Διεθνές συνέδριο ΕΣΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη: Το ντόπινγκ σε νέα εποχή

Πότε Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, από 10:00 έως 16:00

Πού αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη

  • «Ναι, είναι παράνομο. Ναι, το κυνήγι συνεχίζεται. Αλλά πρέπει να δούμε και την τωρινή πραγματικότητα».
  • Το ντόπινγκ εξακολουθεί να απειλεί τον παγκόσμιο αθλητισμό και να απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι είναι το «βιολογικό διαβατήριο»;

Για πρώτη φορά, διεθνής ημερίδα γύρω από το ντόπινγκ φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΕΣΚΑΝ και σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον αθλητικό σύλλογο Ερμής 1877 και το Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ), σε μια συντονισμένη προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα, να λυθούν απορίες και να επιμορφωθούν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Τα νέα δεδομένα, το νέο νομικό πλαίσιο, οι κινήσεις του ΕΣΚΑΝ στην Ελλάδα, η ευθύνη και ο ρόλος των αθλητών, η θέση των ΜΜΕ στο πρόβλημα «ντόπινγκ».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο αντι-ντόπινγκ παγκοσμίως, ο Ιταλός εκπρόσωπος της IAAF Giuseppe Fischetto (Τζιουζέπε Φισκέτο), επικεφαλής αντι-ντόπινγκ στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα εξηγήσει τι σημαίνει για τον παγκόσμιο αθλητισμό η εισαγωγή του «βιολογικού διαβατηρίου» και γιατί αποτελεί το μεγάλο σύμμαχο των καθαρών και ηθικών αθλητών.

Ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), Αλέξης Αδαμίδης, ως επικεφαλής των νομικών θεμάτων του ΕΣΚΑΝ, θα μιλήσει για το νομικό πλαίσιο με τις αναγκαίες ρυθμίσεις που έγιναν και η Ελλάδα εναρμονίστηκε με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ.

Ο διακεκριμένος αθλητίατρος και χειρούργος ορθοπαιδικός Χρόνης Δρούγιας, προερχόμενος από την πολυκλινική προληπτικής και αποκαταστατικής αθλητιατρικής του τεχνικού πανεπιστημίου Μονάχου, αλλά και επί σειρά ετών επιστημονικός σύμβουλος των εθνικών ομάδων κωπηλασίας, κανόε-καγιάκ, τριάθλου, χιονοδρομίας, θα αναφερθεί στην εξωγενή ενίσχυση των αθλητών σε σχέση με τον προπονητικό και αγωνιστικό σχεδιασμό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

EVENT PARTNERS

ΕΣΚΑΝ * ΤΕΦΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ * ΔΕΘ-HELEXPO

SPORT PARTNERS

ΕΡΜΗΣ 1877 * ΣΕΕΔΑ

MEDIA PARTNER

ΕΡΤ

Με την παράκληση για δημοσίευση/μετάδοση

Previous ArticleNext Article

Ξέρεις να “διαβάζεις” τις αιματολογικές σου εξετάσεις;

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Πιθανότατα κάνεις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος σαν μέρος μιας ρουτίνας πρόληψης, ωστόσο ξέρεις τι πραγματικά σημαίνουν τα αποτελέσματα; Ας δούμε:

Aιμοσφαιρίνη (A:14,0-17,5 g/dL, Γ:12,0-16,0 g/dL): Aποτελεί το «όχημα» που μεταφέρει Ο2 και CΟ2 στους ιστούς. Ο προσδιορισμός της στο αίμα αποτελεί σημαντικό δείκτη βαρύτητας των αναιμιών.

Σίδηρος (A: 75-175 μg/dL, Γ:65-165 μg/dL): Είναι αναγκαίος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης. Mειωμένη τιμή παρουσιάζεται κυρίως σε σιδηροπενική αναιμία, χρόνια απώλεια αίματος, χρόνια νοσήματα και στο 3ο τρίμηνο της κύησης.

Μια συχνή πάθηση στο αίμα των δρομέων και πως αντιμετωπίζεται

Τρανσφερίνη (200-400 μg/dL): Είναι η πρωτεΐνη-φορέας του σιδήρου και ρυθμίζει την απορρόφησή του. Αυξημένη τιμή τρανσφερίνης εμφανίζεται σε σιδηροπενική αναιμία και κύηση.

