Όλα έτοιμα για τον 23ο Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας την Κυριακή

Ο 23ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 2016, έχει και πάλι ως στόχο να δείξει στους Αθηναίους πως η πόλη της Αθήνας είναι πιο όμορφη με ένα ποδήλατο!

Με εκκίνηση από την καρδιά της πόλης, την Πλατεία Συντάγματος, ο 23ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του ΟΠΑΝΔΑ για το ποδήλατο, αναμένεται να είναι η πιο επιτυχημένη ως τώρα διοργάνωση του θεσμού.

Η βόλτα διασχίζει μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, περνώντας μπροστά από σημεία ιδιαίτερου αισθητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως η Πλατεία Συντάγματος, ο Εθνικός Κήπος, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Πάρκο Ελευθερίας, το Πεδίο του Άρεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Πλατεία Ομονοίας, το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών, το Ιστορικό Μουσείο για να καταλήξει και πάλι στην πλατεία Συντάγματος.

Η διαδρομή των 11.5 περίπου χιλιομέτρων που φέτος προτείνει ο 23ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας, δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες – ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης – να ανακαλύψουν την Αθήνα με ένα άλλο μάτι και ταυτόχρονα αποτελεί μια πρόκληση για όλους εμάς να σκεφτούμε πως το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

IMG_2427 (1)

Παράλληλα με τη διευρυμένη φέτος διαδρομή του Ποδηλατικού Γύρου, θα υπάρξει και μια μικρότερη διαδρομή για ΑΜΕΑ καθώς και μια διαδρομή για μικρά παιδιά.

Όλοι λοιπόν στο κέντρο της Αθήνας, με ποδήλατο, την Κυριακή 17 Απριλίου!

Δηλώστε σήμερα κιόλας συμμετοχή για να πάρετε εγκαίρως τον αριθμό συμμετοχής σας που θα σας δώσει πρόσβαση στις κληρώσεις με πολλά δώρα.

Ο Ποδηλατικός Γύρος αντικατοπτρίζει την κοινωνική προσπάθεια του Οργανισμού και έχει έναν ιδιαίτερο σκοπό: με 1€ συμβάλλουμε στην οικονομική ενίσχυση του ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου.

Η εκκίνηση θα δοθεί από την πλατεία Συντάγματος στις 09.30 και 09:50 των διαδρομών  11,5χλμ. και 3χλμ.αντίστοιχα, ενώ η εκκίνηση των Α.μεΑ. θα δοθεί στις 09:45 από τα Προπύλαια.

Διαδρομές:

11,5 χλμ: Εκκίνηση 09:30 στην πλ. Συντάγματος στο ύψος της οδού Ερμού, με κατεύθυνση προς την Οδό Φιλελλήνων:
Πλ. Συντάγματος – Φιλελλήνων – Λ. Αμαλίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Όλγας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Σοφίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Ζαχάρωφ  (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Αλεξάνδρας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Ιουλιανού – Λιοσίων – Μάρνης – Καρόλου – πλ. Καραϊσκάκη – Αχιλλέως – Θερμοπυλών (αριστερά) – Πειραιώς – Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)

IMG_2311 (1)

3 χλμ: Εκκίνηση 09:50 επί της Λ. Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή:
Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ομόνοια – Σωκράτους (αριστερά) – Πειραιώς (αριστερά) – Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)

Διαδρομή Α.με.Α. 1 χλμ: Εκκίνηση 09:45 στα Προπύλαια:
Προπύλαια Πανεπιστημίου – Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου (αριστερά) – Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)

Εγγραφές & Παραλαβή αριθμού

 • Ηλεκτρονικές εγγραφές, έως 15 Απριλίου και ώρα 16:00
  Για εγγραφές ενηλίκων πατήστε εδώ.
  Για εγγραφές ανηλίκων πατήστε εδώ.
  Η παραλαβή των αριθμών, όσον αφορά στις ηλεκτρονικές εγγραφές, θα γίνεται από 4 έως 16 Απριλίου, μόνο από τα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Ισόγειο-αίθουσα  Κόντογλου,  Τμήμα Προγραμματισμού –Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 –16:00 και το Σάββατο 16/4, 9:00 – 17:00, τηλ. 210-5284873 – 4
 • Την ημέρα της εκδήλωσης θα πραγματοποιούνται εγγραφές για όλες τις διαδρομές στη γραμματεία του αγώνα στην πλατεία Συντάγματος, από τις 7:00 έως 8:30 π.μ. 

 Πληρωμή αντιτίμου:

 1. Για τις ηλεκτρονικές εγγραφές απευθυνθείτε μόνο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
 2. Στην τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. (IBAN GR 1902602400000330201149120) με την επίδειξη της απόδειξης κατάθεσης κατά την παραλαβή.
 3. Στην Εθνική Τράπεζα (IBAN GR 4501101080000010848026406) με την επίδειξη της απόδειξης κατάθεσης κατά την παραλαβή.

