H παρουσίαση του 2ου Μαραθωνίου Κρήτης που θα γίνει τον Απρίλιο στα Χανιά 533

Την ευκαιρία να τρέξουν σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων Κρήτης, θα έχουν οι δρομείς που θα πάρουν μέρος στον 2o Μαραθώνιο Κρήτης στις 9 Απριλίου 2017.

Παράλληλα με τον Μαραθώνιο θα διεξαχθούν οι αγώνες των 10 χλμ. και 5 χλμ. όπου η συμμετοχή αναμένεται να είναι πολυπληθής. Επίσης, στη Διοργάνωση περιλαμβάνεται και αγώνας μικρότερης διαδρομής, “κοινωνικής προσφοράς”, 2,5χλμ. για αρχάριους δρομείς κάθε ηλικίας. Παράλληλα με το αγωνιστικό μέρος ανακοινώθηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν πολιτιστικά τον Μαραθώνιο Κρήτης

 • Παρασκευή 7/04/17 Τελετή της κοπής του κότινου από την Ολυμπιακή Αρχαία Ελιά τον Βουβών του Δήμου Πλατανιά.
 • Σάββατο 8/04/17 Λαμπαδηδρομία προς τιμή του Μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη με ταυτόχρονη έναρξη από τους Δήμους Κισσάμου – Πλατανιά και από τον Δήμο Αποκόρωνα.
 • Σάββατο 8/04/17 Τελετή έναρξης στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς από τον Δήμο Χανίων

Η Διοργάνωση παρουσιάστηκε παρουσία όλων των θεσμικών φορέων, στο Ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ, από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα, τον Δήμαρχο Πλατανιά κ., Ιωάννη Μαλανδράκη, τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβό, τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης κ. Σωτήρη Λαβούτα και τον πρόεδρο του Σ.Δ.Υ. Χανίων κ. Γιώργο Αλογδιανάκη, παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Χανίων κ. Βαρδιάμπασης Στέλιος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πόλεως Χανίων Κ. Μπουντουράκης Δημοσθένης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Πλατανιά κ. Πολυχρόνης Σημαντιράκης και επρόσωποι τοπικών θεσμικών φορέων.

Από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Χανίων έγινε μία σύντομη απολογιστική παρουσίαση της πρώτης επιτυχημένης Διοργάνωσης του «Μαραθώνιου Κρήτης», αναφέρθηκε στη σύνδεση της κοινωνίας μέσα από αυτήν την αθλητική δραστηριότητα και ευχαρίστησε τους Δημάρχους της Περιφεριακής Ενότητας καθώς και τους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς που από την πρώτη στιγμή στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία του ΣΔΥΧ.

img_6406

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν συνολικά στον θετικό απόηχο που άφησε η Διοργάνωση στους πολίτες οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τον Μαραθώνιο Κρήτης και ανέδειξαν την αξία των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν του Μαραθωνίου, την κοπή του κότινου από την αρχαία Ελιά των Βουβών και την μοναδική Λαμπαδηδρομία από τον Αποκόρωνα και τον Κίσσαμο στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.

Ο Προέδρος του ΣΔΥΧ ευχαρίστησε τους θεσμικούς υποστηρικτές και τους χορηγούς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Μανώλη Αποστολάκη της ΕΤΑΝΑΠ για την σημαντική συμβολή της εταιρείας στην διοργάνωση και υποσχέθηκε η διοργάνωση του 2017 να είναι μεγαλύτερη σε συμμετοχή αλλά και σε κοινωνική απήχηση.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Χανίων μετέφερε την αμέριστή αρωγή των Αστυνομικών δυνάμεων στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την οργάνωση του Μαραθωνίου Κρήτης και ο Δ/της της Πυροσβεστικής της πόλης των Χανίων για την συνδρομή των πυροσβεστικών δυμάμεων.

Ο Τεχνικός Δ/ντης παρουσίασε τις δράσεις που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, έβαλε τον στόχο για τον διπλασιασμό των συμμετεχόντων σε σχέση με το 2016. Αναφέρθηκε στα κίνητρά που θα δώσει η Ο.Ε. με την δωρεάν συμμετοχή οργανωμένα των σχολικών μονάδων και τέλος, μίλησε με αφορμή την διοργάνωση για τον θεματικό-αθλητικό τουρισμό και την ώθηση που δύναται να δώσει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

 Αναλυτικά, ανακοινώθηκε:

 • Η έναρξη των εγγραφών για τις 16 Ιανουαρίου 2017
 • Η λειτουργία του Κέντρου Εγγραφών της Διοργάνωσης για δεύτερη χρονιά στον εξαιρετικό χώρο του «Γυαλί Τζαμισί» στο Ενετικό λιμάνι Χανίων.

