Ποιοτικά χαρακτηριστικά και αγωνιστική ανάλυση του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών «τρέχει» στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin

Ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» της Κυριακής 1 Απριλίου πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, όχι μόνο για τις δυνατές συγκινήσεις που προσέφερε στους πάνω από 20.000 δρομείς, αλλά επίσης για τις επιδόσεις που σημείωσαν οι Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές που βρέθηκαν στην εκκίνηση, δημιουργώντας μάλιστα την προοπτική για ακόμα καλύτερους χρόνους στις επόμενες διοργανώσεις, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο Τεχνικός Διευθυντής, Νίκος Χαλάτσης, ο οποίος προχώρησε στην αγωνιστική ανάλυση της σημαντικότερης αθλητικής εκδήλωσης της Βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικά

«Στον μεγάλο Μαραθώνιο είχαμε ρεκόρ συμμετοχών, στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρότι οι καιρικές συνθήκες μετά το μισό της διαδρομής δεν ευνοούσαν τις μεγάλες επιδόσεις, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και του δυνατού αντίθετου αέρα, ο Κενυάτης Ντάνιελ Ρότιτς τρέχοντας μόνος του έκανε έναν ‘μεγάλο’ χρόνο, 2:16.04. Έδειξε ότι με καλύτερες συνθήκες και ανάλογο συναγωνισμό είναι ικανός να πλησιάσει τους κορυφαίους του αγωνίσματος. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τρεις ακόμη προσκεκλημένοι Μαραθωνοδρόμοι υψηλού επιπέδου, οι οποίοι θα προσέφεραν θέαμα και ανταγωνισμό για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις, αντιμετώπισαν δυσκολίες της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να έρθουν στην πόλη μας. Ο Γιάννης Κρέκας (Volkswagen Running Team), που στα 36 του έκανε μία μεγάλη ατομική επίδοση με χρόνο 2:31:11, έδειξε επίσης ότι με πιο έντονο συναγωνισμό και καλύτερες καιρικές συνθήκες μπορεί να πετύχει μία ακόμα καλύτερη επίδοση. Ακολούθησαν οι Κυριάκος Συμιριώτης (Volkswagen Running Team), Γιάννης Ζαχαράκος, Γιώργος Τσιγκερίδης και Κώστας Τριανταφύλλου, με επιδόσεις από 2:42:00 έως 2:45:00, υψηλός μέσος όρος επιδόσεων, αλλά αδικήθηκαν και αυτοί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Γενικά, είμαστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο του αγωνίσματος, αν ληφθούν υπόψη τα προαναφερόμενα.

Στις γυναίκες, η Κενυάτισσα Γιούνες Μοράα Ονιάτσα κέρδισε τρέχοντας με αντίξοες καιρικές συνθήκες από τη μέση της διαδρομής και μετά, κάνοντας χρόνο 2:45:19, όχι πολύ μακριά από την ατομική της επίδοση. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Μαρία Βράιτς από την Κροατία, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Πολωνή Όλγα Μακόφσκα. Μεγάλες απούσες οι Σόνια Τσεκίνι και Στέφανι Λεοντιάδου, οι οποίες λόγω προβλημάτων της τελευταίας στιγμής συμμετείχαν στον Δρόμο των 10 χλμ., γεγονός που τους στέρησε μία μεγάλη επίδοση στον Μαραθώνιο, δεδομένης της παρουσίας της Κενυάτισσας και της Κροάτισσας πρωταθλήτριας.

Στα 10 χλμ. των ανδρών έγινε μεγάλη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, μεταξύ του καλύτερου Ούγγρου αθλητή στις μεσαίες αποστάσεις Λάζλο Γκρέγκορ και του Έλληνα πρωταθλητή Κώστα Γκελαούζου (Arla Protein Running Team), οι οποίοι πρόσφεραν εντυπωσιακό θέαμα, αφού η νίκη κρίθηκε πάνω στο νήμα. Η μονομαχία τους σίγουρα έμεινε αξέχαστη σε όλους τους θεατές και τους φιλάθλους. Την τριάδα συμπλήρωσε, πολύ κοντά στους δύο πρωταγωνιστές της κούρσας, ο 42χρονος Θεόδωρος Αναγνώστου (Volkswagen Running Team), παλιός πρωταθλητής των στιπλ, με εντυπωσιακό χρόνο 31:31, ακολουθούμενος από τον Μαραθωνοδρόμο υψηλών επιδόσεων Αντώνη Παπαδημητρίου.

