Site icon runnfun.gr

Πότε το βραδινό πέφτει… βαρύ όχι στο στομάχι αλλά στην καρδιά σας;

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, είναι φυσικό να θέλετε να χαλαρώσετε πηγαίνοντας γυμναστήριο ή τρέχοντας.

Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα κάτσετε να φάτε για βράδυ, ίσως να είναι ήδη 21:00. Δυστυχώς, τα γεύματα τόσο αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες.

Ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη συνάντηση επιστημονικών συνόδων της «American Heart Association» (AHA), οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων τους μετά τις 18:00 ήταν πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακούς κινδύνους σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 112 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών και εξέτασαν παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής τους, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, ο τύπο φαγητού που καταναλώνουν, καθώς και δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη κρατούσαν ηλεκτρονικά ημερολόγια τροφίμων για να παρακολουθήσουν αυτά που έτρωγαν ανά εβδομάδα.

Πότε τρώμε και τι τρώμε

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε αλλά και το πόσο τρώμε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Νουρ Μακάρεμ.

Τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την Μακάρεμ και τους συναδέλφους της, εξετάζοντας εξειδικευμένα το βραδινό φαγητό στον πληθυσμό.

Σε αυτή την έρευνα, αποδείχθηκε πως όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία θερμίδων που καταναλώνονται μετά τις 18:00, τόσο υψηλότερη η γλυκόζη και η ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να είναι προπομπός διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν και η πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση των Επιστημονικών Συνόδων της AHA επικεντρώθηκε στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών, η Μακάρεμ είπε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βράδυ, αυξάνουν τις πιθανότητές τους για όλα αυτά.

«Τα όργανά μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην πέψη και το μεταβολισμό, έχουν τα δικά τους «ρολόγια» που αυτορυθμίζουν τη λειτουργία τους. Τα σώματά μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων το βράδυ. Όταν τα φορτώνουμε τη νύχτα, τα «ρολόγια» στα όργανά μας δεν είναι ευθυγραμμισμένα με το κύριο ρολόι στον εγκέφαλο. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση μεταβολικής δυσλειτουργίας και αυτό μπορεί να σας προδιαθέσει σε καρδιακές παθήσεις», τονίζει.

Τι συμβαίνει όμως αν εργάζεστε αργά και τείνετε να γευματίζετε τα βράδια; Οι ερευνητές προτείνουν να έχετε φάει για όλη την ημέρα πριν δύσει ο ήλιος.

Εναλλακτικά, σύμφωνα με την Μακάρεμ, μπορείτε να προσλάβετε την πλειοψηφία των θερμίδων σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να επιλέξετε ένα ελαφρύ, εύπεπτο δείπνο για βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα: Η βραδινή προπόνηση κόβει την όρεξη, αλλά όχι τον ύπνο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version