Το πλαίσιο των παροχών προς τους συμμετέχοντες:

 • Ασφαλιστική κάλυψη από την «Interlife Ασφαλιστική»
 • Τεχνικό t-shirt υψηλής ποιότητας
 • Μετάλλιο ειδικής κοπής
 • Τσάντα
 • Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση με την τεχνολογία bibtag από την «Mylaps»
 • Ηλεκτρονικό δίπλωμα
 • Φωτογραφική κάλυψη του τερματισμού με τον χρόνο τερματισμού
 • Αριθμό συμμετοχής
 • Πλήρης υποστήριξη των συμμετεχόντων οργανωτικά (κέντρο εγγραφών, υλικά, ποτά, υπηρεσίες, κλπ.)
 • Πλήρης υγειονομική κάλυψη
 • Μουσική εκδηλώση το Σάββατο στην Τελετή έναρξης, δώρα και εκδηλώσεις χορηγών
 • Ειδικές τιμές για την εστίαση, τη διαμονή και τη μετακίνηση.
 • Η μετακίνηση προσφέρεται με έκπτωση 50% από την χορηγό εταιρεία «ΑΝΕΚ Lines – BlueStarFerries»

Από την Ο. Ε.

 • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για τον Μαραθώνιο και τα παράλληλα αγωνίσματα των 10 χλμ., των 5 χλμ. και των 2,5 χλμ. μέσα από την λειτουργία του δικτυακού τόπου της Διοργάνωσης: http://www.crete-marathon.gr/
 • Δείτε το επίσημο βίντεο των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κατά το διήμερο 7 και 8 Μαΐου 2016 : https://m.youtube.com/watch?v=4tA4SehSRaY
Previous ArticleNext Article

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας; 9

Η βασικές συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, εκτός από το… μένουμε σπίτι, είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια, να μην βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αέρα και να αερίζουμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας, όταν επιστρέφουμε σπίτι.

Eιδικά για τους δρομείς που έτσι κι αλλιώς καταγράφουν αρκετά χιλιόμετρα, αλλά ακόμα και όλους εκείνους τους ανθρώπους που περπατούν πια καθημερινά για να ασκηθούν και να βγουν για λίγα λεπτά εκτός σπιτιού, λίγες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για το πόσο μπορεί να μείνει ο ιός πάνω σε μια σόλα.

Μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι δύο ή τρεις ημέρες σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες.

Με δεδομένο ότι οι σόλες των παπουτσιών είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά, μη πορώδη υλικά όπως το πλαστικό, καουτσούκ, PVC και το λάστιχο, είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να επιβιώσει και εκεί.

Η ψύχωση ενός δρομέα: Συλλέγοντας παπούτσια τρεξίματος

Μπορεί να εξαπλωθεί ο COVID-19 στα παπούτσια σας;

Υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες υγιεινής γύρω από τα παπούτσια, δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ.

Καθώς το COVID-19 εξαπλώνεται μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής από κάποιον που έχει μολυνθεί, η πιθανότητα εξάπλωσης ή μόλυνσης του ιού από τα παπούτσια είναι χαμηλή.

«Πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα»

Συμφωνα με τα όσα είπε η Δρ Adwoa Danso, που ζει και εργάζεται  στο Λονδίνο στο runnersworld.co.uk:

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να ζει σε επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η διαπίστωση σίγουρα ισχύει και για τα παπούτσι μας. O κίνδυνος, πάντως, να κολλήσει κανείς εξακολουθεί να είναι χαμηλός, αφού θα πρέπει να έχουν πέσει σταγονίδια πάνω στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Αν αφήνουμε τα παπούτσια μας εκτός σπιτιού ή τα βγάζουμε στο μπαλκόνι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Θα πρέπει να φροντίζουμε να μην βάζουμε το ένα παπούτσι πάνω στο άλλο, ώστε να αποφύγουμε να περάσουμε το μικρόβιο από τη σόλα, σε άλλη επιφάνεια του παπουτσιού.

Έτσι θα συντηρήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια για να “τρέξουν” περισσότερο

Για να κολλήσει κανείς από τα παπούτσια του, θα πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα. Πρώτον οι αναπνευστικές εκκρίσεις ενός ατόμου που μολύνθηκε να επιβιώσουν στο πεζοδρόμιο, να μεταφερθούν παπούτσια σας και στη συνέχεια, από τα παπούτσια σας στο στόμα ή τη μύτη σας. Και ειδικά το τελευταίο το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο».

Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να πλησιάζει τόσο πολύ τη σόλα του παπουτσιού του στο στόμα ή τη μύτη του. Και αν υπάρχει, είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσει τώρα αυτήν την κακή… συνήθεια.

Διαβάστε επίσης: Zita, Strike, Sportex: Όταν τα παπούτσια δεν ήταν φετίχ

Απεβίωσε λόγω κορωνοϊού ο Ισπανός βετεράνος δρομέας Γιορέντε! 41

Ένα ακόμα θύμα του κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ισπανία, καθώς ο δρομέας Σαντιάγκο Γιορέντε απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών μετά την προσβολή του από τον ιό Covid-19!

O εκλιπών ήταν από τους κορυφαίους αθλητές των δρόμων σε ανώμαλο έδαφος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στα μέσα αυτής του 1980, έχοντας στο παλμαρέ του πολλές εγχώριες αλλά και διεθνείς διακρίσεις.

Παράλληλα, μετά το τέλος της «πλούσιας» καριέρας του εργάστηκε ως μασέρ και φυσιοθεραπευτής ενώ συμμετείχε σε αποστολές των εθνικών ομάδων της Ισπανίας σε διεθνείς διοργανώσεις, ειδικότερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

x
Send this to a friend