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Μαραθωνοδρόμος Σόνια Τσεκίνι (Volkswagen Running Team), η οποία με την επίδοσή της 36:03 στα 10 χλμ. έδειξε ότι είναι έτοιμη να κάνει πολύ καλή επίδοση στον Μαραθώνιο. Πολύ κοντά της, δεύτερη η Στέφανι Λεοντιάδου (Volkswagen Running Team), με την πολύ καλή επίδοση 36:34. Την τρίτη θέση κατέκτησε η Βίκυ Καραγεωργάκη (Volkswagen Running Team) με 37:24, η οποία στην ηλικία των 45 χρόνων συνεχίζει να τρέχει πολύ γρήγορα στις αποστάσεις που μπαίνει και εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οι αθλήτριες Μαργαρίτα Ντίνα, Βάσω Παπαδοπούλου, Φανή Δημητριάδου και Ξένια Βασιλειάδου ήταν εκείνες που συμπλήρωσαν την πρώτη οκτάδα, καθιστώντας τα 10 χλμ. ως τον δρόμο με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Στα 5 χλμ. νικητής ο Χρήστος Καλλίας (Stoiximan Running Team) σε εξαιρετική φόρμα και με εξαιρετική επίδοση 15:01, έδειξε ότι φέτος θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεύτερος ο Λάμπρος Μαλτέζος και τρίτος ο Παναγιώτης Γραμμένος του διοργανωτή συλλόγου ΜΕΑΣ Τρίτων, με αξιοπρεπείς επιδόσεις, έδειξαν ότι φέτος θα έχουν διακρίσεις τόσο σε δρόμους επί δημοσίας οδού όσο και σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις εντός στίβου.

Στα 5 χιλιόμετρα των γυναικών νικήτρια αναδείχθηκε η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου και των 10 χλμ. Ράνια Ρεμπούλη (Stoiximan Running Team), που με τη νίκη της αυτή έγινε η πρώτη αθ

λήτρια που κατακτά για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα αυτό. Πίσω της η Αθηνά Κοΐνη (Stoiximan Running Team) με 17:19 έδειξε ότι σιγά-σιγά συνέρχεται μετά από συνεχόμενους δύσκολους τραυματισμούς ενώ και η τρίτη Ζωή Ανδρικοπούλου (Stoiximan Running Team) έδειξε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στις αποστάσεις αυτές. Οι αθλήτριες Γεωργία Κωνσταντινοπούλου, Ειρήνη Μιχάλα, Φωτεινή Μυστακίδου, καθώς και η Κύπρια Ελπίδα Χριστοδουλίδου ήταν εκείνες που ακολούθησαν ανεβάζοντας την ποιότητα και το επίπεδο και αυτού του δρόμου». Από την πλευρά του, ο έμπειρος δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Μαμουζέλος, έκανε το παρακάτω αρχικό σχόλιο, αναφερόμενος στην συνολική εικόνα του αγώνα:

«Η φετινή διοργάνωση έδειξε ότι υπάρχει καλό αγωνιστικό ‘βάθος’, τόσο στον Μαραθώνιο όσο και στις άλλες δύο αποστάσεις του αγωνιστικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι οι προπονητές ή οι παράγοντες των σωματείων της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιοχών μπορούν να κερδίσουν έναν αξιόλογο έμψυχο δυναμικό αναζητώντας δρομείς 15 έως 22-23 ετών που δεν έχουν αθλητικό δελτίο, για να τους παρακινήσουν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν μια πιο συστηματική αθλητική δραστηριότητα.

