο ύπαιθρο είναι συναρπαστικό γιατί δεν το έχουμε ξαναζήσει και έχω μεγάλη περιέργεια για το αποτέλεσμα αν και είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλό. Η επαφή του κόσμου με τους αθλητές θα είναι σε απευθείας επαφή και θα μπορεί να κρίνει τον καλύτερο. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο από το να σκέφτεσαι πως ο μοναδικός σου αντίπαλος είναι ο εαυτός σου. Θα δώσουμε ραντεβού τον Ιούλιο για μια συναρπαστική διοργάνωση.”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βασιλική Μιλλούση (μέλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής):  «Είχα τη χαρά να είμαι σε πολλά Gala και δυστυχώς δεν ήταν δημοφιλής η γυμναστική στην Ελλάδα και δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γίνει μια ιδιαίτερη διοργάνωση και είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ. Ως πρόεδρος των αθλητών θα προσκαλέσω όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να έρθουν να μας δουν και να μας βοηθήσουν».

Ο Βλάσης Μάρας (παγκόσμιο πρωταθλητής ενόργανης γυμναστικής) ανέφερε:  “Ήθελα να αγωνιστώ σε εξωτερικό χώρο, ύστερα από ένα βίντεο που είδα στο διαδίκτυο και με έκανε να ζηλέψω τον αθλητή που αγωνιζόταν στο Καλλιμάρμαρο. Είναι τιμή να ανέβω στο μονόζυγο εκείνο το βράδυ. Σκοπός μου είναι να μάθουν τα παιδιά τον κόσμο της γυμναστικής και να δουν αθλητές που έχουν βοηθήσει να φτάσει το άθλημα σε τόσο υψηλό επίπεδο».

πό την πλευρά του ο Νίκος Ηλιόπουλος ο οποίος εμπνεύστηκε μαζί με τον Ιωάννη Πάνου τη διοργάνωση δήλωσε: «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι η αγάπη που έχουν δείξει οι συναθλητές μου σε Ελλάδα και εξωτερικό για να γίνει αυτό το Gala. Στις 7 Ιουλίου όσοι έρθουν θα νιώσουν και θα δουν κάτι μοναδικό».

Η Ευαγγελία Πλυτά (Πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής) δήλωσε:  «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστό σε Πανεπιστήμια τη διοργάνωση και με βοήθησαν να δω τη σχέση που έχει ένας αθλητής με το άθλημα που αγαπάει».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κουταβάς (πρωταθλητής τραμπολίνο) είπε:  «Θα προσπαθήσω κι εγώ με τη σειρά μου να κάνω ευρέως γνωστό το WOGG σε Πανεπιστήμια και σχολές, καθώς ακόμα σπουδάζω και αυτό θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ το ρόλο που έχω».

Τέλος, η Λίλα Κασάπογλου(πρωταθλήτρια τραμπλίνο) τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η συμμετοχή αυτή, καθώς θα συμμετάσχω σε ένα θρυλικό στάδιο όπως το Καλλιμάρμαρο. Θα μπορέσουμε να δούμε πόσο κοντά στην τελειότητα βρισκόμαστε όλοι οι αθλητές. Μακάρι το θέαμα να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από ότι περιμένουμε».

Στο τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές ετοίμασαν μία έκπληξη στη Βασιλική Μιλλούση. Η σπουδαία Ελληνίδα γυμνάστρια αποσύρθηκε από την αγαπημένη της γυμναστική μετά από 27 χρόνια και έτσι οι διοργανωτές για να την τιμήσουν της έδωσαν συμβολικά το πρώτο μετάλλιο του WOGG.

 

 

Previous ArticleNext Article

Οι κορυφαίοι της χρονιάς τιμήθηκαν στην 66η γιορτή του ΠΣΑΤ

Οι κορυφαίοι της χρονιάς τιμήθηκαν στην 66η γιορτή του ΠΣΑΤ

Τους Κορυφαίους των Κορυφαίων για το 2019 βράβευσε χθες βράδυ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση, αντάξια του θεσμού, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, o Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, Υπουργοί, Βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, πρόεδροι και μέλη των αθλητικών Ομοσπονδιών και προσωπικότητες του Αθλητισμού και της Κοινωνίας. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ 2 με παρουσιαστές, τους δημοσιογράφους και μέλη του Συνδέσμου μας, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου και Βαγγέλη Ιωάννου, τους οποίους το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

Με βάση την ψηφοφορία μεταξύ των αθλητικών συντακτών – μελών του ΠΣΑΤ, κορυφαίοι ανά κατηγορία αναδείχθηκαν και τιμήθηκαν οι: Κορυφαίος αθλητής 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, Κορυφαία αθλήτρια 2019 η Κατερίνα Στεφανίδου, Κορυφαίος προπονητής ο Γιώργος Πομάσκι, Κορυφαία ομάδα 2019 η Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών του Ολυμπιακού, Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία 2019 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και Κορυφαία ομάδα με αναπηρία 2019 η Εθνική Ομάδα Κωφών Γυναικών Μπάσκετ.