Athens Bike Weekend – 16/17 Απριλίου 2016

Το Σαββατοκύριακο 16 – 17 Απριλίου, ξεκινά στην Αθήνα ένας νέος θεσμός, το “Athens Bike Weekend”: Ένα Σαββατοκύριακο με ποδήλατο στο κέντρο της πόλης, με δράσεις, παιχνίδια, έκθεση ποδηλάτων και ευκαιρίες για τους πολίτες να ανακαλύψουν και να χαρούν το ποδήλατο.

IMG_2470 (1)

Από το πρωί του Σαββάτου 16 Απριλίου, η Πλατεία Συντάγματος θα γεμίσει ποδήλατα σε μια ανοιχτή για όλους και με ελεύθερη είσοδο διοργάνωση: Ελάτε να δοκιμάσετε Ηλεκτρικά ποδήλατα, φέρτε το ποδήλατό σας να το ελέγξουμε και να σας κάνουμε τις απαραίτητες μικρορυθμίσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, βρείτε την ευκαιρία να ανεβείτε σε ένα ποδήλατο και να ξαναθυμηθείτε τη χαρά της πρώτης πεταλιάς και φυσικά, φέρτε τα παιδιά σας για να κάνουν ποδήλατο ή και να μάθουν ποδήλατο με τη βοήθεια των έμπειρων εκπαιδευτών μας.

Αλλά αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει κάποιος καθώς παράλληλα, θα υπάρχει μια μόνιμη έκθεση ποδηλάτων, στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σύγχρονα ποδήλατα πόλης, βουνού ή δρόμου, να λύσουν όλες τις απορίες τους γύρω από το ποδήλατο και τον εξοπλισμό του αλλά και να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου ποδηλάτου.

Το Athens Bike Weekend θα κορυφωθεί το πρωί της Κυριακής 17 Απριλίου με την εκκίνηση του 23ου Ποδηλατικού Γύρου και οι εκδηλώσεις για το ποδήλατο θα συνεχιστούν και μετά τον τερματισμό του, ως το απόγευμα της Κυριακής.

Το Athens Bike Weekend αποτελεί έναν νέο θεσμό για την πόλη, με στόχο την ανάπτυξη και τη χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα.

IMG_2313 (1)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω του «23ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας», την Κυριακή από τις 7 το πρωί και μέχρι το πέρας του, θα ισχύσουν προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδούς και λεωφόρους στο κέντρο της πρωτεύουσας, ως εξής:

-Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Πλ. Ομονοίας.
-Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Πλ. Συντάγματος.
-Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της μεταξύ της Β. Αλεξάνδρου και της Λ. Βασ. Όλγας στο ρεύμα προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
-Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κωνσταντίνου και Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου στο ρεύμα προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Ακαδημίας, στο τμήμα της μεταξύ Κανάρη και Λ. Βασ. Σοφίας.
-Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ Κοδριγκτώνος και πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα προς Λ. Κηφισίας.
-Ιουλιανού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Λιοσίων, στο τμήμα της μεταξύ Παρρασίου και πλ. Βάθη και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Μάρνη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Πλ. Καραϊσκάκη.
-Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Θερμοπυλών, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
-Ανώνυμη οδός δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας, σε όλο το μήκος της.
-Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
-Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ Υψηλάντου και Λ. Βασ. Σοφίας.
-Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
-Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
-Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ Π. Κυριακού και Λ. Βασ. Σοφίας.

Επιπλέον, δε θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες και για όσο χρόνο διαρκέσει η εκδήλωση. Εξαιρούνται οι ελεγχόμενοι κόμβοι σε Λ. Αλεξάνδρας-Παπαρρηγοπούλου, Λ. Αλεξάνδρας-Ιπποκράτους, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Χαλκοκονδύλη, Σταδίου-Αμερικής, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)-Αμερικής και Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Παυσανίου.

Η Τροχαία ζητά απο τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις συγκεκριμένες οδούς και λεωφόρους κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Previous ArticleNext Article

Τι είδους προπόνηση ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο;

Ποια προπόνηση ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο;
Της Νικολέτας Μιχαηλίδου

