Site icon runnfun.gr

Μεσογειακή διατροφή: Για 4η χρονιά σερί πρώτη στην κατάταξη με τις καλύτερες δίαιτες

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος*

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για τη διαχείριση του βάρους  και την υγεία σου γενικότερα.  Στη διαιτολογική μου πράξη στο γραφείο, η υιοθέτηση των βασικών αρχών της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης σου στο χτίσιμο των διατροφικών σου συνηθειών και των συμπεριφορών που θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου!

Ας μάθουμε περισσότερα για τη Μεσογειακή Διατροφή.

Η ιστορία της Μεσογειακής Διατροφής

Η προέλευση της Μεσογειακής Διατροφής έχει χαθεί στο χρόνο. Η αναζήτηση των ριζών της πρέπει να ξεκινήσει από τις διατροφικές συνήθειες του Μεσαίωνα, κατά τον οποίο η αρχαία ρωμαϊκή παράδοση – σύμφωνα με το μοντέλο των Ελλήνων – βασιζόταν στα προϊόντα ψωμιού, κρασιού και λαδιού, σύμβολα αγροτικού και γεωργικού πολιτισμού, συμπληρωμένα με πρόβειο τυρί, λαχανικά, λίγο κρέας και έντονη προτίμηση για ψάρια και θαλασσινά.

Ο όρος “Μεσογειακή Διατροφή” επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Ancel Keys και τη γυναίκα του Margaret Keys όταν κατά το 1952 ταξίδεψαν στην Ιταλία και την Ισπανία και πραγματοποίησαν κάποιες πειραματικές έρευνες για την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη διατροφή.  Όσον αφορά το περιεχόμενό της, στη Διεθνή Διάσκεψη για τις δίαιτες των χωρών της Μεσογείου το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή.

Πλέον, η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα διατροφικό μοντέλο που εκτιμάται παγκοσμίως. Ο Υποψήφιος Φάκελος που υποβλήθηκε στην UNESCO ορίζει τη Μεσογειακή Διατροφή ως εξής:

 …  είναι μια κοινωνική πρακτική που βασίζεται σε όλες τις γνώσεις, τις συμπεριφορές και τις παραδόσεις από τη φύση έως το τραπέζι.

Φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Μεσογειακή Διατροφή ήρθε πρώτη στην κατάταξη των καλύτερων διαιτών για το 2021 στις Ειδήσεις και το World Report των ΗΠΑ.

* Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο www.diaitologos.com  #Facebook #Instagram #Linkedin.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version