Site icon runnfun.gr

Οι καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το τρέξιμο (part II)

Οι καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το τρέξιμο (part II)

Πριν λίγες ημέρες σας είχαμε προτείνει μια χαρακτηριστική δεκάδα από ταινίες που έχουν να κάνουν με το τρέξιμο και που ο μέσος δρομέας δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταυτιστεί μαζί τους και να μην εμπνευστεί από αυτές.

Εκείνες οι ταινίες ωστόσο δεν ήταν και οι μοναδικές του ιδιαίτερου είδους τους και γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάσαμε μια ακόμα λίστα, από 15 ταινίες αυτή τη φορά, έτσι ώστε σε περίπτωση που εξαντλήσατε την προηγούμενη λίστα να μην λέτε πως ξεμείνατε…

Run for Your Life (2008)

Ντοκιμαντέρ που εστιάζει στον πρωτοπόρο ιδρυτή και στη συνέχεια διευθυντή του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, Φρεντ Λέμποου που πέθανε το 1994. Η ταινία πιάνει το νήμα της ιστορίας από τις απαρχές του συγκεκριμένου αγώνα, από τις αρχές των 70s δηλαδή όταν και ο Λέμποου, ο Εβραίος μετανάστης από τη Ρουμανία, διοργάνωσε τον πρώτο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και διηγείται την πορεία του αγώνα και του εμπνευστή του προς την γιγάντωση και την μετουσίωση σε μια από τις πιο διάσημες κούρσες του πλανήτη.

The Long Green Line (2008)

Άλλο ένα ντοκιμαντέρ για μια θρυλική μορφή των αγώνων δρόμου, τον προπονητή Τζο Νιούτον, ο οποίος ζούσε όταν το «The Long Green Line» είχε γυριστεί (πέθανε εννιά χρόνια αργότερα στα 90 του). Η φράση του Νιούτον «είναι καλό να είσαι σπουδαίος αλλά πολύ πιο σπουδαίο να είσαι καλός» συνοψίζει στο έπακρο τόσο τη φιλοσοφία του όσο και (κατ’ επέκταση) τη φιλοσοφία του ντοκιμαντέρ, ενός ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο που στη μακρά πορεία του στους στίβους προπόνησε πάνω από 200 αθλητές.

Desert Runners (2013)

Αν πιστεύεις ότι υπάρχουν δύσκολες διαδρομές που νιώθεις πως δεν θα μπορέσεις ποτέ να διανύσεις, δες αυτό το ντοκιμαντέρ και μάλλον θα αναθεωρήσεις. Πως μπορεί να γίνει αλλιώς στη θέα ερασιτεχνών δρομέων που έχουν βάλει στόχο να ολοκληρώσουν τις πιο δύσκολες διαδρομές του κόσμου, διαδρομές μέσα στις πιο ζεστές και μεγάλες ερήμους του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η Σαχάρα. Σου φαίνεται ακραίο; Κι όμως, αν δεις αυτό το ντοκιμαντέρ θα εκπλαγείς με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη θέληση.

Unbroken (2014)

Με την Αντζελίνα Τζολί να κάθεται στην σκηνοθετική καρέκλα και τους αδερφούς Κόεν να υπογράφουν το σενάριο, το «Unbroken» είναι μια από τις πιο πρόσφατες ταινίες για τρέξιμο που έχουν γυριστεί. Επικεντρωμένο στον δρομέα Λουίς Ζαμπερίνι και τις τραυματικές του εμπειρίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το «Unbroken» είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ πιο ευρύ από απλά μια ταινία για το τρέξιμο αν και το τελευταίο στοιχείο δεν θα μπορούσε παρά να είναι κομβικό όταν έχουμε να κάνουμε με τη ζωή του Ζαμπερίνι…

The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young (2014)

Σε ένα άλλο κομμάτι σας έχουμε ήδη μιλήσει για τον Μαραθώνιο του Μπέρκλεϊ, την πιο σκληρή και δύσκολη κούρσα ολόκληρου του κόσμου, τον αγώνα που στα 25 πρώτα χρόνια που γινόταν μόλις δέκα άνθρωποι κατάφεραν να ολοκληρώσουν! Με τόσο κινηματογραφικό προφίλ, ο αγώνας του Μπέρκλεϊ δεν θα μπορούσε να μην γίνει ταινία και ετούτο εδώ το ντοκιμαντέρ είναι ό,τι πρέπει για να μάθεις για αυτή την τρελή και παλαβή διαδρομή.

Gun Runners (2015)

Δυο Κενυάτες βιοπαλαιστές, ο Τζούλιους Αρίλε και ο Ρόμπερτ Ματάντα, αφήνουν για λίγο την φτωχή καθημερινότητά τους στην Κένυα προκειμένου να προετοιμαστούν για ένα διεθνές τουρνουά στο οποίο θα συμμετάσχουν και η κάμερα αυτού του ντοκιμαντέρ τους ακολουθεί βήμα-βήμα στην προσπάθειά τους. Σεμιναριακό ντοκιμαντέρ για το πως η καθημερινότητα των Κενυατών δρομέων και της μεγάλης δρομικής σχολής τους καθορίζεται από τις άθλιες συνθήκες της χώρας που ζουν.