Σε μια περίοδο που το άγχος και ο πολυάσχολος τρόπος ζωής κυριαρχούν στην καθημερινότητά των περισσότερων ανθρώπων και σε μια χρονική στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει όλο και περισσότερο κόσμο, πολλοί άνθρωποι λανθασμένα παραμελoύν την σωστή διατροφή, την άσκηση και την ευεξία τους, χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις που μπορει να εχει αυτό όχι μόνο στη γενικότερη υγεία τους, αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την τακτική άσκηση βελτιώνει κανείς την υγεία του. Η άσκηση μειώνει τους κινδύνους ασθενειών, βοηθά στην απώλεια ή τη διατήρηση βάρους και ενισχύει την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθηση. Η σωστή άσκηση μπορεί άμεσα να αμβλύνει το όποιο πρόβλημα υπάρχει και να βελτιώσει τα ήδη καλοσχηματισμένα σημεία του κορμιού, ενώ ένα ακατάλληλο πρόγραμμα μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μάθε το σωματότυπό σου και απόκτησε το σώμα που ονειρεύεσαι. Ιδού λοιπόν μερικά απλά tips για να αναγνωρίσει κανείς τον σωματότυπο του πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άσκηση. Υπάρχουν τέσσερις τύποι σώματος ανάλογα με το σχήμα, το σκελετό και την κατανομή του βάρους: το Κουτάλι, η Κλεψύδρα, ο Κώνος και ο Χάρακας. Είναι όλοι σωματότυποι που έχουν από τη φυσική τους κατασκευή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Βρείτε το δικό σας τύπο και ακολουθείστε το σωστό πρόγραμμα με σκοπό την σωστή άσκηση και τα εμφανή αποτελέσματα:

Έχετε την τάση να παραμένετε λεπτοί;

 • στο άνω μέρος του σώματος
 • σε όλο το σώμα
 • στην περιοχή της μέσης
 • στο κάτω μέρος του σώματος

Πού συγκεντρώνεται συνήθως το έξτρα βάρος;

 • Στους γοφούς, στους μηρούς και τους γλουτούς;
 • Στο στομάχι και τους γλουτούς
 • Και στο άνω και στο κάτω μέρος του σώματος
 • Στην πλάτη, το στήθος, στα χέρια και στο στομάχι

Σε ποιο τμήμα του σώματος σας είναι πιο δύσκολο να αδυνατίσετε;

 • Στο κάτω μέρος
 • Στο άνω μέρος και το κάτω μέρος
 • Δεν είναι και τόσο δύσκολο
 • Στο άνω μέρος

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο σώμα σας, τι θα ήταν;

 • Το κάτω μέρος: τους γλουτούς, το εσωτερικό των μηρών και τους γοφούς
 • Το στομάχι
 • Το άνω μέρος και το κάτω
 • και τα δύο θέλουν δουλειά

Περισσότερα α: κουτάλι, β: χάρακας, γ: κλεψύδρα, δ: κώνος

Κουτάλι

Χαρακτηριστικά: Ωραίος άνω κορμός – άνω κοιλιακοί και χέρια. Το πάνω μέρος του σώματος είναι πιο αδύνατο και στενό. Πιο κοντά πόδια και μακρύτερος κορμός. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συγκεντρώνεται κάτω από τη μέση και όταν παίρνει βάρος παχαίνει κυρίως στους γοφούς, στους μηρούς και την περιοχή πίσω από τα γόνατα. Τα αντανακλαστικά του κουταλιού είναι πολύ καλά, οπότε αποδίδει ιδιαίτερα στη γυμναστική και στα σπορ που απαιτούν δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος και συγχρονισμό. Το κλειδί είναι να διαλέξετε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και να τη συνδυάσετε με βάρη που θα δυναμώσουν το πάνω μέρος του κορμού.

Προτάσεις: Σχοινάκι με ταχύτητα, στατικό ποδήλατο με μικρή αντίσταση και υψηλή ταχύτητα, άρσεις ποδιών στο πλάι σε όρθια στάση.

Χάρακας

Χαρακτηριστικά: Συνήθως χρειάζεστε τη γυμναστική λιγότερο από κάθε άλλο τύπο σώματος. Είναι απαραίτητο να επικεντρώσετε την προσοχή στην ενδυνάμωση και τον σχηματισμό των μυών, αφού αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο σας. Σπάνια έχετε μεγάλο στήθος, όμως χρειάζεται να δυναμώσετε πλάτη, κοιλιακούς και ώμους για να μην αποκτήσετε κακή στάση σώματος. Είστε καλοί στο κολύμπι, το τζόκινγκ και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αφού η κατασκευή και η κατανομή του βάρος σας είναι τέτοια που δεν ασκούνται μεγάλες πιέσεις στις αρθρώσεις σας.

Προτάσεις: Διατατικές ασκήσεις, step, κοιλιακοί, ροκανίσματα (είδος εκγύμνασης κοιλιακών μυών) , push-ups, κολύμπι κλπ.

