Site icon runnfun.gr

Τα 4 βασικά βήματα για γρήγορη αποκατάσταση μετά από αγώνες

Το σώμα ενός δρομέα χρειάζεται περίπου τρεις εβδομάδες για να αναρρώσει πλήρως από έναν αγώνα (μαραθώνιο ή ημιμαραθώνιο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες.

Επειδή ο οργανισμός έχει εξασθενήσει από την προσπάθεια χρειάζεται ξεκούραση και μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ασθενειών, όπως ένα απλό κρυολόγημα.

Παρακάτω ακολουθούν τέσσερα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μία γρήγορη, αλλά ταυτόχρονα και σωστή αποκατάσταση του σώματος μετά από έναν αγώνα.

Η σωστή ενυδάτωση εξαφανίζει τα προβλήματα

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στο τρέξιμο.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έντονους μυϊκούς πόνους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αγώνες. Για το λόγο αυτό καταναλώστε νερό και αθλητικά ποτά, όποτε νιώσετε την ανάγκη.

Σωστή διατροφή

Κατά την περίοδο της αποκατάστασης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην διατροφή. Οι μύες και το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Ετσι, μετά από ένα αγώνα κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες για να είναι γεμάτες οι «αποθήκες» ενέργειας του οργανισμού.

Επιπλέον, απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για να αποκατασταθούν προβλήματα που μπορεί να έχουν προκληθεί από την άσκηση, αλλά και αντιοξειδωτικά στοιχεία για την εξισορρόπηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση.

Διατάσεις και μασάζ για να αποκατασταθούν οι τραυματισμοί

Ενα πρόβλημα στους τένοντες ή στις αρθρώσεις είναι δυσκολότερο να αποκατασταθεί από κάποιον τραυματισμό στους μυς. Κάνε διατάσεις για να ηρεμήσεις. Βέβαια, μην παρατήσεις τους μυς.

Προσπάθησε να τους μαλακώσεις κάνοντας μασάζ , προκειμένου να  αποφύγεις τις κράμπες, τις θλάσεις και τα επώδυνα πιασίματα και δώσε έμφαση στους τετρακέφαλους και τους δικέφαλους.

Ξεκίνα ενεργητική αποκατάσταση

Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι απαραίτητα σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχάσεις την άσκηση. Ενα χαλαρό τζόκινγκ ή ένα χαλαρό κολύμπι θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version