Οι Μαραθώνιοι δρόμοι, γενικά στην Ελλάδα, δύσκολα μπορούν να έχουν περισσότερους ξένους αθλητές κορυφαίου επιπέδου, γιατί οι διαδρομές δεν είναι τόσο ελκυστικές για τους δρομείς που έχουν απαιτήσεις υψηλών επιδόσεων. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι για την προσέλκυση πολλών καλών δρομέων απαιτείται μεγάλο μπάτζετ για έξοδα διαμονής, πριμ συμμετοχής και πριμ ρεκόρ, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί από Μαραθωνίους όπως αυτοί που διοργανώνουμε στην Ελλάδα.

Ειδικά όμως για τον Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’, πρέπει να πούμε ότι είναι μία διοργάνωση με ξεχωριστό σκοπό, που υπάρχει για να υπενθυμίζει ποιος ήταν ο Μακεδόνας στρατηλάτης και για να τιμά ένα ιστορικό πρόσωπο που δεν ανήκει μόνο στη Μακεδονία ή στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά ανήκει στην παγκόσμια ιστορία.

Στους Δρόμους των 5 και 10 χιλιομέτρων, πάντοτε μπορούν να υπάρχουν στην εκκίνηση καλοί και γνωστοί δρομείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως συνέβη και φέτος. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις στους απλούς, χομπίστες δρομείς την ικανοποίηση ότι τρέχουν μαζί με τους πρωταθλητές. Είναι ένα στοιχείο που σε κάνει να θέλεις να συμμετάσχεις στον αγώνα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαμουζέλος αναφέρθηκε στις αγωνιστικές επιδόσεις που σημειώθηκαν στη φετινή διοργάνωση: «Ο Μαραθώνιος δρόμος είχε καλούς χρόνους, βελτιωμένους συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο αγωνιστικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια. Στα 10 χλμ. ανδρών κυριάρχησε το στοιχείο του πολύ έντονου συναγωνισμού για τη νίκη, ανάμεσα στο Ούγγρο Γκρέγκορ και τον Γκελαούζο. Αυτό το συναρπαστικό φινάλε μιας κούρσας που κρίθηκε στο νήμα ενθουσίασε τον κόσμο, που ίσως δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τέτοιες εικόνες σε αγώνες που γίνονται σε δημόσιο δρόμο.

Στα 10 χιλιόμετρα των γυναικών είδαμε γενικά καλούς χρόνους και ωραίο συναγωνισμό μέχρι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Ουσιαστικά στο τελευταίο 1 με 1,5 χιλιόμετρο κρίθηκαν οι τελικές θέσεις. Ο κόσμος έβλεπε τις προπορευόμενες αθλήτριες και ένιωθε την επιθυμία να τις ενισχύσει στην προσπάθειά τους.

Όσον αφορά στα 5 χλμ., αυτό που έμεινε ως εικόνα ήταν η παρουσία γνωστών Ελλήνων αθλητών, οι οποίο είχαν αρκετά καλό συναγωνισμό. Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι μία αθλήτρια όπως η Ρεμπούλη κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον αγώνα και αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς. Η επιτυχημένη συμμετοχή μιας τέτοιας αθλήτριας είναι πλέον συνδεδεμένη με τη διοργάνωση».

Ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώθηκε από τον «ΜΕΑΣ Τρίτων», τελώντας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς και υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Ο νικητής στον Μαραθώνιο Δρόμο ανδρών, Κενυάτης Ντάνιελ Ρότιτς.
Ο 2ος στον Μαραθώνιο Δρόμο ανδρών, Γιάννης Κρέκας της Volkswagen Running Team.
Η νικήτρια στον Μαραθώνιο Δρόμο γυναικών, Κενυάτισσα Γιούνες Μορέα Ονιάτσα.
Ο νικητής στον Δρόμο 10.000μ. ανδρών, Ούγγρος Λάζλο Γκρέγκορ.
Στιγμιότυπο από την συγκλονιστική μάχη που έγινε στον Δρόμο 10.000μ. των ανδρών, ανάμεσα στον Θεόδωρο Αναγνώστου της Volkswagen Running Team, τον Ούγγρο Λάζλο Γκρέγκορ και τον Κώστα Γκελαούζο της Arla Protein Running Team.
Η νικήτρια στον Δρόμο 10.000μ. γυναικών, Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη της Volkswagen Running Team.
Ο νικητής στον Δρόμο 5.000μ. ανδρών, Χρήστος Καλλίας της Stoiximan Running Team.
Η νικήτρια στον Δρόμο 5.000μ. ανδρών, Ράνια Ρεμπούλη της Stoiximan Running Team.
Εντυπωσιακή η παρουσία της Stoiximan Running Team των συνολικά 2.092 δρομέων, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν ο Χρήστος Καλλίας, η Ράνια Ρεμπούλη, ο Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας, η Ζωή Ανδρικοπούλου και η Αθηνά Κοΐνη.
Η απονομή των μεταλλίων στους νικητές του Μαραθωνίου Δρόμου ανδρών, Ντάνιελ Ρότιτς (Κένυα), Γιάννη Κρέκα (Volkswagen Running Team) και Κυριάκο Συμιριώτη (Volkswagen Running Team).
Η απονομή των μεταλλίων στις νικήτριες του Μαραθωνίου Δρόμου γυναικών, Γιούνες Μορέα Ονιάτσα (Κένυα), Μαρία Βράιτς (Κροατία) και Όλγα Μακόφσκα (Πολωνία).
Η απονομή των μεταλλίων στους νικητές του Δρόμου 10.000μ. ανδρών, Λάζλο Γκρέγκορ (Ουγγαρία), Κώστα Γκελαούζο (Arla Protein Running Team) και Θεόδωρο Αναγνώστου (Volkswagen Running Team).
Η απονομή των μεταλλίων στις νικήτριες του Δρόμου 10.000μ. γυναικών, Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη (Volkswagen Running Team), Στέφανι Λεοντιάδου (Volkswagen Running Team) και Βασιλική Καραγεωργάκη (Volkswagen Running Team).
Το «χατ τρικ» έκαναν στον Δρόμο 10.000μ. γυναικών οι δρομείς της Volkswagen Running Team Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη, Στέφανι Λεοντιάδου και Βασιλική Καραγεωργάκη.
Η απονομή των μεταλλίων στους νικητές του Δρόμου 5.000μ. ανδρών, Χρήστο Καλλία (Stoiximan Running Team), Λάμπρο Μαλτέζο και Παναγιώτη Γραμμένο (ΜΕΑΣ Τρίτων).
Οι νικητές του Δρόμου 5.000μ. ανδρών, Χρήστος Καλλίας (Stoiximan Running Team), Λάμπρος Μαλτέζος και Παναγιώτης Γραμμένος (ΜΕΑΣ Τρίτων).
Το «χατ τρικ» έκαναν στον Δρόμο 5.000μ. γυναικών οι δρομείς της Stoiximan Running Team Ράνια Ρεμπούλη, Αθηνά Κοΐνη και Ζωή Ανδρικοπούλου.

 

Previous ArticleNext Article

Έκανε την έκπληξη ο «λαγός» Κιπγιέγκο στο Αμπού Ντάμπι

Ο Ρέουμπεν Κιπγιέγκο ήταν ο νικητής στον Μαραθώνιο του Αμπού Νταμπί. Ο Κενυάτης πρωταθλητής, αν και ξεκίνησε ως «λαγός» στη διαδρομή, κατάφερε να νικήσει με χρόνο 2.04.40 και σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ.

Δεύτερος ήταν ο Τζόε Κιμουμέρ με 2.06.21 και τρίτος ο Φικάντου Γκριμά με 2.09.16.

Στις γυναίκες, πρώτη ήταν η Βίβιαν Κίπλαγκατ από την Αιθιοπία με 2.21.11, δεύτερη ήταν η Γούντερ Αγιελό με 2.24.03 και τρίτη ήταν η Γέσι Κολάγιου με 2.24.28.

Συμβουλές για τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες από έναν ειδικό

Πολλοί λένε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες για τρέξιμο είναι ιδανικές, όμως για να είναι αποτελεσματικό και ευχάριστο το τρέξιμό σας και να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα πρέπει να εφαρμόζετε ορισμένους κανόνες.

