Site icon runnfun.gr

Βγαίνει στην αγορά το πρώτο εγκεκριμένο από το 2014 και μετά σκεύασμα για απώλεια βάρους

Ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους που οι ερευνητές της παχυσαρκίας πιστεύουν πως αλλάζει καθοριστικά τα δεδομένα, εγκρίθηκε στα μέσα Ιουνίου από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο αναφορικά με την απώλεια βάρους που ο οργανισμός εγκρίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο λόγος για το «Wegovy», ένα φάρμακο διαχείρισης βάρους που θα κατασκευαστεί από τη δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk. Αν και είναι το πρώτο εγκεκριμένο από την FDA φάρμακο απώλειας βάρους από το 2014, δεν είναι εντελώς νέο.

Το ίδιο φάρμακο, που ονομάζεται semaglutide, έχει χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ως αντιδιαβητικό για χρόνια. Πιο πρόσφατα στοιχεία ωστόσο, έδειξαν ότι το semaglutide σε διαφορετική δοσολογία λειτουργεί επίσης ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κατασταλτικό της όρεξης.

Η δημοσίευση της έρευνας

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε μέσα στο 2021 με τη συμμετοχή περίπου 2.000 παχύσαρκων ενηλίκων από 16 διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο οδήγησε σε απώλεια βάρους σχεδόν 15% κατά μέσο όρο. Μάλιστα, μερικοί έχασαν ακόμη περισσότερο, ενώ πάνω από το 30% των συμμετεχότνων έχασε πάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους – αποτελέσματα που οι επιστήμονες ξεχώρισαν ως αξιοσημείωτα.

«Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πλησιάσει στην παραγωγή αυτού του επιπέδου απώλειας βάρους. Πρόκειται πραγματικά για ένα “game changer”», δήλωσε η ερευνήτρια παχυσαρκίας Ρέιτσελ Μπάτερχαμ από το Κολλέγιο του Λονδίνου.

«Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν μέσω φαρμάκων αυτό που ήταν δυνατό μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους», πρόσθεσε.

Το «Wegovy» είχε εγκριθεί για χρόνια διαχείριση βάρους σε ενήλικες που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και που έχουν τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή χοληστερίνη.

Η παραγωγή του φαρμάκου αναμένεται να ξεκινήσει στις ΗΠΑ μέσα στο καλοκαίρι, έρχεται με τη μορφή μιας ένεσης και θα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Θα παρέχει στον οργανισμό την ορμόνη γλυκαγόνη-πεπτίδιο-1 (GLP-1) που κάνει τους παραλήπτες να αισθάνονται πληρέστεροι, βοηθώντας τους να τρώνε στη συνέχεια λιγότερο.

Δεδομένου ότι περίπου το 73,6% των ενηλίκων ατόμων στις ΗΠΑ είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα, υπάρχει η προσδοκία ότι το «Wegovy» θα βοηθήσει χιλιάδες Αμερικανούς με ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος. Βέβαια ένα μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος του φαρμάκου.

Παρόλο που η Novo Nordisk δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την τιμή του, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία ενδέχεται να το χρεώσει περίπου 1.300 δολάρια το μήνα στους ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Αυτό σημαίνει πως το φάρμακο δεν θα είναι προσβάσιμο σύντομα για πολύ κόσμο…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version