Site icon runnfun.gr

ASICS Metaride: Παπούτσι με χαρακτήρα που ήρθε για να μείνει

ASICS Metaride: Παπούτσι με χαρακτήρα που ήρθε για να μείνει

Όταν το είδα για πρώτη φορά μια… καρδούλα σχηματίστηκε στις κόρες των ματιών μου. Δεν είχα ιδέα για την τεχνολογία που φέρει, αλλά από εμφάνιση το Metaride της ASICS ήταν αυτό που λέμε… έρωτας με την πρώτη ματιά.

Στις κριτικές που γράφω για τα παπούτσια, δεν με πολυενδιαφέρει να κουράζω τον αναγνώστη με τεχνολογικούς και τεχνικούς όρους. Σίγουρα, όμως, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παπούτσι, που για την ίδια την ASICS έχει θεωρηθεί το “next big thing” της εταιρείας, πρέπει να αναφέρουμε κάποια πράγματα.

Άλλωστε, για να καταφέρουν να εφαρμοστούν σε ένα running παπούτσι, τόσες καινοτομίες, έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλές ώρες και είναι κρίμα τα επιτεύγματά τους να μην αναφέρονται και να μην αναγνωρίζονται.

Είναι εκείνοι οι τύποι που κλεισμένοι μέσα σε ένα εργαστήριο, μελετούν, διαβάζουν, εφαρμόζουν μαθηματικούς τύπους και φυσικούς νόμους σε πόδια, πέλματα, καμάρες, γάμπες και νύχια, για να φτάσει σε όλους εμάς, ένα παπούτσι που έχει κάτι να μας πει και πολλά να μας δώσει.

Ας τα πάρουμε, όμως, όλα με μια σειρά…

Η δοκιμή μου…

Έχω κάνει συνολικά 35 χιλιόμετρα με το Metaride πριν φτάσω να γράψω γι΄ αυτό. Δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα, έτσι ώστε να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Δύο διαδρομές των 10 χλμ, η μία σε συνθήκες εξαιρετικής ζέστης και η άλλη με διαφορετικά τερέν (χώμα, άσφαλτος, πλακόστρωτο). Και τρία 5άρια, το ένα γρήγορο (σ.σ. για τα δεδομένα μου) και το άλλο σε διαλειμματική προπόνηση σε στίβο.

Τα πρώτα πράγματα που παρατηρείς

α) Η εμφάνισή τους ξεχωρίζει. Το κόκκινο χρώμα στη σόλα τραβάει το βλέμμα. Οι χρυσές λεπτομέρειες στις ραφές κάνουν το παπούτσι elegant.

β) Το σχήμα τους κάνει τη διαφορά. Καμπυλωτό σαν… μπανάνα, αλλά υπάρχει εξήγηση.

γ) Εξαιρετικά υλικά κατασκευής με το πίσω μέρος πιο σκληρό και σταθερό, ενώ μπροστά σαν κάλτσα που προσφέρει άνεση.

Ο χαρακτήρας του

Αυτό που διαπιστώνεις αρχικά, είναι ότι πρόκειται για ένα παπούτσι που βασικός του στόχος είναι να εξοικονομήσει ενέργεια.

Κρατάει σταθερό τον αστράγαλο και με το σχήμα που έχει προσπαθεί να σου δώσει την κατάλληλη κλίση ώστε να αποκτήσεις την κινητική ενέργεια που χρειάζεσαι και έτσι να αρχίσεις να τρέχεις σωστά

Οι ώμοι σου είναι ευθυγραμμισμένοι με τους γοφούς και λόγω της καμπύλης του παπουτσιού, αισθάνεσαι ότι σηκώνεις λίγο παραπάνω τα γόνατα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τρέχεις λίγο πιο σωστά. Και όσο πιο σωστά τρέχεις, τόσο πιο πολύ ενέργεια κερδίζεις, δηλαδή κάνεις οικονομία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Metaride είναι εξαιρετικό για μεγάλες αποστάσεις. Για προπονήσεις και long run και φυσικά μια εξαιρετική επιλογή για τον Μαραθώνιο.

Στην ουσία η ASICS έφτιαξε ένα παπούτσι που κατά κάποιο τρόπο σε… διορθώνει. Όπως ακριβώς ένας προπονητής που σου λέει τις αδυναμίες σου στην τεχνική, έτσι και το Metaride προσπαθεί να σε βάλει στο σωστό δρόμο.

Όσο λιγότερο αντισταθείς, τόσο καλύτερη θα είναι η σχέση σου με τον δρομικό σου φιλαράκο.

Και αυτό γιατί το Metaride δεν έχει φτιαχτεί για να είναι εύκαμπτο, αλλά για να σε οδηγεί εκεί που πρέπει χωρίς… εκπτώσεις.

Οι τεχνολογίες…

Είπαμε, όμως, ότι πρέπει να διαβάσετε και κάποια πράγματα για την τεχνολογία και αυτό, για να διαπιστώσουμε όλοι μαζί πως γίνεται να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω.

1) Η ASICS ονόμασε το σχήμα της σόλας που στόχο έχει να δίνει ταχύτητα στο πόδι σας από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα Guidesole. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Loughborough η συγκεκριμένη τεχνολογία επιφέρει μείωση της απώλειας ενέργειας τουλάχιστον κατά 20%.

2) Οι δύο μεσαίες σόλες Flytefoam που την αποτελούν σε συνδυασμό με την παραδοσιακή GELτεχνολογία της ASICS προστατεύουν απόλυτα το πέλμα από τους κραδασμούς σε όλο του το μήκος.

3) Στο μπροστινό μέρος προστέθηκε ο αφρός Flytefoam Propel για την άνεση των δαχτύλων σας.

4) Το πάνω μέρος είναι πλεκτό με εξαιρετικής ποιότητας υλικά που αναπνέουν, ώστε να νιώθετε το πόδι σας ότι δεν σκάει, ενώ η τεχνολογία Metaclutch προσφέρει άνετη εφαρμογή.

5) Η εξωτερική σόλα δεν είναι τρακτερωτή, αλλά το ειδικό και ανθεκτικό όπως φαίνεται καουτσούκ δεν γλιστράει, ούτε στο χώμα, ούτε σε βρεμένο δρόμο.

6) Σε ότι αφορά το βάρος, τα περίπου 300 γραμμάρια (250 το γυναικείο) που ζυγίζει φανερώνουν ότι δεν είναι ένα… γρήγορο παπούτσι, αλλά ένας πραγματικός… φίλος μεγάλων αποστάσεων.

Το συμπέρασμα

Η αίσθησή μου είναι ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χιλιόμετρα προκειμένου να είμαι 100% σίγουρος για το Metaride. Δεδομένα, όμως, είναι ένα παπούτσι με χαρακτήρα που ήρθε για να χτίσει το δικό του κοινό και να πλασαριστεί στα καλύτερα της ASICS.

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version