Site icon runnfun.gr

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με ανοικτή την τηλεόραση το βράδυ;

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με ανοικτή την τηλεόραση

Το να κοιμάσαι κάθε βράδυ υπό το φως της τηλεόρασης μπορεί να έχει πολύ περισσότερες επιπτώσεις από το να καταστρέφεις τον ύπνο σου. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Σε μια μελέτη που έγινε πρόσφατα, οι ερευνητές έλεγξαν το βάρος περίπου 44.000 γυναικών ηλικίας 35 έως 74 ετών, που κοιμόντουσαν για ένα κανονικό διάστημα τεχνητό φως όπως το φως από ένα ρολόι ή μια τηλεόραση – ήταν παρόντες στα δωμάτιά τους καθώς κοιμούνται. Στη συνέχεια, τις παρακολούθησαν για περίπου έξι χρόνια.

Ενώ η χρήση ενός μικρού νυχτερινού φωτός δεν συσχετιζόταν άμεσα με την αύξηση βάρους, οι γυναίκες που κοιμούνταν με τεχνητό φως έπαιρναν κιλά σε ένα ποσοστό περίπου 17%. Επιπλέον, οι εν λόγω γυναίκες είχαν διαμορφώσει σε ένα ποσοστό 22% συνήθειες που τις έκαναν να πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να γίνουν υπέρβαρες και κατά 33% συνήθειες που τις έκαναν πληρούν τα κριτήρια για παχυσαρκία.

Τεχνητό φως

Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι το τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο και με αυτό τον τρόπο να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα μεταβολικά ζητήματα. Πιστεύεται ωστόσο ότι κάτι πιο περίπλοκο είναι η εξήγηση: η έκθεση στο τεχνητό φως μπορεί επίσης να καταστέλλει τη μελατονίνη, δηλαδή την ορμόνη ύπνου, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Είναι επίσης πιθανό ότι το τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει τον 24ωρο κιρκαδικό ρυθμό σας, να αυξήσει τις ορμόνες του στρες και να επηρεάσει άλλες μεταβολικές διεργασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Επιπλέον, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένας βραχύτερος κύκλος ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και μειωμένη σωματική δραστηριότητα, κάτι που μπορεί επίσης να έχει σχέση με την άνοδο του κινδύνου παχυσαρκίας που προκαλείται από την τεχνητή έκθεση στο φως.

«Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι η έκθεση στο φως κατά τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την αύξηση του σωματικού βάρους ανεξάρτητα από τις γνωστές επιδράσεις του ύπνου κακής ποιότητας. Το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ φωτισμού τη νύχτα και πρόσθεσης βάρους παρέμεινε αφού ελέγξαμε τα χαρακτηριστικά ύπνου είναι μια πολύ σημαντική νέα πληροφορία», ανέφεραν οι ερευνητές σε μια δήλωση τους.

Ωστόσο, η μελέτη περιελάμβανε μόνο γυναίκες και είναι πιθανό οι κιρκαδικοί ρυθμοί και τα χαρακτηριστικά των διαταραχών του κύκλου του ύπνου να είναι διαφορετικά στους άνδρες, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο με βεβαιότητα.

Συμπερασματικά, η τακτική άσκηση και η κατανάλωση υγιεινής διατροφής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος αλλά προσπαθήστε να μην κοιμάστε με την τηλεόραση ανοικτή. Εάν χρειάζεστε ένα νυχτερινό φως, βεβαιωθείτε ότι είναι αμυδρό ή έξω από το δωμάτιο που κοιμάστε.

Διαβάστε επίσης: Λάθος να τρέχεις στο διάδρομο και να βλέπεις τηλεόραση!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version