Κανόνας 1: Ζέσταμα και ασφάλεια

Όλα ξεκινούν με ένα καλό ζέσταμα και την ασφάλεια. Μην τα παραμελείτε. Κάντε τις κατάλληλες ασκήσεις πριν και φορέστε ρούχα που να μην σας κάνουν… αόρατους.

Κανόνας 2: Μην ντύνεστε σαν κρεμμύδια

«Μην ντύνεστε σαν το ανθρωπάκι της Michelin, γιατί ο υπερβολικός ιδρώτας θα παγώσει τα ψωμάκια», είναι η πρώτη συμβουλή του ιδρυτή του μαραθώνιου στον Βόρειο Πόλο, Richard Donovan, ενώ στη συνέχεια προσθέτει: «Μία από τις ειρωνείες του να τρέχεις στο κρύο είναι η υπερθέρμανση του οργανισμού».

Εντάξει, οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τον Βόρειο Πόλο, ούτε φυσικά με τις βόρειες και κεντρικές χώρες τις Ευρώπης. Οι κανόνες, ωστόσο, παραμένουν ίδιες σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε αγώνες που έχουν να κάνουν με υψόμετρο.

Τα ρούχα παίζουν σημαντικό ρόλο, διότι μπορεί πριν ξεκινήσετε ένα μπουφάν να σας κρατάει ζεστούς, όταν τρέξετε, όμως, η εφίδρωση θα μουσκέψει τα ρούχα σας και ο ιδρώτας θα παγώσει πάνω στο σώμα σας. Έτσι αντί να ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σας, θα πέσει. Πιο ελαφρια ρούχα (π.χ. αντιανεμικό) να μπορείτε να τα βγάλετε και να αποθηκεύσετε σε μια τσέπη, ίσως είναι πιο χρήσιμα.

Κανόνας 3: Στεγνά πόδια

Ο Donovan είναι οικονομολόγος από την Ιρλανδία, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στο τρέξιμο στο κρύο, καθώς είναι ο πρώτος που ολοκλήρωσε μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο σε θερμοκρασίες -50°C. «Δεν θυμάμαι τον χρόνο που έκανα, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν πραγματοποίησα ατομικό ρεκόρ», υπογράμμισε ο 50χρονος για το επίτευγμά του, και εξήγησε πως πρέπει να προπονούμαστε για να συνηθίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες: «Μία καλή προσέγγιση θα ήταν να δοκιμάσετε να τρέξετε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στο κρύο, προκειμένου να συνηθίσουν τα πόδια σας. Επιπλέον, να επιλέξετε ειδικά παπούτσια ανάλογα το δρόμο που τρέχετε, αλλά αν είναι δυνατόν να είναι αδιάβροχα.

Κανονας 4: Προστατέψτε άκρα και κεφάλι

Η στεγανοποίηση παίζει το ρόλο της… », τονίζει ο Ιρλανδός, σημειώνοντας πως αν χρησιμοποιείτε γάντια, τα μονοκόμματα γάντια είναι καλύτερα από τα κανονικά, καθώς επιτρέπουν τον αέρα να κυκλοφορεί. Επίσης σε ακραίες συνθήκες ψύχους και αέρα, προτρέπει όσους θέλουν να τρέξουν να φορούν, σκούφο, γυαλιά και μάσκες προσώπου για να προστατέψουν το κεφάλι, τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κεφάλι το χειμώνα, είναι η βασική διαρροή θερμότητας στον άνθρωπο και καλό είναι να το προστατεύουμε για να διατηρούμε την εσωτερική μας θερμοκρασία. Ένα καπέλο ή ένας σκούφος μπορούν να μας κάνουν τη… δουλειά.

Κανόνας 5: Πιείτε κάτι ζεστό

Τέλος, για τα θέματα διατροφής ο Donovan αναφέρει πως καλό είναι κάποιος να αποφύγει το νερό και να προτιμήσει κάτι ζεστό. Μία ζεστή σούπα ή ζεστό καφέ ή κάτι ακόμα καλύτερο που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Με αυτόν τον τρόπο και θα ενυδατωθείτε και θα ανεβάσετε τη θερμοκρασία σας.

