Site icon runnfun.gr

Τροφές που όταν συνδυάζονται είναι ευεργετικές για την υγεία μας

Tροφές που όταν συνδυάζονται μας κάνουν καλό

Όπως ορισμένα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα αν τα βάλεις δίπλα δίπλα, με τον ίδιο τρόπο ορισμένες τροφές είναι καλύτερα να συνδυάζονται ώστε να έχουν πολλαπλά οφέλη για εκείνον που τις καταναλώνει.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καταπολεμούν ασθένειες, αυξάνουν τα επίπεδα απορρόφησης βιταμινών και φυσικά έχουν καλύτερη γεύση.

Γαλοπούλα με γλυκοπατάτες

Ο ψευδάργυρος είναι το… δεξί χέρι της βιταμίνης Α. Η δεύτερη είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες, τα καρότα και το πεπόνι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την όραση, δίνει λάμψη στο δέρμα σας. Επιπλέον ο ψευδάργυρος που τον βρίσκουμε στο κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά και τους σπόρους, είναι απαραίτητος για την μετατροπή της ρετινόλης στον αμφιβληστροειδή, ένα βασικό μόριο για όραση. Την ημέρα των ευχαριστιών, ψήστε την γαλοπούλα μαζί με τις γλυκοπατάτες. Για άλλους συνδυασμούς ψευδάργυρου με βιταμίνη Α, δοκιμάστε αυγά με σπανάκι, ψητή κολοκύθα με γέμιση από βοδινό κρέας ή μπρόκολο με σουσάμι.

Σαλάτα με ντρέσινγκ πλήρες σε λιπαρά

Τραγανά ή ωμά λαχανικά; Σίγουρα τα τραγανά μπαστούνια καρότου, το σέλερι και οι κόκκινες πιπεριές θα σας δώσουν τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε, ωστόσο για μέγιστη ενίσχυση βιταμινών θα πρέπει να συνδυάσετε την σαλάτα σας με υγιεινά λιπαρά. Ερευνα που έγινε πρόσφατα από το Iowa State University, έδειξε πως τα ωφέλιμα καροτενοειδή απορροφώνται καλύτερα από σαλάτες με ντρέσινγκ πλήρους λίπους και όχι από υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Δοκιμάστε σαλάτα με σπανάκι και αβοκάντο, μαρούλι Boston με φρυγανισμένα αμύγδαλα και crudité με σος από ταχίνι.

Φράουλες με σπανάκι

Μεταξύ φασολιών και φυλλωδών χόρτων μπορεί να θεωρείτε ότι λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ωστόσο ο σίδηρος που προέρχεται από το κρέας απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σε σύγκριση με εκείνον που προέρχεται από φυτικές πηγές. Η λύση: Περισσότερη βιταμίνη C. «Η βιταμίνη C μετασχηματίζει τον σίδηρο σε μια καλά απορροφημένη μορφή και εμποδίζει την επίδραση των θρεπτικών ουσιών που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου », λέει η Tara Coleman, CN, κλινική διατροφολόγος στο Σαν Ντιέγκο. Δοκιμάστε να προσθέσετε φράουλες στην σαλάτα από σπανάκι ή πολτοποιημένα εσπεριδοειδή με σοταρισμένα χόρτα.

Ελληνικό γιαούρτι με μπανάνες

Το ασβέστιο είναι το «κλειδί» για τα υγιή  δόντια και τα οστά, καθώς και για την καλή λειτουργία νεύρων και μυών. Τα τρόφιμα που περιέχουν ινουλίνη βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Nutrition» διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν τακτικά ινουλίνη είχαν καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και  καλύτερα επίπεδα οστική μάζας. Δοκιμάστε να προσθέσετε σε ένα μπολ από γιαούρτι κομμάτια μπανάνας, λευκό ψωμί με σολομό ή σοταρισμένο μπρόκολο με κρεμμύδια και σκόρδο.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

Το πράσινο τσάι περιέχει τις κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Για όσους δεν αγαπούν την πικρή του γεύση υπάρχουν καλά νέα: Σταγόνες από λεμόνι μπορούν να ενισχύσουν τα αντιοξειδωτικά και να αλλάξουν την γεύση προς το καλύτερο. Μελέτη του πανεπιστημίου του Purdue, έδειξε πως χυμός από εσπεριδοειδή στο πράσινο τσάι ενισχύει πάνω από 5 φορές την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από το σώμα σας. Δοκιμάστε τον χυμό λεμονιού σε παγωμένο τσάι για ένα πιο δροσερό ρόφημα ή πιείτε ένα matcha mango smoothie.

Μαύρη σοκολάτα με μήλα

Οταν συνδυάζετε την κερσετίνη (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα κόκκινα μήλα, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό) με τις κατεχίνες (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα και τα μούρα), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition» διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός αυτών των τροφών μπορεί να εμποδίσει τους θρόμβους αίματος και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Δοκιμάστε επίσης σανγκρία με μήλα και μούρα, σαλάτα κοτόπουλου με σταφύλια, μήλα και κρεμμύδια.

Πλιγούρι βρώμης με βατόμουρα

Η βρώμη και τα φρούτα, όπως  οι φράουλες και τα  βατόμουρα, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των ασθενειών, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα μαζί. Μια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι όταν προστέθηκε βιταμίνη C σε φυτοχημικά προϊόντα βρώμης, η ποσότητα χρόνου που η LDL προστατεύτηκε από την οξείδωση αυξήθηκε από 137 σε 216 λεπτά. Δοκιμάστε μάφινς με βανίλια από βατόμουρο, smoothie από βατόμουρο με βρώμη και γιαούρτι και γιαούρτι με γκρανόλα και φράουλες.

Διαβάστε ακόμα: Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version