Έγιναν, επίσης, οι εξής βραβεύσεις:

Το Έπαθλο «Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους» απονεμήθηκε στους Σπύρο ΓιαννιώτηΑλέξη Αλβανό και Εβίνα Μάλτση, για την πολυετή και πολυσήμαντη προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό.

Το Έπαθλο «Κοινωνικής Προσφοράς» απονεμήθηκε στην Οικογένεια Απόστολου και Τζούλιας Τσιτσιπά και στην Οικογένεια Αλέξανδρου Νασούλα και Ευαγγελίας Ψάρρα, για την προσφορά τους στην Κοινωνία και τον Αθλητισμό.

Το Έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» απονεμήθηκε από κοινού στις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για την απόφασή τους να συνεργαστούν και να στείλουν ένα μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο ενώνει.

Το Έπαθλο Ανερχόμενου Ταλέντου απονεμήθηκε στους Απόστολο Παπαστάμο (κολύμβηση), Κωνσταντίνο Λιβανό (ποδηλασία), Μιχαέλα Λάκη (τένις), Μαρία Τσαμοπούλου-Μελίνα Παππά (ιστιοπλοϊα).

Ειδικές Τιμητικές Διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στους εξής:

  • Αναστάσιο Μαρκουίζο ή «Ιαβέρη», για την κοινωνική του προσφορά.
  • Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, για την κατάκτηση του ασημένιου  μεταλλίου στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ από την ομάδα μπάσκετ αγοριών.
  • 1ο Γενικό Λύκειο Βούλας, για  την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ από την ομάδα μπάσκετ κοριτσιών.
  • Μαρία Πολύζου, για τις σημαντικές της δράσεις στο δρομικό κίνημα.
  • Στη ΧΑΝΘεσσαλονίκης, για τα 100 χρόνια προσφοράς της στην κοινωνία και τον αθλητισμό.
  • Στον Δημήτρη Κωστούρο, Δήμαρχο Ναυπλιέων για τις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Αθλητικό Τουρισμό.
  • Στη Μαρίνα Κουταρέλη για την ίδρυση του Spetses Mini Marathon, της μεγαλύτερης πολυαθλητικής διοργάνωσης στη χώρα μας.
  • Στον Κώστα Μητρόπαπα για τη διοργάνωση πολυαθλητικών events στη χώρα μας με συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη.

Το Δ.Σ. του Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» στο Βουλευτή Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκο

Ο Βουλευτής Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος υποδέχθηκε το Δ.Σ. του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ».

Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέξανδρος Πούλιος εξήγησε στον Βουλευτή την ιστορία του συλλόγου, τους σκοπούς και τις δράσεις του και σημείωσε χαρακτηριστικά, «στα 10 χρόνια λειτουργίας μας επιτύχαμε δυναμική παρουσία με την συμμετοχή μας στους αγώνες, την έμπρακτη ευαισθησία – αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, τις πολιτιστικές δράσεις και κυρίως τον πρωταρχικό στόχο της δράσης μας η οποία είναι η ενδυνάμωση του μαζικού αθλητισμού».

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής εξήρε το έργο του συλλόγου. Παράλληλα τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση την οποία έχει λάβει ο μαζικός αθλητισμός και σημείωσε χαρακτηριστικά «οι αγώνες μαζικού αθλητισμού – στους οποίους συμμετέχω προσωπικά – αποτελούν μια υγιή κοινωνική δράση η οποία μόνο οφέλη προσφέρει. Στην προσπάθεια αυτή θα με βρίσκετε σταθερά αρωγό».

Στην συνέχεια το Δ.Σ. ενημέρωσε τον κ. Μπαραλιάκο για θέματα τα οποία αφορούν τον σύλλογο, τους χώρους άθλησης και τη διοργάνωση των αγώνων, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από την συνάντηση.

Βαριά τιμωρία της WADA στη Ρωσία – Αποκλεισμός για τέσσερα χρόνια

Βαριά τιμωρία της WADA στη Ρωσία - Αποκλεισμός για τέσσερα χρόνια

Αποκλεισμό τεσσάρων ετών από όλες τις μεγάλες αθλητικές οργανώσεις επέβαλε στη Ρωσία η Παγκόσμια Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ (WADA). Πρακτικά η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα εμφανιστεί ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ούτε στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Ωστόσο, όσοι Ρώσοι αθλητές μπορούνε να αποδείξουν ότι δεν σχετίζονται με το σκάνδαλο ντόπινγκ, για το οποίο επιβλήθηκε η βαριά τιμωρία, θα μπορούν να αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία.Η απόφαση της  WADA ήταν ομόφωνη και ελήφθη μετά από συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας(9/12) στη Λωζάννη. Η Ρωσία έχει στη διάθεσή της 21 ημέρες για να υποβάλει ένσταση κατα της απόφασης.