Κανόνας 6: Αλλάξτε ρούχα

Μετά το τέλος του αγώνα να έχετε μαζί σας στεγνά ρούχα και να αλλάξετε αμέσως. Να μην αφήσετε τον ιδρώτα να παγώσει πάνω σας. Προστατευτείτε σε ένα κλειστό χώρο και αλλάξτε. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, βρείτε ένα σημείο που δεν φυσάει αέρας και κάντε γρήγορα. Αν δεν το κάνετε κινδυνεύετε από βαρύ κρυολόγημα.

Είπαμε, δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, ωστόσο, αν ακούτε-διαβάζεται συμβουλές από ανθρώπους με εμπειρία, μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις ανάγκες του κλίματός μας και κυρίως δικές σας ανάγκες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε επίσης ότι οι χειμερινές προπονήσεις βοηθούν τον οργανισμό να είναι πιο δυνατός απέναντι σε κρυώματα και γρίπες.

Διαβάστε ακόμα: Τι προκαλεί στους πνεύμονες των δρομέων ο παγωμένος αέρας;

H Λαμία τρέχει την Κυριακή στα Santa Claus Βίκος Street Relays και χορεύει με τους REC!

Την ερχόμενη Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στη Λαμία, συνεχίζεται το φεστιβάλ σκυταλοδρομιών δρόμου με τη διεξαγωγή του Santa Claus Βίκος Street Relays, με ώρα έναρξης στις 11:00.

Aμέσως μετά το τέλος των αγώνων θα ακολουθήσει live εμφάνιση από το συγκρότημα REC που θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους!

Οι εγγραφές είναι δωρεάν και συνεχίζονται το Σάββατο 9.00 – 14.30, στο κατάστημα  της WATT + VOLT, Mεγάλου Χορηγού του Αγώνα, Υψηλάντου 92-94.

Η παράδοση του υλικού αλλά και εγγραφές μπορούν να γίνουν στη Γραμματεία του Αγώνα, στην Πλατεία Λαού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου από 16:30 ως 21:00 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, από 8:00 ως 11:00 π.μ.

Το πρόγραμμα στη Λαμία  συμπεριλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα:

11:00            Διεξαγωγή αγώνα Street Run 5.000μ.

11:45            Διεξαγωγή αγώνα Street Relays 4×1000μ.

12:15           Βραβεύσεις νικητών Street Run 5.000μ. και Street Relays 4×1000μ.

12:30            Διεξαγωγή αγώνα Kids Relays 4×50μ., 4×100μ

13:00             Live με τους REC

Τον αγώνα διοργανώνουν ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με την Αναγέννηση Λαμίας και τον αρχαιότερο ελληνικό σύλλογο Ερμής 1877.

Η Βίκος, η κορυφαία ελληνική βιομηχανία νερών και αναψυκτικών, είναι ο Ονομαστικός Χορηγός των Street Relays για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ η WATT+VOLT, η κορυφαία ελληνική εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενέργειας, είναι ο Μεγάλος Χορηγός των αγώνων. Επίσημος Χορηγός είναι η Interwetten, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή brand names στο χώρο του online gaming, το οποίο συνδυάζει κορυφαία ασφάλεια και αξιοπιστία. Μεγάλοι υποστηρικτές είναι η κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών Saucony, η νo 1 θερμαντική αναλγητική κρέμα Counterpain, η Arla Protein και τα καταστήματα αθλητικών ειδών Intersport.

Η πόλη του Ζωγράφου γιορτάζει με το Zografou City Run

Μία νέα σελίδα στο δρομικό κίνημα του Ζωγράφου ανοίγει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή του Zografou City Run στις 10:00 με επίκεντρο τη Βίλα Ζωγράφου.

Θα γίνουν αγώνες 1.000 μέτρων για μαθητές δημοτικού, 2,5 χλμ. και 5 χλμ. με διοργανωτές τo NΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου μαζί με τον ΓΑΣ Ιλισός, τον ΠΑΣ Ζωγράφου και τον ΣΑΠΠΑΖ.

