Site icon runnfun.gr

Γιατί τα όσπρια βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα και μειώνουν τη χοληστερόλη!
Η διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα όσπρια κάνουν κάποιον να νιώθει χορτασμένος, με συνέπεια να του κόβουν την όρεξη να φάει άλλο, πράγμα που βοηθά στην προσπάθειά του να αδυνατίσει.

Το… μικρό θαύμα που πετυχαίνουν τα όσπρια στον οργανισμό μας!

Γιατί χάνεις κιλά με τα όσπρια

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρα Ράσελ ντε Σούζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of ClinicalNutrition”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 21 κλινικών δοκιμών πάνω στα όσπρια.

Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων τη μέρα (γύρω στα 130 γραμμάρια) οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων. Αν και το όφελος δεν φαίνεται μεγάλο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα χαμένα αυτά κιλά δύσκολα επανέρχονται, πράγμα πιο σημαντικό.

Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, πρωτεΐνες, ίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη». Εκτός από το βάρος, μειώνουν και τη χοληστερόλη, ιδίως την «κακή» (LDL).

Ο συνδυασμός υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού.

Σε γενικές γραμμές, άτομα που καταναλώνουν τακτικά όσπρια παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο βάρος και έχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επίσης φαίνεται να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, σε άτομα που ακολουθούν μία υποθερμιδική δίαιτα.

Η σωστή επιλογή πρώτων υλών, με έμφαση σε τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα, αποτελεί τη βάση της προσπάθειας. Τα όσπρια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, μαζί με τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ολικής άλεσης δημητριακά.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version