Η Ρωσία, ωστόσο, θα μπορέσει να λάβει μέρος στο Euro 2020, στο οποίο η Αγία Πετρούπολη είναι μια από τις χώρες στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες, καθώς η UEFA δεν θεωρείται οργανισμός διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Η Πετρουλάκη τερμάτισε 49η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου

Η Πετρουλάκη τερμάτισε 49η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου

Την πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου είχε  η Ελευθερία Πετρουλάκη, στη διοργάνωση της Λισαβόνα.

Η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου τερμάτισε στην 49η θέση διανύοντας τα 8.225 μ. σε 31.32. Η αθλήτρια του Τάκη Γερακού πήρε θέση εκκίνησης μαζί με άλλες 58 αθλήτριες και είχε την ευκαιρία να κάνει μια δυνατή κούρσα ενόψει των υποχρεώσεων της, την Άνοιξη στον μαραθώνιο. Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 Γιασεμίν Καν (Τουρκία) με το εξαιρετικό 26.52 και ακολούθησαν οι Καρολίν Γκρούβνταλ (Νορβηγία) με 27.07 και η Σάμραβιτ Μένγκστιβ (Νορβηγία) με 27.43. Στους Άνδρες (10.225 μ.) νικητής αναδείχθηκε ο 24χρονος Ρόμπελ Σίχα (Νορβηγία) με 29.59 και ακολούθησαν οι Καγιά (Τουρκία -30.10) και Κρίπα (Ιταλία – 30.21).

«Ήταν πολύ όμορφη διοργάνωση, πολύ ωραία πίστα, αλλά πάρα πολύ δύσκολη, αφού μεγάλο μέρος της ήταν σε πλαγιά, την οποία ανεβαίναμε και κατεβαίναμε. Η διαδρομή ήταν τελείως διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Το επίπεδο στη διοργάνωση ήταν υψηλό με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών», είπε η Πετρουλάκη για την πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση.

Ο Μάριος Αναγνώστου στην 37η θέση στο Ευρωπαϊκό ανωμάλου δρόμου

Ο Μάριος Αναγνώστου στην 37η θέση στο Ευρωπαϊκό ανωμάλου δρόμου

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος,  στη Λισαβόνα συμμετείχε ο Μάριος Αναγνώστου, ο οποίος τερμάτισε στην 37η θέση στην κατηγορία Κ23 (8.225 μ.).

Σε μια αρκετά δύσκολη διαδρομή, αλλά με τον καιρό να μην δημιουργεί προβλήματα, ο πρωταθλητής μας προσπάθησε να κυνηγήσει μια θέση υψηλότερα στην τελικά κατάταξη και είχε την ευκαιρία να κάνει έναν δυνατό αγώνα κόντρα σε εξαιρετικούς αθλητές και τερμάτισε σε 25.52.

Νικητής της απόστασης ήταν ο Γάλλος Τζίμι Γκρέσιερ, που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού περπατώντας, αφού δεν τον απειλούσε κανένας από τους αντιπάλους του. Ο 23χρονος δρομέας, νικητής το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 τόσο στα 5.000 μ. όσο και στα 10.000 μ. έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο την παρουσία του στην κατηγορία, αφού έκανε τρεις τις νίκες του στη διοργάνωση (επικράτησε τόσο το 2017 όσο και το 2018). Δεύτερος στην απόσταση ήταν ο Ελζάν Μπίμπιτς (Σερβία- 24.25) και τρίτος ο Αμπεσαμέντ Ούχελφεν (Ισπανία 24.34).

Ο αθλητής του Σάββα Κουμπούρα παρά το ότι λίγο πριν το 4ο χιλιόμετρο είχε μείνε αρκετά πίσω (πέρασε 55ος τα 3.625 μ.), κατάφερε να αντιδράσει και να τερματίσει τελικά 37ος. Εκκίνηση στην απόσταση πήραν συνολικά 85 δρομείς κι από αυτούς τερμάτισαν 81. Ο πρωταθλητής μας πέρυσι στην ίδια διοργάνωση ήταν 17ος στην κατηγορία Κ20.

«Πάντα θέλουμε κάτι καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν γυμναζόμαστε σε ανάλογα δύσκολες συνθήκες σαν αυτές που συναντήσαμε σήμερα, αφού η διαδρομή ήταν εξαιρετικά απαιτητική. Ωστόσο αυτές ήταν οι συνθήκες, τις αντιμετωπίσαμε και χαρήκαμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Είμαι ευχαριστημένος από την προετοιμασία της χρονιάς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έρθουν πολύ καλά αγωνιστικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Επίσης θέλω να πω συγχαρητήρια και στην συναθλήτρια μου, Ελευθερία Πετρουλάκη, για τη σημερινή της παρουσία», είπε ο αθλητής μετά τον αγώνα του.

