Site icon runnfun.gr

Τι σημαίνει η φαγούρα στα πόδια μετά από τρέξιμο στο κρύο;

Η προπόνηση ή η συμμετοχή σε έναν αγώνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει και μερικά μειονεκτήματα.

Το πιο προφανές είναι το χιόνι και ο πάγος που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια σε ένα long run.

Αλλά ένα άλλο θέμα μπορεί να είναι το πάγωμα των ποδιών σας, το οποίο οδηγεί και σε φαγούρα, όταν επιστρέψετε στη ζεστασιά του σπιτιού σας μετά από την προπόνηση.

Είναι σύνηθες όταν τρέχετε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι γνωστό ως μια κατάσταση που ονομάζεται κρύα κνίδωση. Πρόκειται για μια αντίδραση του δέρματος στο κρύο, η οποία μπορεί να είναι έντονη, αλλά περνάει σχετικά γρήγορα.

Οι αιτίες της φαγούρας

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει, είναι το γεγονός ότι δεν φοράτε τις σωστές κάλτσες όταν τρέχετε σε ακραίες συνθήκες. Σε έναν ορεινό αγώνα το χειμώνα με το τερέν να έχει χιόνι ή πάγο, δεν είναι δυνατόν να φοράτε τις ίδιες κάλτσες με αυτές που συμμετέχετε σε αγώνες το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι.

Ο ιστός αρχίζει να παγώνει, ακριβώς τα χέρια σας όταν δεν φοράτε γάντια.

Η φαγούρα πιθανότατα οφείλεται στη διαδικασία… απόψυξης καθώς τα πόδια σας αρχίζουν να ζεσταίνονται.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν το σώμα κρυώνει, τότε μεταφέρει αίμα στα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά. Τα άκρα (χέρια και πόδια) πληρώνουν το… τίμημα της λειτουργίας του οργανισμού και καθώς λιγότερο αίμα ρέει στις συγκεκριμένες περιοχές, όταν δεν είναι καλά προστατευμένες, τότε παγώνουν.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να καλύπτετε τα άκρα σας στο κρύο.

Συμβουλές για τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες από έναν ειδικό

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια πολύ απλή και κάπως προφανής λύση για να σταματήσει η κνησμός. Την επόμενη φορά είτε θα φορέσετε μια σωστή κάλτσα (σ.σ. ακόμα και ισοθερμική) είτε μπορείτε να βάλετε διπλή κάλτσα αν δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ένα έξυπνο tip αφορά το παπούτσι. Αν το παπούτσι σας είναι αντιανεμικό, τότε ο αέρας «παγιδεύεται» εντός και γίνεται ζεστός. Και ζεστός αέρας, σημαίνει ζεστά πόδια.

Αν δεν έχετε αντιανεμικό παπούτσι, προσπαθήστε να κλείσετε, αν όχι όλες, τις περισσότερες τρύπες που διαθέτει για να αερίζεται, προκειμένου να καταφέρετε να κρατήσετε τον ζεστό αέρα εντός.

Προσοχή: Μιλάμε για συνθήκες αρκετού κρύου, σε ένα χιονισμένο τοπίο ή σε εξαιρετικά έντονη παγωνιά. Ο αερισμός του ποδιού είναι σημαντικός.

Διαβάστε επίσης: Τι λένε οι κανόνες της φυσικής για το τρέξιμο στο κρύο; (video)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version