Kώνος

Χαρακτηριστικά: Μεγαλύτερος όγκος και βάρος στο άνω μέρος της πλάτης και το στήθος. Κορμός σχετικά κοντός αλλά πόδια μακριά. Το στομάχι προεξέχει μια φυσική κλίση από την κατασκευή σας που είναι ορατή. Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτό χρειάζεται ενδυνάμωση στους κοιλιακούς μύες και αύξηση της αντοχής των επίμαχων μυών. Είστε καλοί σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη στο άνω μέρος του κορμού, όπως οι ρακέτες και κάθε σπορ που απαιτεί γρήγορες, δυνατές και κοφτές κινήσεις.

Προτάσεις: Θα ωφεληθείτε αν κάνετε αεροβική άσκηση σε συνδυασμό με κοιλιακούς και ασκήσεις ενδυνάμωσης του άνω κορμού. Οι ασκήσεις με βάρη είναι κατάλληλες αν χρησιμοποιήσετε λίγα κιλά για το άνω μέρος και επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ενδυνάμωση του κάτω μισού του σώματος σας.

Κλεψύδρα

Χαρακτηριστικά: Ο τύπος αυτός σώματος έχει γενικά δυνατά οστά και μύες, είναι λιγότερο ευάλωτος στην οστεοπόρωση από άλλους τύπους και σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα μέσης, αφού από την κατασκευή του έχει δυνατούς κοιλιακούς. Τα πόδια είναι αδύνατα και ίσια με καλοσχηματισμένους γαστροκνήμιους (γάμπες).

Προτάσεις: Σχοινάκι, στατικό ποδήλατο με χαμηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα, γρήγορο περπάτημα, σκι.

Πηγή: “Ευεξία & Διατροφή” Τεύχος 48:16-18 Δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Τη λειτουργία του «διακόπτη λίπους» προσπαθούν να ελέγξουν οι επιστήμονες!

Επιστήμονες στην Αυστραλία, με επικεφαλής έναν Ελληνο-αυστραλό που εδώ και χρόνια μελετά τους μηχανισμούς της παχυσαρκίας, έκαναν μια ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στη μάχη εναντίον των παραπανίσιων κιλών.

Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο ένα «διακόπτη λίπους», που ρυθμίζει πόσο λίπος καίει ένας άνθρωπος μετά το φαγητό και ο οποίος στους παχύσαρκους είναι «κολλημένος» και μένει συνεχώς ενεργοποιημένος.

Η χειραγώγηση του εν λόγω «διακόπτη» στο μέλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η ανακάλυψη φωτίζει ένα χρόνιο αίνιγμα που απασχολούσε τους επιστήμονες: πώς το σώμα αποφασίζει αν θα κάψει ή θα αποθηκεύσει το λίπος του και πώς επιλέγει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές.

Ο καθηγητής Αντώνης Τηγάνης (Τόνι Τιγκάνις) και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Cell Metabolism”, μελέτησαν τους μηχανισμούς μετατροπής του λευκού λίπους (που αποθηκεύει ενέργεια) σε καφέ λίπος (που χρησιμοποιείται ως «καύσιμη ύλη» για την απελευθέρωση ενέργειας).

Ο διακόπτης…

Το λίπος αποθηκεύεται σε ειδικά κύτταρα του λιπώδους ιστού (τα αδιποκύτταρα) που μπορούν να μετατραπούν από τη μία μορφή λίπους στην άλλη, ανάλογα με τις εντολές του εγκεφάλου. Η πολύπλοκη διαδικασία -με τη μεσολάβηση της ορμόνης ινσουλίνης- ελέγχεται από ένα μηχανισμό σαν διακόπτη στον εγκέφαλο, που «ανάβει» και «σβήνει», πράγμα που οδηγεί εναλλακτικά είτε σε αποθήκευση είτε σε κάψιμο του λίπους.

Που δεν λειτουργεί

Στους παχύσαρκους ανθρώπους αυτός ο «διακόπτης» δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά, καθώς παραμένει διαρκώς «αναμμένος», με συνέπεια, όταν τρώνε, το λίπος συνεχώς να συσσωρεύεται και να μη καίγεται. Στην περίπτωσή τους, το σώμα δεν παράγει αρκετό καφέ λίπος και δεν δαπανά αρκετή ενέργεια από το κάψιμό του. Έτσι, όταν κανείς τρώει, βάζει πρόσθετα κιλά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατορθώσουν να ελέγξουν τη λειτουργία του «διακόπτη», έτσι ώστε οι άνθρωποι στο μέλλον να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο που το σώμα τους «χειρίζεται» το λίπος.

«Ίσως καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτό το μηχανισμό, προκειμένου να διευκολύνουμε την κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα. Όμως η όποια δυνητική θεραπεία απέχει ακόμη πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Τηγάνης.

Διαβάστε ακόμα: Τρεις συμβουλές για να μην πεινάτε συνέχεια όταν γυμνάζεστε

x
Send this to a friend