Η παραλαβή του υλικού (αριθμός, t shirt, backpack), αρχίζει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου εντός της Βίλας Ζωγράφου από τις 11:00 έως τις 18:00 και θα συνεχιστεί την Κυριακή πριν τον αγώνα, από τις 8:30 έως τις 11:00.

Τις ίδιες ώρες, μπορούν να γίνουν και εγγραφές για τις αποστάσεις των 1.000 μ. και των 2,5 χλμ, καθώς τα 5 χλμ. είναι sold out!

Το Πρόγραμμα των αγωνιστικών εκδηλώσεών έχει ως εξής:

Κυριακή 8/12/19

08:30 – 11:00:Λειτουργία Γραμματείας Αγώνα. Βίλλα Ζωγράφου

10:00: Εκκίνηση αγώνα 5 χλμ.

11:10: ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

11:15:Εκκίνηση αγώνα 2,5 χλμ.

12:00: Εκκίνηση αγώνα 1.000μ.

12:00 -12:30:Απονομές

Kλειστοί δρόμοι στο Δήμο Ζωγράφου

Λόγω της διεξαγωγής του αγώνα δρόμου και με τη σύμφωνη γνώμη της Τροχαίας Αττικής, θα είναι κλειστοί οι εξής δρόμοι στο διάστημα 09.00 – 12.30:

Λεωφόρος Αλέξανδρου Παπάγου,

Γεωργίου Παπανδρέου ως το ύψος της οδού Υπολοχαγού Καββαθά

Γρηγορίου Κουσίδη,

Κρήτης,

Αγίας Ελένης

Μυκόνου

Οδός Γεωργίου Ζωγράφου

Οι οδηγοί καλούνται να αποφύγουν τις μετακινήσεις και στους δρόμους που περικλείονται μέσα στις συγκεκριμένες οδούς, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για τα οχήματα να περάσουν από τους κλειστούς δρόμους.

Με την ολοκλήρωση του δρόμου των 5 χλμ. Περίπου στις 11:30 θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Λεωφόρου Αλέξανδρου Παπάγου, από το ύψος της Πλατείας Γαρδένιας και κάτω.

Για πληροφορίες

culturezografou.com

https://www.facebook.com/ZografouCityRun

Υπάρχει περίπτωση το τρέξιμο να «καίει» τους μύες σας;

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το τρέξιμο συνεισφέρει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς καθως και ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος!

Όμως, ποιός είναι ο ρόλος του όσον αφορά την συντήρηση των μυών. Όταν τρέχετε, παίρνετε ενέργεια είτε από την παροχή γλυκογόνου από το σώμα σας, που συνήθως προέρχεται από υδατάνθρακες ή από τα αποθέματα λίπους.

Είναι λοιπόν επιθυμητό κατά το τρέξιμο να καίτε γλυκογόνο και λίπος. Αν αυτό ισχύει και για τους μυς σας ωστόσο, δεν είναι αντίστοιχα επιθυμητο.

Είναι μια πιθανότητα

Το να χάνεται (και) μυϊκή μάζα από το τρέξιμο είναι μια πιθανότητα, αλλά τα καλά νέα είναι πως με τη σωστή διατροφή και την κατάλληλη άσκηση, αυτό μπορείτε να το αποφύγετε.

«Αν τρέχετε μόνο και δεν κάνετε σκληρή δουλειάν σε επίπεδο ασκήσεων, τότε είναι πιθανό να χάσετε κάποια μυϊκή μάζα», λέει ο Μάικλ Φρεντέρικσον, καθηγητής και διευθυντής φυσικής και αθλητικής ιατρικής στο Στάνφορντ.

Το μυστικό είναι να συνδυάζεται το τρέξιμο και με άλλα είδη γυμναστικής μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό εξασφαλίζει ότι συνεχίζετε να ενισχύετε και να χτίζετε τους μύες σας ορισμένες μέρες και άλλες μέρες, όταν τρέχετε δηλαδή, ενισχύετε την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Η διατροφή παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσλάβει αρκετές θερμίδες πριν τρέξετε γιατί παρά το γεγονός ότι ένα ελαφρύ έλλειμμα θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος κατά το τρέξιμο, η υπερβολικά μείωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές απώλειες», λέει ο Δρ Φρεντέρικσον.

