Site icon runnfun.gr

Το “Runner’s world” για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που βρίσκουν διέξοδο στο τρέξιμο!

Το "Runner's world" για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που βρίσκουν διέξοδο στο τρέξιμο!

Γράφει ο Δημοσθένης Χριστόπουλος

Οι περίπου 350 πρόσφυγες που κατοικούν στο Καμπ του Κατσικά στη Βόρεια Ελλάδα προέρχονται από όλο τον κόσμο. Εξαρχής ωστόσο έχουν κάτι κοινό: κουβαλάνε πάνω τους τις εμπειρίες που συγκροτούν την προσφυγική ταυτότητα.

Έχουν ταξιδέψει άπειρα χιλιόμετρα, έχουν φύγει από πολέμους, έχουν παρατήσει τη δυστυχία και πλέον, μοιράζονται έναν κοινό χώρο στο στρατόπεδο του Κατσικά ενώ περιμένουν την ελληνική υπηκοότητα.

Μοιράζονται όμως και μια άλλη συνθήκη: την πλήξη. Και αυτο είναι λογικό. Όταν ζεις σε ένα χώρο εξαιρετικά περιορισμένο, σε ένα στρατόπεδο μακριά από τον πολιτισμό, με την πόλη να απέχει κάμποσα χιλιόμετρα, η αλήθεια είναι πως δύσκολα αντιμετωπίζεις τον χρόνο. Τι να κάνεις; Πως να περάσει η ώρα σου;

Η ψυχολογία…

Ας είναι καλά οι δυο Ολλανδοί εθελοντές που βρίσκονται στο στρατόπεδο του Κατσικά, ο 28χρονος Έλσκε Βόρμαν και η κατά ένα χρόνο μικρότερή του, Κίκι Χόεχερ, οι οποίοι οργάνωσαν τη δρομική ομάδα του στρατοπέδου. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Βόρμαν μιλώντας στο αμερικάνικο site Runner’s World, η καταπολέμηση των ψυχολογικών προβλημάτων που επικρατούν στο στρατόπεδο είναι βασικός λόγος για τη δημιουργία αυτής της ομάδας.

«Η υγειονομική περίθαλψη όσον αφορά τη ψυχολογία είναι πολύ κακή. Πολλά άτομα παθαίνουν κατάθλιψη επειδή δεν έχουν τι να κάνουν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που θεωρήσαμε ότι θα ήταν υπέροχο να ξεκινήσουμε μια ομάδα που θα τρέξει έτσι ώστε να απασχολείται με κάτι το μυαλό των προσφύγων αντί να κάθονται μέσα στις σκηνές τους όλη την ώρα».

13 δρομείς…

Η ομάδα ξεκίνησε με δύο άνδρες, αλλά τελικά αυξήθηκε σε 13. Σε αυτή συμμετέχουν μέλη από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Καμερούν. Πολλοί από αυτούς είχαν παρελθόν στον αθλητισμό αφού στις χώρες τους ήταν από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μέχρι πρωταθλητές πυγμαχίας (της Ταϊλάνδης συγκεκριμένα). «Υπήρχε εκ των προτέρων πάθος για τον αθλητισμό αλλά λόγω της κατάστασης δεν ήταν σε θέση να ασκήσουν κάποιο άθλημα για πολύ καιρό», λέει ο Βόρμαν.

Οι γλωσσικές διαφορές και κυρίως, οι μακροχρόνιες πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, είναι ένα από τα μονιμότερα προβλήματα που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Όχι πια στο καμπ του Κατσικά. Όχι μετά τη δημιουργία της εν λόγω ομάδας.

«Όταν οι άνθρωποι είναι ενωμένοι εξαιτίας ενός συγκεκριμένου πάθους ή ενδιαφέροντος δεν έχει σημασία η καταγωγή τους. Όταν πρόκειται για μουσική, αθλητισμό, τέχνη ή οτιδήποτε απαιτεί να είσαι δημιουργικός, στοιχεία όπως η γλώσσα, που μπορεί να είναι ένα προφανές εμπόδιο, δεν είναι πια πρόβλημα», τονίζει ο Ολλανδός εθελοντής.

Στον ημιμαραθώνιο Ολυμπίας!

Μετά από προπονήσεις μηνών, η ομάδα αποφάσισε να πάρει μέρος στον Ημιμαραθώνιο της Ολυμπίας που έγινε την 1η Απριλίου. Οι μήνες που προηγήθηκαν περιλάμβαναν προπονήσεις μέσα στο στρατόπεδο και στα κοντινά μονοπάτια ενώ η ομάδα βρήκε και χορηγό που της εξασφάλισε αθλητική ενδυμασία καθώς και ορισμένα χρήματα για μετακινήσεις προκειμένου να παίρνουν μέρος σε αγώνες.

Μάλιστα, την ημέρα της κούρσας στην Ολυμπία είχαν και δικό τους κοινό καθώς πολλοί πρόσφυγες από το στρατόπεδό τους έδωσαν το «παρών» για να τους δουν. O 27χρονος Ντία Άλντεν Χουσεΐν από την Παλαιστίνη, ηλεκτρολόγος και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ήταν ο κορυφαίος δρομέας της ομάδας του καθώς τερμάτισε 18ος συνολικά με χρόνο 1:38:09.

Επόμενος σταθμός για τη δρομική ομάδα του προσφυγικού καμπ του Κατσικά είναι τα Ιωάννινα στις 20 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν στα 10 χλμ. «Προσπαθούμε να τους πολίτες να καταλάβουν ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόσφυγες που κολλήσει στην Ελλάδα σε δύσκολες καταστάσεις. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η κατάσταση αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Θέλουν να είναι ένα μέρος της κοινωνίας», λέει η Κίκι και καταλήγει: «Την ημέρα του αγώνα, όλοι επευφημούσαν την προσπάθειά τους. Δεν είχε σημασία από πού είχαν έρθει. Αυτό είναι τα πρώτο βήματα της ενσωμάτωσης στην κοινωνία».

Πηγή: runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version