Φερριτίνη (A:18-270 ng/mL, Γ:18-160 ng/mL): Αντανακλά τα αποθέματα σιδήρου του σώματος. Μειωμένη τιμή φερριτίνης παρατηρείται σε σιδηροπενική αναιμία, ενώ αυξημένη τιμή οφείλεται πιθανότατα σε υπερφόρτωση σιδήρου, φλεγμονώδη νοσήματα, μεγαλοβλαστική ή αιμολυτική αναιμία.

Φυλλικό οξύ (2-20 ng/mL): Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των λευκοκυττάρων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την παραγωγή DNA.

Βιταμίνη Β12 (100-700pg/mL): Είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθροκυττάρων. Μειωμένη τιμή παρατηρείται συχνά σε κακοήθη αναιμία, δυσαπορρόφηση και σε χορτοφάγους.

Γλυκόζη (65-100 mg/dL): Η γλυκόζη παράγεται από τους υδατάνθρακες της δίαιτας, καθώς και από τη μετατροπή του γλυκογόνου σε γλυκόζη στο ήπαρ. Αυξημένες συγκεντρώσεις μετά από νηστεία είναι ενδεικτικές για ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται με δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Γλυκοζυλιωμένη Aιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) (4.5-5,7%): Η εξέταση αυτή αντανακλά τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα για μια περίοδο 2-3 μηνών πριν την εξέταση. Η εξέταση αυτή μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη (τιμές ≥ 6,5%).

Οι τροφές που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Κρεατινίνη (0,6-1,3 mg/dL): Η εξέταση διαπιστώνει διαταραχή στη νεφρική λειτουργία και είναι πιο ευαίσθητος δείκτης από την ουρία. Αυξημένη τιμή κρεατινίνης σχετίζεται με νεφροπάθειες, μυϊκή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, αφυδάτωση και καταπληξία.

Ουρικό οξύ (2-7 mg/dL): Σχηματίζεται από τη διάσπαση των νουκλεϊκών οξέων και είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Η μέτρησή του στο αίμα γίνεται, κυρίως, για την εκτίμηση της νεφρικής ανεπάρκειας και της ουρικής αρθρίτιδας. Αυξημένα επίπεδα παρατηρούνται, επίσης, σε αφυδάτωση, ασιτία, αιμολυτική αναιμία κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Κιρκάδιος ρυθμός : Το «ρολόι» που ελέγχει τη ζωή μας

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

Η αγωνιστική δράση της ABAF για το υπόλοιπο της σεζόν

Για τον Αύγουστο προγραμματίστηκε η επανεκκίνηση της αγωνιστικής δράσης των χωρών των Βαλκανίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βαλκανική Ένωση.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, η διοργάνωση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τοποθετήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα αναγκάσει αρκετούς αθλητές και αθλήτριες είτε να παρατείνουν την αγωνιστική τους δράση, είτε να παρακάμψουν την διοργάνωση, δεδομένο του ότι οι περισσότεροι θα θέλουν να έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.

Η ABAF αποφάσισε ακόμη τη διεξαγωγή ενός νέου δρομικού event για την Πρωτοχρονιά στο Πράβετς της Βουλγαρίας, ενώ το επόμενο διάστημα θα λάβει απόφαση για την διεξαγωγή του Βαλκανικό Πρωταθλήματος σκυταλοδρομιών.

Αναλυτικά

22 Αυγούστου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Ζάγκρεμπ (Κροατία)
5 Σεπτεμβρίου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18, Κράλιεβο
12-13 Σεπτεμβρίου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
13 Σεπτεμβρίου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Κιουστεντίλ (Βουλγαρία)
19-20 Σεπτεμβρίου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Κλουζ (Ρουμανία)
24 Οκτωβρίου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βουνού, Ποϊάνα Μπρασόβ
14 Νοεμβρίου Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου, Κραγκούγιεβατς (Σερβία)
Στα μέσα Αυγούστου – θα ανακοινωθεί ημερομηνία- θα διεξαχθεί το Βαλκανικό Πρωτάθλημα σε Δημόσιο Δρόμο

x
Send this to a friend