Site icon runnfun.gr

Σε ποιον είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα διατροφής;

Συμπληρώματα Διατροφής: Γιατί και για ποιους;

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής εμφανίζει μια όλο και αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών ζωής που συχνά δεν επιτρέπουν την ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές και έρευνες εταιριών δημοσκόπησης, η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής παγκοσμίως προβλέπεται να φτάσει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4%. Μάλιστα, ο τζίρος από την αγορά συμπληρωμάτων για τη δεκαετία 2007-2017 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με προηγούμενη περίοδο.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ (άρθρο 2 της ΚΥΑΥ1/127962/03):

«Ως συμπληρώματα διατροφής νοούνται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο κλπ) που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.»

Στα συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα Ειδικής Διατροφής που αποτελούν προϊόντα για αθλητές, δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους, ειδικών ιατρικών σκοπών, κλπ.

Η πώληση και διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς, ορισμένους από τον ΕΟΦ και σε εναρμόνιση με την EFSA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (όσον αφορά τους ισχυρισμούς υγείας που τα συνοδεύουν). Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς:

Πόσο συχνά χρησιμοποιούν οι Έλληνες συμπληρώματα διατροφής;

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά μετά το «άνοιγμα» της αγοράς και τη δυνατότητα διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής σε όλα τα καταστήματα με τυποποιημένα προϊόντα εκτός από τα φαρμακεία όπου πωλούνταν παραδοσιακά. Έτσι, το 2017 η Ελλάδα κατείχε τη 2η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ρυθμό αύξησης κατανάλωσης συμπληρωμάτων και την 1η στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών) το 2018, 1 στους 2 καταναλωτές αναφέρει πως χρησιμοποιεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, με κύρια αιτία για αυτό την πεποίθησή του ότι θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Πρωταρχική σημασία στην απόφαση για έναρξη λήψης κάποιου συμπληρώματος διατροφής φαίνεται ότι αποτελεί η ενημέρωση γύρω από τις επιδράσεις τους στην υγεία. Επιπλέον, 3 στους 4 από όσους δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής τώρα, επιθυμούν να το κάνουν.

Όσον αφορά το είδος των συμπληρωμάτων που προτιμούν οι Έλληνες, αυτά περιλαμβάνουν κατά σειρά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), τα προβιοτικά (17%), το ασβέστιο (15%) και το μαγνήσιο (14%), ενώ από τις βιταμίνες οι Έλληνες φαίνετια να λαμβάνουν κυρίως βιταμίνη C και D (από 19% αντίστοιχα) και καθώς και το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%).

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόλις το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι περιττά εφόσον ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Σε ποιον είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα διατροφής;

Παρ’ ότι μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει στον οργανισμό τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, εντούτοις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βοηθό για αρκετές ομάδες ανθρώπων που, είτε λόγω οργανικών προβλημάτων (δυσαπορρόφηση, αυξημένες ανάγκες κλπ) είτε λόγω περιοριστικής διατροφής (χορτοφάγοι κλπ) είναι σε υψηλό κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις.

Σε κάποιες, μάλιστα, από αυτές τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται σχεδόν απαραίτητα. Ενδεικτικά, τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε:

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής και σε ποιους ανθρώπους «ταιριάζουν»;

Παρακάτω σας αναφέρουμε τα 5 πιο συχνά συμπληρώματα διατροφής και τις περιπτώσεις ανθρώπων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη τους.

Συμπληρώματα σιδήρου

Χρησιμεύουν ιδιαίτερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή. Καθ’ ότι ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο «δύσκολα» συστατικά από θέμα απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας, το συμπλήρωμα είναι συχνά μονόδρομος. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D

Και τα δύο είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών και δίνονται συχνά μαζί σε άτομα με οστεοπενία. Ειδικά η έλλειψη βιταμίνης D έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

Συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων ή ιχθυελαίου

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν πολυακόρεστα λιπαρά που έχουν μελετηθεί αρκετά για την επίδρασή τους στην υγεία, ιδιαίτερα της καρδιάς, και είναι τα κύρια λιπαρά που περιέχουν τα ιχθυέλαια. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

Συμπλήρωμα βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ωστόσο η έλλειψή της ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά αποτελούν μικροοοργανισμούς της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας, οι οποίοι συντελούν στην βέλτιστη γαστρεντερική λειτουργία. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

Πότε πρέπει να λάβω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντικό να λαμβάνονται έπειτα από συμβουλή ιατρού ή πτυχιούχου Διαιτολόγου, αφότου έχει εντοπιστεί (βάσει ειδικών εξετάσεων ή κλινικής αξιολόγησης) έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό ή εφόσον υπάρχει λόγος ώστε να θεωρείται χρήσιμο.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, οι Έλληνες δηλώνουν ότι σε ποσοστό 77% ενημερώνουν τον ιατρό τους για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος, ωστόσο, σε ποσοστό 33% δεν εμπιστεύονται την κρίση του σχετικά με αυτό ή θεωρούν ότι έχει ελλιπείς γνώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται υπό παρακολούθηση και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα καθώς η υπερβολική λήψη αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από αυτά. Ένας ειδικός επιστήμονας μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα.


*Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.mednutrition.gr


Διαβάστε ακόμα: Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί μια κάψουλα δεν θα γίνει ποτέ φαΐ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version