McFarland, USA (2015)

Ο ξεπεσμένος Κέβιν Κόστνερ, πολλά χρόνια μετά τις εποχές της μεγάλης ακμής του, «ζωντανεύει» εδώ έναν έμπειρο προπονητή που προπονεί μια ομάδα Λατίνων μαθητών σε μια χαμηλόφωνη αλλά συγκινητική ταινία, που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι έχουν επιχειρήσει να φτάσουν από το μηδέν σε ένα καλό δρομικό επίπεδο.

Fifty: The Movie (2016)

Ο Μαλ Λο είχε βάλει στόχο να ολοκληρώσει 50 Μαραθώνιους, σε 50 βουνοκορφές της Νέας Ζηλανδίας και όλα αυτά μέσα σε 50 μέρες προκειμένου να μαζέψει λεφτά για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Αν σου φαίνεται συναρπαστικό ως ιδέα, το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για αυτή την προσπάθεια είναι κάτι που πρέπει να δεις άμεσα.

Free to Run (2016)

Ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με την πορεία και την εξέλιξη του αθλήματος τα τελευταία 50 χρόνια προβάλλοντας συνεντεύξεις ιστορικών και πέρα για πέρα επιδραστικών δρομέων που άλλαξαν το ρου της ιστορίας των αγώνων δρόμου. Αν θες να μάθεις γιατί το αγαπημένο σου άθλημα είναι σήμερα τόσο δημοφιλές, αυτό το ντοκιμαντέρ έχει την απάντηση.

Race (2016)

Από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της λίστας, το «Race» είναι η κλασική ιστορία του Τζέσε Όουενς, του μεγάλου μαύρου δρομέα που έγραψε ιστορία όταν το 1936 κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ δίνοντάς του την ιδανική απάντηση στους ισχυρισμούς του περί φυλετικά κατώτερων ανθρώπων. Μέχρι και ψίθυροι για Όσκαρ είχαν ακουστεί όσον αφορά το «Race» την περίοδο που παιζόταν στο σινεμά…

Karl Meltzer: Made to Be Broken (2017)

Μια παραγωγή της Red Bull, το μικρού μήκους αυτό ντοκιμαντέρ (διαρκεί μόλις 42 λεπτά) ακολουθεί βήμα-βήμα την προσπάθεια του υπερμαραθωνοδρόμου Κάρλ Μέλτζερ να διανύσει σε χρόνο ρεκόρ το Μονοπάτι των Απαλάχιων Όρεων. Αν και δεν είναι πολύ σοφό να επιχειρήσεις να τον μιμηθείς χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, το ντοκιμαντέρ σίγουρα θα σε εμπνεύσει και θα σου ανοίξει την όρεξη για τρέξιμο.

Breaking2 (2017)

Ένα ντοκιμαντέρ που δεν παίχτηκε ποτέ στον κινηματογράφο αλλά αξίζει τον κόπο να το δεις αν θες να μάθεις τι συμβαίνει όταν η ανθρώπινη απόδοση και η επιστήμη συνεργάζονται για να επιτευχθεί το μάξιμουμ της απόδοσης. Το Breaking2 είναι μια παραγωγή της National Geographic και ακολουθεί τους μαραθωνοδρόμους Έλιουντ Κίπχοτζ, Λελίζα Ντεζίζα και Ζερσέν Ταντέζ στην προσπάθειά τους να τερματίσουν σε έναν μαραθώνιο σε λιγότερο από δυο ώρες, μαζί με μια ομάδα επιστημόνων της Nike που μελετά τις προσπάθειές τους και τους βοηθάει να πετύχουν.

Boston: The Documentary (2017)

Από τα πιο πρόσφατα ντοκιμαντέρ του είδους, δημιουργημένο από τους ίδιους ανθρώπους που έφτιαξαν το «Spirit of the Marathon», αφηγείται την ιστορία του Μαραθώνιου της Βοστώνης, ενός από τους πιο διάσημους αγώνες δρόμου του κόσμου, από την απαρχή του μέχρι την τραγωδία το 2013. Μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα όπως παραδέχονται οι γνώστες του διάσημου αγώνα της Βοστώνης.

Showing Up (2016)

Ντοκιμαντέρ που ασχολείται με την καθημερινότητα ερασιτεχνών δρομέων, ανθρώπων που αντιλαμβάνονται το τρέξιμο ως την απόλυτη απόδραση από το άγχος της καθημερινότητας. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στα μέλη της δρομικής ομάδας «November Project» και μπορεί να το δει κανείς στο Youtube.

The Running Man (1987)

Για το τέλος, μια ταινία που μόνο επιδερμικά έχει σχέση με το τρέξιμο αλλά όπως και να έχει σε βάζει σε διάθεση υπερέντασης και σε ωθεί να βγεις και να τρέξεις. Το «The Running Man» είναι μια 80s ένοχη απόλαυση με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, μια από τις μπόλικες action ταινίες με τελευταίο που μιλάει για μια μελλοντική, δυστοπική κοινωνία όπου η βασική διασκέδαση των ανθρώπων είναι να βλέπουν σκλάβους ενώ προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο στις υψηλής τεχνολογίας αρένες. Ο Σβαρτσενέγκερ παίζει έναν από αυτούς και σε όλη την ταινία τρέχει διαρκώς…

The End…

Διαβάστε ακόμα: Οι καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το τρέξιμο (part I)

Πηγή: www.runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version