Site icon runnfun.gr

Σεϊτάν: Το “κρέας” των χορτοφάγων και πως μπορείτε να το φτιάξετε

Το σεϊτάν είναι  πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένο στους κύκλους των χορτοφάγων καθώς θεωρείται από πολλούς ένα ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο που προτιμούν κυρίως οι χορτοφάγοι και μοιάζει αρκετά με ζύμη για ψωμί. Σε αντίθεση με το τoφού, δεν αποτελείται από σόγια, αλλά από σιτάρι ολικής άλεσης από το οποίο έχει αφαιρεθεί το άμυλο.

Διατίθεται στο εμπόριο, αλλά μπορεί να παραχθεί στο σπίτι από σιτάρι ολικής αλέσεως ή λευκό αλεύρι αφαιρώντας όλο το άμυλο με τη βοήθεια του νερού. Παράλληλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη σε όσους απέχουν από το κρέας.

Πολλά εστιατόρια με ασιατική κουζίνα το σερβίρουν ως… χορτοφαγικό κρέας, ενώ οι τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί είναι πολλοί: τηγανητό, βραστό, στον φούρνο, στα κάρβουνα, ως φιλέτο, ως μπιφτέκι κ.ο.κ.

Το σεϊτάν αποτελεί μια εκπληκτική εναλλακτική πρόταση διατροφής για αποτοξίνωση από το κρέας, το οποίο :

• έχει λίγα λιπαρά
• ενδείκνυται για δίαιτα και για αδυνάτισμα
• είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
• αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου για τον οργανισμό
• είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

Το πρόβλημα με το σεϊτάν έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη που δημιουργεί δυσανεξία σε αρκετούς ανθρώπους. Παράλληλα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση μιας αλλεργιογόνου πρωτεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη πιο σοβαρών μορφών αλλεργίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη. Επίσης δεν περιέχει αμινοξέα, γεγονός που το κάνει να υστερεί από τις ζωικές πρωτεΐνες.

Πώς το παρασκευάζουμε:

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version