Site icon runnfun.gr

Τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι ελίτ αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες έχουν και μεγάλες σωματικές ανάγκες. Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλές ώρες σκληρής σωματικής αλλά και πνευματικής καταπόνησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις μόνο στις τροφές τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καταφέρει να ανταποκριθεί.

Επιπλέον, οι τραυματισμοί, τα συνεχή ταξίδια και αλλά και το στρες των αγώνων επιβαρύνουν τον οργανισμό αυξάνοντας τις απαιτήσεις για θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα που ενισχύουν την ενέργεια αλλά και την ανάρρωση από τις σκληρές προπονήσεις και τους τραυματισμούς.

Αυτά είναι τα 5 βασικά συμπληρώματα που οι επαγγελματίες αθλητές παίρνουν για δύναμη, αντοχή και ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.

1 Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αυξάνει την παραγωγή ενέργειας και βελτιώνει τη διάθεσης σου ενώ βοηθά στην αποτοξίνωση την οποία και έχεις ανάγκη μετά την άσκηση. Η διαδικασία της οικοδόμησης και επισκευής των μυών εξαντλεί τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β οπότε αν κάνεις άρση βαρέων θα πρέπει να λαμβάνεις αυτές τις βιταμίνες. Ψάξε για Β1, Β2, Β12, Β6, που είναι και οι απορροφήσιμες μορφές και το σώμα σου μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Απέφυγε οποιαδήποτε από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με τη μορφή υδροχλωρικής μορφής (HCL), δεδομένου ότι είναι φθηνή αλλά μη απορροφήσιμη από τον οργανισμό.

2 Bιταμίνη D

Αν και η Βιταμίνη D συντίθεται από τον οργανισμό όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου οι περισσότεροι από εμάς δεν συνθέτουν αρκετή βιταμίνη D (25.000 IU / ημέρα), ακόμη και αν είμαστε συχνά έξω στον ήλιο. Εκτός του ότι βοηθά το ασβέστιο για την υγεία των οστών, η βιταμίνη D βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό ενώ επιτρέπει στον εγκέφαλο να απελευθερώνει μελατονίνη για καλύτερο ύπνο. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιταμίνη D είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται το βράδυ, περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο. Διάβασε περισσότερα και στο Όσοι δεν παίρνουν ΑΥΤΗN ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ είναι κατά 77% πιο αδύναμοι στην άσκηση!

3 Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι πιθανότατα ένα από τα τρία πρώτα συμπληρώματα που συνιστώνται στους αθλητές, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό στοιχείο σε διάφορες λειτουργίες ενώ οι περισσότεροι αθλητές είναι πιθανό να έχουν ανεπάρκεια στο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τους αθλητές, διότι ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, επιτρέπει στους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν σωστά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ΑΤΡ (η κύρια πηγή ενέργειας στα κύτταρα μας) που πρέπει να δεσμεύεται σε ένα ιόν μαγνησίου, ώστε να είναι βιολογικά ενεργό. Έλεγξε το μπουκάλι: συμπληρώματα με βάση χηλικές ενώσεις όπως Mg γλυκινική και Mg μηλικό είναι πολύ καλύτερα ανεκτά από το πεπτικό σύστημα και μπορούν να απορροφηθούν περισσότερο από το σώμα σε σχέση με το οξείδιο του μαγνησίου ή το ανθρακικό μαγνήσιο.

4 Πρωτεΐνες

Εάν οι πρωτεΐνες ληφθούν μέσα στα πρώτα 10 λεπτά μετά την προπόνηση μειώνουν την ποσότητα των ορμονών του στρες (κυρίως κορτιζόλη). Αυτό έχει τεράστια επίπτωση και στο κοιλιακό λίπος. Αλλά μην το παρακάνεις: 20-30 γραμμάρια ανά ώρα είναι το μέγιστο που το σώμα μπορεί να αφομοιώσει και να χρειάζεσαι μόνο από 0,8 μέχρι 1,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1 κιλού άλιπης μάζας καθημερινά. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης οδηγεί στην οξύτητα του σώματος που οδηγεί σε πολλά προβλήματα. Αλλά η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης – εκτός από την παροχή ενέργειας – επισκευάζει τους ιστούς και μειώνει τους μυϊκούς πόνους.

5 Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια)

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ίσως ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα. Όταν το ιχθυέλαιο είναι υψηλής ποιότητας έχει μέγιστα οφέλη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ (μείωση των τριγλυκεριδίων), ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική διάθεση, ενώ έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες. Αυτό ίσως που δεν γνωρίζεις είναι το κάθε ιχθυέλαιο δεν φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο. Ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο, τους φυσικούς οικότοπους των ψαριών που χρησιμοποιούνται και το πώς έχουν επεξεργαστεί μπορεί να καθορίσει την ποιότητα αλλά και τα επίπεδα των τοξινών που μπορεί να λάβεις. Αναζήτησε συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια που χρησιμοποιούν μικρά ψάρια από παγωμένα νερά. Στους αθλητές θεωρείται το καλύτερο αντιφλεγμονώδες συμπλήρωμα, βοηθά στο χτίσιμο της μυικής μάζας και συμβάλλει στην ποιότητα των προπονήσεων.

ΠΗΓΗ: WEFIT.GR

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version