Site icon runnfun.gr

Γιατί νιώθουμε πόνους στο λαιμό όταν κάνουμε κοιλιακούς;

Γιατί νιώθουμε πόνους στο λαιμό όταν κάνουμε κοιλιακούς;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που αφορούν όσους κάνουν συχνά κοιλιακούς είναι οι πόνοι στο λαιμό. Ειδικότερα, όταν κάποιος αυξάνει τον αριθμό των σετ που κάνει στο γυμναστήριο το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό: εντελώς απότομα οι πόνοι στον λαιμό είναι εξαιρετικά έντονοι.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό σε όσους κάνουν κοιλιακούς;

«Ο πόνος στο λαιμό κατά τη διάρκεια των κοιλιακών είναι απίστευτα συνηθισμένος», διαβεβαιώνει ο Πιτ Μακ Κολ, γυμναστής με έδρα το Σαν Ντιέγκο και οικοδεσπότης του podcast «All For Fitness». Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια μέθοδος «εκγύμνασης του λαιμού» που να μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αν έχετε πάθει κάτι τέτοιο, πρέπει να ξέρετε ότι η πραγματική αιτία είναι πολύ απλή: δεν κάνετε σωστά κοιλιακούς.

«Οι περισσότεροι κάνουν κοιλιακούς χρησιμοποιώντας κατά βάση το πάνω μέρος του σώματός τους αντί της κοιλιακής περιοχής, γεγονός που επιβαρύνει τους μυς του λαιμού σας», τονίζει ο Αμερικάνος γυμναστής Τζόελ Σίντμαν.

«Σκεφτείτε πως η σπονδυλική σας στήλη είναι ένα ζυμαρικό: μπορεί να λυγίζει μπροστά και πίσω αλλά η δομή της παραμένει συνδεδεμένη και συνεκτική διαρκώς. Εξαίρεση σε αυτό το δεδομένο αποτελεί ο αυχένας, το σημείο δηλαδή της σπονδυλικής στήλης διατείνεται από τους ώμους σας μέχρι το κρανίο σας. Το κεφάλι σας έχει τη δυνατότητα να μετακινείται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο της σπονδυλικής στήλης και έτσι πολλές φορές οι κινήσεις του παραβιάζουν τη συνοχή της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας ένταση και τελικά πόνο στους μυς του λαιμού», εξηγεί ο Μακ Καλ.

Αν εκτελείτε σωστά τους κοιλιακούς τότε τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει αλλά όσο κάνετε κοιλιακούς με το κεφάλι σας να γέρνει μπροστά προκειμένου να δώσει ώθηση στο σώμα σας για να σηκωθεί, τότε τόσο περισσότερος γίνεται ο πόνος. Ένα σύνολο μελετών άλλωστε έχει δείξει πως το να σφίγγετε το πιγούνι σας στο στήθος σας πριν και κατά τη διάρκεια μιας εκτέλεσης σετ κοιλιακών αυτόματα μειώνει τη μυϊκή δραστηριότητα στο λαιμό σας.

Μια συμβουλή…

Για να μπορέσετε να κάνετε κοιλιακούς χωρίς να επιβαρυνθεί ο λαιμός σας, φανταστείτε ότι κρατάτε ένα ροδάκινο ανάμεσα στο πιγούνι σας και το στήθος σας. Σε κάθε κοιλιακό που κάνετε θα πρέπει ούτε να σας πέσει το ροδάκινο αλλά ούτε και να το πιέσετε τόσο ώστε να το πιέσετε πολύ και να διαλυθεί. Στη συνέχεια, αντί να τοποθετήσετε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας για το σετ, κίνηση που σας ενθαρρύνει να τραβήξετε το κεφάλι μπροστά, τοποθετήστε τα χέρια σας στο μέτωπό σας.

«Πολύ συχνά σκεφτόμαστε ότι πρέπει να σηκώσουμε πολύ ψηλά το σώμα μας από το έδαφος αλλά θα πρέπει να είναι μια μικρή, συμπαγής κίνηση. Θυμηθείτε: ο στόχος σας είναι να ενεργοποιήσετε τους κοιλιακούς, όχι το κεφάλι», τονίζει ο Σίντμαν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυμναστές ζητούν να απαγορευτούν οι «κλασικοί» κοιλιακοί;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version