Ο ρόλος της πρτωτεϊνης

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, καθώς αυτή βοηθάει στην ανοικοδόμηση των μυών σας. Επίσης, τρώτε μετρημένες ποσότητες καλών λιπών, όπως το αβοκάντο και τα καρύδια, τα οποία είναι καλές πηγές θερμίδων για να σας κρατήσουν πλήρεις και να σας δώσουν ενέργεια, που κρατάει περισσότερο σε σχέση με αυτή που σας δίνουν οι υδατάνθρακες.

Τέλος, από τη μεριά της, η Σάντερ Ρούμπιν, ειδικός αθλητικών φαρμάκων στη Northwestern Medicine, τονίζει: «Οι μυες του σώματός σας ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Μπορείτε να λάβετε διάφορα μέτρα για να αποφύγετε το δυνητικό μειονέκτημα της αποδυνάμωσης των μυών, όπως η βελτίωση της αντοχής και της συνολικής δύναμης του σώματος».

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο 

Κλείστε θέση στον Μαραθώνιο του Ναυπλίου!

Η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο Μαραθώνιο της άνοιξης ξεκινά στις 2ο Δεκεμβρίου, με την επίσημη έναρξη των εγγραφών για τον Μαραθώνιο Ναυπλίου και τα παράλληλα αγωνίσματα του, που θα γίνει για 7η χρονιά, στην πανέμορφη πόλη της Αργολίδας.

Οι δρομείς που θα δηλώσουν συμμετοχή θ’ απολαύσουν έναν αγώνα που συνδυάζει τις υψηλότερες αθλητικές προδιαγραφές με μία μεγάλη, με πολλές παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις, γιορτή, στον ομορφότερο προορισμό της χώρας το Ναύπλιο!

Ο 7ος Μαραθώνιος Ναυπλίου θα γίνει στις 8 Μαρτίου του 2020 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για τον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο και τα αγωνίσματα των 5 χλμ. και των 2,5 χλμ. στο website www.nafpliomarathon.gr και στο Face Book της Διοργάνωσης: https://www.facebook.com/NafplioMarathonGR/

Οι εγγραφές γίνονται ήδη ηλεκτρονικά μέσα από την σελίδα της διοργάνωσης https://www.nafpliomarathon.gr/engrafes/eidi-engrafis/

Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου είναι ένα αθλητικό δρομικό γεγονός υψηλών προδιαγραφών και ταυτόχρονα μία πρωτοποριακή Διοργάνωση που στο πλαίσιό της έχει δημιουργήσει ένα πολύπλευρο αθλητικό, συμμετοχικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός με πλήθος δράσεων και προγραμμάτων που προάγουν την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό! Η Διοργάνωση γίνεται με την πιστοποίηση των θεσμικών οργάνων της της Πολιτείας του ΣΕΓΑΣ και της AIMS.

Στόχος της Διοργάνωσης είναι:

  • να παρέχει ένα αθλητικό γεγονός υψηλών προδιαγραφών, πρότυπο στο είδος του, αντάξιο των μεγάλων αθλητικών Διοργανώσεων του παγκόσμιου γίγνεσθαι.
  • να προάγει την αθλητική παιδεία και την αξία της διά βίου άσκησης για την υγεία ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες μέσα από τη συνεργασία της με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • να παράγει πολιτισμό και να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη προόδου και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.
  • να προβάλλει το Ναύπλιο και την Αργολίδα, τις ομορφιές τους καθώς και τη μακρά και αξιοσημείωτη πολιτιστική τους κληρονομιά και παράδοση.
  • να καθιερώσει το Ναύπλιο ως αθλητικό τουριστικό προορισμό και στο εξωτερικό.
  • Να αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Διοργάνωση του Μαραθωνίου Ναυπλίου 2020 είναι αφιερωμένη στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου ‘ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ’.

Αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε όλους στο όμορφο Ναύπλιο στη Διοργάνωση κι στις εκδηλώσεις του 7ου Μαραθωνίου Ναυπλίου!

x

Send this to a friend