AEGEAN 600: Ένας απαιτητικός διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας «γεννήθηκε»

AEGEAN 600: Ένας απαιτητικός διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας «γεννήθηκε»

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, αθλητικής και δημοσιογραφικής ζωής της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης η ανακοίνωση της προκήρυξης του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα «AEGEAN 600».

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος, από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου, και έχει ως στόχους να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα και τα νησιά της αλλά και να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών μιλίων, στους οποίους παίρνουν μέρος κάποια από τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη του κόσμου.

«Στην επιθυμία μας να προβληθεί το δυνατόν περισσότερο η Ελλάδα αφ’ ενός ως χώρα ναυταθλητισμού και θαλάσσιου τουρισμού, κατατάσσοντάς την στις χώρες των μεγάλων διεθνών ιστιοπλοϊκών συναντήσεων, αφ’ ετέρου να προβληθεί η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, προκηρύσσουμε δια το 2020 τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα AEGEAN 600 Yacht Race στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Μέχρι τώρα διεξάγονται πέντε μεγάλοι διεθνείς αγώνες 600 ναυτικών μιλίων (Newport – Βερμούδες, Rolex Fastnet Race, Rolex Sydney Hobart, Rolex Middle Sea Race, RORC Caribbean 600 by Rolex) και το «AEGEAN 600» θα γίνει ο έκτος. «Από την πρώτη στιγμή που μου παρουσίασαν τον αγώνα ενθουσιάστηκα διότι η χώρα μας θα μπει μέσα στους μεγάλους παγκόσμιους αγώνες και θα προβληθούν οι ομορφιές της. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα στον χώρο του ναυταθλητισμού, του yachting κλπ. Ως υπουργείο είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλα αυτά που μπορούν να συνθέσουν τη δύναμη της χώρας μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μέχρι τώρα έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή 47 σκάφη. Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στις 14 Ιουνίου. «Η συμβολή του αγώνα για την προβολή της Αττικής ως αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός θα είναι τεράστια. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του event η Περιφέρεια θα είναι αρωγός της προσπάθειας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης. Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα στηρίξουν τη διοργάνωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος θα βοηθήσουν για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Το «AEGEAN 600» δίνει την ευκαιρία για την προβολή του Αιγαίου μας», υπογράμμισε.

Από την πρώτη στιγμή δίπλα στη διοργάνωση βρέθηκε και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. «Η χώρα μας, και με αυτόν τον αγώνα, θα αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα. Ως ΕΟΤ, με επιθυμία του κ. Θεοχάρη, θα στηρίξουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις και θα τον προβάλλουμε στο εξωτερικό», δήλωσε η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.

Ένας αγώνας γεμάτος ιστιοπλοϊκές προκλήσεις

Στο «AEGEAN 600» θα πάρουν μέρος κορυφαίοι ιστιοπλόοι της ανοικτής θάλασσας από όλο τον κόσμο. «Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα συνυφασμένο με την Ελλάδα. Η διοργάνωση θα αναδείξει τη μοναδικότητα του Αιγαίου Πελάγους και ως ιστιοπλοϊκού στίβου. Από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού θα βοηθήσουμε το όραμα να γίνει πράξη. Είναι ένας αγώνας που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και γεωπολιτικούς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς.

Είναι ένας αγώνας σχεδιασμένος από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους, σε μία πλεύση 605 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό. Ο στόλος του αγώνα, μετά την εκκίνηση από το Σούνιο, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μήλο. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης, θα συνεχίσει νοτιότερα προς την Κάσο, και αφού αφήσει αριστερά την Κάρπαθο, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Ρόδο, την Κω και την Κάλυμνο. Τα σκάφη θα πλεύσουν δίπλα από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, και θα διασχίσουν το Ικάριο, ένα Πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι αγωνιζόμενοι θα έρθουν, κατόπιν, αντιμέτωποι με την πρόκληση της πλεύσης ανάμεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδρομής θα είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο. Βάση ελλιμενισμού για τα σκάφη θα αποτελέσει η «Olympic Marine», στο Λαύριο.

Τα σκάφη του «AEGEAN 600» θα μεταφέρουν και αυτά το περιβαλλοντικό μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσές μας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες δεν επιφέρουν κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Helmepa.

Τη συνέντευξη Τύπου τίμησαν με την παρουσία τους και ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου του Καναδά Τζέρι Σκλαβούνος, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Γεώργιος Ανδρεάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο Γενικός Διευθυντής της Helmepa Δημήτριος Μητσάτσος καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της αθλητικής σκηνής της χώρας.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

x

Send this to a friend